سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

انگلستان کشور بحران زده بعدی است


انگلستان کشور بحران زده بعدی است

«بحران به سبک یونان» در مقیاسی بزرگ تر

حال که بحران بدهی یونان با کمک مبالغ بسیار بالای استقراض «حل» شد! بسیاری می‌خواهند بدانند که کشور بعدی که دچار یک بحران بدهی جدی خواهد شد، کدام است.

هر چه می‌گذرد نگاه‌های بیشتری به بریتانیا معطوف می‌شود. به نظر می‌رسد که بدهی عمومی این کشور کم کم از کنترل خارج می‌شود.

پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال ۲۰۱۰ کسری بودجه دولتی بریتانیا به حدود ۱۳‌درصد تولید ناخالص داخلی برسد. شایان ذکر است که این نسبت برای اقتصاد یونان برابر ۵/۱۲‌درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بود.

در حال حاضر، بدهی عمومی بریتانیا «تنها»! ۶۸‌درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است. سه سال پیش این نسبت برابر ۴۰‌درصد بود؛ بنابراین می‌توان به راحتی فهمید که بدهی ملی این کشور روندی به شدت صعودی داشته است. شایان ذکر است که پیش‌بینی می‌شود که بدهی عمومی بریتانیا در سه سال آینده از ۱۰۰‌درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بیشتر شود.

با در نظر گرفتن این حقیقت که شهروندان بریتانیا در میان کسانی قرار دارند که بیشترین مالیات را می‌پردازند، متوجه می‌شویم که دولت این کشور نمی‌تواند درآمدهای خود را بیش از این افزایش دهد. با توجه به تمام آنچه که گفته شد واضح است که مشکلی در پیش خواهد بود. مشکلی که از کنترل خارج شده و می‌تواند کل اقتصاد بریتانیا را تحت تاثیر قرار دهد.

اروپا به شدت برای کمک به یونان که اقتصاد کوچکی دارد به دردسر افتاد. همین باعث می‌شود که این سوال پیش آید که اروپا چه طور می‌تواند زمانی که بدهی‌های انگلستان به مرزی غیرقابل تحمل رسید آن را نجات دهد؟

اگر یونان توانست یورو و سیستم مالی اروپا را به حضیض بکشد، پس بحران بدهی‌ها اگر در بریتانیا رخ دهد چه تاثیراتی خواهد داشت؟

با توجه به این حقیقت که حجم اقتصاد یونان تقریبا ۱۶‌درصد اقتصاد بریتانیا است، این سوال پیش می‌آید که یک بحران بدهی «به سبک یونان» اگر در بریتانیا رخ دهد چه تاثیری بر کل جهان خواهد گذاشت. بنابراین اگر زودتر فکری نشود دنیا با مشکل بسیار بزرگی مواجه می‌شود. نمودار یک را ملاحظه کنید:

همانطور که می‌بینید کسری بودجه بریتانیا در سال ۲۰۰۷ معادل ۳‌درصد تولید ناخالص داخلی و در سال ۲۰۰۹ معادل ۱۱‌درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بود. این امر به این معنی است که مدیریت مالی در این کشور بسیار ناکارآ بوده است. به علاوه، همانطور که قبلا گفتیم پیش‌بینی می‌شود که کسری بودجه سال جاری حدود ۱۳‌درصد تولید ناخالص داخلی این کشور خواهد بود. این سطح از کسری بودجه بدون شک فاجعه بار

است. کورنلیوس پرپس، رییس دومین بانک بزرگ اروپا معتقد است که بریتانیا احتمالا به زودی با یک بحران بدهی بسیار جدی مواجه می‌شود. وی می‌گوید «رتبه اوراق قرضه بریتانیا احتمالا به زودی افت شدیدی را تجربه خواهد کرد. کسری بودجه در این کشور بسیار بالا و معادل ۱۳‌درصد تولید ناخالص داخلی است و سرمایه‌گذاران هم خشنود نیستند. دولت نیز به خاطر انتخابات، این اواخر بسیار منفعل شده بود. جز کاهش قاطعانه دستمزدهای عمومی چاره‌ای نیست. اما اکنون هیچ کس در این مورد برنامه‌ای نمی‌دهد». در واقع، مورگان استنلی پیش از این هم تذکر داده بود که ممکن است برخی از موسسات رتبه بندی اعتبار قبل از پایان سال ۲۰۱۰ رتبه بریتانیا را کاهش دهند.

اگر این اتفاق رخ دهد باید منتظر باشیم که چیزی شبیه بحرانی که در یونان شاهد بودیم این باردر مقیاسی بزرگتر تکرار شود. اما با توجه به این امر چه اقدامی باید صورت گیرد؟

هم اکنون مقامات مالی جهان منتظرند تا سیاست‌های ریاضت اقتصادی و کاهش بودجه در این کشور در دستور کار قرار بگیرد. اما حقیقت این است که این گونه سیاست‌ها برای افکار عمومی هیچ جذابیتی ندارد.

در واقع، مروین کینگ، رییس بانک انگلستان اخیرا هشدار داده که خشم مردم پس از اجرای سیاست‌های ریاضت اقتصادی که دیر یا زود باید در انگلستان اجرا شود را نباید دست کم گرفت. به عقیده او این خشم باعث می‌شود که هر حزبی که مسوول این سیاست‌ها شناخته شود برای حداقل یک نسل از عرصه سیاست انگلستان خارج شود.

این حقیقت تلخ که بریتانیا به هر حال باید با وضعیت اقتصادی دردناکی رو به رو شود قابل کتمان نیست. دولت این کشور چه بودجه را کاهش دهد و سیاست‌های ریاضت‌کشانه را در دستور کار بگذارد و چه به رفتار کنونی خود ادامه دهد و ریسک اتفاقی بدتر از آنچه که برای یونان رخ داد را قبول کند، آینده سختی پیش رو دارد.

این طور نیست که باقی نقاط جهان وضعیت بهتری داشته باشند. وضعیت مالی در ژاپن حتی نسبت به بریتانیا هم بدتر است و ایالات متحده نیز به زودی دچار مشکلات اقتصادی جدی خواهد شد. حقیقت این است که دولت‌های جهان به سرعت بی پول شده و چاره‌ای به جز قرض گرفتن ندارند. بنابراین باید عادت کنیم که هر روز خبر «بحران بدهی‌های دولتی» در یکی از کشورهای جهان را بشنویم. در واقع تنها سیستم مالی ایالات متحده و بریتانیا نیست که ورشکسته شده است. سیستم مالی در کل دنیا دچار مشکلات جدی است و آینده‌ای جز شکست ندارد.

در حال حاضر بانک‌های مرکزی جهان می‌توانند تمام تلاش خود را به کار گیرند و برای حفظ روند امور به استقراض زیاد و انتشار پول بپردازند، اما واضح است که نمی‌توان این سیاست‌ها را تا ابد ادامه داد. زمانی که موج ورشکستگی‌ها آغاز شود فاجعه بزرگی اتفاق خواهد افتاد. هنگامی که بانک‌های مرکزی به امید متوقف کردن این دومینو، پول نقد را به اقتصاد تزریق کنند اسکناس‌ها در تمام نقاط جهان با سرعت نفس‌گیری ارزش خود را از دست خواهند داد.

بدهی بیشتر یا افزایش انتشار پول هرگز چیزی را حل نخواهد کرد و تنها باعث می‌شود که در بلندمدت مشکلات شدت گیرند.

زمانی که اوضاع وخیم شود همه چیز با سرعت عجیبی سقوط می‌کند. تنها می‌توان به این امر امیدوار بود که آن قدر وقت باقی‌مانده تا بتوانیم خود را برای مقابله با این آینده محتوم آماده کنیم.

مترجم: مصطفی جعفری

منبع: اکونومیست



همچنین مشاهده کنید