شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
علت دمای زیاد تاج خورشیدی
آخرین پیشرفتها در زمینه شناخت خورشید به کمک فضاپیمای «هینود»(Hinode) حاصل شده است. هینود یک فضاپیمای ژاپنی است که از شهریور ۱۳۸۵ شروع به کار نموده است و با استفاده از سه تلسکوپ، در محدوده طول موجهای مریی، فرابنفش و x به تصویر برداری از سطح خورشید میپردازد.
یکی از مهمترین رازهای خورشید این است که چگونه تاج خورشید داغ میشود و داغ میماند. تاج خورشید بیرونیترین لایه جو خورشید است که حرارت آن میلیونها درجه است. درحالیکه حرارت نورسپهر (photosphere) تنها ۵۷۸۰ درجه کلوین است.
به گفته دانشمندان، امواج «آلفین» (Alfve۸۳۳;n) و اتصال مجدد مغناطیسی دو سازوکار مهم در گرم کردن تاج خورشید هستند.
مشاهدات نشان میدهد که گاهی میدانهای مغناطیسی همجوار، با یکدیگر آمیخته شده و در قالب ترکیببندی جدیدی در میآیند. در این فرآیند که اتصال مجدد مغناطیسی گفته میشود، خطوط نیرو با جهت متضاد با یکدیگر برخورد کرده و در قالب جتهای پرتو x و فورانهای خورشیدی انرژی آزاد میکنند.
جتهای پرتو x، انفجارهای کوچکی هستند که نسبت به انواع قویترشان، CMEها، سطح انرژی کمتری دارند و تعدادشان بیشتر است. جتهای کوچک پرتو x انرژی معادل هزاران بمب اتمی دارند و میتوانند مواد را با سرعت ۲/۳ میلیون کیلومتر بر ساعت به فضا پرتاب کنند. انرژی CMEها هزار بار بیشتر است و میتوانند مواد را با سرعت ۶/۹ میلیون کیلومتر بر ساعت به فضا پرتاب کنند. این مواد ظرف تنها ۱۵ ساعت به زمین میرسند و زمین و میدان مغناطیسی آن را متاثر میکنند. دانشمندان یک مدل جدید اتصال مجدد مغناطیسی یافتهاند که در طی آن، خطوط نیرو به جای شکستن و متصل شدن، در عرض یکدیگر میلغزند.
امواج آلفین، امواج خاصی در میدان مغناطیسی خورشید هستند که باعث داغ شدن تاج خورشید میشوند. این امواج هنگامی که حرکات همرفتی و امواج فشاری، میدان مغناطیسی را به اطراف هل میدهند یا زمانی که یک فرآیند دینامیکی سبب تغییر شکل یا اتصال مجدد میدانهای مغناطیسی شود، تولید میشوند. اگرچه شواهدی بر ضد ایده امواج آلفین وجود دارد اما دانشمندان با استفاده از دادههای هینود موفق شدند مستقیما آنها را در لایههای پایینی جو خورشید مشاهده کنند.
مطالعه دادههای پرتو x هینود نشان میدهد که در امتداد خطوط نیروی میدان مغناطیسی باز در قسمتهای فوقانی تاج خورشید، پلاسمای (گاز باردار شده) داغ به بیرون جریان مییابد که میتواند منبعی برای بادهای خورشیدی باشد. بادهای خورشیدی جریانی از پلاسما هستند که در همه جهات از خورشید به بیرون جاری میشوند. اندازه گیری نرخ انتقال انرژی امواج آلفین نشان میدهد که آنها برای پرتاب کردن ذرات باد خورشیدی به درون منظومه خورشیدی انرژی کافی دارند. همچنین، جتهای پرتو x نیز پلاسما را در درون فضا به پیش میرانند.
به گفتهی دانشمندان، رابطه روشنی میان اتصال مجدد مغناطیسی و تشکیل امواج آلفین در جتهای پرتو x وجود دارد. آنها با زیر نظر گرفتن قطبهای خورشید و مشاهده به طور متوسط ۲۴۰ جت پرتو x در روز به این نتیجه رسیدند که اتصال مجدد مغناطیسی مکررا رخ میدهد و امواج آلفین تولید میکند و انرژی پلاسما را در جتهای پرتو x تقویت میکند. ارتباط تعداد زیاد جتها با سرعت پلاسمای جاری به درون منظومه خورشیدی این ایده را تقویت میکند که جتهای پرتو x برای بادهای خورشیدی پر سرعت نقش نیروی پیشران را ایفا میکنند. دانشمندان امیدوارند با مطالعه جتهای پرتو x به درک بیشتری از انفجارهای خورشیدی و CMEها دست یابند.
http://tishtar.mihanblog.com/More-۲۸۲.ASPX
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست