سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
انسان شناسی اسلامی
الف: مشکلات تعریف: به نظر میرسد این مسئله که انسانشناسی مخلوق غرب و بهویژه امپراطوری غربی است اگر فرزند آن نباشد، مربوط به بحثهای شرقشناسانه است، اما چنین نیست. کار ابنخلدون با قالب تئوریک و پشتیبانی دادهها درآثار برخی از بانفوذترین نظریه پردازان معاصر غربی از جمله کارل مارکس، ماکس وبر، ویلفرد، پارتو و ارنست گلنر بازتاب یافته است.
سنخ شناسی وبر از رهبران، چرخش نخبگان پارتو و نظریه نوسان آونگ گلنر از تسلیم شدن جامعه مسلمان، تحت تأثیر ابن خلدون بوده است. این درواقع تراژدی است که علم جامعه شناسی یا انسان شناسی بعد از ابن خلدون، توسط مسلمانان دیگر توسعه نیافت و ابن خلدون از این منظر تنها نیست. بیرونی، ابن بطوطه، مسعودی و چند نام دیگر نیز وجود دارد.
از میان این افراد شاید ابوریحان بیرونی(۹۷۳-۱۰۴۸) سزاوارترین فرد برای عنوان پدر انسان شناسی باشد.(من این مطلب را در مقاله ای با نام«بیرونی:اولین انسان شناس»۱۹۸۴ بیان کردم). اگر انسانشناسی علمی مبتنی بر مشاهده طولانی مشارکت کنندگان فرهنگ های دیگر با استفاده از داده های جمع آوری شده همراه با بی طرفی ارزشی و تجزیه و تحلیل بی طرفانه با به کار گیری روش تطبیقی است ، پس درواقع بیرونی انسان شناسی با بالاترین استانداردهای معاصر است[۱]. کار او بر روی هندوها در کتاب الهند-هنوز هم یکی از مهم ترین کتاب های منبع برای مطالعات جنوب آسیا باقی مانده است. حساس ترین و باهوش ترین دانشمندان هندو معاصر، از جمله سختگیرانه ترینشان مانند نیراد چائوداری[۲] نقل قول های او را تأیید کرده اند(۱۹۶۵). بنابراین تقریباً هزار سال قبل از مالینوفسکی و گیرتز، بیرونی علم انسان شناسی را ایجاد کرد. در نتیجه، مطالعه جوامع به وسیله مسلمانان با جامعه شناسی یا انسان شناسی اسلامی علم جدید یا غربی نیست.
تعریف انسان شناسی و تبیین انسان شناسی اسلامی
ممکن است ما انسان شناسی اسلامی را کم و بیش به عنوان مطالعه گروه های مسلمان به وسیله پژوهشگران متعهد به اصول جهانی شده اسلام -انسانیت، دانش، تحمل دیگری-مربوط به مطالعات قبیله ای روستاهای کوچک به ویژه در قالب های بزرگتر ایدئولوژیک و تاریخی اسلام، تعریف کنیم. اسلام در اینجا نه به عنوان الاهیات بلکه به عنوان جامعه شناسی منظور است. بنابراین، تعریف حاضر، مانعی برای مطالعه جوامع غیرمسلمان به وسیله انسان شناسی اسلامی نیست.
ابتدا باید برخی از نقاط مفهومی روشن شود. جهان بینی انسان شناس مسلمان چیست؟ به صورت ایده آل، نظم دادن به زندگی فرد مسلمان مطابق با خواست خدا است. اما ممکن است در واقعیت چنین نباشد. آیا او جامعه را همچون انگیزه هایی متمایل به انجام خواست خدا می بیند یا نه؟ اگر چنین است، مسلمانان باید برای تطابق واقعیت با ایده آل تلاش کنند.
اجازه دهید این سؤالات را در چهارچوب دو موضع اصلی نظری- که گاهی اوقات با هم تداخل دارند- در علوم اجتماعی غربی مطرح کنم. این تقسیم بندی میان فرد گرایی روش شناختی و کل گرایی روش شناختی است. به طور خلاصه، فردگرایی، انسان را در جامعه به مثابه عاملی که حداکثر سازی و بهینه سازی می کند ، مورد بررسی قرار می دهد. تعامل اجتماعی به عنوان مجموعه ای از معاملاتی است که در آن ارزش ها به دست می آیند و از دست می روند و در ذهن افراد ثبت می شوند[۳].
از سوی دیگر، کل گرایی دیدگاهی است که انسان را همچون انگیزه هایی که توسط اقتصاد و جامعه پیکر بندی شده است و فراتر از افراد هستند، نشان می دهد. این تقسیم بندی ها متصلب نیستند و توسط مکاتب مختلف انسان شناسی پیچیده تر شده اند.
چنین بحث هایی باید به پرسش های علمی، به منظور کشف پویایی جوامع، تبدیل شوند. این بحث ها برای جوامعی که پویا هستند و پژوهش ها در باب پدیده های اجتماعی به سمت تحلیل آنها نبوده، تنها به تمرینات علمی، تقلیل یافته اند.
به هنگام تحلیل عامل اجتماعی مسلمان، کدام چهارچوب قابل اجراست؟ آیا او همچون فردی رفتار می کند که تنها ارزش ها ی به دست آمده و از دست رفته را در ذهن شخصی اش ثبت می کند؟ یا او همچون کسی است که به پیکربندی های اجتماعی که او بخشی از آن است، واکنش نشان می دهد؟ ما برای مسلمانان رویکرد دوم را پیشنهاد می کنیم.
اسلام به ما می آموزد که با محیط مان که دغدغه اصلی بشر است تعامل کنیم و روابط ما با مردم(که افراد و گروه ها را در بر دارد) خصیصه اصلی محیط ما است. بنابراین اسلام ، یک دین اجتماعی است پیامدهای این مسئله برای مسلمانان مشخص است. او بخشی از امت و جامعه است که به آن وفادار است و این امت و جامعه برای او هویت اجتماعی فراهم می کند. به صورت ایده آل، او تا حدودی به گروه بلافصلی متعلق است و در بخشی وسیعتر به امت تعلق دارد.
برای مسلمانان، قوانین ازدواج، ارث و نشانه های عمومی اسلام-شامل جزئیات خصوصی تر رفتار انسانی- به صراحت پی ریزی شده اند. سازمان جامعه و رفتار اعضای آن از پیش تعیین شده هستند. بنابراین برای مسلمانان، مشکلات و معضلات این جهان تخفیف یافته است. رسالت انسان این است که جامعه را با دستورات خدا تطبیق دهد. در نتیجه مناظره میان مکتب های فکری مختلف تنها به تمریناتی علمی تبدیل می شود.
خدا زندگی را برای تمسخر نیافریده است. این مبارزه ای است برای بهتر شدن انسان، به منظور بهبود کیفیت اخلاقی زندگی مختصر ما بر روی کره زمین. مبارزه (جهاد) برای انجام چنین کاری باید حفظ گردد.
مسلمانان بخشی از جامعه به عنوان امت باقی می مانند. ابراز بیش از حد تمایلات جاه طلبانه فردی نارضایتی از جامعه را تحریک خواهد کرد. نمی توان گفت افراد قانون شکنی نمی کنند یا به شیوه ای کاملاً غیر اسلامی رفتار می کنند. اما ما به گروه های مسلمان اشاره داریم و نه افراد. این اخلاق اجتماعی در تقابل با غرب است که در آن انسان فرد اول و آخر است. سیاست، تجارت و حتی زندگی خصوصی در غرب ابزار این فردیت است. همین تضاد است که گاهی اوقات برای دو تمدن که از دو دیدگاه متفاوت مسایل کلیدی خاصی را می بینند، مشکلاتی را ایجاد می کند.
چگونه مسلمانان می توانند موضوع انسان شناسی اسلام را به عنوان مسلمانان مؤمن تبیین کنند؟ علی شریعتی تلاش کرده تا این پرسش را پاسخ دهد: دین به مثابه جاده یا مسیری است که از گل به خدا می رسد و انسان را از تنبلی، رکود و جهل و زندگی پست خاکی و شخصیت شیطانی به سمت بلندی، حرکت، بصیرت، زندگی معنوی و شخصیت الهی انتقال می دهد. اگر در انجام این کار موفق شود، بنابراین، آن دین حق است. اما اگر موفق به این کار نشد، مسیر را اشتباه انتخاب کرده یا استفاده غلطی از راه راست کرده است.
من استدلال می کنم انسان شناسی می تواند در روشن کردن راه راست کمک کند. اما مشکل اصلی متعادل نبودن انتخاب هاست که البته به آنها می پردازیم.
سو گیری انسان شناسی غربی و تحلیل جامعه سلامی بر اساس همین نگرش
دو اسطوره در باب وضعیت زنان که مربوط به جهان اجتماعی مسلمانان است وجود دارد که همچنان تأمین کننده مواد برای حمله به مسلمانان است، (فقدان حقوق بشر و سرکوب زنان که ناشی از چند همسری در این جوامع است) و دیکتاتوری، هرج و مرج و استبداد که در سیاست مسلمانان ادامه یافته است (برای نمونه نسخه ی کتابی از استبدادشرقی ویتفوگل که تصویر مسجدی بر روی جلد را نمایش می دهد۱۹۸۱ ما بارها مشاهده کرده ایم، که انسان شناسان اغلب چگونه مسئله ی دوم را در ادراکشان از زندگی سیاسی مسلمانان منعکس می کنند. دیدگاه اول کمتر توسط انسان شناسان مرد که دسترسی کمتری به زنان مسلمان داشته اند به عنوان متون تحقیقی تبلیغ شده است. احکام جزیی دین یا آداب و رسوم برای تمسخر اسلام، اغراق شده اند. فی المثل، مسلمانان از خوردن گوشت خوک منع شده اند، به عنوان اینکه این غذا حلال یا پاک نیست. بسیاری حیوانات دیگر نیز ناپاک یا حرام در نظر گرفته شده اند. این یکی از شناخته شده ترین ویژگی هایی است که توسط غیر مسلمانان در مورد مسلمانان شناخته شده است. یک دستور اجتماعی جزیی به یک موضوع مهم کلامی تبدیل شده است. (تابو خوک در میان مسلمانان به تازگی موضوع بحث علمی در انسان شناسی معاصر بود) این ممنوعیت موضوع کاریکتورها و طنزها شد. این موضوع تبدیل به یکی از نمادهای تقسیمات میان غربی ها (خوک خوار) و مسلمانان (خوک نخور) جهان شد.
راه حل انسان شناسی اسلامی و مسئله ی چند اسلامی یا تک اسلامی
انسان شناسی اسلامی چه موضع روشمندی را برای مقابله با این مسایل اتخاذ کرده است؟ یک پاسخ و شاید ساده ترین راه-التقاطی بودن است. اما التقاط گرایی محکوم به شکست است، به دلیل وجود اینکه تنها یک جهت اکتشافی برای حرکت وجود ندارد، بلکه راه های زیادی هست. ما باید آن چیزی را انتخاب کنیم که شریعتی «راه راست» می نامد.
پیشنهادی توسط انسان شناسان مسلمان وجود داشته است مبنی بر اینکه یک اسلام وجود ندارد بلکه چندین اسلام وجود دارند[۴] پیشنهادی که مورد قبول انسان شناسان غربی قرار گرفته است[۵]. من با این پیشنهاد موافق نیستم. تنها یک اسلام وجود دارد و تنها یک اسلام می تواند وجود داشته باشد، اما چندین جامعه ی مسلمان وجود دارد. ما نباید اسلام های متعدد قایل شویم اما باید تلاش کنیم تا بسیاری از جوامع مسلمان را در درون چهارچوب یک اسلام جهانی قرار دهیم.
در مقاله ای که چند سال پیش نوشتم، استدلال کردم که دیدگاه رمانتیکی که در مورد قبایل درنتیجه برخورد استعماری ایجاد شده است، غلط است[۶]. دیدگاهی که مشکلات واقعی قبایل را در رویارویی با چالش های نظامی با قدرت امپراطوری به حساب نمی آورد. فی المثل، برای پشتون ها در مناطق قبیله ای هیچ داستان عاشقانه ای در نبرد با بریتانیایی ها وجود نداشت. سیم های خاردار و بمباران غیر نظامیان پیروزی دوستان نبود. برای پشتون ها تنها نبردی پایان ناپذیر برای حفظ دین و آزادی باقی مانده بود.
بحث میان بررسی رمانتیک گروه های قیبله ای یا کوچ نشین در مقابل کسانی که آنها به صورت واقعی می بینند همچنان در انسان شناسی مدرن ادامه دارد. بادیه نشینان عربستان سعودی یک نمونه معاصر را فراهم می کنند. لنکستر[۷] انگلیسی ، بادیه نشینان را همچون وحشیان نجیب، با مجسم کردن فضایل صحرا، می بیند (۱۹۸۰, ۱۹۸۱)، در مقابلش کول[۸](۱۹۷۵) انسان شناس آمریکایی یکی از معدود انسان شناسان غربی که امکان کار میدانی در عربستان سعودی را یافت-وجود دارد. روشنفکران مسلمان نباید لزوما مأمن دیدگاه رومانتیک به قبایل باشند. برای آنها اسلام و فرهنگ اسلامی-در شهرها واقع شده است[۹]. مردم قبایل نمی توانند در قرن بیستم نادیده انگاشته شوند یا طرد شوند؛ آنها نمی خواهند جدا از دولت باشند بلکه بخشی از آن هستند.
برای فهم بهتر سازمان و ساختار اجتماعی قبایل ملوک الطوایفی با اشاره به پشتون ها من یک طبقه بندی آزمایشی، پیشنهاد کرده ام[۱۰]. جامعه پشتون ها ممکن است که به دو دسته مجزا تقسیم شده باشد. هر دسته توسط یک مفهوم کلیدی نماد پردازی شده است. در یکی با Nang (ناموسی) و در دیگری با Qalang (اجاره و مالیات). Nang و Qalang دو نماد اصلی مؤثر و برانگیزاننده در جامعه هستند. جامعه یNang تا حد زیادی در مناطق قبیله ای است که بدون رئیس، مساوات طلب هستند و در مناطقی با تولید کم قرار گرفته است. جامعه Qalang رده بندی شده و باسواد است و وابسته به املاک بزرگی است که آبیاری می شوند. Qalang برتری را ایجاد کرده است و دارای نقش های اجتماعی است. این دسته بندی ها برای بررسی کردن گروه های مسلمان در جاهای دیگر نیز مفید است[۱۱].
در مطالعه ای جدید، این موضوع را مطرح کردم که نمی توان سطح کلان یک جامعه -دودمان ها، ارتش، منابع و امور مالی- را بررسی کرد، نمی توان روستای انسان شناختی نمونه ای را بررسی کرد اما در عوض می توان سطح متوسطی از یک ده را بررسی کرد. در این سطح، سه مقوله کلیدی و متمایز از تعاملات جامعه وجود دارد: نمایندگان حکومت مرکزی(اعم از نظامیان و اداری ها)، رهبران سنتی (بر اساس زمین یا طایفه) و رهبران دینی(معمولا روحانیون). ممکن است ما برای این منظور، الگوی اسلامی منطقه ای بسازیم.(در اینجا اسلام به معنایی جامعه شناختی و نه الاهیاتی، فهم می شود). به صورت خاص نقش هایی همچون روحانیون، باید با دقت کامل توسط محقق فهم و مطالعه شوند. در حال حاضر ما دو تصویر مجزا از روحانیون داریم. یکی برگرفته از نمونه های اولیه غربی، «روحانی متحجر» که از سوات ها تا سودان است. تصویری از متعصب ها که در بریتانیا رشد کرده، روحانیونی که در برابر آنها ایستادگی کردند زمانی که گروه های دیگر به آرامی در برابر آنها تسلیم شده بودند. تصویر دیگر چهره مقدسی است که از خطا مبراست همانی که توسط نویسندگان مسلمان مطرح شده است. اما حقیقت جایی در میان این دو است[۱۲]. در این سطح منطقه ای است که ما می توانیم آنچه در جامعه مسلمانان شکل می گیرد را پیش بینی و پیش گویی کنیم. الگوی منطقه ای اسلامی می تواند ما را برای انجام چنین منظوری کمک کند.
ادراکی همچون ادراک انسان شناسان شرق شناس سؤال اساسی را در مورد انسان شناسی مطرح می کند. آیا یکی از کارکردهای انسان شناسی این است که همچون پلی میان سیستم های فرهنگی متفاوت عمل می کند و ما را در فهم دیگران و در نتیجه خودمان، یاری می رساند؟ اگر چنین است، ادراکی همچون ادراک بارث، ممکن است بهترین ماده برای ساخت این پل نباشد. برخی انسان شناسان جهان سومی استدلال می کنند که برای ساخت هر پلی خیلی دیر شده است[۱۳].با این حال تجزیه و تحلیل علمی انسان هایی که به استکبار فرهنگی حساس هستند به مهملات علمی بدل شده است.
انسان شناس در برخی روش ها همچون سفیری از جهان خودش به روستایی است که او مطالعه می کند. او نه تنها گروه های بومی را با جهان خودش تفسیر می کند بلکه همچنین جهان خودش را با فرهنگ آنها تفسیر می کند. اگر او از روابطش آگاه نباشد ممکن است مشکلاتی را برای دانشمندان اجتماعی که می خواهند در آینده بر روی منطقه یا کار او تحقیق کنند، ایجاد کند. سؤالی در رابطه با این موضوع مطرح می شود اینکه آیا انسان شناسی خوب-حد اقل از دیدگاه بومیان-انسانشناسی همدردانه است؟ الزاما نه. انسان شناسان باید جامعه را آنگونه که هست و نه آنگونه که باید باشد، ثبت کنند. البته من فکر می کنم که انسان شناسی ضرورتاً باید منصف باشد نه همچون زگیل هایی بر روی صورت جامعه که نیاز به برطرف کردنش داشته باشند. به همین دلیل است که ما امروزه کتاب ایوانس پریچارد با نام (Sanusi of Cyrenaica) را می خوانیم و آن را تحقیقی عادلانه می دانیم اگر چه توسط کارمندی استعماری در یک نسل قبل نوشته شده است. فهم برخی فضایل انسان ها مخصوصاً دیدن آنها به عنوان یک انسان شناس همراه با تحلیل های علمی برای رشته ی انسان شناسی مهم است.[۱۴]
شایان ذکر است که انسان شناسی به عنوان یک رشته هنوز در جهان اسلام در حال رشد است. جایگاه انسان شناسان مسلمان جایگاهی متوسط است. دو نمونه برجسته نور یلمان[۱۵]از ترکیه و امتیاز احمد[۱۶] از هند هستند. نور موضوعی تقریباً منحصر به فرد یعنی روستایی بودایی در سریلانکا را مطالعه کرده است. او منحصر به فرد است چرا که برای اولین بار در جهان اسلام معاصر مشاهده کرده و در عوض مورد مشاهده نبوده است. امتیاز احمد مسلمانان هندوستانی را که خودش جزو آنها است را مطالعه کرده است. او مشکلات جامعه شناختی در مواجهه با مسلمانان هند به ویژه تعامل مداوم با سیستم فرهنگی وسیعتر هندویان را نشان داده است. کار او در مورد رشد کاست در میان مسلمانان است.[۱۷]
روشنفکر مسلمان در مواجهه با جهان امروز، گاهی اوقات دچار نا امیدی می شود. در این صورت او بد تجهیز شده است. او باید آسیب پذیری را در خود کاهش دهد. او میان دو دنیا، یکی مرده و دیگری ناتوان از زاده شدن، سرگردان است. زخم های او تا حد زیادی نتیجه کار خودش است. ریشه ی ضعف فکری او در قرن بیستم ناشی از ناتوانی او در تطبیق دادن شرایط با اسلام است.
هدف انسان شناسی در حرکت از موقعیت های خاص به موقعیت های عمومی برای ترسیم نتایج جهانی از موقعیتهای خاص است. اگر اینچنین است، آیا انسان شناسی اسلامی تنها مخصوص اسلام یا مسلمانان است؟ نه این درسی است که ما از اعتبار روش شناختی به طور خاص برای سیستم های دینی جهان و سیستم های فرهنگی جهان سوم به طور عمومی می گیریم.
ب: جوامع مسلمان
اجازه دهید تا به طور خلاصه به ارایه طبقه بندی ای از جوامع مسلماننشان دادن مدل ها همراه با ویژگی ها- بر پایه توالی های تاریخی سازمان و ساختار اجتماعی اقدام نمایم. طبقه بندی جوامع مسلمان، انواع ساختارها و در نتیجه پیچیدگی مشکلات را، نشان خواهد داد. این مدل ها به صورت کلی یک توالی زمانی متناظر با دوره های گسترده در تاریخ اسلام را ارایه می کنند. اما این دسته بندی ها، نه کامل و نه غیرقابل انکار، هستند. این طبقه بندی صرفاً نقطه شروعی برای یک بحث جامعه شناختی درباره انسان شناسی اسلامی است.
ابتدا مدل بسیار قدیمی (اولیه)که با اوایل اسلام مرتبط است و تا امروز ادامه یافته است و آن «قبایل ملوک الطوایفی اسلامی» است. این دسته بندی ممکن است شامل بادیه نشین ها، بربر ها، و پشتون ها شود. این قبایل از شمال آفریقا تا شمال غرب پاکستان گسترده شده اند اما این مدل برای آنها قابل تطبیق است و از بسیاری جهات به هم شبیه هستند. از نظراحساس هویت قبیله ای و فهم نشانه ی قبیله ای بسیار توسعه یافته هستند و دنیای آنها با جایگاه فرد در منشور شجره نامه ای، شناخته می شود. شاید حدیث معروف پیامبر اکرم(ص) که در آن هشدار داده اند که هیچ برتری نسبی در اسلام وجود ندارد ناشی از آگاهی ایشان از این شکل سازمان اجتماعی باشد. در نتیجه اسلام، فراتر از وفاداری قبیله ای است.
دسته دوم مدلی را نشان می دهد که ممکن است مدل «عثمانی» یا «اردوگاهی» اسلامی، نامیده شود که در تضاد شدید با مدل قبلی است. از نظر تاریخی، این مدل دوران اوج تاریخ اسلام است. عثمانی ها به راه حلی دست یافته بودند که به صورت منظمی مشکل قبیله ای را حل می کرد. آنها مدیرانی را از بخشی از امپراطوری خودشان انتخاب می کردند و به آنها مسؤلیت هایی در نقاط دور می دادند. در نتیجه وفاداری به خویشان یا سرزمین قبیله ای حذف شد. این مدیران تنها در خدمت امپراطوری بودند. تا جایی که دیگر امپراطوری های بزرگ اسلامی، همچون صفویه و مغول ها نیز، از مدل عثمانی ها استفاده می کردند.
مدت ها پیشتر از مدل عثمانی، تمدن های اسلامی رودخانه های بزرگ وجود داشتند. این تمدن ها در کنار رودخانه های سند، دجله و نیل جوامع و سلسله هایی را با ویژگی های شکوه و جلال، کاخ ها، ارتش های دایمی و بوروکراسی گسترده، تولید کردند. گاهی اوقات ظهور و افول آنها با امپراطوری های اسلامی که در بالا ذکر شد همزمان بود و گاهی اوقات نه. یکی از جنبه های این تمدن ها «استبداد شرقی» نامیده شده است[۱۸]. با روند کند تجزیه، جوامع اسلامی، قدرت های غربی به گسترش دادن استعمار و بازار هایشان در این سرزمین ها اقدام کردند.
دسته چهارم(که درطول دو قرن گذشته وجود داشت) ممکن است «اسلام تحت امپریالیسم غرب» نامیده شود. غرب مسلمانان را فتح و استعمار کرد. در این مرحله تلاش شد تا تصویر اسلام همچون تصویری راکد و منحط ساخته شود. جالب تر آن که همراه با در هم شکستن و بی اعتبار کردن مراکز اسلامی، تلاش شد تا جوامعی جایگزین ساخته شود.
یکی از نمونه های مشهور این مسئله، ماجرای مستعمره نشین پنجاب در اواخر قرن گذشته است. مدلی از نظم دهی جدید در جنوب آسیا. زمین های بکر به مهاجران داده شد اما در عوض طرح کاستی و ساختاریروستا ها در جنوب آسیا، بازتاب داده شد. چائودری[۱۹] یا کدخدا[۲۰] رییس روستا شد. در مرتبه ای پایین تر از او، افراد چاروادار[۲۱] مسلط یا قم ها[۲۲] (وابسته به قبیله با اصل و نسب) بودند. در پایین این نردبان پیشه وران[۲۳]-گروه های شغلی-مانند نجارها و آرایشگران بودند. روحانی مأمور مذهبی بود که نماد کارکرد اسلامی در جامعه ی روستایی بود و عامدا به نشانه ی تحقیر در میان طبقه پیشه وران قرار داده شده بود. این طبقه بندی به روشنی برای تمام حکومت های اسلامی ساخته شده بود. روحانی، مردی که پیش نماز مسلمانان در مسجد بود، به وضوح تابع چائودری یا کدخدا ی روستا که توسط انگلیسی ها انتخاب می شد، بود. شاید به علت ناتوانی انگلیسی ها دراعمال خشونت با دسته کاملاً متفاوت روحانیون بود، که به شورش هایی در سرتاسر امپراطوری، منجر شد. انگلیسی ها رهبران شورش های اسلامی را با عنوان متعصب محض، طرد کردند. «عالمان متحجر» برچسب راحتی بود که امپراطوری برای توضیح رهبران مسلمان از سودان تا سوات به آنها زده بود. تا امروز روحانیون ارتباط خود را با پیشه وران روستا متزلزل نکرده اند. (فی المثل، گرفتن سود سالانه به عنوان حقوق[۲۴])
در این مرحله از تاریخ، روحانیون تبدیل به استعاره ای برای اسلام شده بودند جایگاهشان در سلسله مراتب روستا بازتابی از سرگذشت خود و دینشان بود.
«ظهور دوباره اسلام» مدل پنجم و معاصر اسلام است. شاید بهترین نماد ظهور دوباره اسلام در جهان معاصر مسلمانان به وسیله پاکستان انجام گرفته که در لحضاتی همراه با شکوه و در لحضاتی همراه با درد، بوده است.تأسیس پاکستان خود نماد زندگی و تجدید حیات اسلام بوده و قدرت بسیج پیروان را نشان می دهد. نام پایتخت آن اسلام آباد- اقامتگاه اسلام - بیشتر نمادی از خودآگاهی به سرنوشت است. شکست، تحقیر و فیزیکی پاکستان در سال ۱۹۷۱ علامتی از مقابله با فشاری بود که با ابزارهایی از فشار و قدرت توسط دشمنان فعالیت های اسلامی تولید شده بود.
در این مرحله است که گذشته قریب گاهی اوقات مجددا مورد بررسی قرار می گیرد و گاهی اوقات رد می شود. فی المثل، لیال پور[۲۵]که یکی از شهرهای بزرگ پنجاب است، بعد از حکومت انگلستان بر شبه قاره هند، لیال نامیده شد -که به قبل آن اشاره داشت-مانند نام گذاری مجدد فیصل آباد بعد از محبوبیت شاه فیصل در عربستان.
اما شاید ایران به عنوان نماد زندگی اسلامی بر پاکستان پیشی گرفته است. با این حال، هنوز زود است که در مورد موقعیت ایران اظهار نظر کنیم. دهه ی ۱۹۷۰ دهه ی ظهور دوباره اسلام بود- و پیش بینی می شود که دهه ی ۱۹۸۰ نیز اینچنین باشد-این مدل پویا و هیجان انگیز است و قابلیت های غیرقابل پیش بینی دارد.
اما تاریخ اجتماعی مسلمانان تنها شکست و پیروزی نیست و همه ی جوامع مسلمان قبایل و سلسله ها نیستند. جامعه ی مسلمانان همچنین با ویژگی های شهر ها و تجارت (که جریان هایی برای گسترش اسلام در مناطق دو ردست جنوب شرق آسیا بودند). و باحضور گروه های اقلیتی قوی در تایلند، چین، روسیه و هندوستان، نیز مشخص شده اند.
این تصادفی نیست که در جهان غرب، اسلام همچنان ضعیف است. تنها گروه های اسلامی کوچکی در اروپای غربی، شمال و جنوب آمریکا، استرالیا و جنوب آفریقا وجود دارد. محدوده اصلی اسلام آسیا و آفریقا است.
در طول قرن گذشته جهان اسلام به ندرت آرامش داشته است. درون آن به طور مداوم چاش هایی وجود داشته که خود را تجدید می کردند. رهبران دینی در قلب عربستان ظهور کردند[۲۶] همچون محمد بن عبد الوهاب[۲۷] و سیدی الحسن لیوسی در مراکش. به غیر از رهبرانی که سعی در اصلاح مسلمانان از درون داشتند، اولین وظیفه آنان به چالش کشیدن دشمنان اسلام بود. از طریق رهبران دینی بالغ، چالش ها و درگیری هایی با نیروهای دشمن اسلام ظهورکرده است. در قرن گذشته در جنوب آسیا، سید احمد بارلوی در جایی که اکنون پاکستان جدید است و حاج شریع الله در بنگال برای انجام جهاد، ظهور کردند. بعدتر در همین قرن مهدی در سودان، سانوسی در سیرینایکا[۲۸] و روحانی ای در میان سوات ها پدیدار شدند و مسلمانان را بر اساس اسلام سازمان دادند و برای حفظ دین و فرهنگ خودشان علیه نیروهای امپریالیستی، نبرد کردند.
امروز جامعه مسلمان دوباره در حال حرکت است. قبایل و گروه های روستایی در جهان اسلام، امروزه در حال تغییر هستند و با سرعت به تغییر ادامه می دهند.
وبر بر نقش اخلاق پروتستان در موفقیت داستان سرمایه داری مدرن تأکید کرده است. او کار برای خود، صرفه جویی و ریاضت را برای ایجاد پایه های جامعه سرمایه داری ترکیب کرده است. اما در بخش هایی از جهان اسلام، اکتشاف نفت ناگهان ثروت جدید و بی اندازه ای را به ارمغان آورده است.این ثروت به وسیله نیروهایی که داخل ساختار جامعه نیستند، تولید شده است. جامعه به عنوان نتیجه تغییرات اقتصادی که بیرون باقی می مانند، شروع به تغییر کرده است. تنش ناشی از این تغییرات می تواند شدید باشد، مگر اینکه ، اولا انسان شناسان وضعیت اجتماعی را تحلیل کنند و ثانیا رهبران جوامع از این دانش استفاده کنند. در اینجا مطالعات انسان شناختی نیز می تواند به ما در درک صحیح فرآیندهای تغییر یاری رساند.
ج: جامعه در زمان پیامبر اکرم(ص)
زمانیکه رهبران مسلمان در مورد ایجاد جامعه ایده آل مسلمان معاصر صحبت می کنند، به چه معنی است؟ برای کمک در ساختن این جامعه، ممکن است ما به منشاء جامعه ایده آل مسلمانان در زمان رسول الله رجوع کنیم. اما آیا ما درکی روشن یا حتی تصویری از این مدل داریم؟ آیا ما بخش های گوناگون اتصالات درونی ساختار این جامعه را می شناسیم؟ ما باید به وضوح- و از طریق مدل های جامعه شناختی- در مورد خانواده، مناسک گذار، منشور شجره شناختی مربوط به مسایل درون همسری و برون همسری، نقش بزرگان و نشانه های عمومی رفتار نافذ در جامعه را، بدانیم.
برخی مقالات انسان شناختی ناقص در این مورد وجود دارد[۲۹].اما ما به مطالعه ای کامل نیاز داریم. این کاملا اساسی است که، کسانی که در مورد ایجاد یک جامعه ی مسلمان معاصر بر پایه ی مدل اولیه اسلامی، صحبت می کنند، ابتدا مدل اصلی را نشان دهند. دانش من- انسان شناسی-بهترین دانش برای این کار است اما تاکنون تلاشی برای انجام این وظیفه انجام نداده است[۳۰]. برای پاسخ به مسئله ی نوشتن در مورد اسلام اولیه نگاشتن زندگی خود پیامبر اکرم (ص) بهترین کار است.
نیاز است که زندگی پیامبر اکرم(ص) با اصطلاحات ساده و روشن برای نسل معاصر مسلمانان نوشته شود. همان طور که زندگی ایشان الگوی اصلی رفتار اسلامی باقی مانده است و همچنین تمرینی حیاتی برای درک صحیح از اسلام.- هم برای مسلمانان و هم برای غیرمسلمانان-است. نقش های اجتماعی ایشان-پدر، شوهر، دوست و غیره- برخی اصول کلیدی رفتار اجتماعی اسلامی را روشن می کند. چگونگی ارتباط این نقش ها پدر، شوهر و دوست-در جهان ما نیاز به بحث و توضیح دارند.
پژوهشگر اسلامی سنتی به انتقال شخصیت رسول اکرم (ص) به جایی که بدان تعلق دارد، نیاز دارد- خط مقدم استدلال اسلامی.-ما نیاز داریم تا ایشان را به عنوان یک شخصیت اجتماعی بیشتر بشناسیم. تواضع ایشان (شک ایشان به گفتن ماجرا به حضرت خدیجه(س)زمانی که ایشان اولین آیات را دریافت کرد) خوش خلقی ایشان (هنگامی که ابوبکر، نزدیکترین یار پیامبر[۳۱]، ملایمت خود را از دست داده بود و مردی را به خاطر اینکه اجازه داده بود شترش در زمان زیارت خانه ی خدا آزاد بگردد، کتک می زد ایشان مرد ضارب را تنها با یک لبخند تأدیب کرد) انسانیت ایشان(بخشیدن هند جگر خوار، که از روی نفرت جگر حمزه شیر خدا-عموی ایشان را خورد)، شفقت ایشان(حضرت نمی توانستند جلوی اشکشان را بگیرند هنگامی که به ایشان گفته شد همسر و فرزند جعفر ابن ابوطالب مرده اند) عشق ایشان به کودکان (پسری در مدینه هنگامی که پرنده خانگی پسر مرده بود، با ایشان شوخی می کرد و راحت بود) و محبت ایشان به حیوانات (فرستادن مردی برای حفاظت از ماده سگی که در راه فتح مکه در حال زاییدن بود) این نمونه ها از درک مردی خارق العاده و دارای نیکی و نجابت ، صحبت می کند.
به زندگی نامه ای در مورد پیامبر اکرم(ص) نیاز است که توسط مسلمانان برای مسلمانان نوشته شده باشد. زندگی نامه های متوسطی در مورد چنین موضوع ارزشمندی وجود دارد. از این نمونه ترجمه الفاروقی از کتاب هیکل(۱۹۷۶) و لینگز(۱۹۸۳) شاید قابل ذکر است. تلاش قابل توجه دیگر اگرچه تا حدودی تدافعی- یک قرن پیش توسط سید امیر علی نوشته شد. زندگی نامه ی پیامبر که توسط سید امیر علی محمد ظفر الله خان -۱۹۸۰- مشکلاتی را برای مسلمانانی که مذهب نویسنده را خارج از اسلام می دانند، ایجاد کرده است.
به ندرت برخی زندگی نامه نویسان مسلمان حسب الحال پیامبران را به صورت کاملا ساده نوشته اند. البته آنچه برای هدف ما نیاز است جامعه شناسی است و نه تاریخ نگاری انبیاء. از سوی دیگر، بیوگرافی های استاندارد غربی و برخی موادی که بر اساس تحقیقات گسترده است-در اکثر موارد متعلق به نسل قبلی یا نسل های قبل تر هستند و منعکس کننده برخی خصومت های سنتی با موضوعاتشان هستند[۳۲]. بیوگرافی های وات هنوز هم به عنوان کار استاندارد غربی بر روی موضوع، باقی مانده است. تعدادی بیوگرافی های مدرن وجود دارد، مانند رابینسون۱۹۸۰ که به تجزیه و تحلیل های روانی متکی هستند. به نظر می رسد محققان غربی جدید، در مورد چگونگی نگارش در مورد زندگی پیامبر، مردد هستند.
جمع بندی
الف: پیشنهادات
مسلمانان نمی توانند پژوهش گران غربی یا به طور صحیح تر غیر مسلمانان را از کار تحقیق بر کنار کنند. آنها باید این شرایط را اصلاح کنند. فی المثل، هرکسی می خواهد در مورد پشتون ها مطالعه کند باید از طریق کاروئه[۳۳] به سرزمین آنها بیاید. اشتباهات در نتیجه تداوم خواهد یافت. این اشتباهات حتی تا نام پتهان برای پشتون یا پختون ادامه می یابد، نامی که ابداعی است و اکنون برای این گروه قبیله ای به کار می رود. اگر مسلمانان به چنین محققانی معترض هستند، آنها فقط باید محققان جایگزینی برای خودشان ایجاد کنند نه به طور شفاهی محققان غربی را سرزنش کنند.
انسان شناسی برای مطالعه ی جوامع مسلمان مهم است. انسان شناسی برای ارایه کمک در فهم و حل مشکلات اجتماعی معاصر بسیار سزاوار است. فی المثل من استدلال کرده ام که توزیع کمک به پناهندگان افغانی در پاکستان می تواند سودمند باشد به شرط آنکه مهارت های انسان شناختی به کار گرفته شود[۳۴]. گاهی اوقات فاصله میان واقعیت و ایده آل در جوامع مسلمان گسترده است. یک مثال خوب، موقعیت واقعی زنان مسلمان در گروه های خاص است، که با شرایط ایده آل در تضاد است[۳۵]. مطالعات انسان شناختی می تواند در مقایسه دو موقعیت همچون پلی کمک کند. مثالی دیگر، تنش های قومی که اغلب تحت عنوان عبارت تجزیه طلبی سیاسی در اکثر گروه های قومی خوانده می شوند، ممکن است با درک ملی از فرهنگ های مختلف محلی و مشخصه های اجتماعی شان، به حد اقل برسند.
مسلمانان در خلاء اجتماعی زندگی نمی کنند. آنها در جهانی زندگی می کنند که گاهی اوقات درون سطوح مختلف در جامعه شان عمل می کنند و گاهی اوقات بیرون از جامعه شان در سطوحی که گاهی خصمانه و گاهی خنثی هستند. آنها چالش هایی در برخورد با هر یک از این سطوح دارند. چه خوب و چه بد مسلمانان مورد مشاهده هستند[۳۶]. و این مشاهدات منجر به فهمیدن آنها نمی شود و معمولا خصمانه هستند.[۳۷]
برای حفظ آنچه بدان اشاره شد،توصیه می شود که:
۱- جریان جامعه شناختی ساده و شفاف از زندگی پیامبر(ص) که توسط یک مسلمان نوشته شود. این کتاب باید مخاطبان گسترده ای را نشان بگیرد- خواه مسلمان و خواه غیرمسلمان و بیش از حد علمی و پیچیده نباشد (نگاه کنید به بحثی که در بالا ذکر آن رفت)[۳۸]
۲- باید کتاب انسان شناختی استاندارد مهمی، که کیفیت بالایی داشته باشد نوشته شود و سپس به زبان های اصلی جهان اسلام ترجمه شود. این کتاب باید در مقطع کارشناسی تدریس شود و شامل بخش هایی از هر منطقه فرهنگی اصلی باشد.
۳- تک نگاری هایی از هر منطقه اصلی اسلامی برای توزیع در جهان اسلام، تولید شود[۳۹].در ابتدا، مراکش برای غرب جهان اسلام، پاکستان برای جنوب آسیا و اندونزی برای جنوب شرق آسیا به عنوان گونه های متمایز فرهنگی/جغرافیایی ممکن است انتخاب شوند. این تک نگاری ها باید ساده، واضح، با عکس های جذاب باشند و برای تدریس در دانشگاه ها و دانشکده ها، استفاده شوند.
۴- باید بازدید انسان شناسان مسلمان از کشورهای مسلمان ترتیب داده شود و تشویق شود و پروژه های مطالعاتی مشترک آغاز شوند. فی المثل مطالعه بربرها و پشتون ها مطالعه ای جذاب و منطقی است.
۵- مطالعات طولانی مدتی که ویژگی های اجتماعی عمده را مقایسه می کند و به ما در درک و رسیدن به نتایجی در مورد جوامع مسلمان کمک می کند باید انجام شود و این مطالعات برای مشکلات کنونی ضروری است. مقولات اجتماعی می تواند دهقانان، قبایل و شهرها را مورد بررسی قرار دهد. در وهله ی اول، روستایی در پاکستان را (ترجیحا پر جمعیت ترین ایالت یعنی پنجاب) و روستایی مصری را که به طور نوعی به شبکه های آبیاری وابسته است. برای مطالعه قبایل، پشتون ها و بربرها، مطالعه ای بدیهی خواهند بود و برای مطالعه شهرها قاهره، مدینه و لاهور را پیشنهاد می کنم.
۶- مطالعات اجتماعی کاربردی و توسعه محور باید به قابلیت ما در برنامه ریزی بهتر جوامع مسلمان در قرن بیستم شکل منظم بدهد.
۷- پیشنهاد می کنم که محتوای مردم نگارانه و انسان شناختی نوشته های نویسندگان بزرگ مسلمان استخراج شود و در یک مجموعه در مجلدهای مجزا تدوین شود[۴۰].در این کار دانشمندان کلاسیک اسلامی به یاری انسان شناسان می آیند.
یک ذخیره بزرگ انسان شناسی در نوشته های دانشمندان کلاسیک مسلمان وجود دارد. در این نوشته ها تاریخ در وهله ی اول، خاطرات دیگران و مردم نگاری ساده در مرحله سوم پنهان است. چنین تلاش های علمی ما را در آفرینش هسته ادبیات انسان شناختی اسلامی برای آینده یاری می کند. من با روشنفکران عرب موافقم که می گویند، ما باید مجلات مهمی داشته باشیم و مؤسسات آموزشی که قدرت به چالش کشیدن دانشگاه هایی همچون آکسفورد، هاروارد یا یو سی ال را دارد، ایجاد کنیم[۴۱] در غیر این صورت مسلمانان به تبعیت فکری جریان های غربی، ادامه خواهند داد.
ب: نتیجه گیری
با عدم پیش بینی ظهور مجدد جریان اسلامی معاصر یا ارزیابی آن که بسیار مهم است، دانشمندان غربی که در مورد اسلام تحقیق می کنند، مردم را به دیدن یکی از تماشایی ترین اشتباهات خود در دوران أخیر تشویق کردند. آنها تصور می کردند که جریان های سکولار در جوامع مسلمان به عنوان روند توسعه منطقی بعد از جنگ جهانی دوم ایجاد خواهد شد. این جهتی بود که مستشرقین یک نسل قبل برای جوامع اسلامی پیش بینی کرده بودند[۴۲]. با این حال، به نظر می رسد پژوهشگران دوران مدرن کورکورانه به راه پیشینیان خود ادامه می دهند و در اشتباهات مشابه آنها سقوط می کنند. فی المثل، پژوهشگر غربی که در مورد ایران تحقیق می کند، أخیراً نوشته (اگرچه دشوار است اما به صورت خاص، به نظر می رسد روند جنبش های مقاومت فیزیکی، مانند کسانی که در ایام محرم ۱۹۶۳مشارکت داشتند رو به افول است و در عوض، این جریان بیشتر به سمت مقاومت ایدئولوژیک از طریق دخالت و مشارکت در دستگاه تصمیم گیری دولت می رود) در این مقاله او نهایتاً به این نتیجه می رسد (افراد طرفدار مذهب، ممکن است با حکومت مخالف باشند، اما با این حال، آنها به امید به دست آوردن فرصت برای اجرای سیاست هایی که بیشتر با نظر آنها که اسلام- سیستم فراگیر ی از اعتقادات- است همخوانی دارد، به حکومت می پیوندند[۴۳]. و این نظر یک کارشناس ایران است، در آستانه انقلاب دینی که منجر به پایین کشیدن شاه شد.
برخی دانشمندان مسلمانی که در غرب آموزش دیده اند مرتکب همان اشتباه شده اند. عزیز احمد در مقاله ای که در باب اسلام در پاکستان نوشته، به چنین نتیجه ای رسیده است: (علما در سال ۱۹۷۰ متحمل یک عقب نشینی از ناحیه سوسیالیسم اسلامی شدند که در آن اسلام تا حد زیادی تزیینی و دیپلماتیک است، سوسیالیسم اسلامی حداقل در حال حاضر، پیروزی کاملی بر احزاب دینی بدست آورده است[۴۴] این قدرت احیای اسلامی، هیچ گاه پیش بینی نشد و دانشمندان اسلامی را شگفت زده کرد. کلیفورد گیرتز به اعتبار خودش یکی از معدود نویسندگان غربی است که به طور متفاوتی به جامعه مسلمانان نگاه کرده است[۴۵].
پس از تصدیق قدرت احیای اسلامی، اکنون مسلمانان باید به منظور بهترین استفاده از انگیزه های پویا، برنامه ریزی کنند. آنها باید، آنچنان که شریعتی پیشنهاد می کند، خود را برای کشف «راه راست» که هم امروز و هم در آینده معنا بدهد، آماده کنند.
انسان شناس باید به خوبی عبارت سقراط را به یاد داشته باشد، (من یک آتنی یا یونانی نیستم، بلکه شهروندی جهانی هستم) در پایان انسان شناس باید از خودش، فرهنگش، جهانش فراتر رود و به موقعیتی برود که قادر باشد، اطرافیانش را بفهمد و با آنها با انسانیت خاص خودش فارغ از رنگ، طبقه یا مذهب صحبت کند .
این احساس پژواک ضعیفی است از پیامبر اکرم(ص)- که در آخرین سخنرانی اش با بشر فرمودند (خداوند شما را برادر یکدیگر ساخته است، بنابراین اینگونه باشید و پراکنده نشوید...یک عرب ترجیحی بر یک غیر عرب ندارد، و یک غیرعرب بر عرب، و خداوند یک سفید پوست را بر یک تیره پوست ترجیح نداده است و یک تیره پوست را بر سفید پوست، مگر در تقوا) .
ترجمه بخشی از مقاله اکبِر احمِد (مؤسس انسان شناسی).
منبع: فصلنامه صدرا شماره ۹
[۱] al Biruni ۱۹۸۴; Said ۱۹۷۹; Said & Zahid ۱۹۸۱
[۲] Nirad Chaudhari
[۳]. Barth ۱۹۶۶:۴
[۴] . el-Zein ۱۹۷۴, ۱۹۷۷
[۵] . Eickelman ۱۹۸۱
[۶] . Ahmed ۱۹۷۸
[۷] Lancaster
[۸] Cole
[۹] . Ajami ۱۹۸۱: ۱۰۳-۴
[۱۰] . Ahmed ۱۹۷۶, ۱۹۸۰a
[۱۱] . Ahmed and Hart ۱۹۸۳
[۱۲] - برای یک مطالعه سیاسی معاصر از عمل روحانیون در شبکه های سنتی قبیله ای در وزیرستان، نگاه کنید به کتاب من با نام: دین و سیاست در جامعه مسلمان: نظم و کشمکش در پاکستان، انتشارات دانشگاه کمبریج،۱۹۸۳
[۱۳] . نگاه کنید به Asad ۱۹۷۳
[۱۴] - تنها برخی از جهان اولی ها – انسان شناسان و دیگران-مرتکب فقدان همدردی برای جهان سومی ها نیستند. طرز فکر استعماری هرگز محدود به غرب نیست. کالا صاحیب – کاکا سیاه-یکی از ویژگی های امپراطوری در جنوب آسیاست که هنوز هم زنده است. یکی از نمونه های خوب نویسنده جهان سومی که در جهان اول زندگی می کند و برای آنها می نویسد، وی اس نایپول است. ویژگی مشخصه او –قدرت تیز مشاهده و مهارت درخشان در توضیح دادن همراه با بدبینی و تحقیر موضوعش است- به طور کامل در کتاب جدیدش با نام در جامعه مسلمان (۱۹۸۱) به نمایش گذاشته شده است.روش او همان چیزی است که من آن را استعمار معاصر جهان اول می نامم، پرواز به هتل های محلی بین قاره ای ، گرفتن یک تاکسی و پرسه زدن برای چند ساعت یا روز ، و انتخاب چیزهای بی اهمیت قبل از رفتن به مکان بعدی ،است.
او در طول مصاحبه اش با آیت الله شیرازی در ایران (Naipaul ۱۹۸۱: ۴۹-۵۳) از پر ایرادترین روش های مصاحبه مانند دروغ گفتن استفاده می کند و برای جلب اعتماد، صحبت های خصوصی زنان خانه دار هندی یا کارمندان جزء در پاکستان را بازگویی می کند. برای او این مردم، غرق در آشوب شخصی و عمومی زندگی می کنند و فقر غیرقابل برگشتی دارند. آنها برای او مردمی دوره گرد، احمق، فریب خورده از خود و نا امید هستند. یاس – واژه ای که صدایی همچون ناقوس مرگ دارد-در کار او بارها تکرار می شود. مردم او کاریکاتورهایی از یک کاریکانور هستند.
این جهان بینی ناپول جهان سومی است. مسلمانان استثنا نیستند. با این حال من هیچ جا نخواندم که از مردمی که با چنین منابع محدودی سخاوتمندانه او را مهمان نوازی کرده اند ، قدر دانی کند. و هیچ کلمه ای برای همدردی با آرمان و مبارزه آنها ندیدم و هیچ ابراز امیدواری برای رسیدن به اهدافشان. استعمار معاصر جهان اولی این مردم را با هدفی در ذهنش مشاهده کرده است: او در حال استخراج کتابی جدید در مورد زندگی آنهااست. او نمی تواند با انسانیت و رنج های آنان ، آشفته شود.(برای رد نایپول توسط یک پژوهشگر مسلمان نگاه کنید به خورشید احمد ۱۹۸۲)
[۱۵] Nur Yalman
[۱۶] Imtiaz Ahmed
[۱۷] - نام های دیگری چون محمد معروف (پرفسور و رییس گروه انسان شناسی، دانشگاه ایالتی چینی) نویسنده کتاب عناصر انسان شناسی اسلامی در جمهوری های اسلامی و الفاروقی و نصیف دانشمندان علو م اجتماعی و طبیعی، نویسندگان کتاب دیدگاه اسلامی (London: Hodder and Stoughton ۱۹۸۱, صقحه.۱۱۶-۱۳۹ )باید ذکر شود.
[۱۸] WittfogeI۱۹۵۷
[۱۹] Choudhry
[۲۰] Lambardar
[۲۱] Bardari
[۲۲] Qom
[۲۳] Kammis
[۲۴] Jamabandi
[۲۵] Lyallpur
[۲۶]- براستی عربستان با وجود قابلیت های ذاتی همچون وجود خانه خدا، مراسم هرساله حج تمتع، مسجد الحرام و در یک کلام به عنوان خواستگاه دین و پیامبر اسلام، تا چه اندازه به ترویج اسلام حقیقی همت گذاشته است؟ با توجه به اظهار نظر دکتر احمد که معتقد است ما باید تنها از یک دین اسلام صحبت کنیم من فکر نمی کنم که دولت عربستان مروج این دین حفیفی باشد. سوابقی تاریخی همچون به شهادت رساندن زائران خانه خدا در سال ۱۳۶۶ ه ش ، پیوند های گسترده با دولت غاصب صهیونیستی، همراستایی با سیاست های همچنان استعماری دولت های غربی و آمریکا و اکنون کمک در کشتار مسلمانان مظلوم در خاورمیانه (بحرین و یمن)، چهره واقعی اسلام ناب آمریکایی و دست نشانده در عربستان را به وضوح روشن می سازد.م
[۲۷] - به کتاب نقد شیخ محمد عبد الوهاب از درون، نوشته دکتر عصام العماد، ترجمه حمید رضا غریب و کتاب وهابیت، مسلک ضد اسلام نوشته عباسعلی محمودی ، نگاه شود.
[۲۸] - منطقه ای در شرق ساحلی لیبی
[۲۹] . Aswad ۱۹۷۹, Eickelman ۱۹۶۷, Lagace ۱۹۵۷, Wold ۱۹۵۱
[۳۰] - این یک تمرین است و من امیدوارم در آینده نزدیک سازمان و ساختار جامعه مسلمانان اولیه را بنویسم.
[۳۱] - بدون اینکه بخواهم در اینجا به عنوان یک شیعه از حق مسلم امیرالمومنین علی(ع)دفاع کنم، شما را به مفایسه این رفتار با رفتار مالک اشتر فرمانده و شاگرد امیرالمومنین، وقتی یک شخص معمولی در گذرگاه به ایشان توهین کرد و دقایقی بعد که متوجه مقام مالک شده بود و برای عذر خواهی مراجعه کرد، ایشان را در مسجد و در حال استغقار برای خودش مشاهده کرد، مقایسه کنید. براستی اگر درجه نزدیکی هر انسانی به خدا فقط وفقط تقوای اوست،درجه نزدیکی مؤمنین به رسول الله(ص)چیست؟م
[۳۲] . Andrae ۱۹۳۶ Archer ۱۹۲۴, Bell ۱۹۲۶, Gibb ۱۹۸۰, Muir ۱۸۵۸-۶۱, odinson ۱۹۸۰ and Watt, ۱۹۵۶, ۱۹۵۳ ۱۹۷۸
[۳۳] Caroe
[۳۴]. Ahmed ۱۹۸۱a
[۳۵] Ahmed A Z. ۱۹۸۱
[۳۶] - کلیفورد گیرتز،یکی از مشاهده گران دلسوز کتابی با عنوان «اسلام مشاهده شده» ۱۹۶۸ دارد. علاقه به اسلام تحت تاثیر انتشار کتاب ها است. اکنون انتشار مطالعات جوامع مسلمان کار و کسب بزرگی است. ناشران ارزیابی می کنند که اضافه شدن واژه اسلام به عنوان کتاب ، تضمینی برای فروش آن کتاب است.از این رو عنوانی مانند«اسلام و توسعه » Esposito ۱۹۸۰ اخیرا در بازار پدیدار شده است. اما تنها در غرب نیست که اسلام تجاری رواج یافته است. اخیرا در پاکستان فیلم سازان فیلمی با عنوان بعید خدا و عشق تولید کرده اند.(با بازی محبوب ترین بازیگر پاکستانی محمد علی و معروفترین هنرپیشه زن ببرا شریف)
[۳۷] . Said ۱۹۸۱
[۳۸] - فی المثل، به عنوان یک مدل به ترجمه پرفسور الفاروقی از کتاب هیکل با نام «زندگی محمد»(۱۹۷۶)نگاه شود. برای کار جالب در این مسیر به برخی نشریات اخیر انجمن های اسلامی مانند بنیاد اسلامی لستر، موسسه مطالعات سیاسی و موسسه بین المللی اندیشه اسلامی در واشنگتن ، نگاه شود.
[۳۹] - برای تلاشی برای گرد هم آوردن قبایل اسلامی تحت یک پوشش در انسان شناسی به احمد و هارت ۱۹۸۳ نگاه کنید.
[۴۰] - یکی از تلاش هایی که در این جهت در جامعه مسلمانان انجام شده است: خوانش در فکر،توسعه و ساختار،انتشارات Routledge and Kegan Paul،لندن،(Ahmed ۱۹۸۲a)
[۴۱] Said ۱۹۷۸:۳۲۳
[۴۲] . Gibb ۱۹۸۰
[۴۳] Thaiss ۱۹۷۸:
[۴۴] Aziz Ahmad ۱۹۷۸: ۲۷۲
[۴۵] - کلیفورد گیرتز، به طور طعنه آمیزی به همکاران عجول غربی اش می نویسد: من فکر می کنم، ما هنوز باید صبر کنیم حتی در تونس یا مصر، باوجود جنبش آشکاری که برای پیشبرد «اسلام توخالی» زیر پرچم «خدا مرده است» می بینیم Geertz ۱۹۶۸: ۱۱۵.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست