چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
اگر صورتتان سوخت، بخوانید!
گفتگو با دکتر عبدالجلیل کلانترهرمزی فوقتخصص جراحی پلاستیک
وقتی مقابل آیینه ایستاد، خودش را نشناخت؛ بعد از آن تصادف، تمام صورتش سوخته بود. حتی نگاه به چهره خودش هم او را به دلشوره میانداخت...
سوختگی پوست صورت در اثر ریختن اسید و آبجوش یا تصادف از بدترین خاطرههای زندگی برخی افراد است ولی با جراحی پلاستیک، بسیاری از این سوختگیها قابل ترمیم هستند. این جراحیها معمولا در بیمارستانهای فوقتخصصی جراحی پلاستیک انجام میشود و مجموعهای از چندین عمل جراحی متوالی هستند که در طی آنها لایههای پوست و عضلات ترمیم میشود. دکتر عبدالجلیل کلانترهرمزی، استاد جراحی پلاستیک دانشکده پزشکی دانشگاه تهران، از تجارب خود در درمان سوختگی پوست صورت میگوید.
آقای دکتر! سوختگی صورت شاید بدترین حادثهای باشد که ممکن است برای کسی پیش بیاید؛ اینطور نیست؟
ـ خب، بله؛ سوختگی یکی از معضلات درمانی جهان است که عوارض متعدد و در بعضی موارد دایمی دارد. سوختگی حاد که عوامل ایجاد آن متفاوت است در اثر موارد متعددی همچون حرارت شعله، مایعات و اجسام داغ، مواد شیمیایی و الکتریکی ایجاد میشود.
مـهـمتـریـن عـلـتـش مـعمولا چیست؟
ـ تظاهر سوختگی حاد در اثر عوامل فوق متعدد است ولی سوختگی حرارتی شایعترین نوع است. سوختگی در مرحله حاد علاوه بر صدمه سطحی و عمقی بافتهای بدن ممکن است عوارض دیگری همانند از دست دادن آب بدن، عفونت و مشکلات تنفسی را به همراه داشته باشد. در صورتی که بیمار از عوارض حاد سوختگی جان سالم به در ببرد عوارض مزمن بسته به نوع سوختگی و شدت آن و همچنین سن بیمار و مراقبتهای اولیه انجام شده متفاوت است.
حالا وقتی که پوست میسوزد، چه جراحیهایی برای درمان آن وجود دارد؟
ـ اگر سوختگی در سطح پوست و سطحی و از انواع درجه ۱ یا ۲ سطحی باشد، معمولا پس از درمان اولیه و مراقبتهای لازم خوب میشود و نیاز به جراحیهای ترمیمی بعدی ندارد ولی موارد سوختگی درجه ۲ عمقی و بالاتر بسته به شدت سوختگی ممکن است اعمال جراحی متعددی نیاز داشته باشد. این جراحیها ممکن است از پیوند پوست تا اعمال جراحی سنگین متفاوت باشد.
آیا پوست کاملا ترمیم میشود؟
ـ در موارد سوختگی سطحی، پوست بهطور کامل ترمیم میشود ولی در سوختگیهای عمیق بهرغم جراحیهای متعدد هیچگاه پوست به حالت عادی برنمیگردد.
میگویند لیزر در درمان سوختگی صورت معجزه میکند؛ شما این حرف را قبول دارید؟
ـ نه! لیزر در درمان سوختگی حاد هیچ جایگاهی ندارد ولی در ترمیم جوشگاههای پس از پیوند پوست ممکن است در موارد خاص (با نظر پزشک) موثر باشد.
بعد از جراحیهای سوختگی چه مراقبتهایی باید انجام شود؟
ـ در سوختگی حاد، کلیه مراقبتها به عهده تیم جراحی و عمدتا در بیمارستان است ولی پس از جراحیها بسته به نوع عمل و براساس دستور پزشک معالج، مراقبتها متفاوت است.
کِرِمها چطور؟ این کِرِمهایی که در ماهواره برای رفع جای سوختگی پوست تبلیغ میشوند، قابل اعتمادند؟
ـ نه! کِرِمهایی که در ماهواره برای حذف محل جراحی تبلیغ میشوند، در مراحل اولیه معمولا بیتاثیر هستند. البته بعضی از انواع آنها برای بهتر شدن جوشگاههای جراحی ممکن است تاثیر داشته باشند ولی اولا این پمادها و کِرِمها محدود هستند؛ ثانیا باید با نظر جراح پلاستیک مصرف شوند تا هم از اثرات زیانبار آنها جلوگیری شود، هم هزینهاضافی به بیمار تحمیل نشود.
حرف آخر؟
ـ بهترین درمان سوختگی، پیشگیری است و از آنجا که عوارض سوختگی تا پایان عمر گریبانگیرمان است، پس بهتر است دقت کنیم که دچار این مشکل نشویم.
دکتر گلرخ ثریا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست