دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

تب و تشنج


تب و تشنج

تشنج ناشی از تب نوعی تشنج است که متعاقب تب بالا ( بیشتر از ۳۹ درجه سانتیگراد ) اتفاق می افتد . این تب بعلت وجود عفونت در بخشی از بدن به جز مغز است . این بیماری معمولاً در کودکان سنین …

تشنج ناشی از تب نوعی تشنج است که متعاقب تب بالا ( بیشتر از ۳۹ درجه سانتیگراد ) اتفاق می افتد . این تب بعلت وجود عفونت در بخشی از بدن به جز مغز است . این بیماری معمولاً در کودکان سنین ۶ ماه تا ۵ سال رخ می دهد . این اختلال اگر چه نگران کننده و هراسناک است ، ولی این تشنجها معمولاً خطرناک نیستند .

علت این عارضه چیست ؟

تشنج ناشی از تب در نتیجه افزایش ناگهانی دمای بدن ( معمولاً در اوج بیماریهایی که با تب همراه هستند ) بوجود می آید . تشنج اغلب همراه با یک عفونت دستگاه تنفسی ، نظیر سرماخوردگی است . کودکان اغلب مستعد این تشنج هستند ، زیرا تکامل مغز در آنها هنوز کامل نشده است .

علائم و نشانه های بیماری :

اولین مرحله تشنج حدود نیم دقیقه به طول می انجامد و از علائم آن می توان به موارد زیر اشاره نمود :

کاهش سطح هوشیاری

سفت شدن بدن

وقفه در تنفس به مدت نیم دقیقه و هنگامی که مجدداً تنفس شروع می شود . بسیار سطحی انجام می گیرد ، بصورتی که تشخیص آن به سختی امکان پذیر است .

دفع ادرار یا مدفوع و یا هر دو

مرحله دوم معمولاً‌ کمتر از ۵ دقیقه طول می کشد . کودک دراین مرحله هوشیار نیست و علائم زیر ممکن است دیده شوند :

لرزش در عضلات دست و پا و صورت .

قرار گرفتن سیاهی چشم در بالا

در پایان مرحله دوم کودک هوشیاری خود را بدست می آورد و ممکن است به مدت ۱۲ ساعت به خواب عمیق فرو رود و در زمان بیدار شدن خواب آلود و گیج باشد .

در صورت ایجاد تشنج یا تب بالاتر از ۳۹ درجه سانتیگراد سریعاً به پزشک مراجعه کرده و یا به بخش اورژانس نزدیکترین بیمارستان مراجعه نمائید .

چنانچه درجه حرارت بدن کودک افزایش یافت . سعی کنید آن را پائین آورید .

کاهش درجه حرارت بالا درکودک موجب تحمل بهتر کودک و کاهش احتمال تب و تشنج در کودکان ۳ ماه تا ۵ ساله می شود .

مراحل زیر به پائین آوردن درجه حرارت بدن در کودکان تمامی سنین کمک می کند :

بیشتر لباسهای کودک را در آورید و در صورتی که کودک در تختخواب است از روانداز ضخیم و پتو استفاده نکنید .

با استفاده از آب ولرم با کمک پارچه و یا وان آب ولرم ، کودک خود را خنک کنید .

در صورتی که کودک بیش از سه ماه دارد ، از قطره استامینوفن استفاده کنید .

درجه حرارت اتاق کودک را در حدود ۱۵ درجه سانتیگراد قرار دهید .

از پنکه یا بادبزن برای خنک کردن کودک استفاده کنید .

اقدامات پزشکی :

در صورتی که کودک برای اولین بار دچار چنین حالتی شده باشد ، ممکن است پزشک جهت رد مننژیت و بررسی از این نظر کودک را در بیمارستان بستری نماید . سایر بررسی ها نیز جهت مشخص کردن علت عارضه انجام خواهد شد . در صورت وجود عفونت ناشی از باکتری ها ، پزشک آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد . در ضمن نحوه برخورد و اقدامات درمانی درحملات بعدی بیماری را به شما آموزش خواهد داد . ممکن است پزشک برای کودک شما دیازپام ( داروی آرام بخش و ضد تشنج ) تجویز نماید ، تا در خانه از آن استفاده نمائید . استفاده از دیازپام در زمان تشنج ، طول مدت تشنج را کاهش می دهد .

در حدود یک سوم کودکانی که دچار تشنج شده اند ، طی ۶ ماه بعد دچار تشنج مجدد می شوند ولی احتمال تشنج ناشی از تب در کودکان بزرگتر از ۵ سال بسیار کم است . تعداد محدودی از کسانی که دچار تشنج ناشی از تب می شوند ، ممکن است در آینده به بیماری صرع مبتلا شوند .