یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

ماجرای سیستم عامل گوگل


ماجرای سیستم عامل گوگل

ایکروسافت به جای کار بر روی مشکلات متعدد سیستم عامل اش سرگرم وارد شدن به کسب و کار تبلیغات آنلاین است

ایکروسافت به جای کار بر روی مشکلات متعدد سیستم‌عامل‌اش سرگرم وارد شدن به کسب‌و‌کار تبلیغات آنلاین است؛ پس چرا گوگل میلیارد‌ها دلار درآمدش از محل تبلیغات آنلاین را صرف ساخت یک سیستم‌عامل‌ بهتر و رایگان نکند؟

اخیراً مایکروسافت در رسانه‌ها خیلی مورد توجه بوده و این توجه از دو جنبه متفاوت هم شامل حال این شرکت شده است. جنبه اول توجه به مایکروسافت در رسانه‌ها مربوط به استقبال سرد از ویستا است و اینکه بیشتر کاربران با آن مشکل دارند و و ترجیح داده‌اند به استفاده از XP برگردند. در چنین شرایطی انسان انتظار دارد که تلاش‌های مایکروسافت متوجه رفع مشکلات سیستم‌عامل‌‌اش بشود.

ولی در عوض می‌بینیم که مایکروسافت همه مشکلات سیستم‌عامل‌ خود را انکار می‌کند و برنامه‌ٔ دیگرش را پیش می‌برد: تبلیغات. البته وقتی می‌گویم تبلیغات منظورم خرید تبلیغات نیست که هر شرکت معمولی نرم‌افزاری انجام می‌دهد و باید هم بدهد؛ منظورم فروش تبلیغات است که در اصل کار یک شرکت تبلیغاتی مثل گوگل باید باشد.

● سندروم مهندسین

تنها مشکل در این جا است که مایکروسافت –که زمانی یک شرکت نرم‌افزاری بود- وارد کسب‌و کارهایی می‌شود که در آنها تجربه و تخصص خاصی ندارد. شاید مایکروسافت به «سندورم مهندسین» دچار شده باشد. این سندورم این روزها بسیار شایع است. بسیار جالب است که مهندسین همیشه بروز این بیماری خطرناک را در دیگر همکارانشان تشخیص می‌دهند اما در خودشان نه.

مشکل این است که وقتی اصول مهندسی را فرا گرفتیم، می‌خواهیم به‌جای طراحی محصول، آن اصول را در تلاش‌های راهبردی خود در کسب‌وکارمان هم اعمال کنیم. علت این امر از یک منظر این حقیقت است که همه ما در زندگی هر کاری می‌کنیم به نوعی مهندسی است.

بلی درست است که در این تفکر حقیقت‌هایی هم وجود دارد، اما اعتماد به نفس زیادی باعث می‌شود بعضی‌ها این ایده را در جاهای نامناسب به کار ببندند. اتفاقی که در سندورم مهندسین می‌افتد عبارت است از اینکه: «شما کم‌کم باورتان می‌شود که چون در یک زمینه تخصص دارید دیگر یک نابغه تمام و کمال هستید و همه کارها را درست انجام خواهید داد؛ چون طبق همان تفکری که پیش از این ذکرش رفت، همه کارها در واقع یک چیز هستند و با هوشی که شما دارید حتماً می‌توانید همه نوع کاری را انجام دهید.»

این سندورم به‌خصوص وقتی آشکار می‌شود که مهندسین سعی می‌کنند وارد کسب‌وکار تبلیغات شوند و تلاش‌های تبلیغاتی را تهیه، طراحی، و هماهنگ‌سازی کنند. لابد آنها با خودشان فکر می‌کنند که این کار هم نوعی مهندسی است. اما کافی است به آژانس‌های تبلیغاتی اطراف سیلیکون‌ولی سری بزنید تا ببینید که چه داستان‌هایی دارند از کابوس کار با شرکت‌های نرم‌افزاری. علت این امر هم فقط دخالت مهندسین در امور تبلیغاتی است.

● مایکروسافت دچار افسردگی

به نظر می‌رسد مایکروسافت خیلی بیشتر از گوگل دچار این سندروم شده است. مایکروسافت می‌بیند که گوگل مشغول پارو کردن پول از قرار دادن تبلیغات در کنار جست‌وجوها و سازوکارهایِ دیگرِ فروشِ تبلیغات است. لابد مایکروسافت با خودش فکر می‌کند که این کار چندان هم سخت نیست پس چرا من انجام ندهم؟

پس بالمر دوره می‌افتد و همه جا اعلام می‌کند که تا چند سال دیگر مایکروسافت نیمی از درآمدش را از محل فروش تبلیغات به دست خواهد آورد. سؤال من این است که آیا این مرد واقعاً دیوانه شده؟ مثل این است که جنرال موتورز تصمیم بگیرد که دیگر نمی‌خواهد تبلیغات را بخرد و ماشین بفروشد، بلکه ترجیح می‌دهد ماشین بخرد و تبلیغات بفروشد!!!

فکرش را بکنید که جنرال موتورز روی کادیلاک‌هایش تبلیغات بچسباند. اگر از من بپرسید می‌گویم حال بالمر موقع گفتن این حرف‌ها چندان سرجایش نبوده است. چنین حرفی به‌خصوص برای مایکروسافت غیر‌منطقی است چون مایکروسافت یک شرکت سازنده نرم‌افزار است نه مجله زیبایی و مُد.

پیامدهای چنین کاری برای مایکروسافت می‌تواند بسیار فاجعه‌بار باشد. فکرش را بکنید که مایکروسافت تمرکزش را از روی سیستم‌عامل‌ بردارد و متوجه کسب‌وکار پردردسر تبلیغات شود: در این صورت مایکروسافت چندین شرکت تبلیغاتی را خواهد خرید و شروع به فرماندهی به‌ آنها خواهد کرد؛ چون طبق سندروم مهندسین، مهندسین مایکروسافت بهتر می‌دانند. این یک فاجعه تمام و کمال است.

● گوگل پا در کفش مایکروسافت می‌کند

در این میان گوگل با گروهی جالب از برنامه‌نویسان برخورد کرده که از ترکیب لینوکس و ویندوز و VM و BSD یک سیستم‌عامل‌ ترکیبی ساخته‌اند. نتایج کارشان جالب است. بیشتر مردم نمی‌دانند که چه تعداد سیستم‌عامل‌های جدید و خوبی ساخته می‌شوند که هیچ‌گاه فرصت مطرح شدن را پیدا نمی‌کنند. این سیستم‌عامل‌‌ها به محض اینکه موفقیت محدودی به دست می‌آورند زیر پاهای مایکروسافت له می‌شوند. ولی هیچ‌یک از تلاش‌های قبلی برای تولید یک سیستم‌عامل‌ جدید، زیر چتر شرکت ثروتمند و قدرت‌مندی مثل گوگل نبوده است. شاید همه ما شاهد یک تحول عمده در آینده سیستم‌عامل‌‌ها باشیم.

● مایکروسافت پا در کفش گوگل می‌کند

اگر به یاد داشته باشید در اوسط دهه ۱۹۹۰ همه جا صحبت از تجاوز نت‌اسکیپ به قلمرو مایکروسافت بود. مایکروسافت مجبور شد که وارد عمل بشود و نت‌اسکیپ را نابود کند. خب این‌بار خود مایکروسافت است که با پا کردن در کفش گوگل سروصدا به پا کرده است. در آن زمان به نظر می‌رسید که کار نت‌اسکیپ خنده‌دار است؛ اما حالا کار خود مایکروسافت خنده‌دار به نظر می‌رسد.

این ایده به نظرتان آشنا نیست؟ یک سیستم‌عامل‌ رایگان سازگار با اکس‌پی و ویستا که از امکانات کامل و پشتیبانی یک شرکت میلیاردر مثل گوگل برخوردار است، برای رقابت با سیستم‌عامل‌ پولی مایکروسافت. در دهه ۱۹۹۰ مایکروسافت یک محصول مجانی به نام اینترنت اکسپلورر برای نابود کردن نت‌اسکیپ منتشر کرد. حالا ممکن است این بلا به دست گوگل سر خودش بیاید.

بلی این ایده همان است. یک نرم‌افزار را به رایگان و با پشتیبانی کامل عرضه کن تا گاو شیرده رقیب نابود شود و به خاک سیاه بنشیند. این دقیقاً‍ بلایی است که اگر مایکروسافت به پا کردن در کفش گوگل ادامه بدهد، بر سرش نازل خواهد شد. در حالی که حتی لازم نبود مایکروسافت با گوگل در رقابت باشد.

شاید بهتر باشد مایکروسافت به جای وارد شدن به کسب‌وکار تبلیغات آن هم فقط به این علت که گوگل در آن موفق است، به کار اصلی خودش مشغول شود و از گاو شیرده خودش مراقبت کند.

http://qomelecom.parsiblog.com/