دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
ایدز, طاعون قرن
براساس تحقیقات و بررسیهای گسترده، بیماری ایدز که طاعون قرن نام گرفته از ویروس "HIV" ناشی میشود، اما این ویروس از کجا آمده و پیدایش آن به چه زمانی باز میگردد، هنوز به صورت کامل مشخص نیست.
به گفته دانشمندان درصورتی که منشا ویروس HIV به طور قطعی مشخص شود، کشف واکسن و درمان آن نیز سریعتر و موثرتر خواهد بود.
طبق آخرین تحقیقات ژنتیکی، عامل انتقال ایدز از ترکیب دو ویروس مختلف در شامپانزه به وجود آمده، این ویروسها از نوع SIV است که در میمون ایجاد بیماری میکند.
طبق یک سری تحقیقات و فرضیات، دانشمندان معتقدند ایدز طی قرن گذشته در جنگلهای غرب آفریقا ظاهر شده است.
ویروس عامل ایدز ابتدا از طریق یکی از گونههای شامپانزه در آفریقا به انسان سرایت کرده است که به اعتقاد این پژوهشگران، انسان نیز در نتیجه شکار و تغذیه از گوشت شامپانزه به این ویروس آلوده شد.
ویروس HIV یکی از نمونههای جهشی SIV است که در میمون یا شامپانزه در آفریقا یافت میشود.
SIV به این ترتیب وارد بدن انسان شد و پس از جهش ژنتیکی به HIV تبدیل شد.
به احتمال قوی "گینه بیسائو" در غرب آفریقا نخستین مکانی بوده که این ویروس در آن پدیدار شده است.
البته نظریه دیگری وجود دارد که یک آفریقایی اهل "کنگو" نارگیل نیمه خورده شده یک شامپانزه آلوده به ویروس SIV را خورده و این ویروس در بندش جهش یافته و به HIV تبدیل شده است.
بنابر این تحقیقات، ایدز باید از سالهای ۱۸۶۰به بعد بروز کرده باشد.
براساس شواهد نخستین قربانی ایدز در آمریکا در سال ۱۹۶۹خود را نشان داد، در آن سال یک جوان سیاه پوست در شهر سنت لویی آمریکا دراثر ابتلا به ایدز که کاملا ناشناخته بود، درگذشت.
همچنین ویروس HIV در سال ۱۹۵۹در نمونه خون یک مرد از کشور کنگو دیده شد.
در سال ۱۹۸۱هشت مورد وخیم از ابتلا به یک بیماری عجیب در میان مردان همجنس باز نیویورک گزارش شد.
در آن زمان عامل شیوع ناگهانی این بیماری مشخص نشد اما کمکماین بیماری بدون نام گسترش یافت تا سرانجام در سال ۱۹۸۲آن را ایدز نامیدند.
به مرور تعداد این بیماران افزایش یافت و نه تنها همجنس گرایان بلکه برخی بیماران هموفیلی و معتادان تزریقی نیز علائمی مشابه ایدز داشتند.
با ظهور ایدز در آمریکا، پزشکان متوجه این پدیده مهلک و ناشناخته در فقیرترین قاره جهان، آفریقا، شدند.
در این زمان این بیماری را "اسلیم" یا مرگ دراثر تحلیل تدریجی بدن نام نهادند.
در سال ۱۹۸۴یک گروه تحقیقاتی آمریکایی اعلام کرد که آنها عامل بیماری ایدز را کشف کردند، یعنی همان ویروس که هماکنون HIV نام دارد.
دراین میان آزمایشهای خون بر روی بیماران نشان داد که این ویروس کشنده در جهان پراکنده شده و در مدت زمانی کم به تمام قارهها گسترش یافته است.
تلاشهای گسترده جهانی برای مبارزه با این بیماری با وجود شناخت وسیع از ابعاد مختلف آن مانند علت و سیر بیماری هنوز منجر به یافتن درمان قطعی آن نشده است.
عامل به وجود آورنده ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی، ویروسی است که به نامهای "HIV_۲" ،"HIV -۱" خوانده میشود که شایعترین آن در جهان HIV_۱ است.
هشدارهای وسیع و پیاپی جوامع پزشکی سبب توجه به این بیماری شده، اما ترس زیاد انسانها از آن عموما به دو علت است، یکی قابلیت سرایت و غیرقابل درمان بودن آن و دیگر اینکه درجامعه ما بهخاطر ویژگیهای فرهنگی و اعتقادی خاص خود پر رنگتر از بسیاری جوامع دیگر است، بدنامی این بیماری است.
گروه دیگری از مبتلایان به این بیماری را معتادان تزریقی تشکیل میدهند که دانسته یا ندانسته در دام این بیماری گرفتار میشوند.
در برخی کشورها برای جلوگیری از شیوع بیماری ایدز در میان معتادان تزریقی پیشنهاداتی درخصوص بهرهمندی این افراد از خدمات بهداشتی پیشگیری کننده ارائه شد که چندان جواب مثبت نداد.
در آمریکا به علت اینکه معتادان تزریقی دومین موج انتقال HIV را تشکیل میدهند، توجه مسوولان به در اختیار گذاردن خدمات بهداشتی و درمانی یا برنامههای تشخیص زودرس HIV و درمان سریع آنها معطوف شد.
اما معتادان تزریقی به این برنامهها چندان راغب نبوده و ترجیح میدهند هنگام نیاز به مواد مخدر، تزریق را به صورت فردی و اورژانسی در هر مکان و با هر سرنگی انجام دهند.
همچنین در یک مطالعه اقدام به توزیع مواد ضد عفونیکننده برای پاکسازی سرنگها قبل از مصرف مجدد درمیان گروههای معتادانی کهازسوزن مشترک استفاده میکردند شد که در گروههای معتادانی که شیوع کم HIV را داشتند، در پیشگیری موثر بود.
آنچه تاکنون بیش از همه مورد توجه کشورها بوده، برنامه توزیع سوزن استریل بین معتادان است تا از سوزنهای مشترک استفاده نکنند و این برنامه سبب کاهش انتقال ویروس شده است.
در ایران در سال ۱۳۸۰تفاهمنامهای ازسوی وزارت بهداشت با سازمان زندانها برای رسیدگی به سلامت زندانیان منعقد گردید که در آن قرار بر این شد که راههای انتقال این بیماری در زندانها کنترل شود.
براساس نظر کارشناسان با انجام اقدامات کنترلکننده ، تا حدود بسیاری از شیوع بیماری ایدز در زندانها کم شد.
کارشناسان معتقدند که گسترش تزریق مواد مخدر با سرنگ مشترک به عنوان یکی از راههای انتقال ویروس ایدز است که سبب جلب نظر متخصصان به پیشگیری از ایدز در میان معتادان تزریقی شد.
به عقیده آنان در ایران موارد آلودگی به بیماری ایدز در میان معتادان بسیار است و متاسفانه این روش انتقال افزایش چشمگیری درسالهای ۷۵و ۷۶ داشته و موارد آلودگی از موارد ناچیز به بیش از ۹۰درصد رسید.
سطح دوم پیشگیری، پرداختن به آموزش گروههای پرخطر و آگاهی بیشتر مردم بالاخص جوانان از راههای انتقال بیماری ایدز است تا میزان انتقال کاهش یابد.
یک پژوهشگر هنجارهای اجتماعی در این خصوص گفت: باید در درجه اول از گسترش استفاده از سرنگ و سوزن مشترک میان معتادان تزریقی جلوگیری کرد.
فرهاد اسکندری افزود: عمده افراد درمعرض خطر بیماری ایدز همجنس بازها، افراد با شرکای جنسی متعدد، معتادان تزریقی، دریافتکنندگان خون و فرآوردههای خونی آلوده، زندانیان، مهاجران، پناهندگان و نوزادان مادران مبتلا هستند.
وی اظهارداشت: با در نظر گرفتن راههای انتقال و افراد در معرض خطر به آسانی میتوان دریافت که ننگین شمردن ایدز از پیش داوریهای مردم درقبال این گروههای خاص ناشی میشود.
وی تصریح کرد: طرد از خانواده، میل به خودکشی و انتقام جویی، یاس، سرخوردگی و انزوا از عوارض روانی و عصبی است که هر یک از این عوامل شخص را از پایگاه اصلی ساقط کرده و سبب ایجاد شخصیتی ضعیف، سست و بدون اعتماد به نفس در بیمار میشود.
اسکندری خاطرنشان کرد: مبتلایان به ایدز بهخاطر ننگی که متوجه آنها است یا به خاطر ترس از تبعیض، از مراجعه به مراکز خدمات بهداشتی و اجتماعی خودداری میکنند و به این ترتیب آسیب پذیری آنها تشدید میشود.
وی بیان داشت: یکی از بزرگترین مشکلاتی که معتادان تزریقی و جامعه چشم از آن برداشتهاند، خود فروشی معتادان برای به دست آوردن هزینه اعتیادشان است.
سومین گروه مبتلایان به بیماری ایدز را کسانی تشکیل میدهند که به علل مختلف از خونهای اهدایی استفاده کردهاند تابه خیال خود به زندگی بازگردند اما افسوس ...
به گفته کارشناسان، انتقال از طریق خون و فرآوردههای آن، بیش از همه ناشی از مسایلی است که در گذشته براثر عدم غربالگری خونها یا صدور فرآوردههای آلوده به سایر کشورها اتفاق افتاده است.
در کشور ما کمیته فنی و اجرایی مبارزه با ایدز در سال ۱۳۶۵تشکیل و آزمایش خونهای اهدایی را آغاز کرد که با این طرح تاحدود بسیاری از گسترش ایدز در کشور کاسته شد.
طبق گزارش تیر ماه ۸۴مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نزدیک به ۹۵درصد مبتلایان به ایدز در ایران، مرد هستند و بیشترین درصد مبتلایان را افراد بین ۲۵تا ۳۴سال تشکیل میدهند.
۶۰/۹درصد از بیماران ایدزی از طریق تزریق، ۷/۳۰از طریق آمیزش جنسی و ۲درصد به خاطر مشکلات خونی، ۴دهم درصد براثر انتقال ازطریق مادر به کودک و ۲۹/۴درصد ابتلای نامشخص هستند.
در افراد مبتلا به ایدز ۳۶/۶درصد این افراد ۳۵تا ۴۴سال سن دارند که ۴۶/۷درصد این افراد تزریقی و ۲۲/۶درصد افراد از طریق آمیزش جنسی، ۲۱/۴ درصد ازطریق فرآوردههای خونی مبتلا به ایدز شده و یک درصد از مادر به کودک مبتلا شدهاند.
آمار دیگر این مرکز درمورد افراد فوت شده حاکی از آن است که تاکنون یک هزار و ۲۶۳نفر دراثر ابتلا به ایدز جان خود را از دست دادهاند.
از این بین یک هزار و ۹۴نفر مرد و ۴۰نفر از درگذشتگان زن هستند.
این آمار تا اوایل تیرماه ثبت شده که ۱۱هزار و ۷۴۴نفر مبتلا به ایدز بودند و یک هزار و ۲۶۳نفر فوت شدند.
به نظر بسیاری از کارشناسان حدود نیمی از افرادی که با ویروس ایدز زندگی میکنند را زنان و دختران تشکیل میدهند.
تحقیقات نشان میدهد، احتمال ابتلای زنان حدود ۲/۵برابر بیشتر از مردان است.
براساس تحقیقات، ساختار بدنی زنان به گونهای است که خطر انتقال از یک مرد آلوده به یک زن ۲/۵برابر مردان است.
یک پژوهشگر درخصوص بیماری ایدز و راههای پیشگیری از آن مهمترین راهکار را برای مهار این بیماری، آموزش ذکر کرد و گفت: روابط جنسی باید در چهار چوب خانواده شکل گیرد.
کیوان الچیان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا مرکز تهران افزود: بهتر است جوانان را راهنمایی و آموزشهای لازم را برای پیشگیری از ابتلا به آنان ارائه دهیم.
وی تاکید کرد: انتخاب راه کج مهمترین دلیل برای رشد بیشتر ویروس ایدز است.
الچیان خاطرنشان کرد: وفاداری به خانواده، احترام به کرامت آن و پرهیز از بیبند وباری و انحراف جنسی از مهمترین راههای کنترل است.
وی آزمایش پیش از ازدواج برای جوانان را توصیه کرد و اظهار داشت: این آزمایش میتواند از توسعه بیماری ایدز در افراد وفرزندان متولدشده جلوگیری کند.
امروزه در ایران مطابق قانون مصوب ۱۳آذر ۱۳۱۷(ماده " ،(۲تمام دفاتر ازدواج مکلف هستند قبل از ازدواج از نامزدها گواهینامه پزشک مبنی بر نداشتن امراض مسری مهم که نوع آنها از طرف وزارت دادگستری معین و اعلام میشود، مطالبه کرده و پس از بایگانی آنها به ثبت عقد با قید موجود بودن گواهی پزشک بر تندرستی نامزدها اقدام کنند."
"HIV_ ELISAتست استاندارد جهانی مورد استفاده بیمارستانها، بانکهای خونی و سازمانهای انتقال خون است واین آزمایش خود ویروس را بهصورت مستقیم جستجو نمیکند.
در این روش میزان پادتن (آنتی بادی) شخص آلوده علیه ویروس HIV اندازه -گیری میشود.
وقتی این ویروس وارد بدن میشود، یک ماده شیمیایی خاص ازسوی سیستم دفاعی تولید که پادتن (آنتی بادی) نامیده میشود.
پادتنها دانش بدن نسبت به عفونت هستند، بنابراین اگر پادتن علیه HIV تولید کرده باشد، به معنای این است که شخص به این ویروس مبتلا شده است.
برپایه این تحقیقات، تولید پادتن در بدن به مدت زمان بین چند روز تا سه هفته نیاز دارد.
آزمایشی که بتوان به نتیجه آن استناد و براساس آن شخص را از سلامت خود مطلع کرد در برخی منابع بین ۶هفته تا ۶ماه و برخی دیگر بین ۸هفته تا ۶ ماه بعد از ارتباط خطرناک توصیه شده است.
اما " "HIV _ PCRآزمایش دیگری است که به صورت مستقیم بیماری را در بدن جستجو میکند.
این تست DNA ویروس HIV را در خون ردیابی میکند و اگر شخص آلوده شده باشد، DNA ویروس ایدز در خون او وجود خواهد داشت.
براساس این تحقیقات، میزان اطمینان به دقت این تست ۹۵درصد است.
برخی منابع این آزمایش را دو هفته بعد از داشتن ارتباط خطرناک (تماس مشکوک با خون) و در برخی دیگر چهار هفته بعد توصیه میکنند.
جواب این آزمایش معمولا بین پنج روز تا یک هفته طول میکشد و هزینه این تست بسیار پر هزینهتر از HIV_ ELISA است.
بیش از ۲۰سال است که درمورد بیماری HIV سخنها و هشدارهای بسیاری داده شده اما متاسفانه این بیماری تا به حال جان میلیونها انسان را گرفته و در سراسر جهان میلیونها انسان نیز آلوده شدهاند.
البته تاکنون هیچ راهی برای درمان قطعی آن پیدا نشده و داروهای در دسترس تنها فاصله زمانی ورود ویروس HIV به بدن تا مبتلا شدن به بیماری را طولانیتر میکند.
بنابر آنچه گفته شد، بسیاری از مردم درباره ایدز چیزهایی میدانند اما متاسفانه کسانی هم هستند که ابتداییترین آگاهیهای لازم را درباره این که ویروس HIVو ایدز واقعا چیست، ندارند.
آنچه مسلم است با توجه به خطر بزرگی که ایدز برای کشورها و مردم دارد مقابله و رفع این خطر باید جزو برنامههای مهم و مستمر سیاستگذاران باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست