یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ضرورت تغییر سبک زندگی برای مقابله با تحریم های اقتصادی


ضرورت تغییر سبک زندگی برای مقابله با تحریم های اقتصادی

اگرچه سابقه تحریم های اقتصادی علیه ایران اسلامی به سال های اولیه پیروزی انقلاب و کوتاه کردن دست غرب از غارت منابع اقتصادی این آب و خاک بازمی گردد ولی چندصباحی است که ایالات متحده آمریکا که از سوی متفکرین آمریکایی به نام «ابرقدرت سابق» خوانده می شود و اتحادیه اروپا که از سوی «جرج بوش» کوچک به نام «پیرمرد فرتوت» خوانده می شد با دامن زدن وحشیانه به تحریم ها به گونه ای از جنگ اعلام نشده را علیه جمهوری اسلامی ایران در عرصه اقتصاد آغاز کرده اند تحریم هایی که به ادعای «جو بایدن» معاون «اوباما» در مناظره انتخاباتی با «پال رایان» معاون «میت رامنی», «فلج کننده ترین تحریم ها در تاریخ تحریم هاست »

اگرچه سابقه تحریم های اقتصادی علیه ایران اسلامی به سال های اولیه پیروزی انقلاب و کوتاه کردن دست غرب از غارت منابع اقتصادی این آب و خاک بازمی گردد؛ ولی چندصباحی است که ایالات متحده آمریکا- که از سوی متفکرین آمریکایی به نام «ابرقدرت سابق» خوانده می شود- و اتحادیه اروپا- که از سوی «جرج بوش» کوچک به نام «پیرمرد فرتوت» خوانده می شد- با دامن زدن وحشیانه به تحریم ها به گونه ای از جنگ اعلام نشده را علیه جمهوری اسلامی ایران در عرصه اقتصاد آغاز کرده اند. تحریم هایی که به ادعای «جو بایدن» معاون «اوباما» در مناظره انتخاباتی با «پال رایان» معاون «میت رامنی»، «فلج کننده ترین تحریم ها در تاریخ تحریم هاست.»

اما نکته قابل تامل ماجرا اینجاست که این کشورها در شرایطی دست به تشدید تحریم های اقتصادی علیه کشور ایران زده اند که خود در سیاه ترین شرایط اقتصادی تاریخ حیاتشان به سر می برند. بحران اقتصادی ابرقدرت رو به افول آمریکا به جایی رسیده که آقای «رامنی» به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا، به صراحت رقیب خود یعنی «رئیس جمهور اوباما» را شخصی می داند که برنامه ها و عملکردش نشان می دهد که اطلاعات کمی درباره فقرا و درد و رنج روزانه مردم آمریکا داشته و از نظر جهل و نادانی مانند ملکه فرانسه «ماری آنتوانت» در قرن هجدهم است؛ که وقتی مردم به او شکایت می کردند که حتی نان هم برای خوردن ندارند وی ایشان را به خوردن کیک به جای نان راهنمایی می کرد! اوضاع اقتصادی در کشورهای اروپایی نیز- که در جنگ اقتصادی نابرابرعلیه ایران در حکم غلام حلقه به گوش و پیشمرگان کم خرد آمریکا عمل می کنند- در اسفناک ترین روزهای خودش به سر می برد. تظاهرات خیابانی در کشورهای اتحادیه اروپا کم کم دارد به مسئله ای عادی تبدیل می شود. ورشکسته شدن بانک ها و شرکت های اروپایی نیز دیگر خبری غافلگیرکننده به شمار نمی آید. کلاهی که آمریکا سر اروپای فرتوت در این قضیه گذاشته است به حدی گشاد است که اندیشکده «بروکینگز» به صراحت اعلام می کند که «تحریم فراگیر ایران ضربات فلج کننده غیرقابل جبرانی را براقتصاد بیمار قاره سبز وارد خواهد آورد.»

این مقدمه از این روآمد که روشن گردد در ورای این ظاهر پرطمطراق دشمن در این جنگ اقتصادی و فشار وارد آمده بر ایران از تحریم ها، عقبه ای سردرگم و کلافه و بی برنامه و خسته و ناامید وجود دارد که در شرایطی که خود در باتلاقی گرفتار شده که با هر دست و پایی بیشتر در آن فرو می رود؛ در حال به آب و آتش زدن خود است بلکه راهی برای سد کردن - یا اقلا کند کردن- مسیر تبدیل جمهوری اسلامی به ابرقدرتی مستقل و آزاد و الگوی سایر کشورهای آزادی خواه بیابد. مسلم است که پیروزی بر چنین حریفی در این جنگ اقتصادی، نوعی خواب و خیال و توهم پوچ نیست. بلکه غایتی است که با برنامه ریزی صحیح در مواجهه با دشمن قابل وصول است. منتهی پیروزی در این عرصه لوازمی دارد که این سیاهه در پی تبیین یکی از آنهاست. یعنی «سبک زندگی».

لزوم تغییر در سبک زندگی مردم ایران، از مهم ترین مطالبی بود که در سفر پربرکت حضرت امام خامنه ای (مد ظله العالی) به استان خراسان شمالی مطرح شد. مراد ایشان از طرح این مسئله توجه دادن به این امر بود که در مسیر ساختن تمدن نوین اسلامی به رهبری کشور ایران تنها پیش رفت در عرصه سخت افزار تمدنی کافی نیست. بلکه علاوه بر آن باید در عرصه نرم افزار تمدنی نیز پیش رفت. بر این اساس تنها پیشرفت در عرصه علم و فن آوری کافی نیست، بلکه پی ریزی تمدن اسلامی در دنیای معاصر نیازمند این است که پا به پای پیشرفت در این عرصه ها در عرصه های فرهنگی نیز متناسب با اهداف عالیه اسلامی پیشرفت حاصل آید. این پیشرفت همه جانبه ضرورت انکارناپذیر پروسه تمدن سازی اسلامی است. علاوه بر اینکه عدالت حکم می کند که در همه عرصه ها و همه جانبه پیشرفت حاصل آید. نه پیشرفت تک بعدی.

شاید در نگاه اول طرح مسئله لزوم تحول در سبک زندگی در شرایطی که کشور در یک جنگ تمام عیار اقتصادی به سر می برد غریب به نظر برسد. ولی با نگاهی عمیق تر، هوشمندی رهبر فرزانه انقلاب در طرح چنین مسئله ای در چنین شرایطی به خوبی روشن می گردد. به این بیان که اگر چه عرصه درگیری کنونی ایران با جبهه استکبار در سطح اقتصادی است؛ ولی عقبه این جنگ به فرهنگ حاکم بر این دو جبهه باز می گردد. همان فرهنگی که عاقبت طرف پیروز در این مواجهه را تعیین خواهد کرد. به بیان دیگر تکیه گاه اصلی غرب در این تحریم ها بر این مساله استوار است که این تحریم ها بر ملت ایران فشار آورده و باعث تجدید نظر در سیاست عدم تسلیم مقابل غرب گردد. علت اصلی این فشار نیز سبک زندگی ای است که مردم در شرایط ما قبل شدت گرفتن تحریم ها به آن عادت کرده اند.

بنابراین اگر بتوان در عرصه فرهنگ، سبک زندگی مردم را به نحوی مهندسی کرد که با شرایط جدید تحریمی سازگار باشد؛ هرگز آن فشار فلج کننده ای که استراتژیست های پنهان غربی از این تحریم ها مدنظر داشتند به دست نخواهد آمد. در نتیجه در بلند مدت اهرم تحریم ها به ضد خود تبدیل شده و نه تنها باعث توقف ملت ایران در مسیر پیشرفت و عدالت و تجدید نظر در سیاست مستقل و آزاد خود نخواهد شد؛ بلکه بالعکس باعث تسریع حرکت ملت ایران در این مسیر خواهد شد. این مهم همان عقبه فرهنگی طلایی است که رهبری عزیز انقلاب در اوج درگیری اقتصادی بر آن انگشت اشارت نهادند.

اهمیت این مطلب تا به حدی است که بی جهت نیست اگر «تغییر در سبک زندگی»، «تنگه احد» درگیری کنونی با دنیای غرب خوانده شود. زیرا این جاست که پیروز این میدان تعیین خواهد شد.

ملت عزیز ایران نشان داده که مرد روزهای سخت است. برای رسیدن به قله عزت دنیا و آخرت می توان و باید از این گردنه سخت گذشت. این راه برای این ملت بصیر رفتنی است و دشمنان قسم خورده اسلام و انقلاب در شرایط اسفناک کنونی حقیرتر از آنند که بتوانند ملت ایران را به زانو در آورند. این نه فقط کلام نورانی نائب برحق ولی عصر(عج) که کلام خود دشمن است. آنجا که چند روز قبل در مناظره پیش گفته «پال رایان» معاون «میت رامنی» نماینده حزب جمهوری خواه با انتقاد از بی اثر بودن تحریم ها بر ایران آمریکا را در برنامه اتمی ایران فاقد اعتبار خواند و صراحتا گفت:«میزان تاثیر تحریم ها را باید از دید آیت الله ها (!) در ایران ببینیم. نه آقای اوباما. تا آنجا که من می دانم تنها اثر تحریم ها این بوده که سانتریفیوژها در ایران اکنون سریع تر حرکت می کنند...»

علی میثمی تهرانی