سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
باتلاق اوباما در افغانستان
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران مسائل افغانستان، پس از انتشار ۹۰ هزار سند محرمانه جنگ آمریکا در افغانستان، به مسائلی از قبیل تعداد کشتهشدگان نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان یا عوامل نفوذی آمریکا در این کشور که نسبتا از اهمیت کمتری برخوردار هستند، پرداختند و مسائل مهمی مانند عدم موفقیت نیروهای ناتو به رهبری آمریکا و شکست نظامی و سیاسی کاخ سفید در افغانستان را کمتر مورد توجه قرار دادند.
انتشار اسناد محرمانه جنگ آمریکا در این مرحله حساس نشان از آن دارد که شخصیتهای نظامی و سیاسی مهمی در آمریکا، با ادامه جنگ و حضور نیروهای نظامی کشورشان در افغانستان مخالف هستند. همچنین این شخصیتها سعی دارند باراک اوباما رئیسجمهور کشورشان را واردار کنند تا در کوتاهترین زمان ممکن نیروهای نظامی آمریکا را از این کشور خارج کنند. چرا که این گروه به خوبی به واقعیتهای موجود افغانستان آگاه هستند و به این نکته پی بردهاند که ادامه حضور نیروهای آمریکا در این کشور باعث افزایش تلفات مادی و انسانی خواهد شد. لذا با انتشار این اسناد زنگ خطر را برای رئیسجمهور آمریکا به صدا درآوردند.
همچنین برخی نظامیان آمریکا از چندی پیش مخالفت خود را با تصمیمات سیاسی مقامات ارشد کاخسفید درخصوص جنگ افغانستان آغاز کردهاند. در همین راستا میتوان به انتقاد تند ژنرال مککریستال فرمانده سابق نیروهای آمریکا در افغانستان از جو بایدن معاون اوباما اشاره کرد که درنهایت این امر موجب کنارهگیری وی از ارتش آمریکا شد.
اظهارات ژنرال «دیوید پترائوس» فرمانده جدید نیروهای آمریکا در افغانستان که اعلام کرده بود، اقدامات اسرائیل در سرزمینهای اشغالی فلسطین، تهدیدی برای جان نیروهای آمریکا در افغانستان است را باید بهعنوان تکمیل سناریوی افزایش فشارها به دولت اوباما در افغانستان دانست.
انتشار اسناد محرمانه جنگ افغانستان خسارتهای فراوانی را به دولت اوباما تحمیل کرد. بهویژه اگر هدف مستقیم انتشار این اسناد دولت اوباما باشد، رئیسجمهور آمریکا در آینده با چالشهای جدیای در افغانستان مواجه خواهد شد، چراکه وی جنگ افغانستان را محور سیاست خارجی خود قرار داده و این جنگ را امری ضروری و نه یک جنگ اختیاری میداند.
شاید یکی از نکات مهم اسناد منتشره مربوط به فعالیتهای سرویس امنیتی پاکستان (ISI) در افغانستان باشد. براساس این اسناد سرویس اطلاعاتی پاکستان بهمنظور کاهش نفوذ هندوستان در افغانستان، آموزش گروهی از نیروهای طالبان را برای انجام عملیات تخریبی علیه نیروهای خارجی در این کشور برعهده دارد.
حمایت اطلاعات پاکستان از نیروهای طالبان به این معنا است که مقامات پاکستان بهخصوص نظامیان این کشور از سیاستهای اوباما در افغانستان ناراضی هستند. پیشبینی غرق شدن اوباما در باتلاق افغانستان امر دشواری نیست، همانطور که دولت «ریچارد نیکسون» در باتلاق جنگ ویتنام غرق شد، با این تفاوت که دولت نیکسون از لحاظ اقتصادی در شرایط مناسبی قرار داشت، اما دولت اوباما برای ادامه یا اداره جنگ در افغانستان با مشکلات اقتصادی مواجه است.
همچنین مخالفت جامعه آمریکا با ادامه جنگ نقطه اشتراک دو جنگ ویتنام و افغانستان است، اما انتشار اسناد محرمانه جنگ آمریکا در افغانستان ممکن است میزان مخالفت شهروندان آمریکا با ادامه جنگ افغانستان را افزایش دهد. در حال حاضر نزدیک به ۷۰ درصد مردم آمریکا مخالف ادامه جنگ در افغانستان هستند. آمریکا تاکنون هزینهای بالغ بر ۴۰۰ میلیارد دلار و کشته شدن بیش از هزاران نفر از نیروهای نظامی خود در افغانستان را پرداخت کرده است.
منبع: فرهیختگان
السفیر
صادق حمزه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست