سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

راهکارهایی برای ذخیره انرژی


راهکارهایی برای ذخیره انرژی

یکی از مسائلی که این روزها در طراحی و ساخت قطعات کامپیوتری بسیار پر اهمیت می نماید بحث میزان مصرف انرژی است

یکی از مسائلی که این روزها در طراحی و ساخت قطعات کامپیوتری بسیار پر اهمیت می نماید بحث میزان مصرف انرژی است. کامپیوترها و مانیتورهایی که این روزها تولید می شوند با روش های مختلفی سعی در کاهش مصرف انرژی و افزایش بازدهی دارند. در گذشته محافظ صفحه نمایش برای جلوگیری از آسیب دیدگی نمایشگر مورد استفاده قرار می گرفت اما مانیتور همیشه روشن بود و بالطبع انرژی مصرف می کرد .اما مانیتورهای امروزی (مانند مدل های LCD) با مشکل خرابی بر اثر روشن ماندن زیاد مواجه نیستند. با توجه به موضوعاتی نظیر آنچه گفته شد باید راهکارهایی را اتخاذ کنیم تا بتوانیم مصرف انرژی قطعات مختلف را کاهش دهیم. در ادامه سعی خواهیم کرد تا به این مساله بپردازیم.

یکی از ساده ترین راه ها این است که مانیتور خود را طوری تنظیم کنید که بعد از بیست دقیقه یا کمتر بدون فعالیت بودن خاموش شود و هارد درایو نیز بعد از سی دقیقه خاموش شود تا زمانی که استفاده ایی از کامپیوتر نمی کنید قطعات کمتری در حال کار باشند و برق کمتری مصرف شود.

زمانی که می خواهید اتاق یا محل کار خود را بیش از زمان دو ساعت ترک کنید کامپیوتر , مانیتور و پرینتر خود را خاموش کنید و یا حداقل آنها را در حالت Standby قرار دهید.

این نکته را در نظر داشته باشید که Screensaverها به هیچ عنوان باعث صرفه جویی در مصرف برق نمی شوند و در این حالت نیز مانیتور بیشترین مصرف برق خود را دارد.

اگر قصد خرید یک کامپیوتر جدید را دارید سعی کنید در صورت مقدور بودن یک laptop خریداری کنید. چرا که مصرف برق کمتری نسبت به کامپیوترهای رو میزی دارد و انواع مختلفی از آن نیز برای کارهای مختلف وجود دارد که می توانید با توجه به نیاز و توانایی خود یک نمونه از آنها را تهیه کنید. مگر اینکه کاربرد خاصی را از کامپیوتر خود داشته باشید که مجبور به استفاده از یک کامپیوتر رو میزی باشید.

مانیتورهایی که صفحه ی صاف دارند (Flat) مصرف برق بسیار کمتری نسبت به مانیتورهای معمولی دارند. مصرف برق این مانیتورها ۳۰W در حین کار و ۱W در حالت Standby است که یک سوم مانیتورهای معمولی است. پس از نظر مصرف برق نسبت به مانیتورهای معمولی کاملا برتر هستند.

اگر از یک سیستم رو میزی استفاده می کنید، بهتر است به مصرف برق قطعات درون آن کاملا توجه کنید. استفاده از یک منبع تغذیه با بهره وری بالا یکی از مواردی است که می تواند مصرف برق را تا حد زیادی کاهش دهد. منابع تغذیه با بهره وری خوب در حال حاظر دارای تلفات توان بین ۱۵ تا ۲۰ درصد در بارهای کاری مختلف هستند. به همین دلیل سعی کنید از منابع تغذیه ای استفاده کنید که حداقل بهره وری در آن ها ۸۰ درصد یا بالاتر باشد.

پردازنده های جدید روز به روز پر مصرف تر می شوند. با توجه به این موضع، در اغلب موارد یک پردازنده می تواند به اندازه یک لامپ ۱۰۰ وات برق مصرف کند. اما سازنده ها و طراحان پردازنده از روش های مختلفی برای کاهش توان مصرفی این قطعات استفاده می کنند. یکی از رایج ترین راه ها برای انجام این کار، کاهش فرکانس پردازنده در مواقع بی کاری است که سبب کاهش توان مصرف کلی می شود. یکی دیگر از راه های بسیار موثر استفاده از تکنولوژی های ساخت کوچک و جدید برای تولید پردازنده هاست. برای مثال در حال حاظر شرکت اینتل از تکنولوژی ساخت ۴۵ نانومتری استفاده می کند که دارای مصرف توان بسیار کمتری نسبت به تکنولوژی ساخت ۶۵ نانومتری است که قبلا مورد استفاده قرار می گرفت.

مادربرد یکی از پر مصرف ترین قطعات کامپیوتر است به دلیل اینکه توان مصرفی بسیاری از قطعات دیگر را تامین می کند. به همین دلیل استفاده از مادربردهایی که توان کمتری مصرف می کنند یا از توانایی های مدیریت برق مصرفی بهتری برخوردار هستند می تواند تا حد زیادی مصرف برق کلی کامپیوتر را کاهش دهد. این مادربردها با استفاده از تکنیک های گوناگون می توانند مصرف برق سیستم را در زمان های بی کاری کم کنند. برای مثال شرکت گیگابایت از تکنولوژی که با نام "بهینه ساز پویای مصرف انرژی" شناخته می شود، برای کاهش مصرف توان مادربردها استفاده می کند. گیگابایت ادعا می کند که این تکنولوژی قادر است تا ۲۰ درصد مصرف توان را در بارهای کاری سبک کاهش دهد.

از دیگر قطعاتی که می توان با استفاده از انواع کم مصرف تر آن ها، توان مصرفی سیستم را کاهش داد می توان به کارت های گرافیک، دیسک های سخت، درایوهای دیسک گردان و بسیاری قطعات دیگر اشاره کرد. تقریبا در میان تمامی قطعات می توان انواعی را پیدا کرد که دارای مصرف توان کمتری باشند. بیشتر این قطعات به گونه ای ساخته می شوند که کاهش مصرف انرژی تاثیر منفی بر روی کارایی آن ها نداشته باشد.

به غیر از این مساله، با رعایت نکاتی مانند مواردی که در ابتدای این مقاله نیز گفته شد نیز می توان کامپیوتری پر مصرف را به سیستمی بهره ور تبدیل کرد که دارای استهلاک کمتری بوده، طول عمر بیشتری داشته و هزینه های برق مصرفی را کاهش دهد.