چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بازیگرانی که طعم خوانندگی را هم چشیدند
«شادمهر عقیلی» نخستین خواننده ای بود که در سینمای پس از انقلاب، حضور در یک فیلم سینمایی را در نقشی اصلی تجربه کرد.
پس از او «مانی رهنما» نیز در فیلم «اعتراض» مسعود کیمیایی جلوی دوربین رفت. پس از آن که چند خواننده و نوازنده در فیلم های سینمایی مزه بازیگری را چشیدند، بازیگران هم بدشان نیامد که خودشان دست به کار شوند و توانایی هایشان را، در حوزه نوازندگی و خوانندگی امتحان کنند.
این گونه بود که سینمای ما پر شد از بازیگرانی که گهگاه، جلو یا پشت صحنه زیر آواز می زدند و ساز به دست می گرفتند. این گونه بود که بازیگران بسیاری چون شهاب حسینی، مهران مدیری، حامد بهداد، امین حیایی، امیرحسین مدرس، امین زندگانی و... عضو گروه های موسیقی شدند.
این مطلب مروری است بر فعالیت های چند بازیگر سرشناس که در کنار نقش آفرینی هایشان در سینما، به دنیای ساز و آواز نیز سرک کشیده اند.
● مهران مدیری
چندی پیش زمان پخش سریال «مرد دو هزار چهره» فایل صوتی بر روی اینترنت منتشر شد که در آن مهران مدیری، برای کودکان ترانه های شاد می خواند. این فایل مربوط به یک آلبوم کودکانه در سال ۷۲ به کارگردانی بهروز غریب پور بود که مدیری، خواندن ترانه هایش را بر عهده گرفته بود.
این آلبوم را باید نخستین فعالیت «مهران مدیری» در عرصه خوانندگی دانست. وی سپس کاستی به نام «دلتنگی ها» را به بازار فرستاد که در آن، اشعار هاتف علی مردانی را دکلمه کرده بود.
آلبوم «از روی سادگی» با موسیقی زنده یاد بابک بیات و فردین خلعتبری، دیگر کار مدیری در این حوزه است. این بازیگر و کارگردان سرشناس از سال ۸۲ به بعد خوانندگی تیتراژ چندین فیلم و سریال، همچون سریال های «مهر و ماه»، «شب های برره»، «باغ مظفر» و فیلم «هم نفس» (مهدی فخیم زاده) را تجربه کرد.
مدیری سال ۱۳۸۷ به گروه موسیقی کوبه ای «دارکوب» پیوست و کنسرت بزرگی را به همراه این گروه و ۳ خواننده دیگر (علی رضا عصار، رضا یزدانی، مانی رهنما) به یاد زنده یاد خسرو شکیبایی در سالن وزارت کشور اجرا کرد.
در آن برنامه مدیری با تشویق های پیاپی مردم روبه رو شد تا حدی که فرصت صحبت نداشت و به مخاطبان گفت: می خواهید من هیچ نگویم و شما فقط دست و سوت بزنید!
اجرای مهران مدیری با تک نوازی کمانچه آغاز شد. سپس یک آواز خراسانی در دستگاه دشتی را خواند.
وی همچنین در مراسم ده سالگی جشن دنیای تصویر، که با حضور چهره های سینمایی- تلویزیونی برگزار شد، جایزه بهترین ترانه را برای سریال «باغ مظفر» دریافت کرد. دیگر نامزد این بخش محمد اصفهانی بود که ترانه سریال «وفا» را خوانده بود.
مدیری در این مراسم چند شمه کوچک از هنر خوانندگی اش را به معرض نمایش گذاشت و به همه نشان داد که می تواند طنزترین و با مزه ترین فیلم ها را بسازد؛ اما موسیقی اش کلاسیک و اتو کشیده باشد.
مهران مدیری در جلسه جشن دنیای تصویر که «محمد اصفهانی» نیز حضور داشت، از این خواننده با احترام یاد کرد و گفت: جایی که دکتر محمد اصفهانی هست من جسارت نمی کنم خوانندگی کنم!
● امین حیایی
تا به حال در دو فیلم «سرود تولد» و «بوی بهشت» خوانندگی کرده است. ساز تخصصی اش گیتار است و خودش می گوید که نوازندگی را، بیشتر از خوانندگی دوست دارد.
قرار بود چندی پیش در کنار اعضای گروه «کویر» یک کنسرت هم اجرا کند که به دلیل درگیری های بازیگری اش، موفق به انجام آن نشد. البته طبیعی است که بازیگر پرکاری چون امین حیایی فرصت حضور در چنین برنامه هایی را نداشته باشد. چندی پیش در یک برنامه زنده تلویزیونی به اصرار مجری برنامه (رضا رشیدپور) ترانه ای را به صورت زنده اجرا کرد. در لحظه خواندن بازیگری که تصویرش با فیلم های کمیک در ذهن مردم شکل گرفته، در قالبی جدی فرو رفت که بسیار دور از انتظار بود.
● محمدرضا گلزار
فعالیتش را در رشته موسیقی، با گروه «آریان» و نوازندگی سازهای گیتار و پیانو آغاز کرد. او از عرصه موسیقی به دنیای سینما وارد شد.
می گویند یک بار به صورت اتفاقی ایرج قادری را دیده و زمانی که رفته به او بلیت یکی از کنسرت هایش را بدهد، قادری چهره اش را پسندیده و از او دعوت کرده که بیاید تست بازیگری بدهد.
پس از این اتفاق حضورش را در سینما پررنگ کرد و برای مدتی، با موسیقی خداحافظی کرد.
چندی پیش قرار بود گلزار به همراه گروه «دارکوب» در تالار اندیشه کنسرت داشته باشد، اما به دلیل اختلاف مسئولان تالار اندیشه و وزارت ارشاد، این کنسرت برگزار نشد. محمدرضا گلزار سر پرسودایی دارد و علاوه بر بازیگری و نوازندگی، ورزش والیبال را هم به صورت حرفه ای دنبال می کند. چندی پیش یک خبر جنجالی موجب شد که عکس این ستاره سینما بر صفحات اول روزنامه های ورزشی نقش ببندد.
او مربی بدن سازی یک تیم والیبال لیگ برتری شده بود. همین نکته نشان می دهد که این بازیگر، دوست دارد به حوزه های بی ربط به سینما سرک بکشد و احتمالا عزمش برای اجرای کنسرت نیز چندان جدی نیست.
● زنده یاد خسرو شکیبایی
تنها فیلمی که شکیبایی در آن به صورت جدی خوانندگی کرد، «خواهران غریب» (کیومرث پوراحمد) بود (در آن فیلم نقش یک آهنگ ساز را بازی می کرد). علاقه اصلی اش به دکلمه اشعار شاعرانی چون حافظ و سهراب سپهری بود. او در همین رابطه آلبوم های «نامه ها و نشانی ها»، «مهربانی»، «پریشانی» و «مسافر» را روانه بازار موسیقی کرد.
● شهاب حسینی
او یکی از اعضای گروه «هفت» است. گروهی که دو بازیگر دیگر، یعنی «امیرحسین مدرس» و «امین زندگانی» نیز در آن حضور دارند. برادرش آهنگ ساز بود و شهاب حسینی از طریق او به موسیقی علاقه مند شد. از این بازیگر آلبوم «رایا» منتشر شده است.
او درباره این آلبوم گفته است: می خواستم کاری جدا از بازیگری داشته باشم . دوست داشتم به عنوان یادگار، در این اثر امضایی از خودم به جا بگذارم .
● رضا یزدانی
او را باید بیشتر یک خواننده بدانیم تا بازیگر سینما. یزدانی بازیگری و خوانندگی در فیلم های «حکم» و «رئیس» را تجربه کرده و در تازه ترین فیلم «مهدی کرم پور» ایفاگر یکی از نقش های اصلی است. او بازیگر نقش یک رهبر ارکستر در اپیزود «تهران، سیم آخر»، از فیلم سه اپیزودی «تهران در جست و جوی زیبایی» است.
● دنیای ساز و آواز به روایت بازیگران
مرور گفته های چند بازیگر بیانگر آن است که آن ها درک و تجربه های متفاوتی، از فعالیت های خودشان در حوزه موسیقی و خوانندگی داشته اند.
● مهران مدیری: به خاطر پیشینه تئاتری ام، موقع اجرای کنسرت خیلی استرس نداشتم
خواندن در کنسرت با همه سختی هایش، از اجرای «هملت» شکسپیر سخت تر نیست! چون خواندن را می شود یک جوری جمع کرد.
کما این که من یکی دو باری هم اشتباه خواندم. اما تئاتر اصلا شوخی بردار نیست. مثل «دومینو» است که اگر یک نفر یک جمله در لحظه یادش برود، تمام آدم ها می ریزند و به هیچ عنوان نمی شود ادامه اش داد. اصلا باید پرده را بکشی و بگویی از اول! به خاطر همین پیشینه تئاتری و مواجهه با جمعیت حرفه ای تئاتر بین که نشسته مو را از ماست بیرون می کشند، موقع اجرای کنسرت خیلی استرس نداشتم.( گفت وگو با ماهنامه نسیم هراز)
● شهاب حسینی: اگر می توانستم ساز بزنم، هرگز نمی خواندم
مطمئن باشید اگر توانایی نواختن سازی را داشتم ، هرگز نمی خواندم . فقط دوست داشتم در این عرصه فعالیتی انجام داده باشم . من علاقه مند و شنونده پروپاقرصی برای موسیقی هستم . این موضوع بخش عمده ای از زندگی من را تشکیل می دهد، ولی متاسفانه به خاطر مشغله زیاد و تعهداتی که داشتم ، فرصتی پیدا نکردم تا در این عرصه به کسب آموزش بپردازم و نواختن سازی را یاد بگیرم .
● رضا عطاران: به من گفتند حنجره ات صدای گرامافون می دهد
در «کوچه اقاقیا» ترانه ای خواندم که باید قدیمی، گرامافونی و فالش به نظر می رسید. حمید صدری سازنده موسیقی این مجموعه، به من گفت صدایم قابلیت صدای فالش را دارد. اولین بار او به من پیشنهاد داد که بخوانم. او می گفت حنجره ات صدای گرامافونی دارد و این صدا برای رپ خوانی مناسب است. از برخی ترانه هایم راضی نیستم. این راضی نبودن ربطی به کمبود وقت در هنگام اجرا ندارد. بعضی وقت ها کار از دست در می رود.
در «متهم گریخت» و «ترش و شیرین»، رپ خوانی کردم که ممکن است نوع خواندنش سخت باشد اما نیاز چندانی به صدای خوب ندارد. به موسیقی علاقه دارم اما بیشتر دوست دارم بشنوم تا بخوانم. ( گفت وگو با برنامه تلویزیونی شب شیشه ای)
● امین زندگانی: یک بازیگر باید توانایی خواندن داشته باشد
مدتی است که به عنوان بازیگری که نقش خواننده را ایفا می کند، با گروه «هفت» همکاری دارم . از همان ابتدا به گروه گفتم که خواننده نیستم . فقط تلاش می کنم تا نقش یک خواننده را به خوبی ایفا کنم .
در همین حد بگویم که یک بازیگر، باید توانایی خواندن داشته باشد. چون صدا ابزار اصلی بازیگری است .
● رضا یزدانی: حضور سینمایی ام به فعالیتم در موسیقی ضربه نمی زند
با کسانی که اعتقاد دارند حضورم به عنوان بازیگر سینما، به حرفه اصلی من که موسیقی است ضربه می زند، به شدت مخالفم؛ سینما هم در واقع شاخه ای از هنر است و من هم دوست دارم این هنر را تجربه کنم. اگر موفق بشوم، ادامه اش می دهم. عکاسی را دوست دارم و می خواهم از آن لذت ببرم. جهان هنر بسیار وسیع و گسترده است و من دلم می خواهد گوشه هایی از آن را تجربه کنم و از زندگی ام لذت ببرم.
● فتانه ملک محمدی ( بازیگر فیلم سوپراستار): منظم ترین هنرمندها نوازندگان هستند
علت انتخاب شدنم برای بازی در فیلم «سوپراستار» این بود که نوازندگی بلد بودم. خانم میلانی هم دنبال چنین دختری می گشتند. دوست دارم کارشناسی ارشدم را در رشته آهنگ سازی قبول شوم بعد بروم موسیقی فیلم بسازم. یعنی سینما و موسیقی را یک جوری با هم تلفیق کنم. من موسیقی را بخشی از ریاضی می دانم. به قول آقای مهرجویی موزیسین ها همه شان آدم های منظمی هستند، چون در مغزشان یک تیک تاکی دارند. من موزیسین نیستم. اما این ها را دیده ام و شنیده ام. این تیک تاک باعث می شود که تو منظم باشی. من موسیقی را بیشتر از سینما دوست دارم.
احسان رحیم زاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست