جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

توصیه هایی برای رانندگــــــــــی در زمستان


توصیه هایی برای رانندگــــــــــی در زمستان

بهترین توصیه برای رانندگی در برف و سرمای زمستان این است در برف و سرما رانندگی نکنید توصیه بعدی این است کمی صبر کنید دست کم تا جایی که بارش متوقف شود و خودروهای برف روب یا ماسه و نمک پاش کارشان را تمام کنند

بهترین توصیه برای رانندگی در برف و سرمای زمستان این است: در برف و سرما رانندگی نکنید. توصیه بعدی این است: کمی صبر کنید؛ دست‌کم تا جایی که بارش متوقف شود و خودروهای برف‌روب یا ماسه و نمک‌پاش کارشان را تمام کنند. تحقق دو توصیه اول اصلا ممکن نیست، آخری را جدی بگیرید: قبل از شروع رانندگی تا آنجا که امکان دارد همه‌چیز را پیش‌بینی کنید و خود و خودرویتان را مهیای سفری دشوارتر از سفرهای عادی کنید و پس از شروع رانندگی آرام باشید و احتیاط کنید.

● قبل از نشستن پشت فرمان

برای جلوگیری از بروز هر حادثه یا نقصی فنی در خودرو اطمینان از سالم و کامل بودن قطعات و کارکرد خودرو و تجهیزات لازم برای رانندگی در زمستان ضروری است. به هزینه و وقت مصروف این کار نیز هرگز فکر نکنید. در اغلب مواقع عدم رعایت نکاتی کوچک که پیش پا افتاده هم به نظر می‌رسند هزینه‌هایی بسیار سنگین‌تر و گاه جبران‌ناپذیر بر جا می‌گذارند. طبق برخی آمارها تصادفات رانندگی عامل نزدیک به ۶۰ درصد از مرگ و میر‌ها در فصل زمستان است، اما نکاتی که باید موقع نشستن پشت فرمان در فصل زمستان بدانید: اول اینکه تایر خودرو خط مقدم مبارزه با حوادث رانندگی در زمستان است. هر چهار تایر به اضافه تایر زاپاس باید کاملا سالم باشند. اگر عمق شیارهای تایر به ۵/۱ میلی‌متر رسیده، وقت تعویض آنهاست. بررسی‌های تازه نشان می‌دهند که خودرویی مجهز به تایری که شیارهایش ۳ میلی‌متر عمق دارد، به هنگام ترمز روی سطح لغزنده تا ۲۵ درصد زودتر متوقف می‌شود.

نکته بعدی اینکه ترمز‌های خودرو با آغاز فصل سرما باید در بهترین حالت ممکن باشد. لباس راحت بپوشید، طوری که هنگام رانندگی راحت و آزاد باشید. حتما دستکش به همراه داشته باشید و چکمه یا کفش ساق‌بلند بپوشید. به هر حال ممکن است مشکلی پیش بیاید و مجبور شوید کار خودرویتان را در بیرون از آن و در جاده راه بیندازید. کفش‌تان در عین حال باید کاملا مناسب رانندگی باشد و آنقدر کلفت نباشد که پدال‌ها را زیر پا حس نکنید. هوای برفی هم در روز و هم در شب میدان و قدرت دید شما را به شدت کاهش می‌دهد.

بنابراین همواره باید هر مانعی، حتی کوچکترین را حذف کنید. اگر خودرویتان را برف فراگرفته، پیش از شروع حرکت حتما برف را کاملا از روی تمامی شیشه‌ها، آینه‌ها، کاپوت، در صندوق عقب و سقف بروبید. (با گرم شدن خودرو ممکن است تکه‌ای برف جدا شود و از سقف روی شیشه جلو بلغزد.) مطمئن شوید تمامی چراغ‌های خودرو سالم‌اند، تمامی آنها. برف‌پاکن‌ها و به‌خصوص تیغه آنها را دقیق بررسی کنید. شیشه‌های جلو، عقب یا کناره‌ها را کاملا تمیز کنید، هر نوع تزئینی را از روی آنها به طور کامل حذف کنید. بدانید که خطر ممکن است دقیقا از همان نقطه‌ای به سوی شما بیاید که تکه‌ای برف، تصویر یا نوشته‌ای کوچک آن را از شما پنهان کرده است. گوشی تلفن همراهتان را هرگز فراموش نکنید. مطمئن شوید که باتری آن برای ساعات طولانی شارژ دارد و اگر اعتبار مکالمه‌تان رو به پایان است، حتما قبل از حرکت، آن را تمدید کنید. اگر برایتان ممکن است چند کیسه ماسه در صندوق عقب خودرو به همراه داشته باشید که در برخی موارد سخت به کارتان می‌آید. این کیسه‌ها وزن خودرویتان را بیشتر و احتمال سر خوردنش را کمتر می‌کنند. در عین حال اگر تکه‌ای از مسیرتان چنان لغزنده باشد که امکان عبور نداشته باشید، می‌توانید از ماسه برای کاهش لغزندگی آن استفاده کنید. اگر بخواهید برای مواجهه با هر مشکلی آماده باشید، فهرست اقلام مورد نیازتان ممکن است کمی طولانی شود، اما تا جایی که امکان دارد تهیه‌شان کنید: کبریت یا فندک، طناب، زنجیر، سیم بکسل، کابل باتری به باتری، پتو و جعبه کمک‌های اولیه، جعبه ابزار و حتی نوشیدنی گرم.

● پس از نشستن پشت فرمان

اما نکاتی که باید بعد از نشستن پشت فرمان رعایت کنید نیز حائز اهمیت است، به‌طوری‌که اگر خودرویتان با استارت اول روشن نشد، ۳۰ ثانیه صبر کنید و دوباره تلاش کنید. مدت نگه داشتن استارت نباید بیش از ۵ ثانیه باشد، فاصله ۳۰ ثانیه‌ای بین هر نوبت را حفظ کنید تا باتری به اصطلاح نفس بکشد و خود را بازیابد. توانایی باتری خودرو در سرما کاهش می‌یابد، بنابراین چراغ‌ها، گرم‌کن شیشه عقب، برف‌پاک‌کن‌ها و رادیو ضبط خودرو را قبل از استارت زدن خاموش کنید. تا وقتی بخار روی تمامی شیشه‌ها به کلی محو نشده حرکت نکنید. نحوه رانندگی شاید حتی بیشتر از تمام موارد فوق بر افزایش امنیت رانندگی در اوضاع نامساعد جوی موثر است. توصیه ابدی این است: آهسته و با دقت برانید. هر ۱۰ کیلومتر افزودن بر سرعت خودرو توقف کامل آن را به هنگام ترمز به صورتی تصاعدی دشوار می‌کند.

بررسی‌های تازه نشان می‌دهند خودرویی که روی جاده‌‌ای کاملا یخ‌زده و با سرعت ۷۰ کیلومتر در ساعت در حال حرکت است، تا ۳۰۰ متر دورتر از نقطه‌ای متوقف می‌شود که ترمزها اولین بار درگیر شده‌اند. در این شرایط برخورد حتمی است. فاصله را با خودروهای جلویی و کناری را پیوسته حفظ کنید. فاصله با خودروی جلویی باید سه برابر فاصله به هنگام رانندگی در شرایط عادی باشد. در تمام لحظات رانندگی فاصله لازم برای ترمز ناگهانی خود یا رانندگان اطرافتان را حفظ کنید. از هر حرکت یا تغییر مسیر ناگهانی پرهیز کنید. سر پیچ‌‌ها سرعت را به کمتر از آنچه هست برسانید، حتی تا مرز توقف کامل، تا خودرو سر نخورد. به هنگام عوض کردن دنده، پایتان را به آرامی از روی کلاچ بردارید. رها کردن ناگهانی پدال کلاچ احتمال سر خوردن خودرو را بالا می‌برد. همچنین برای کاهش سرعت، پدال ترمز را به آرامی فشار دهید. کوبیدن روی ترمز نه تنها هیچ مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه افسار خودرو را هم از شما می‌گیرد. با چراغ روشن حرکت کنید تا هم دید بهتری داشته باشید و هم رانندگان دیگر را از حضور خود و خودرویتان مطلع کنید. اگر چرخ‌های عقب سر می‌خورند، پا را از روی پدال گاز بردارید. اگر چرخ‌ها به چپ می‌لغزند شما هم فرمان را به چپ بپیچانید و اگر به راست می‌لغزند شما هم به راست. اگر چرخ‌های جلو سر می‌خورند، پا را از روی پدال گاز بردارید و خودرو را خلاص کنید. شتاب نکنید و خونسرد باشید تا بار دیگر هدایت خودرو را به دست گیرید.

معمولا پس از شروع سر خوردن فشار دادن پدال ترمز کمکی به توقف خودرو نمی‌کند، بنابراین ترمزها را رها و تلاش کنید با مهارت و حرکات سنجیده خودرو را هدایت کنید. پس از بازیافتن کنترل خودرو با آرامش، دنده عوض کنید و آرام آرام پیش بروید و شتاب بگیرید. اگر خودرو در برف گیر کرد، بی‌جهت گاز ندهید، چون بیشتر فرو می‌روید. فرمان را به چپ و راست بپیچانید تا برف اطراف چرخ‌های جلویی را کنار بزنید. پدال گاز را کمی به‌آهستگی فشار دهید (چنان که دور موتور بالا نرود.) تا از مخمصه بیرون بیایید. اگر نشد، باید پیاده شوید و فکری برای برف‌هایی که خودرویتان را فراگرفته بکنید. اگر هنوز به رانندگی چنان که باید مسلط نشده‌اید یا تجربه رانندگی در هوای برفی یا روی مسیری لغزنده را ندارید، به تنهایی سفر نکنید. پیش از شروع از طریق اینترنت یا رسانه‌های دیگر از وضعیت جوی و موقعیت خیابان‌ها یا جاده‌های مسیرتان مطلع شوید. فراموش نکنید که در چنین وضعی به نسبت مواقع عادی طی مسیر و رسیدن و به مقصد زمان بیشتری می‌برد. بنابراین درست برنامه‌ریزی کنید تا دیر نکنید و مجبور نشوید به هنگام رانندگی شتاب کنید. سفرهایتان را تا حد ممکن به پس از غروب آفتاب موکول نکنید و ساعت حرکت خود را به اعضای خانواده یا دوستانتان در مبدا و مقصد اطلاع دهید. در آخر اینکه با آرامش برانید، حق تقدم را رعایت کنید و به حقوق دیگران احترام بگذارید.