دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
حلاوت حلوا در نهایت سرما
این بار به جای غذا میخواهیم شما را با یک دسر غافلگیر کنیم. دسری که در آن علاوه بر یک سبزی انواع مغزهها نیز به کار رفته و ارزش غذایی ویژهای به آن بخشیده است. به خصوص در این روزهای زمستانی که خوردن انواع دسرهای شیرین بسیار لذتبخش است....
به بهانه آشنا کردن با دستور تهیه این دسر که به حلوای هویج شهرت دارد و در میان مردم ارومیه بسیار معروف است، سری هم به عادات غذایی مردم این شهر میزنیم.
● عادتهای غذایی ارومیهایها
وقتی صحبت از ارومیه میشود همه به یاد نقلهای بیدمشک، گردویی و زعفرانی این شهر میافتند اما به غیر از این نقلها که اغلب با چای خورده میشوند، عادات غذایی دیگری نیز هست که ارومیهایها مختص خود میدانند. مانند خوردن ماست و شیره انگور که به دوشاب شهرت دارد و در وعدههای صبحانه همراه با نان و پنیرمحلی، شیر گاومیش و عسل میخورند. در ضمن ساندویچ مخلوطی از سیبزمینی کبابشده، تخممرغ آبپز، کره محلی و سبزی که با فلفل قرمز و نمک آن را طعمدار کردهاند همراه یک لیوان دوغ محلی در اغذیهفروشیهای این شهر توجه هر کسی را به خود جلب میکند و هر مسافری را به یک بار امتحان کردن آن وامیدارد.
● نکته خانهداری
بهتر است هویجهایتان را رنده کرده و بخارپز کنید. به این ترتیب روغن کمتری برای طبخ این حلوا نیاز خواهد بود. در ضمن برای شیرین کردن این حلوا میتوانید از شیره انگور که مردم ارومیه علاقه فراوانی به آن دارند، استفاده کنید.
● مـواد لازم (برای۴ نفر)
▪ هویج رنده شده/ ۴ لیوان/ ۱۰۰ کیلوکالری
▪ شکر / ۲ لیوان/ ۴۰۰ کیلوکالری
▪ کره/ ۴ قاشقغذاخوری/ ۳۶۰ کیلوکالری
▪ خامه/ ۳ قاشقغذاخوری/ ۲۷۰ کیلوکالری
▪ بادام/ ۱۲ عدد/ ۹۰ کیلوکالری
▪ پسته/ ۱۶ عدد/ ۹۰ کیلوکالری
▪ گردو/ ۸ عدد/ ۱۸۰ کیلوکالری
▪ هل و زعفران/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری
● طـرز تـهـیـه
ابتدا هویجهای رنده شده را بخارپز کنید. سپس آنها را در تابهای که در آن کره داغ شده بریزید. آنگاه زعفران و هل را اضافه کرده و مدام این مخلوط را به هم بزنید. بعد از گذشت چند دقیقه شکر را بیفزایید و سپس گردوی پودرشده و پسته و بادام خلال شده را اضافه کنید و باز هم آنها را هم بزنید تا ته نگیرد. در مرحله پایانی خامه را اضافه کرده و بعد از چند دقیقه حرارت دیدن آن را سرو کنید.
● این حلوا چند کالری دارد؟
این حلوا در مجموع دارای ۱۵۰۰ کیلوکالری انرژی است. در صورتی که به ۱۰ قسمت تقسیم شود، هر قسمت ۱۵۰ کیلوکالری انرژی خواهد داشت که زیادهروی در خوردن کالری فراوانی را به بدن مصرفکننده میرساند.
● خـواص هـویـج
این سبزی که رنگ خود را از بتاکاروتن دار، غذایی مناسب همین ماده مغذی به حساب میآید به طوری که با خوردن ۱۰۰ گرم هویج ۵۳۳۰ میکروگرم بتاکاروتن به بدن میرسد. میدانید که بتاکاروتن خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و از بروز سرطان جلوگیری میکند اما کودکان و نوجوانان، کسانی که به عفونت مبتلا هستند و جراحی انجام دادهاند، زیاد الکل میخورند، سیگار میکشند، دیابت دارند و در معرض هوای آلوده هستند، بیشتر در معرض کمبود این ماده مغذی قرار دارند و بهتر است هر روز از منابع آن استفاده کنند. به این ترتیب عادت دادن خود به خوردن یک تا ۲ عدد هویج عادت مناسبی است. گذشته از اینها هویج پتاسیم قابل ملاحظهای نیز دارد بنابراین مصرف مرتب آن به کسانی که از فشارخون بالا رنج میبرند هم توصیه میشود.
● خـواص گـردو
این مغز چرب از جمله مواد غذایی است که خوردنش به گیاهخواران یا کسانی که به هر دلیلی لبنیات کم میخورند توصیه میشود زیرا مملو از کلسیم است. به طوری که با خوردن هر ۱۰۰ گرم گردو ۹۴ میلیگرم کلسیم تامین میشود. نکته دیگر اینکه گردو منبع ویتامین E است به طوری که با خوردن ۶ عدد گردو ۲ میلیگرم از نیاز روزانه به این ویتامین تامین خواهد شد. جالب است بدانید که آقایان روزانه به ۴ میلیگرم از این ویتامین و خانمها به ۳ میلیگرم از آن نیازمند هستند. فقط فراموش نکنید که هر دو عدد از آن یک واحد چربی به حساب میآید و دارای ۴۵ کیلوکالری انرژی است بنابراین در مصرف آن زیادهروی نکنید که چیزی جز اضافه وزن عایدتان نخواهد شد.
● خـواص پـسـتـه
هر وقت صحبت از کمخونی میشود، اطرافیان خوردن پسته خام را توصیه میکنند اما آیا مغز منبع آهن است؟ با اینکه در هر ۱۰۰ گرم پسته ۳ میلیگرم آهن وجود دارد اما از آن بیشتر کلسیم به بدن فرد مصرفکننده میرسد. علاوه بر این، پسته مقادیر قابل ملاحظهای پروتئین گیاهی دارد بنابراین کسانی که گوشت کمتر میخورند بهتر است که این مغزه را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند. به همین دلیل است که آن را در برنامه غذایی گیاهخواران به عنوان پای ثابت میگذارند زیرا افزایش دریافت کلسیم مورد نیاز از طریق خوردن نیز یک اقدام پیشگیرانه از بروز پوکی استخوان است. فقط فراموش نکنید که هر ۸ عدد پسته یک واحد چربی به حساب میآید و دارای ۴۵ کیلوکالری انرژی است پس با تمام فوایدی که از آن مثال زدیم در خوردنش حد اعتدال را رعایت کنید.
● همراه این دسر
شما میتوانید برای شیرین کردن این حلوا از شیره میوههایی مانند انگور و انجیر یا حتی عسل استفاده کنید و به جای خامه به آن پودر شیرخشک بیفزایید. به این ترتیب میزان چربی دریافتیتان کمتر نیز خواهد شد.
● اگر دیابت دارید
در خوردن این حلوا حداقل را در نظر بگیرید زیرا شکر فراوان آن برای شما چندان مناسب نیست مگر اینکه برای شیرین کردن آن از شیرینکنندههای مصنوعی یا پودر توت خشک استفاده کرده باشید.
● اگر چربی خون دارید
بهتر است کره و خامه را حذف کرده و به آن کمی روغن زیتون بدون بو بیفزایید. یادتان باشد که خوردن بادام و گردو به کنترل بیماریتان کمک میکند و همراه شدن آن با هویج دسر و میانوعدهای مناسب برای شما خواهد ساخت.
● اگر گیاهخوار هستید
خوردن این دسر به دلیل مغزههای مختلفی که دارد برای شما بسیار مفید است به خصوص اگر کمی پودرفندق و کنجد نیز به این مخلوط اضافه کنید زیرا به این ترتیب آهن و کلسیم بیشتری با خوردن این حلوا دریافت خواهید کرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست