جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مرگ فوتبال با توجیه قانون مندی


مرگ فوتبال با توجیه قانون مندی

به بهانه محرومیت سه تیم از حضور تماشاگران

آغاز دور برگشت مسابقات لیگ برتر ایران هم باز تحت تاثیر آرای رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال است که البته خودش آن را قانونمندی صرف می داند. سه بازی از هشت مسابقه اولین بازی لیگ برتر پس از تعطیلات نیم فصل با حکم کمیته انضباطی بدون تماشاگر آغاز می شود تا ۵/۳۷ درصد از مسابقات لیگ برتر در اولین روز دور برگشت در ورزشگاه های خالی از تماشاچی انجام شود.

البته در این بین حکم انضباطی سنگینی که علیه سپاهان صادر شده تا سه ماه دیگر هم قابل اجرا است. آنها نه تنها در ورزشگاه بدون تماشاگر بازی می کنند که حتی باید برای هر بازی خانگی خود به تهران بیایند تا در استادیوم شهید دستگردی به میدان بروند آن هم به این جرم که در بازی پرسپولیس - سپاهان بابت پرتاب نارنجک از سوی تماشاگران سپاهان به سمت جایگاه تماشاگران پرسپولیس، یک سرباز دو چشم خود را از دست داده.

به هر حال اگر توجیه عبدالرحمن شاه حسینی بابت اینکه این محرومیت اجرای موبه موی آیین نامه انضباطی است را هم بخواهیم جدی بگیریم اصلاً شدت برخورد نباید اینقدر سنگین باشد. چه آنکه چند ماه پیش وقتی پیش از آغاز بازی لاتزیو - اینتر به خاطر اشتباه یک مامور انتظامی در مقابله با آشوب تماشاچی ها یکی از تماشاگران مسابقه به خاطر اصابت گلوله جان خود را از دست داد، مدیران سری A نه تنها حکم سنگینی را برای تیم میزبان نبریدند که تنها حکم انضباطی آن اتفاق تلخ تعویق زمان مسابقات حساس سری A از ساعات پایانی شب به ساعات عصرگاهی بود تا پلیس ایتالیا راحت تر روی مسابقات نظارت داشته باشد. حتی سال گذشته هم که یک پلیس در جریان آشوب تماشاگران جان خود را از دست داد مدیران اتحادیه فوتبال ایتالیا حکمی را برای محکومیت تیم میزبان آن مسابقه صادر نکردند و تمام مسابقات سری A را تعطیل کردند تا پس از گذراندن دوران بحران، سری A باز هم دنبال شود، اما در ایران رئیس کمیته انضباطی پس از هر جنجال کوچک و بزرگی در استادیوم های فوتبال تنها روی تبصره یی از آیین نامه انضباطی زوم کرده که در آن تیم ها با محرومیت از حضور تماشاگران شان مواجه می شوند.

این در حالی است که با وجود اینکه این تبصره در تمام آیین نامه های انضباطی وجود دارد ولی هیچ مرجعی در فوتبال دنیا روی اجرای آن اصراری ندارد. حتی زمانی که درپایان بازی ایران - ژاپن در مسابقات مقدماتی جام جهانی هفت نفر از تماشاگران ایرانی به خاطر سوء مدیریت فدراسیون فوتبال و ازدحام تماشاگران قربانی شدند، فیفا نه تنها محرومیتی برای فدراسیون فوتبال صادر و تیم ملی را به میزبانی بدون تماشاگر دیگر مسابقات مقدماتی جام جهانی محکوم نکرد که تنها حکم انضباطی فیفا علیه فوتبال ایران برمی گشت به اینکه بازی ایران - کره شمالی در استادیوم آزادی با حضور تنها ۳۵ هزار تماشاچی انجام شود. به هر حال الان که رئیس کمیته انضباطی فدراسیون به بهانه کور شدن یک سرباز چنین حکم شدیدی را صادر کرد، نباید فراموش کند دو سال پیش اگر فیفا می خواست آیین نامه انضباطی را مو به مو اجرا کند، تمام فعالیت های فوتبال ایران باید برای چند ماه معلق می شد، اما از آنجا که اصل در فیفا، زنده نگاه داشتن روح فوتبال است، این اتفاق نیفتاد.

اتفاقی که در فوتبال ایران عکس آن در حال وقوع است و کمتر کسی نگران روح فوتبال است. محکومیت پی درپی تیم های لیگ برتری به بازی بدون تماشاگر حکم مرگ تدریجی فوتبال در ایران را دارد هر چند رئیس کمیته انضباطی آن را اجرای دقیق قانون می داند. البته اگر بحث روی اجرای دقیق قانون بود، ایران اصلاً شانس صعود به جام جهانی ۲۰۰۶ را پیدا نمی کرد و از سوی فیفا با محرومیت های سنگین مواجه می شد. این را هم باید اضافه کرد که اصلاً دو تیم از میزبانانی که در هفته آغازین دور برگشت مسابقات لیگ برتر از حضور تماشاگران شان محروم هستند، به خاطر مسابقاتی محروم هستند که در آن میهمان بودند. احتمالاً در قانون فدراسیون فوتبال تماشاگران پرسپولیس حق نداشتند در سکوی مجاور تماشاگران سپاهان وقتی مورد حملات طرف مقابل قرار گرفتند، از خودشان دفاع کنند که اینچنین با حکم سنگین کمیته انضباطی روبه رو شوند یا حتماً تماشاگران ملوان که در داربی گیلان یک گوشه ورزشگاه شهید عضدی نشسته بودند و از سوی تماشاگران پگاه سنگ می خوردند، باید از ورزشگاه فرار می کردند تا از احکام تند و تیز کمیته انضباطی در امان بمانند. به هر حال با سختگیری غیر طبیعی ریاست کمیته انضباطی این سه شنبه سه بازی از مسابقات لیگ برتر بدون تماشاگر انجام می شود؛ پرسپولیس - صنعت نفت، سپاهان - پگاه و ملوان - ذوب آهن.

مهدی امیرپور