چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نورپردازی اصولی برای هر یک از فضاهای منزل
در خصوص نقش و اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی صحبت کردیم و درباره شیوههای مختلف نورپردازی و همچنین انواع لامپها، توضیحی مختصر و مفید ارائه دادیم. در این شماره نیز با ما همراه شوید تا بتوانید نورپردازی درست و اصولی برای هریک از فضاهای «منزل»تان داشته باشید.
● تعیین میزان نور مورد نیاز برای هر دکوراسیون
زمانی که برای نورپردازی یک فضا اقدام میکنید، باید بدانید که آن فضا بسته به نوع کاربردی که دارد، به چه میزان نور نیازمند است و چگونه باید نورپردازی شود. همچنین باید مشخص شود که ویژگیهای دکوراسیونی آن فضا و عناصر موجود در آن، چه تاثیری بر نور محیط خواهند داشت.
یکی از موارد مهم در تعیین میزان نور مورد نیاز هر فضا، نوع رنگها، سطوح و بافتهایی است که در دکوراسیون آن وجود دارند؛ مثلا رنگهای روشن و سطوح صاف و صیقلی، درصد بالایی از نور را منعکس میکنند، در حالی که رنگهای تیره و بافتهای خشن، بخش زیادی از نور را جذب خود میکنند. برای مثال، رنگ سفید، ۸۰ درصد نور را منعکس میکند در حالی که رنگ مشکی تنها ۴ درصد نور را به فضا منعکس و مابقی را جذب میکند. همچنین سطوح آینهای و بسیار صیقلی و براق، از قبیل خود آینهها و کاشیهای براق و شبهآینهای با رنگهای روشن، گاهی تا ۹۰ درصد نور را منعکس میکنند؛ بنابراین فضاهایی که چنین سطوحی در خود دارند یا رنگهای غالب در دکوراسیون آنها روشن است، به طور طبیعی به میزان نور کمتری نیاز دارند.
یکی دیگر از نکات تاثیرگذار در نورپردازی محیط، اندازه اتاق و ارتفاع سقف است. فضاهایی با سقف بلند، برای برطرف شدن سایهها به نورپردازی قویتر و روشنتری نیاز دارند. در حالی که در اتاقی با سقف کوتاه، باید از شدت روشنایی و قدرت نور بکاهید تا بر میزان کوتاهی سقف و دیوارها تاکید نشود.
نصب دیوارکوبهای کوچک با سبک صنعتی در مسیر این راه پله که ارتفاع کوتاهی دارد، در هماهنگی کامل با سبک مدرن فضاست ضمن اینکه سطح ایمنی راه پله را نیز بالا برده است.
تعداد پنجرههای موجود در فضا و میزان نور طبیعی که به فضا وارد میشود، نکته تاثیرگذار بعدی در نورپردازی است. بررسی کنید که آیا اتاق موردنظر رو به جنوب و بسیار نورگیر است یا رو به شمال با نورگیری بسیار کم و سرد؟ یا به سمت جهتی مابین این جهات قرار دارد.
● مراحل هوشمندانه
نورپردازی باید به گونهای باشد که سبب ارتقاء جنبه کاربردی فضا شود. اگر غذایی لذیذ تدارک ببینید و آن را بسیار زیبا تزئین کنید، اما در فضای غذاخوری با نورپردازی نامناسب سرو شود، مسلما آنطور که باید و شاید به چشم نخواهد آمد و مورد استقبال میهمانان قرار نخواهد گرفت. بنابراین، برای شروع طراحی نورپردازی هر فضا، فهرستی از فعالیتهایی که در روز و شب در آن فضا انجام میشود، از قبیل تماشای تلویزیون، مطالعه، آشپزی و... تدارک ببینید. در این بخش مراحل مهمی را به شما معرفی میکنیم که با رعایت گام به گام آنها، میتوانید نتیجهای مطلوب در طراحی نورپردازی فضا کسب کنید:
۱. ترسیم یک پلان ابتدایی
یک پلان زمینی ساده از فضا ترسیم و مراکزی را که فعالیتهای مختلف در آنها انجام میشود (مانند میز کار، صندلی مطالعه، فضای نشیمن مقابل تلویزیون و...) با ذکر نوع فعالیت مشخص کنید؛ بدیهی است که فعالیتهای مختلف به سطح و میزان نور متفاوتی نیاز دارند. در همه بخشهای فضا روی پلان، با حروفی که هریک نماینده یک نوع نورپردازی هستند، نوع نورپردازی را مشخص کنید؛ مثلا برای نورپردازی کلی (سقفی) حرف "س" ،برای نورپردازی تاکیدی حرف "ت"، برای نورپردازی کاربردی حرف "ک" و برای نورپردازی دکوراتیو حرف "د" را انتخاب کنید. گاهی نیاز است که در برخی قسمتها روی پلان، بیش از یک نوع نورپردازی در نظر بگیرید؛ مثلا مکان قرارگرفتن یک صندلی، ممکن است گاهی به عنوان فضایی برای مطالعه یا فضایی برای تماشای تلویزیون و گاهی نیز فضایی برای استراحت باشد.
این میز کار، در کنجی تاریک قرار گرفته است، بنابراین وجود یک چراغ رومیزی میتواند روشنایی لازم را برای آن فراهم کند و این فضا را از تاریکی نجات دهد. قرار گرفتن چراغ در گوشهای از سطح میز و همچنین وجود کلاهک شفاف این چراغ سبب شده تا منبع نور، اختلالی برای دید صفحه مانیتور ایجاد نکند.
اول از همه مکان قرارگیری نور کلی خود را مشخص کنید، سپس فضاهایی را که به نور کاربردی نیاز دارند مشخص کنید و سرانجام پلان تعیین کنید که چه بخشهایی به نورپردازی تاکیدی نیاز دارند. همچنین ممکن است نیاز باشد در فضاهایی مانند بالای کانتر اوپن آشپزخانه یا بالای یک قطعه هنری، تجهیزات نورپردازی نصب شود. اگر قصد دارید نور تاکیدی در دکوراسیون به کار برید اما نمیدانید باید آن را کجاها قرار دهید، از خود بپرسید جذابترین و زیباترین عناصر در دکوراسیون فضا چه چیزهایی هستند. این عناصر ممکن است به سادگی یک تابلوی نقاشی که هنر دست خودتان یا فرزندتان است باشد یا شاید مجموعهای نفیس از کتابهایی باشد که روی طبقهای دیواری قرار گرفتهاند، یا حتی پنجرهای که چشماندازی بسیار زیبا دارد، جذابترین بخش اتاق شما را تشکیل دهد.
در این تصویر، چراغ رومیزی در فضای نشیمن و نیز چراغی که روی کانتر قرار گرفته، نورپردازی کلی فضا را متناسب با فعالیتهای مختلف در هر قسمت تامین کرده است.
البته اجباری به قرار دادن نورهای دکوراتیو روی پلان نیست، مگر اینکه تندیس یا آبنمایی داشته باشید که به برق زده میشود و نور تولید میکند. همچنین اگر قصد دارید در نورپردازی فضایتان از شمع استفاده کنید، جای قرارگیری آنها را نیز روی پلان تعیین کنید.
۲. موارد ایمنی را بررسی کنید
تمام خانهها و مناطق شهرداری تعرفههای خاص خود را در مورد جای قرارگیری و نصب چراغها و تجهیزات الکتریکی و نورپردازی در اطراف لولهها و مسیرهای عبور آن در ساختمان دارند. قبل از خرید لوستر و چراغها برای فضاهای مختلف، به خصوص آشپزخانه و سرویس بهداشتی، حتما به این تعرفهها توجه و با یک فرد کارشناس در این مورد مشورت کنید.
۳. از فروشگاههای عرضه تجهیزات نورپردازی بازدید کنید
یکی از راههای مناسب برای ایده گرفتن این است که به فروشگاههای عرضه تجهیزات نورپردازی بروید و به بازدید لوسترها، چراغها و تجهیزات نورپردازی بپردازید. این کار سبب میشود بدانید که عناصر نورپردازی با چه سبکهایی در بازار موجود است و کدام یک با نیاز شما تناسب بیشتری دارد. همچنین شما میتوانید در خلال این بازدیدها از راهنماییها و توصیههای افرادی که در این فروشگاهها مشغول به کار هستند نیز بهرهمند شوید. پلان سادهای را که از فضا ترسیم کردهاید، با نوشتن اطلاعاتی از قبیل فعالیتهایی که در روز و شب در آن فضا انجام میشود و همچنین رنگها و بافتهای به کار رفته در دکوراسیون آن فضا تکمیل کنید و آن را نیز هنگام بازدید از فروشگاهها به همراه داشته باشید. گاهی حتی یک توصیه و راهنمایی کوچک و ساده میتواند همان چیزی باشد که به آن نیاز دارید و شما را در رسیدن به بهترین نتیجه یاری میکند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست