شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
چرا هویج نارنجی است؟
هویج از سبزیهای ریشهای است که میتوان آن را خام یا پخته مصرف کرد. بتاکاروتن، پیشساز ویتامین A، در هویج فراوان یافت میشود...
بهعلاوه، این سبزی منبعی غنی از فیبر خوراکی، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی است و به دلیل داشتن حدود ۱۰ درصد کربوهیدرات که شامل۵/۳ درصد ساکاروز (کربوهیدرات موجود در قند و شکر) و ۵/۱ درصد نشاسته است، با سایر سبزیها تفاوت دارد و هر ۱۰۰ گرم آن حاوی ۴۰ کیلوکالری انرژی است.
رنگ نارنجی هویج به دلیل رنگدانهای از خانواده «کاروتنوییدها»ست و مقدار بتاکاروتن آن از دیگر کاروتنوییدها بیشتر است. بتاکاروتن هم مانند سایر کاروتنوییدها و ویتامینA ، محلول در چربی است. هرچند دانش تغذیه بر مصرف سبزیهای خام تاکید دارد اما با پختن هویج ارزش غذایی آن افزوده میشود و هویج پخته از هویج خام آنتیاکسیدان بیشتری دارد و جذب بتاکاروتن آن افزایش مییابد بنابراین بهترین راه برای جذب بیشتر بتاکاروتن، آبپزکردن آن است. از سوی دیگر، هویج کلسترول خون را کاهش میدهد و مصرف آن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بروز حساسیتهای فصلی میشود اما به دلیل اینکه مصرف هویج با پوست ممکن است باعث بروز نفخ شود، بهتر است پوست آن گرفته شود.
در ضمن افرادی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند، نباید با خوردن هویج دنبال معجزه لاغری باشند بلکه باید شیوه زندگی و نحوه تغذیه آنها تغییر کند. افراد مبتلا به دیابت هم باید در مصرف هویج اعتدال را رعایت کنند زیرا هویج حاوی مقداری قند است. البته در تغذیه افراد مبتلا به دیابت، غذاها بر مبنای شاخصی به نام «نمایه گلایسمی» دستهبندی میشوند؛ اندازهای که نشان میدهد خوردن مقداری از یک ماده غذایی که حاوی مثلا ۵۰ گرم قند باشد، در مقایسه با یک استاندارد (معمولا نان سفید) میتواند قندخون را افزایش دهد و غذاهایی که نمایه گلایسمی پایین دارند (کمتر از ۴۵)، کمتر و آهستهتر از غذاهایی با نمایه گلایسمی بالا (بیش از ۶۰) قندخون را افزایش میدهند بنابراین مصرف چنین موادغذاییای برای افراد مبتلا به دیابت، بهتر است.
نمایه گلایسمی هویج خام، متوسط است (حدود ۴۹) اما حرارت طبخ هرچند باعث افزایش قابلیت جذب بتاکاروتن میشود اما نمایه گلایسمی آن را افزایش میدهد و به حدود ۸۵ درصد می رساند بنابراین افراد مبتلا به دیابت، باید هویج (بهخصوص هویج پخته) را در حد متعادل و با توصیه متخصص تغذیه مصرف کنند.
نگاه متخصص تغذیه و رژیم درمانی
دکتر محمدرضا وفا
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست