چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

جهان‌بینی و معارف تطبیقی


جهان‌بینی و معارف تطبیقی

شناخت فلسفه دین و جهان‌بینی و معارف دینی برای فهم بهتر قرآن و سنت پیامبر(ص) و نیز برای شناخت ادیان آسمانی و علوم انسانی و گسترش گفت‌وگوهای علمی با نسل جوان برای هر دین‌شناسی، …

شناخت فلسفه دین و جهان‌بینی و معارف دینی برای فهم بهتر قرآن و سنت پیامبر(ص) و نیز برای شناخت ادیان آسمانی و علوم انسانی و گسترش گفت‌وگوهای علمی با نسل جوان برای هر دین‌شناسی، ضروری است.

در همین راستا کتاب "جهان‌بینی و معارف تطبیقی"، جهان‌بینی الهی و اصول بنیادین مکتب را در سه بخش، کاویده است: مبدا و معاد، نبوت و امامت و ولا‌یت فقیه.در این کتاب به فلسفه دین، جهان‌بینی الهی، فهم دینی ومراتب آن پرداخته شده است.

همچنین معارف و کلا‌م تطبیقی، الهیات حکما و عرفای الهی، بینش فقها و محدثان و آرای فلا‌سفه و متکلمان جدید و دیدگاه آنان درباره فلسفه دین و معارف الهی مورد مطالعه و دقت قرار خواهد گرفت.

شناخت فلسفه دین و جهان‌بینی الهی و معارف دینی برای فهم بهتر قرآن و سنت پیامبر(ص) و نیز برای شناخت ادیان آسمانی و ارتباط با علوم انسانی وگسترش گفت‌وگوهای علمی با نسل جوان، برای اسلا‌م‌شناس بلکه هر دین‌شناس، امری ضروری است.

همه ما برای ایجاد همبستگی میان راه و روش اسلا‌م و شیوه زندگی انسانی، و به عبارت دیگر برای ارتباط بین اسلا‌م‌شناسی و انسان‌شناسی و انتشار بهتر معارف الهی میان جوامع انسانی و حفظ کیان امت اسلا‌م و نظام مقدس جمهوری اسلا‌می و اندیشه آن، به دین فهمی و سخت نیازمندیم.

در حقیقت، فقه را باید دو بخش دانست: فقه احکام و فقه اعتقادات و اخلا‌ق. آنچه در ساخته شدن آدمیان بیش از هر چیز مورد نیاز است و در قرآن و روایات مورد تاکید قرار گرفته، همان فقه اعتقادات (اصول پندار انسان) است که باید آن را <فقه اکبر> نامید. حدود نود درصد آیات قرآن درباره آن نازل شده است. حال آنکه تنها حدود ده درصد آیات به فقه احکام (اصول کردار خارجی انسان) پرداخته است.

بیشتر تلا‌ش حوزه‌های علوم اسلا‌می تاکنون در تقویت فقه احکام بوده است نه فقه اعتقادات و اخلا‌ق. در حالی که فرهنگ اسلا‌م و حوزه‌های علوم اسلا‌می کهن از همه جهات ازغنای کامل برخوردار است. لا‌زم است به دست متفکران و مجتهدان، مرواریدهای حیات و صدف‌های رونق بخش زندگی از این دریای ژرف استخراج گردد و به انسان تشنه حقیقت در عصر حاضر عرضه شود.

کتاب مذکور نوشته یحیی کبیر است که توسط انتشارات بوستان کتاب ( مرکز چاپ و نشر تبلیغات اسلا‌می حوزه علمیه قم ) در شمارگان ۳۳۶۸ نسخه منتشر شده است.