سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

زندگی به شرط سلامتی


زندگی به شرط سلامتی

سیگاری ها خودشان بهتر از هر کس دیگری می دانند که سیگار چه بلایی سرشان می آورد اما با این حال دست از این استوانه مرگبار نمی کشند

● سیگار نکشید

سیگاری‌ها خودشان بهتر از هر کس دیگری می‌دانند که سیگار چه بلایی سرشان می‌آورد اما با این حال دست از این استوانه مرگبار نمی‌کشند. سیگار یعنی بیماری‌های قلبی، یعنی سرطان ریه، یعنی دندان‌های زرد و دهان بدبو و کلی مضرات دیگر که خودتان بهتر می‌دانید. خبر خوب اینکه نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد یک سال بعد از ترک سیگار خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی مربوط به مصرف دخانیات ۵۰ درصد کاهش پیدا می‌کند و حداقل ۱۰ سال بعد از ترک آن، خطر مرگ‌ومیر ناشی از سرطان ریه نیز به نصف می‌رسد. به نظرتان این‌ها دلایل خوبی برای له کردن سیگار زیر پایتان نیستند؟

● تنبلی موقوف

از همان بچگی در گوش ما خوانده‌اند که تنبلی و کاهلی را از خود دور کنیم. اما چه شده است که الان چسبیده‌ایم به میز کارمان، خانه هم که می‌رسیم لم می‌دهیم روی مبل و مدام کانال تلویزیون را عوض می‌کنیم؟ تحرک داشته باشید. ورزش کنید. منظورمان این نیست که حتما باشگاه بروید و دمبل بزنید. مهم این است که به طور مرتب تحرک بدنی داشته باشید. اگر نمی‌توانید باشگاه بروید حتما پیاده‌روی را در برنامه روزانه‌تان بگنجانید. بعد از شام از خانه بیرون بروید و در نزدیک‌ترین پارک محل زندگی‌تان قدمی بزنید و کمی حرکات کششی انجام دهید.

● به کنسروها نه بگویید

غلات کامل، گوشت و ماهی را وارد برنامه غذایی‌تان کرده و دور و بر غذاهای صنعتی و فرآوری شده خط قرمز بکشید.

● میوه و سبزیجات

بهترین روش این است که میوه و سبزیجات تازه نیمی از فضای بشقابتان را پر کند. در این صورت کلی ویتامین و مواد معدنی و فیبر عاید‌تان می‌شود. این مواد مغذی سلامتی‌تان را تضمین می‌کنند.

● نمک کمتر

باید بدانید که ۷۵ درصد سدیمی (نمک) که وارد بدن ما می‌شود از نان، رب، سوسیس و کالباس، غذاهای آماده، سوپ‌ها، سس‌های بسته‌بندی‌شده، غذاهای کنسروی، پنیر و غیره تامین می‌شود. متأسفانه نمک زیاد باعث ابتلا به فشارخون بالا می‌شود. بهتر است به فکر پیشگیری باشید تا اینکه به فکر درمان بیفتید. توصیه می‌کنیم نمک کمتری مصرف کنید و سر سفره مدام دنبال نمکدان نباشید.

● فیبر را دریابید

شهرت فیبرها برای کنترل و تنظیم کار روده‌ها بر هیچ‌کسی پوشیده نیست. اما این فیبرها کارهای بیشتری جز رفع یبوست نیز انجام می‌دهند. در معده حجیم می‌شوند و به راحتی گرسنگی را از بین می‌برند و به کاهش میزان کلسترول و قند خون کمک می‌کنند. برای دریافت فیبر بیشتر می‌توانید روی حبوبات، غلات کامل، دانه‌ها و مغزهای روغنی، میوه و سبزیجات حساب کنید.

● گوشت قرمز کمتر

محققان بر این عقیده‌اند که مصرف زیاد گوشت قرمز و به خصوص گوشت‌های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را بالا می‌برد. برای همین هم توصیه می‌کنیم مصرف گوشت قرمز را به هفته‌ای سه مرتبه محدود کنید. اگر بتوانید مصرف پروتئین‌های گیاهی مانند حبوبات، توفو و آجیل‌ها را جایگزین گوشت قرمز بکنید می‌توانید میزان اسیدهای چرب اشباع‌شده را کاهش داده و میزان چربی‌های اشباع‌نشده بدنتان را بالا ببرید و این هم یک هدیه ارزشمند برای سلامتی قلبتان است.

● استرس را دور کنید

زمانی که استرس دارید بدنتان هورمونی به نام کورتیزول ترشح‌می‌کند. این هورمون اثرات مخربی روی بدن به جای می‌گذارد مانند افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، سندرم روده تحریک‌پذیر و اضطراب و غیره. در برخی افراد ترشح کورتیزول زیاد باعث افزایش اشتها می‌شود و آن‌ها را به پرخوری می‌کشاند. استرس‌ها و تنش‌های روحی را از خود دور کنید و به هر نحوی که شده آرامش از دست رفته را بازیابید.

● کیفیت خواب

افرادی که کم می‌خوابند یعنی کمتر از ۶ ساعت در شب، میل بیشتری به خوردن پیدا می‌کنند چون زمان بیشتری بیدارند و وقت بیشتری هم برای خوردن دارند. از این گذشته زمانی که کم‌خوابی یا بدخوابی دارید بدن هورمون اشتها ترشح می‌کند. زمانی هم که خسته هستید بیشتر در معرض استرس و فشارهای روحی قرار می‌گیرید و برای همین هم برای کاهش این فشارها به سمت مواد غذایی کشیده می‌شوید.

فاطمه مهدی پور