دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

گاس هیدینک (۱۹۴۶ - )


گاس هیدینک (۱۹۴۶ - )

گاس هیدینک در تاریخ ۸ نوامبر سال ۱۹۴۶ در فارسفلد هلند به دنیا آمد.
او فعالیت حرفه‌ای خود را به عنوان مدافع فوتبال در سال ۱۹۶۷ در تیم گرافشاپ دوتینشنم آغاز کرد، اما در این میان …

گاس هیدینک در تاریخ ۸ نوامبر سال ۱۹۴۶ در فارسفلد هلند به دنیا آمد.

او فعالیت حرفه‌ای خود را به عنوان مدافع فوتبال در سال ۱۹۶۷ در تیم گرافشاپ دوتینشنم آغاز کرد، اما در این میان در باشگاه آیندهوون و لیگ حرفه‌ای فوتبال آمریکا هم فعالیت داشته است.

ـ ژوئیه ۱۹۶۷ – ژوئن ۱۹۷۰: گرافشاپ دوتینشم هلند

ـ ژوئیه ۱۹۷۰ – ژوئن ۱۹۷۱: آیندهوون هلند

ـ ژوئیه ۱۹۷۱ – ژوئن ۱۹۷۶: گرافشاپ دوتینشم هلند

ـ ژوئیه ۱۹۷۶ – دسامبر ۱۹۷۶: واشینگتن دیپلماتس آمریکا

ـ ژاویه ۱۹۷۷ – دسامبر ۱۹۷۷: سن خوزه آمریکا

ـ ژانویه ۱۹۷۸ – ژوئن ۱۹۸۱: نیژمگن هلند

ـ ژوئیه ۱۹۸۱ – ژوئن ۱۹۸۲: گرافشاپ دوتینشم هلند

هیدینک در سال ۱۹۸۱ در آخرین تیمی که به عنوان بازیکن فعالیت داشت،‌ کارش را به عنوان کمک مربی شروع کرد.

او از ژوئیه سال ۱۹۸۲ تا ژوئن ۱۹۸۶ به عنوان کمک مربی کار در آیندهوون می‌کرد،‌ قبل از این‌که در مارس ۱۹۸۷ مربی شود. با آیندهوون در آن موقع سه بار قهرمان باشگاه‌های هلند (۱۹۸۷، ۱۹۸۸، ۱۹۸۹) و سه بار قهرمان جام حذفی این کشور شد (۱۹۸۸، ۱۹۸۹، ۱۹۹۰) و در سال ۱۹۸۸ بزرگ‌ترین موفقیت خود را به عنوان یک مربی باشگاهی، زمانی که با تیمش قهرمان جام باشگاه‌های اروپا شد، جشن گرفت. وی پس از فصل ۱۹۹۰/۱۹۸۹ آیندهوون را ترک کرد.

در فصل ۹۱-۱۹۹۰ مربی فنرباغچه استانبول شد اما نتوانست با این تیم به موفقیتی دست یابد.

در تابستان ۱۹۹۱ به لالیگای اسپانیا رفت. او دو بار باشگاه والنسیا را به مقام چهارم رساند و بدین ترتیب این تیم را راهی جام یوفا کرد. اما نتایجی که با این تیم به دست آورد،‌ مایوس کننده بود (برای مثال شکست ۷ بر ۰ مقابل کارلسروهه) و این‌چنین بود که در نوامبر ۱۹۹۳ از والنسیا اخراج شد.

هیدینک در سال ۱۹۹۵ سرمربی تیم ملی هلند شد و این تیم را به جام ملت‌های ۱۹۹۶ اروپا در انگلیس رهنمون ساخت که در آن جام در مرحله یک چهارم نهایی در مقابل فرانسه در ضربات پنالتی (۴:۵) حذف شدند. سال ۱۹۹۸ هلند در جام جهانی فرانسه شرکت کرد و بازی‌هایی سراسر تهاجمی به نمایش گذاشت، اما در مرحله نیمه نهایی بازهم در ضربات پنالتی و این بار در برابر برزیل حذف شد (۳: ۵). هلند در آن جام به مقام چهارم رسید (۲ : ۱ در مقابل کرواسی). مدت کمی بعد از آن، هیدینک استعفا داد.

در ژوئیه سال ۱۹۹۸ سرمربی رئال مادرید شد. در آنجا هم به دلیل کسب نتایج ضعیف در فوریه ۱۹۹۹ از کار برکنار شد. وی در دسامبر ۱۹۹۸ با رئال، قهرمانی جام باشگاه‌های جهان را به دست آورد.

در اول فوریه سال ۲۰۰۰ مربی بتیس سویا شد و فعالیتش در این باشگاه اسپانیایی در ماه مه همان سال، ‌پس از آن‌که در ۱۳ بازی فقط یک پیروزی توانست کسب کند و تیم در خطر سقوط به دسته دوم قرار گرفت، ‌پایان یافت. در پایان آن فصل،‌ سویا راهی لیگ دسته دوم شد.

هیدینک از ژانویه سال ۲۰۰۱ سرمربی تیم ملی کره جنوبی شد. کره جنوبی در سال ۲۰۰۲ به همراه ژاپن میزبانی جام جهانی را به عهده داشت و همگان از این تیم انتظار صعود به مرحله دوم را داشتند. تکلیف سختی به نظر می‌رسید، چراکه کره جنوبی در جام جهانی قبلی حتی در یک بازی هم به پیروزی نرسیده بود. اوایل از او انتقاد می‌شد که کارش را جدی نمی‌گیرد و وقت کمی را با تیم سپری می‌کند. با این وجود موضع کره‌ای‌ها در برابر هیدینک به وضوح تغییرکرد.

درست در اولین بازی در جام جهانی، کره موفق شد با دو گل بر لهستان غلبه کند و اولین پیروزی را در جام جهانی به دست آورد. بعد از یک تساوی ۱ بر ۱ برابر آمریکا و پیروزی ۱ بر ۰ مقابل تیم پرقدرت پرتغال، تیم کره جنوبی به مرحله یک هشتم نهایی رسید که در آن تیم ایتالیا در یک بازی تماشایی در وقت اضافه شکست خورد ( ۱ : ۲ ).

در مرحله یک چهارم نهایی اسپانیا در ضربات پنالتی حذف شد ( ۵ : ۳ )، و تازه در نیمه نهایی بود که کره با شکست ۱ بر ۰ برابر آلمان از دور رقابت‌ها‌ خارج شد. هیدینک در آن جام جهانی به همراه کره جنوبی پس از شکست ۲ : ۳ مقابل ترکیه به مقام چهارم رسید. بعد از آن وی در کره تبدیل به موجودی مقدس شد و عنوان شهروند افتخاری کره را هم به دست آورد. هواپیمایی کره برای چهار سال بلیت درجه یک هواپیما را به وی هدیه ‌کرد به این امید که او تا جام جهانی ۲۰۰۶ سرمربی کره باقی بماند، اما او کار خود را در آن کشور تمام شده می‌دانست.

هیدینک در سال ۲۰۰۲ از سوی فیفا به عنوان برترین مربی سال برگزیده شد.

پس از جام جهانی موفق، به آیندهوون بازگشت و دوباره این باشگاه را موفق‌ترین باشگاه هلند ساخت. او در سال‌های ۲۰۰۳، ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ قهرمانی لیگ، ۲۰۰۵ قهرمانی جام حذفی را کسب کرد و در سال ۲۰۰۵ این تیم را به مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان باشگاه‌های اروپا رساند که در این مرحله توسط آ.ث.میلان حذف شد.

هیدینک در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان به همراه تیم ملی استرالیا شرکت کرد. در آن جام در کمال ناباوری‌ تیم را به مرحله یک هشتم نهایی رساند. سپس با ایتالیا رو به رو شد که در آن جام قهرمان شد و با گل دقیقه ۹۵ این تیم در وقت قانونی بازی،‌ از روی نقطه پنالتی از دور رقابت‌ها خارج شد. استرالیا، خود در بازی‌های انتخابی جام جهانی در ضربات پنالتی بر اروگوئه، قهرمان دو دوره جام جهانی غلبه کرده بود.

وی از تابستان سال ۲۰۰۶ سرمربی تیم ملی فوتبال روسیه شده است. قرارداد او در ۱۳ آوریل ۲۰۰۶ به امضاء رسید. در ۱۰ اکتبر سال ۲۰۰۷ اعلام شد که قرارداد وی برای دو سال دیگر و تا سال ۲۰۱۰ تمدید شده است. هیدینک در ۲۱ نوامبر سال ۲۰۰۷ روسیه را به جام ملت‌های ۲۰۰۸ در اتریش و سوئیس برد. بدین ترتیب وی برای پنجمین بار به عنوان سرمربی، در یک تورنمنت بزرگ شرکت کرد.

با یک پیروزی ۲ بر ۰ مقابل سوئد در روز آخر بازی‌های گروه D، تیم روسیه به مرحله یک چهارم نهایی صعود کرد و در آنجا مقابل هلند قرار گرفت. در این مرحله پس از تساوی ۱ بر ۱ در وقت قانونی، در وقت اضافه ۳ بر ۱ برابر هلند به برتری رسید. اما هیدینک این بار نیز موفق به فتح یک جام بزرگ نشد و در نیمه نهایی با سه گل مغلوب تیم اسپانیا شد.

او علاوه بر امور ورزشی، فعالیت‌های اجتماعی هم دارد. وی رئیس هیئت مدیره " بنیاد هیدینک " است،‌ سازمانی که قبل از هر چیز به حمایت مالی از بچه‌های کره جنوبی می‌پردازد. در این میان یوهان کرایف، اسطوره فوتبال هلند هم عضو این سازمان است و ویم دویسنبرگ، رئیس درگذشته بانک مرکزی اروپا نیز با آن سازمان همکاری می‌کرده است.

گاس هیدینک در ۱۱ فوریه سال ۲۰۰۹ برای هدایت باشگاه چلسی انگلیس تا پایان فصل ۲۰۰۹-۲۰۰۸ استخدام شد. وی کماکان هدایت تیم ملی روسیه را نیز در اختیار دارد.