چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چینی هتلی


چینی هتلی

چینی هتلی نامی است كه براساس كاربرد روی این دسته از چینی ها گذاشته شده است اما در حقیقت چینی هتلی بدنه ای در رنج چینی سخت محسوب می شود كه برای اولین بار در اوایل قرن هیجدهم در درسدن Dresden آلمان ساخته شد

چینی هتلی نامی است كه براساس كاربرد روی این دسته از چینی‌ها گذاشته شده است. اما در حقیقت چینی هتلی بدنه‌ای در رنج چینی سخت محسوب می‌شود كه برای اولین بار در اوایل قرن هیجدهم در (درسدن Dresden) آلمان ساخته شد. از نظر مواد مورد استفاده در این بدنه ها به این تفاوت مهم می‌توان اشاره كرد كه دارای رس بیشتر و فلدسپات كمتری بوده و همین امر باعث می‌شود تا در هنگام پخت، فاز مولایت بیشتری در بدنه تشكیل شود و از این طریق استحكام بعد از پخت بدنه افزایش می‌یابد. البته در این میان باید شرایط دیگری از نظر دما و زمان پخت را نیز مد نظر داشت تا شرایط تشكیل ذرات سوزنی شكل مولایت با ابعاد حدود ۲-۳ میكرون هرچه بیشتر فراهم گردد.

بدنه چینی هتلی در هنگام پخت به تراكم كامل می‌رسد و از این نظر باید دقت ویژه‌ای داشت زیرا وجود تخلخل باز در بدنه باعث تجمع میكروب در آن محل شده و امكان زدودن و پاك شدن را نیز نخواهد داشت. استانداردهای بین‌المللی برای این بدنه‌ها حداكثر ۱ درسد تخلخل بسته را مجاز دانسته و تخلخل باز باید به صفر برسد. از طرفی چون بدنه خام حدود ۳۰ درصد حجمی تخلخل دارد بنابراین انقباض در هنگام پخت قابل توجه بوده و در طراحی اولیه قطعات باید این مقدار انقباض را مد نظر قرار داد تا در نهایت قطعه حاصله دارای ابعاد و حجم مورد نظر مصرف‌كننده باشد.

یكی از موارد بسیار مهم در تولید چینی هتلی طراحی قطعات است.

كاربرد ویژه این دسته چینی‌ها، نیازهای ویژه‌ای را در بردارد از جمله اینكه این قطعات باید قابلیت چیدن روی هم را داشته باشند، در مقابل لب پرشدن مقاومت داشته و بنابراین همگی دارای لبه‌های نسبتاً ضخیم هستند، از نظر وزنی سنگین‌تر از انواع ظروف خانگی بوده و علاوه بر زیبایی، از نظر كاربرد و مسایل ارگونومی نیز ویژگیهای خاصی را می‌طلبند. به عنوان مثال در طراحی یك قوری باید به مسایلی خاص توجه داشت از جمله اینكه دسته تو پر باشد زیرا در صورت توخالی بودن آب خوش درون آن وارد شده و دسته داغ می‌شود، در حالت پر قبل از اینكه آب از لوله خارج شود، از محل درب آن سرریز نشود. زمان ریختن چای یا قهوه چكه‌ای روی لبه ایجاد نشده تا جداره خارجی قوری لك نگردد. درب دارای قفل خوبی باشد تا در صورت استفاده كامل از محتوی قوری نیافتد.

حجم آن برای استفاده ۲، ۴ و ۶ نفر مناسب باشد (در تناسب با حجم فنی نهایی سرویس) در حالت پر برداشتن آن سخت نباشد (شكل و محل دسته این كیفیت را تعیین می‌كند.) هنگام برداشتن قوری پشت انگشتان با بدنه قوری تماس نداشته باشد (زیرا بدنه قوری داغ است) و به همین ترتیب برای هر آیتم می‌توان ویژگیهایی را برشمرد كه همگی در جهت راحتی مصرف‌كننده و كارآیی قطعه هستند.

ضخیم‌تر بودن این قطعات باعث می‌شود تا در هنگام پخت خشك كردن ملاحظات دقیق‌تری در نظر باشد چه در غیر این صورت منجر به ترك خوردن قطعه پس از پخت و ضایعات بیشتر خواهد بود.

لعاب چینی هتلی خود بحث مفصلی است، از یك سو این لعاب باید ویژگیهای ظاهری داشته باشد. از جمله ذوب كامل و سطح صاف و شفاف و از طرفی ویژگیهای فنی كه جمع‌آوری این دو نكته توام با هم كاری بس مشكل است. لعاب این ظروف باید مقاومت شیمیایی بالایی داشته باشد زیرا این قطعات دایم در تماس با مواد شوینده هستند، از نظر مكانیكی باید در مقابل ضربه مقاوم باشد، از نظر سختی باید در حدی باشد كه در اثر تماس با قطعات فلزی نظیر قاشق و چنگال و یا در تماس با قسمتهای لعاب نخورده دیگر قطعات خراشیده نشده و از نظر ضریب انبساط حرارتی در تطابق كامل با بدنه باشد، این تطابق بدین معنی است كه ضریب انبساط حرراتی بدنه باید بیش از لعاب باشد تا نهایتاً لعاب تحت فشار قرار گرفته و از این طریق جلوی رشد تركهای ریزی كه در لعاب ایجاد می‌شوند گرفته شود.

هرچند استفاده از اكسید سرب به جلا و شفافیت لعاب كمك زیادی می‌كند اما به دلیل مسایل بهدشاتی در این ظروف همچون ظروف خانگی استفاده از اكسید سرب اكیداً ممنوع است. زیرا در هنگام استفاده وقتی لعابهای سربی در تماس با مواد غذایی (به خصوص سالادها كه حاوی آبلیمو هستندو ترشیها) قرار می‌گیرند سرب آنها آزاد شده و همراه با مواد غذایی وارد بدن می‌شود.

مصرف ظروف هتلی مختص به هتلها نیست و در بیمارستانها، رستورانها. تالارهای پذیرایی، نهادها، موسسات، بانكها و… كاربرد دارند.

قطعات هتلی عمدتاً به صورت ساده و بدون دكور عرضه می‌گردند و گاهاً نیز براساس سفارش مشتری طرح یا دكور خاصی روی قطعات انجام می‌شود. امروزه با توجه به رویكرد دولت جمهوری اسلامی در جهت ارتقاء سطح گردشگری و صنعت توریست از یك طرف و افزایش تعداد هتلها، مجتمع‌های سیاحتی، رستورانها و… از طرف دیگر، مصرف این قطعات افزایش چشمگیری داشته است كه كارخانجات داخلی تا حد زیادی توانسته‌اند این نیاز را مرتفع نمایند. اما آنچه حائز اهمیت می‌باشد این است كه خرید قطعات هتلی در سبد هزینه‌های مصرف كنندگان قرار دارد و همچنان كه مصرف این قطعات افزایش یافته هزینه خرید و یا تكمیل این قطعات نیز افزایش پیدا نموده است و لذا تلاش كارخانجات چینی می‌بایست بر این مبنا باشد كه تا حد امكان از افزایش قیمت فضا را برای حضور قطعات دیگری از قبیل آركوپال یا بلور و یا واردات این محصول باز می‌نمایند كه این تفكر می‌تواند تهدیدی برای فروش بیشتر این قطعات باشد. تنوع محصولات هتلی از نظر كاربرد آن می‌بایست به تنوع شكل قطعات نیز تامیم یابد و قطعاتی با طرحهای مختلف به بازار مصرف عرضه گردد تا بدین ترتیب پاسخگوی سلیقه‌های مختلف باشد.

شركت چینی نور با آگاهی كامل از استانداردها و فرهنگ مصرف این قطعات تلاش خود را در جهت پاسخگویی هرچه بهتر به مصرف كنندگان خواهد نمود و در همین مقال آمادگی خود را جهت دریافت پیشنهادات و انتظارات خریداران و مصرف كنندگان این قبیل محصولات اعلام می‌دارد.

مهندس سید حمیدرضا شهرآیینی