یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

حریم خصوصی تان را حفاظت کنید


حریم خصوصی تان را حفاظت کنید

راهکارهای مقابله با نفوذ به حریم خصوصی در دنیا فناوری اطلاعات

متاسفانه خیلی شنیده‌ایم که فیلم یا عکس خصوصی و خانوادگی فردی پخش شده و برای فرد دردسرساز شده ‌است که شاید اگر کمی بیشتر به نکات امنیتی توجه می‌شد هیچ وقت همچین اتفاقی نمی‌افتاد. گرچه با پیگیری پلیس سایبری می‌توان مجرم را دستگیر کرد اما خیلی اوقات خسارت جبران ناپذیر حیثیتی که به فرد وارد شده، با هیچ چیزی قابل جبران نیست. بعضی وقت‌ها حتی با رعایت موارد امنیتی مثل استفاده از نرم‌افزارهای رمزسازی و نصب کلمات رمز عبور‌،‌ باز هم مواردی از نفوذ به شبکه‌های رایانه‌ای سازمان‌های معروف و حتی رایانه افراد عادی در اخبار منتشر می‌شود. کارشناسان به استفاده‌کنندگان از رایانه همواره هشدار می‌دهند مراقب نفوذ رخنه‌گران باشند و در نگهداری اطلاعات خصوصی خود‌، حداکثر هوشیاری را به خرج دهند. چون آبروی رفته دیگر باز نخواهد گشت. در این شماره سعی کردیم برای کاربران رایانه توصیه‌های ساده‌ای ارایه دهیم که پیروی از آن‌ها می‌تواند تا حد قابل توجهی مانع دست‌درازی دیگران را به اطلاعات شخصی بگیرد.

● موقعیت‌های خطرآفرین

کسانی که از تلفن‌های همراه دوربین‌دار برای فیلم‌برداری استفاده می‌کنند، اغلب فیلم‌ها را در حافظه آن نگهداری می‌کنند و اکثر قریب به اتفاق گوشی‌ها به جز شماره pin اولیه که برای روشن کردن دستگاه لازم است، هیچ‌گونه قابلیت ایمنی دیگری ندارند و این می‌تواند بسیار خطرناک باشد. به یاد داشته باشید هیچ‌گاه فیلم خصوصی خود را روی گوشی تلفن همراه خود نگه ندارید و سعی کنید هرچه زودتر آن را به حافظه رایانه منتقل کنید و سپس به روش‌هایی که در ادامه مطلب توضیح داده شده است، آن را ایمن کنید. فایل فیلم را هم از حافظه گوشی پاک کنید.

● پیوست‌های ناشناس

اتصال رایانه به شبکه اینترنت از جمله مواردی است که می‌تواند باعث نفوذ رخنه‌گران به رایانه شخصی شود. باز کردن پیوست‌های ناشناس ایمیل‌ها یکی از تهدیدآمیزترین کارهاست که باید از آن پرهیز کرد. انواع و اقسام برنامه وجود دارد که می‌تواند در کار رایانه اخلال ایجاد کند یا اطلاعات داخل آن را به جا‌های دیگر ارسال کند که در مقابل این برنامه‌ها ویروس فقط یک تهدید است.

● چه کار کنیم؟

به طور کلی،‌ برای ایمن‌سازی فایل‌ها و پوشه‌ها (فولدرها) می‌توان یا از ابزار موجود در خود این نرم‌افزارها استفاده کرد یا نرم‌افزارهای مختص رمزسازی را به کار گرفت.

رمزگذاری روی فایل‌ ورد با استفاده از خود نرم افزار

فایل مورد نظر را باز کنید مطابق تصویر عمل کنید

در این مرحله پسوردتان را وارد کنید

پسورد را دوباره وارد کنید و رویok کلیک کنید.

● فایل‌های صوتی و تصویری را چه‌کار کنیم

در صورتی که اطلاعات به شکل فایل صوتی و تصویری است،‌ بهتر است ابتدا پوشه‌ای درست کنید و ‌آن را در پوشه قرار دهید. در این حالت هر کس می‌تواند برای خود یک Account جداگانه تعریف کند و با وارد کردن کلمه رمز Log خود وارد رایانه شود تا اطلاعات ذخیره شده خود قابل دسترسی توسط دیگر کاربران نباشد. اگر می‌خواهید برای خود Account جداگانه درست کنید، به قسمت Control Panel بروید و روی علامت User Accounts کلیک کنید و دستورالعمل لازم را گام به گام اجرا کنید. از آن پس، می‌توانید با کلمه رمز Log خود وارد رایانه شوید.

● رمز گذاری برای پوشه‌ها

در این‌جا بسته به این‌که دقیقا از چه نوع سیستم عاملی استفاده می‌کنید،‌ دو حالت وجود دارد. اگر از ویندوز XP حرفه‌ای یا ویندوز ۷ استفاده می‌کنید، روی پوشه، راست کلیک کنید و روی نوار عمودی که ظاهر می‌شود، روی Properties بزنید. در صفحه‌ای که می‌آید،‌ دنبال دکمه Advanced بگردید و روی آن کلیک کنید و تیک مربوط به جمله Encrypt contents to secure data را علامت بگذارید. سپس در پایین صفحه OK را بزنید. در این صورت،‌ باز کردن این پوشه مستلزم استفاده از کلمه رمزی است که شما به عنوان کلمه رمز Log خود قبلا وارد سیستم کرده‌اید. (کلمه رمز Log عمدتا زمانی به کار می‌رود که چند نفر به طور مشترک از یک رایانه استفاده می‌کنند.)

چنان‌چه از نسخه خانگی ویندوز ایکس‌پی استفاده می‌کنید‌،‌ همین کار با اندکی تفاوت قابل انجام است. باز روی پوشه راست کلیک کنید و موس را روی Properties ببرید و بزنید. در بالای صفحه‌ای که ظاهر می‌شود،‌ روی قسمت Sharing کلیک کنید. در مربع خالی که کنار جمله Make this folder private قرار دارد،‌ علامت بگذارید. در پایان در پایین صفحه روی OK بزنید. حالا باز کردن مجدد پوشه مستلزم وارد‌کردن کلمه رمز Log شماست.

● چند نکته ضروری برای مراقبت از اطلاعات شخصی

یادتان باشد که چیزی به اسم حفاظت صددرصد وجود ندارد. به همان تعداد که برنامه‌ها و قابلیت‌هایی برای ایمن‌سازی فایل‌ها و پوشه‌ها وجود دارد،‌ به همان تعداد نیز دستورالعمل برای کشف کلمات رمز وجود دارد. اما روش‌هایی که در این جا گفته شد،‌ اطلاعات شما را تا حدی ایمن می‌کند تا از بیشتر تلاش‌ها برای دستبرد حفظ سازد. اما اگر اطلاعات مورد نظر واقعا اهمیت حیاتی دارد، استفاده از برنامه‌های تجاری شناخته‌شده پیشنهاد می‌شود.

۱. با وجودی که فایل‌ها و پوشه‌ها به این شکل حفاظت می‌شوند،‌ این بدان معنا نیست که آن‌ها قابل حذف کردن نباشند،‌ هر چند که برخی برنامه‌های ایمن‌سازی جلوی حذف فایل یا پوشه رمزدار را می‌گیرد. ۲. اگر کلمه رمز را فراموش کنید، تمام اطلاعات از بین می‌رود،‌ مگر آن‌که حاضر باشید پولی را به افراد متخصص بدهید تا قفل آن را بشکنند. باید در حفظ کلمه رمز دقت زیادی کنید. در مورد استفاده از کلمات رمز نیز باید چند ملاحظه را درنظر بگیرید. مراقبت سهل‌انگارانه یا ناقص از اطلاعات حیاتی می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد. هرگز اهمیت ایمن‌سازی اطلاعات در رایانه را دست‌کم نگیرید. در صورت توجه به تدابیر امنیتی که در این جا برشمرده شد،‌ می‌توانید با اطمینان قابل قبولی، انواع اطلاعات مکتوب و تصویری خود را در رایانه ذخیره کنید،‌ بدون آن‌که از امکان دستبرد دیگران به آن‌ها دچار ترس و نگرانی باشید. بعد از داشتن یک سیستم امن می‌توان لذت استفاده از دستاوردهای فناوری جدید را حس کرد.

نویسنده: مهدیه جوادی