پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

۷ فوریه ۱۹۴۵ ـ نشست یالتا ـ نگرانی که منجر به برپایی آن شد ـ روزولت استالین را وارد تئاتر خاور دور ساخت


۷ فوریه ۱۹۴۵ ـ نشست یالتا ـ نگرانی که منجر به برپایی آن شد ـ روزولت استالین را وارد تئاتر خاور دور ساخت

سران روسیه، آمریکا و انگلستان هفتم فوریه ۱۹۴۵ (دو ماه و ۲۳ روز پیش از افتادن برلین به دست ارتش سرخ و خودکشی هیتلر) در کریمه (ساحل دریای سیاه) گردآمدند تا وضعیت خود و مناطق متصرفه …

سران روسیه، آمریکا و انگلستان هفتم فوریه ۱۹۴۵ (دو ماه و ۲۳ روز پیش از افتادن برلین به دست ارتش سرخ و خودکشی هیتلر) در کریمه (ساحل دریای سیاه) گردآمدند تا وضعیت خود و مناطق متصرفه و سیاست ها را روشن سازند که پس از شکست هیتلر، میان سه دولت اختلاف بروز نکند و کشمکشی دیگر آغاز نشود. سرمقاله نگاران روزنامه های آمریکا با انتشار نظرات و دلایل خود، روزولت را تشویق به برپایی این نشست کرده بودند که قرار بود پس از سقوط برلین تشکیل شود. سرمقاله نگاران روزنامه های آمریکا نوشته بودند که با کوچکترین بهانه، میلیونها سرباز روس قادر خواهند بود که به پیشروی خود از برلین و وین به سوی ساحل اقیانوس اطلس ادامه دهند و همه اروپا را تصرف کنند و ضمن سازش با شارل دوگل نظامیان آمریکایی و انگلیسی را که از لحاظ شمار به یک سوم آنان هم نمی رسند به دریا بریزند. دوگل یک ناسیونالیست فرانسوی (منتفر از انگلوساکسونیسم) است و آماده سازش با مسکو که با این عمل چپ های فرانسه را هم راضی خواهد کرد. شمار کمونیست ـ سوسیالیست های اروپا در طول جنگ داخلی اسپانیا و متعاقب آن جنگ جهانی دوم افزایش چشمگیر یافته است که به صورت پارتیزانهای استالین عمل خواهند کرد.

نشست سران سه گانه در کریمه تا یازدهم فوریه محرمانه مانده بود و در این روز اعلامیه این نشست انتشار یافت که مورخان عنوان کنفرانس یالتا برآن گذارده اند زیرا که در این شهر برگزار شده بود. در طول این نشست، روزولت بدون اطلاع چرچیل از استالین خواست که در خاور دور علیه ژاپن وارد جنگ شود. چرچیل مخالف ورود روسیه به جنگ خاور دور و گسترش قلمرو در این منطقه بود. روزولت (که در آن زمان هنوز مطمئن به تکمیل بمب اتمی آمریکا نبود) احتمالا تحت تاثیر همان مقاله ها خواسته بود که توجه استالین به منطقه اقیانوس آرام جلب شود و از جاه طلبی و تصرف احتمالی اروپای غربی منصرف شود.

طبق اعلامیه یالتا قرار بر تقسیم آلمان میان چهار دولت فاتح و انهدام کامل میلیتاریسم آلمانی و اجرای برنامه هایی که برای همیشه تفکر برتری جویی آلمانی (ژرمن) را پایان دهد گذاشته شده بود، سران سه گانه برسر مناطق جنگزده و چگونگی روابط فاتحان به توافق رسیده بود و (به اصرار روزولت) قرارشده بود که دولت های متحد در جنگ ۱۵ آوریل ۱۹۴۵ (دو ماه بعد) یک کنفرانس عمومی تشکیل دهند و ....