شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

آپنه خواب چیست


آپنه خواب چیست

آیا تا به حال كسی به شما گفته كه در هنگام خواب با صدای بلند خرخر می كنید آیا پیش آمده كه با احساس خستگی بعد از خواب شبانه كامل از خواب بیدار شده باشید آیا شما در طول روز به خواب می روید

آیا تا به حال كسی به شما گفته كه در هنگام خواب با صدای بلند خرخر می كنید؟ آیا پیش آمده كه با احساس خستگی بعد از خواب شبانه كامل از خواب بیدار شده باشید؟ آیا شما در طول روز به خواب می روید؟ اگر پاسختان مثبت است شما دچار آپنه خواب شده اید. نام آپنه از لغت یونانی apnea گرفته شده است. در این اختلال تنفس به طور مكرر در طول خواب قطع شده و مجدداً شروع می شود. قطع تنفس ممكن است برای مدت ۱۰ الی ۲۵ ثانیه طول بكشد و باعث كاهش فشار خون و نرسیدن اكسیژن به مغز گردد. در طول آپنه با دهانی خشك، بدنی عرق آلود و سردرد از خواب بیدار می شوید. این بیدار شدن های متوالی نمی گذارند بیمار به خواب عمیق فرو رود و برای همین این افراد روز بعد را با خستگی و خواب آلودگی شدید سپری می كنند.آپنه خواب دو نوع است: آپنه خواب بازدارنده و آپنه خواب مركزی.نوع اول زمانی رخ می دهد كه ماهیچه های گلو شل هستند و نوع دوم زمانی اتفاق می افتد كه مغز شما نمی تواند به ماهیچه هایی كه تنفس را كنترل می كنند پیام بفرستد. آپنه خواب بازدارنده ۲ تا ۳ ساعت طول می كشد و اغلب در بزرگسالان رخ می دهد. در مردان نیز دو برابر بیشتر از زنان است. بعضی از مردم دارای تركیبی از هر دو نوع آپنه هستند.آپنه بیماری خطرناكی است زیرا باعث افزایش فشار خون و حملات قلبی می شود و جان بیمار را تهدید می كند برای همین درمان آن بسیار ضروری است. درمان آپنه شامل استفاده از دستگاه نگه دارنده فشار هوای نای است كه به بیمار كمك می كند هنگام خواب به راحتی نفس بكشد. به كمك این دستگاه فرد بیمار می تواند راحت بخوابد و خطر حمله قلبی نیز در او كاهش پیدا می كند.

●تشخیص ناهنجاری های قبل از تولد

امكان تشخیص بیماری ها و ناهنجاری های قبل از تولد در تهران و استان های دیگر فراهم آمده است. رئیس انجمن نوروژنتیك ایران گفت: وجود بیماری ناشناخته مكرر در خانواده، ازدواج خویشاوندی، رویارویی با مواد سرطان زا، ناباروری یا سقط مكرر، رشد غیرطبیعی فیزیكی یا ذهنی و وجود ناهنجاری تك یا متعدد، از مواردی است كه افراد یا خانواده ها باید حتماً مورد مشاوره ژنتیك قرار گیرند.

محمدحسن كریمی نژاد افزود: با پیشرفت ناباورانه علم ژنتیك انسانی، وظایف ما تشخیص صحیح بیماری، پیشگیری و در صورت امكان، درمان است و اولین قدم برای نیل به این هدف، انجام مشاوره ژنتیك است.

سمیه شرافتی