چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مراقبات ماه محرم
در دین اسلام برای هر فعل و منش و رفتار انسان ادب مخصوصی بیان شده است. از این جهت که آدمی میخواهد در این دار دنیا رنگ خدایی به خود بگیرد و این مستلزم رعایت دستورهایی است که دین کامل و حکیمانه الهی بیان داشته است. آداب چیزی فراتر از ترک محرمات و انجام واجبات است. اعتنای به انجام مستحبات و ترک مکروهات و داشتن برنامه نسبت به امور مباح، باعث میشود تمام زیر و بم زندگی شخص دارای برنامه و دستور مختص خود باشد. متذکر بودن نسبت به این دستورات و برنامهها را مراقبت میگویند.
در تاریخ اسلام کتابهای زیادی در زمینه مسأله مراقبت نوشته شده که از مشهورترین آنها فلاحالسائل سیدابن طاووس و المراقبات میرزاجواد ملکی تبریزی را میتوان ذکر کرد. ترتیب کتاب مرحوم تبریزی که با ویرایش و چینش شاگرد برجسته ایشان امام خمینی(ره) تدارک دیده شده است، بر اساس ترتیب ماههای قمری است. یعنی از ماه محرم آغاز شده و به ذیالحجه ختم میگردد.
این عالم ربانی که خود یک عارف بزرگ بود و محضر دانشمند اخلاقی بزرگ ملاحسینقلی همدانی را درک کرده بود، در ابتدای مراقبات ماه محرم مینویسد که برای دوستان اهلالبیت(ع) شایسته است که به حکم دوستی و وفا، ایمان به خداوند و نبوت نبی اکرم(ص)، در دهه اول ماه محرم آثار حزن و غم در قلب، صورت و شیوه ظاهری اش آشکار شود. حتی به سبب مصایب و فجایعی که بر امام حسین(ع) و اهلبیت محترم ایشان وارد شده، نسبت به خورد و خوراک و کلام خویش هم تغییر حالت داشته باشد و مثل سایر اوقات رفتار نکند. یعنی وضعش به گونهای باشد که حرمت اهلبیت نبی از حرمت خانواده خودش کمتر نباشد به این معنی که اگر مصیبتی به خود و خویشانش میرسید آیا رفتارش تغییر نمیکرد؟ و بر اثر مصیبتهای وارده اظهار فرح و شادی میکرد؟ و اینکه قلب و حتی ظاهر او حزین و غمین نیست؟
از این جهت ضرورت دارد انسان محب اهلالبیت و شیعیان این ذوات مطهر، در عبادت و اقامه عزا و خواندن ادعیه و زیارات معتبر کوشا باشد. بخصوص در روز عاشورا تا عصر چیزی نخورد و ننوشد و حتی سخن گفتن با برادران و دیدار دوستان را هم ترک کند و این روز برای وی روز عزا و حزن باشد؛ و او اگر بتواند در خانه خود، یا در مساجد یا خانههای دوستان، به اقامه عزا بپردازد و سعی کند در عزای خویش اخلاص را رعایت کند.
از طرف دیگر در حوادث زمان امام حسین(ع) و حالات اهلبیت نبی(ص) بیندیشد و حالات آن بزرگواران را هنگام گرفتاری مد نظر خویش قرار دهد و در مقامات والا و بالای آن بزرگواران تفکر کند. تفکری که به ازدیاد معرفت او منجر شود و او را ترغیب به پیروی از خوبیها و دوری از کژیها کند.
خلاصه بیان مرحوم ملکی این است که انسان ادب ماه محرم را رعایت کند. ادب این ماه باید در ظاهر و باطن شخص محب و دوستدار معلوم باشد. با این توضیح لازم میشود در جوامعی که منتسب به امام حسین(ع) هستند و خود را از محبین و شیعیان حضرت میدانند، ادب حسینی را نهتنها در زندگی فردی که در زندگی اجتماعی خویش، در خیابانها، در مغازهها، در رسانهها و... مراعات کنند.
قاسم جعفرزاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست