شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

برای استخوان هایتان سرمایه گذاری کنید


شما از کدام دسته افراد هستید شیر نمی خورید چون گران است شیر نمی خورید چون فکر می کنید مخصوص کودکان , میانسالان و بیماران است شیر نمی خورید چون نگران بالا رفتن وزن یا چربی خون بدنتان هستید و دکتر تاکید کرده از مصرف چربی خودداری کنید شیر نمی خورید چون با معده تان سر سازگاری ندارد شیر نمی خورید چون تاکنون به ارزش این ماده غذایی فکر نکرده اید

شاید هم از آن دسته اید که شیر می خورید چون نگران ذخیره کلسیم استخوان هایتان هستید، نگران سلامت دندان هایتان هستید و شیر می خورید چون از ارزش غذایی بالای آن مطلع اید و آن را به عنوان یک منبع غذایی سالم قبول دارید و... از هر دسته که باشید و بهانه شما برای مصرف یا عدم مصرف شیر هر چه باشد، با بیماری مخالف هستید و حتما هم می دانید که فرآورده های شیر کار خود شیر را می کنند. پس بهانه ای نمی ماند.محققان مصرف روزی 3 لیوان شیر یا ماست و یا 43 گرم پنیر را توصیه می کنند. این حداقل میزان کلسیمی است که برای حفظ تندرستی باید به بدنتان ببخشید.جمعی از محققان مرکز تحقیقات روماتولوژی انجمن کمک به بیماران پوکی استخوان با همکاری دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و... سازمان ها و نهادها و شرکتهای فرآورده های شیری اولین کنگره نقش مصرف فرآورده های شیر در سلامت جامعه را بر پا کردند.اکثر قریب به اتفاق آنها در یک مساله اتفاق نظر داشتند و آن این که هنوز با وجود این همه تبلیغات مصرف شیر و فرآورده های آن جای اصلی خود را در سبد خانوار ایرانی پیدا نکرده است.شرکتها با غرفه هایی برای جلب نظر عموم ، متخصصان موادغذایی با ارائه سمینارها و مقالات و پزشکان با تاکید و بیان تجربیات خود در این کنگره شرکت کرده اند. اولین کنگره نقش مصرف فرآورده های شیری در سلامت جامعه هم برگزار شد در حالی که شمار مبتلایان بیماری پوکی استخوان در کشورمان آمارها را در نوردیده است.در کشور ما، حدود 25 میلیون نفر مبتلا به پوکی استخوان هستند و قسمت اعظم این بیماران را زنان تشکیل می دهند و برای درمان این بیماری سالانه 2700 میلیارد تومان هزینه صرف می شود.به گفته دکتر محمدرضا احسانی ، عضو کمیته علمی این کنگره و رئیس گروه مطالعات جامعه شیر کشور، پوکی استخوان در سنین اول و دوم زندگی شکل می گیرد و در سنین سوم و پس از آن علایم خود را نشان می دهد. در ایالات متحده ، هر فرد روزانه 350 گرم شیر مصرف می کند.این میزان چهار برابر مصرف سرانه شیر در کشور ماست ، در حالی که در امریکا 15 تا 17 برابر کشور ما برای شیر یارانه در نظر گرفته شده و ما به صورتی کاملا بی هدف بخش عمده این یارانه را به بهترین اختصاص داده ایم.یارانه سوخت یک خانوار ایرانی 920 هزار تومان در سال است ، در حالی که این رقم برای شیر تنها به 10 هزار تومان می رسد. بد نیست گاهی برگردیم و ببینیم از 180هزار میلیارد یارانه کشور چه میزان آن به سلامت و چه میزان آن به عدم سلامت اختصاص دارد. کابوس ابتلا به بیماری های صعب العلاج یا لاعلاج ، از دیرینه ترین کابوس های بشری است ، که تا به امروز سایه شوم خود را بر رویاهای شیرین ما گسترده است.با وجود پیشرفت های بسیار دانش پزشکی در دهه های اخیر، باز هم کشوری وجود ندارد که به نوعی با بحران یک یا چند بیماری تهدید کننده حیات انسان دست به گریبان نباشد.دکتر فرهاد قریب دوست ، رئیس کنگره و عضو مرکز تحقیقات روماتولوژی ایران می گوید: طبق آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی در آغاز قرن بیست و یکم تصادفات رانندگی ، حوادث قلبی و عروقی ، سرطان ها و پوکی استخوان 4دشمن اصلی حیات بشر نامیده شده اند.این داده ها در حالی است که نتیجه پژوهشهای متاخر حاکی از نقش مهم و موثر مصرف شیر و فرآورده های آن در کاهش فشار خون افزایش چربی های خون جلوگیری از ابتلا به سرطان کولون و پیشگیری از پوکی استخوان است.آنچه امروز ما را به دقت در وضعیت مصرف فرآورده های شیری وادار می سازد، تلاش برای یافتن بهترین پاسخ ممکن به این سوال است که آیا زمانی فرا نرسیده تا با انتخاب و به کارگیری الگوی مصرف درست این دسته از فرآورده ها با سلاحی بی ضرر و ارزان به عنوان تغذیه سالم به جنگ دشمنان اصلی برویم؟برای جلوگیری از ایجاد یا کاهش فشار خون می توان از تغییرات رژیم غذایی ، کاهش وزن در صورت اضافه وزن ، ترک سیگار، کاهش مصرف الکل و افزایش فعالیت های فیزیکی استفاده کرد.سیمین اسداللهی ، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین و دانشجوی دکتری رشته صنایع غذایی می گوید: تقریبا 20 سال پیش محققان گزارش کردند که رژیم غذایی شامل لبنیات ، میوه ها و سبزی های فراوان در کاهش فشارخون موثرند.اخیرا حمایت از این استراتژی از سوی انجمنی در امریکا صورت گرفته است و طی تحقیقات نتیجه آن شد که درست است که یک رژیم غذایی غنی از میوه و سبزی فشار خون را کاهش می دهد، ولی نسبت به زمانی که از ترکیب آنها با مواد غذایی لبنی استفاده می شود، بمراتب تاثیر کمتری دارد.استئوپروز یا پوکی استخوان ، شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است ، به نحوی که 200 میلیون نفر در دنیا به آن مبتلا هستند، بعلاوه تا پیش از ایجاد شکستگی که عارضه مهم آن است ، هیچ نوع علامت بالینی ندارد. استئوپروز دزدی است که بی سرو صدا، سرمایه استخوانی انسان ها را به یغما می برد. دکتر ناصر اقدمی می گوید: عوامل موثر در ایجاد استئوپروز، زمینه ژنتیک ، نژاد، جنس ، رژیم غذایی ، فعالیت فیزیکی ، وضعیت هورمونی ، وزن بدن ، سن ، یائسگی ، تغذیه و اعتیاد به سیگار و الکل است.مهمترین عامل در رژیم غذایی از نظر کسب توده استخوانی ، میزان کلسیم آن است که بخصوص در دوران رشد اهمیت بالایی دارد. مصرف کلسیم حدود 1000 میلی گرم در روز برای داشتن حداکثر بافت استخوانی مناسب بسیار اهمیت دارد، که برای رساندن این مقدار کلسیم به بدن ، بهترین راه ، مصرف فرآورده های لبنی در درجه اول و بعد لوبیا و کلم است.دکتر آراسب دباغ مقدم ، دبیر کمیته تخصصی بهداشت موادغذایی جامعه دامپزشکان ایران می گوید: وجود چربی در شیر یکی از دلایل اصلی خارج کردن آن از برنامه غذایی برخی افراد است.هر چند شیرهایی با مقادیر متفاوتی از چربی در حال حاضر در اکثر نقاط دنیا و در ایران وجود دارد، اما برخی افراد به دلیل اطلاعات ضد و نقیضی که در این باره در رسانه های گروهی و مطبوعات از زبان افراد غیرمتخصص مطرح می شود، ترجیح می دهند از مصرف شیر به علت داشتن چربی خودداری کنند. دکتر آراسب مقدم می گوید: تحقیقات اخیر نشان می دهد چربی و کلسترول شیر برای افرادی که بیماری های قلبی دارند، خطرناک نیست و علاوه بر آن که مواد موجود در چربی شیر از عوامل پیشگیری کننده از سرطان و بیماری های قلبی - عروقی هستند و احتمال انباشتگی چربی را از سرخرگ ها به حداقل می رسانند، چربی شیر دارای بیش از 400 نوع اسید چرب است که تعداد زیادی از آنها زنجیره کوتاه و نقطه ذوب پایین دارند و کاملا قابل هضم هستند.به دلیل نقشی که چربی های شیر در تغذیه انسان دارند، زمینه برای بیان تحقیقات جدید و پاسخگویی به برخی ابهامات در این کنگره فراهم شد.گروهی از پنیرها در برابر پوسیدگی دندان نقش محافظت کنندگی از خود نشان می دهند. در یک تحقیق ، به حیوانات آزمایشگاهی رژیمی حاوی کربوهیدرات های تخمیرپذیر (به مقدار زیاد) خورانده شد و در نهایت مشخص شد که خوردن پنیرهایی مثل چدار و موزارلا در کنار رژیم غذایی فوق پیشرفت پوسیدگی دندانی را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش داده است.دکتر علیرضا مویدنیا می گوید: بررسی های اپیدیولوژیک و کلینیکی نیز اثر محافظت کنندگی پنیر را در پوسیدگی دندان مثبت ارزیابی کرده اند. محققان به این نتیجه رسیده اند که افراد بزرگسالی که زیاد پنیر می خورند؛ نسبت به گروهی که مصرف پنیر پایینی دارند، کمتر در معرض پوسیدگی های ریشه ای دندان بوده اند.

درباره افرادی هم که با خوردن مستمر نوشابه های کولا در گذشته مینای دندانشان نرم شده بود، جویدن پنیر سخت باعث مینراله شدن مجدد مینای دندان شده است.

شیر در سلامت دهان هم نقش مثبتی دارد.

مواد مغذی شیر مثل کلسیم ، فسفر، منیزیم و ویتامین D باعث رشد و قوت دندان های کودکان در برابر پوسیدگی شده اند. باوجود برخی نگرانی ها که درباره احتمال ایجاد پوسیدگی دندان با مصرف شیر شکلاتی وجود دارد، هنوز هیچ مدرک علمی ، این باور را تایید نکرده است.احتمال بروز پوسیدگی با مصرف اسنکهایی مثل چیپس سیب زمینی ، شیرینی و کشمش بمراتب بیش از مصرف شیرهای شکلاتی است ، ضمن این که ترکیبات محلول در آن مثل کاکائو، از تجمع پلاک روی دندان و نیز از پوسیدگی آن به واسطه کاهش بیوسنتزی پلی ساکاریدهای خارج سلولی از ساکارز از سوی میکروارگانیسم های پلاک جلوگیری می کند.پس تا می توانید شیر بخورید، هرچند ترکیبات مختلفی از شیر باشد. برخی محققان می گویند شیر کاکائو، تنها ممکن است جذب کلسیم را در شیر دچار اشکال کند، که این مساله هنوز هم ثابت نشده است.با مصرف شیر تا 25، 30سالگی منبع کلسیم را در استخوان های بدن تکمیل کنید؛ چون بعد از این سن ، استخوان ها کم کم منابع کلسیم خود را واگذار می کنند و پوکی استخوان آغاز می شود.