دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

حتی در حمام هم آواز بخوانید!


حتی در حمام هم آواز بخوانید!

بخوانیم و لذت ببریم. این احساس خوب هم ربطی به خوش صدا بودن یا نبودن ما ندارد. خیلی وقت‌ها هم بابت قضاوت احتمالی شنوندگان بیرون از حمام خجالت کشیده‌ایم و احیانا متلک‌هایی نیز …

بخوانیم و لذت ببریم. این احساس خوب هم ربطی به خوش صدا بودن یا نبودن ما ندارد. خیلی وقت‌ها هم بابت قضاوت احتمالی شنوندگان بیرون از حمام خجالت کشیده‌ایم و احیانا متلک‌هایی نیز شنیده‌ام. تحقیقات نشان داده که شما (و ما!) خوب کاری می‌کنیم و آواز خواندن باعث ارتقای سلامتی و حس بهبود و کاهش درد می‌شود و حتی عمر را طولانی می‌کند. نیازی هم نیست که آوازه‌خوان باشیم و با همین صداهای نخراشیده هم همین تاثیرات مثبت اتفاق می‌افتند؛ آثاری که هم روحی هستند و هم جسمی. پاتریشیا پرستون رابرتز، متخصص موسیقی درمانی در نیویورک، طی تحقیقاتی ثابت کرده که آواز خواندن باعث کاهش اضطراب و فشار خون و بهبود ضربان قلب می‌شود...

او از این راه و به صورت مستمر برای کمک به بیماران دچار مشکلات روحی و جسمی بهره برده است و معتقد است که آواز خواندن بسیاری راه‌های عصبی درد را می‌بندد یا سرعت انتقال درد را در آنها کاهش می‌دهد. حتی می‌تواند به برخی بیماران دچار آسیب‌های روحی، حس ترک بدن فیزیکی را بدهد که دوست دارند و سبب آرامش‌شان می‌شود. در دانشگاه فرانکفورت آلمان نیز ثابت کردند که آواز خواندن سبب تقویت سیستم ایمنی می‌شود. در یکی از این مطالعات دیده شد که پس از آواز خواندن همراه با یکی از آهنگ‌های موتزارت، میزان هموگلوبولین A و کورتیزول بالا رفته است. این اتفاق پس از شنیدن صرف موسیقی (و بدون آواز) رخ نداده بود. همچنین به گزارش یونایتدپرس، نتایج تحقیق روی ۳۱ نفر (که عادت به آواز خواندن داشتند) نشان داد که این کار موجب تحریک تولید آنتی‌بادی‌هایی شده که از دستگاه تنفس در برابر عفونت‌ها محافظت می‌کنند.

در تحقیقات دیگری در دانشگاه برلین مشخص شد که آواز خواندن سبب تقویت ظرفیت ریه، افزایش حجم اکسیژن ورودی، بهبود گردش خون، فرم بدنی بهتر، تسکین آسم، ریلکسیشن و اعتماد به نفس می‌شود. حتی حالات چهره و نحوه‌ بیان افکار و احساسات هم در افراد تقویت می‌شود و به بهبود سلامت فردی و عمومی می‌انجامد. دکتر اسمیت از انجمن آلزایمر نیز از این روش هنردرمانی برای بهبود بیمارانش سود برده است: «خانواده‌ها باور دارند که حضور بیماران‌شان در گروه آواز، زندگی آنها را بهتر کرده و باعث شده که حال بهتری داشته باشند و بیشتر عمر کنند. این جلسات تاثیرات مفیدی بر قدرت شناخت، توانایی‌های فیزیکی و احساسی شرکت‌کننده‌ها داشته است» در مدرسه‌ موسیقی واشنگتن نیز یک گروه آوازخوانی با حضور سالمندان شکل گرفت و این نتایج به دست آمد که آنها سی بار کم‌تر به پزشک مراجعه کردند و نیازشان به دارو کم‌تر شد. همچنین مشکلات بینایی و افسردگی‌شان نیز کاهش یافت و مهم‌تر از همه این بود که در زندگی روزمره، احساس بهتری داشتند. طبق یافته‌های دیگری نشان داده شد که تاثیر آواز خواندن (البته به صورت مرتب) بر سلامت بدن مانند مدیتیشن و پیاده‌روی‌ست. محققان آلمانی در پایان مقاله‌ای در این باره نوشتند: «فقط خواننده‌ها نباید از نعمت آواز بهره‌مند باشند و تمامی مردم باید قدر این موهبت الهی را بدانند و برای ارتقای سلامت خود از آن استفاده کنند.»

دکتر مصطفی جلالی‌فخر