یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

خشکی پوست را هم جدی بگیرید, هم جدی نگیرید


خشکی پوست را هم جدی بگیرید, هم جدی نگیرید

خشکی پوست می تواند آزاردهنده باشد, زیرا پوست کشیده و دردناک می شود, همچنین ممکن است کدر, قرمز یا پوسته پوسته شود بدتر از همه این ها خارش غیرقابل تحمل پوست است که حتی می تواند خواب شبانه تان را مختل کند

خشکی پوست می‌تواند آزاردهنده باشد، زیرا پوست کشیده و دردناک می‌شود، همچنین ممکن است کدر، قرمز یا پوسته‌پوسته شود. بدتر از همه این‌ها خارش غیرقابل تحمل پوست است که حتی می‌تواند خواب شبانه‌تان را مختل کند.

دکتر بارنی‌کنت، متخصص پوست می‌گوید: «خشکی پوست مشکل بسیار شایعی است. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ میلیون نفر در آمریکا از خشکی و خارش پوست رنج می‌برند. متخصصان معتقدند، جدا از اذیت و آزار خارش پوست حتی ممکن است خشکی پوست فقط یک امر سطحی نباشد و به‌دلیل مشکلات و ناراحتی‌های داخلی باشد.»

دکتر کلور برتون می‌گوید: «پوست سالم نخستین لایه دفاعی بدن در برابر عفونت و آلودگی است بنابراین اگر بگذارید پوست‌تان خشک شود و ترک بخورد، راهی برای ورود باکتری‌های مضر به داخل بدن باز کرده‌اید که می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند.

شما به دلیل سلامت، بهداشت و زیبایی‌تان باید به فکر راه‌حلی برای برطرف‌کردن خشکی و خارش پوست‌تان باشید. پس بهتر است به جای این‌که تمام وقت خود را صرف خاراندن مداوم بدن‌تان کنید، دلیل اصلی خشکی و خارش پوست‌تان را پیدا کنید. در بسیاری از موارد خشکی پوست، نشانه بیماری نیست و فقط به دلیل عواملی مانند نوع صابون، لباس‌های زبر و خارش‌آور، استفاده نادرست از کرم‌های مرطوب‌کننده و حمام طولانی با آب داغ ایجاد شود داروهایی که گاهی مصرف می‌کنیم یا ابتلا به بیماری‌هایی مانند دیابت، پسوریازیس، کم‌کاری تیروئید و سوءتغذیه هم می‌توانند باعث خشکی شدید پوست شوند.»

● استفاده نادرست از مرطوب‌کننده‌ها

اگر تاکنون با خشکی پوست مواجه بوده‌اید‌، حتما از کرم‌های مرطوب‌کننده استفاده کرده‌اید. با این‌که مرطوب‌کننده‌ها نقش مهمی در مراقبت‌ از پوست‌های خشک به‌عهده دارند اما کارشناسان معتقدند، گاهی مردم نحوه استفاده صحیح از آن‌ها را نمی‌دانند.

بزرگ‌ترین اشتباهی که اغلب مرتکب می‌شویم، استفاده کردن از کرم‌های مرطوب‌کننده روی پوست خشک است که در این صورت کمترین تاثیر را خواهد داشت. دکتر کنت می‌گوید: «باید زمانی که پوست هنوز مرطوب است به آن مرطوب‌کننده بزنیم. به این ترتیب کرم مرطوب‌کننده رطوبت موجود در روی پوست را حفظ می‌کند.» توجه داشته باشید، پوست‌تان نباید خیس باشد. بهترین کار این است که ابتدا با یک حوله به آرامی آن را خشک کنید به‌طوری‌که فقط کمی مرطوب‌ باشد، سپس به آن مرطوب‌کننده بمالید و صبر کنید تا جذب شود. همچنین شما باید از مرطوب‌کننده مناسب خودتان استفاده کنید.

کارشناسان پیشنهاد می‌کنند، افرادی که پوست خشک دارند، مرطوب‌کننده ملایم فاقد الکل یا مواد معطر به کار ببرند. دکتر کنت معتقد است، معمولا محصولات مرطوب‌کننده ارزان، بهتر و موثرتر از انواع گران‌قیمت هستند، در ضمن مرطوب‌کننده‌ها باید غلیظ و چرب باشند تا رطوبت مورد نیاز پوست را تامین کنند.

خانم پترونیک روزیک آزمایش ساده‌ای برای انتخاب نوع مرطوب‌کننده کرد. او می‌گوید: «کمی لوسیون‌ مرطوب‌کننده را کف دست‌تان بریزید، سپس دست‌تان را سریع تکان دهید، اگر لوسیون به پایین چکید، معلوم می‌شود که به اندازه کافی برای پوست خشک غلیظ نیست.»

● وقتی هوا خشک است

دکتر کنت می‌گوید: «هوای خشک اصلی‌ترین علت خشکی پوست، به‌خصوص در فصل زمستان است. هوای خشک رطوبت پوست را می‌گیرد.» خشکی پوست در فصل زمستان به «خارش زمستانی» معروف است.

علاوه بر این‌که هوای خشک و سرد زمستان پوست‌تان را خشک می‌کند، گرمای خشک داخل منزل که ناشی از روشن‌کردن وسایل گرمازاست، این مسئله را تشدید می‌کند (البته در طول تابستان هم دستگاه‌های تهویه هوا اثر مشابهی دارند) برای مقابله با گرمای خشک داخل منزل، علاوه بر استفاده از مرطوب‌کننده، کم‌کردن درجه ترموستات وسایل گرمازا هم می‌تواند موثر باشد.

راه دیگر مقابله با این مشکل، استفاده از دستگاه‌های مرطوب‌کننده هوا، در اتاق خواب است. در ضمن هنگامی‌که از منزل خارج می‌شوید، از کلاه، روسری، شال و دستکش استفاده کنید، همچنین توصیه می‌شود، جوراب‌های بلند بپوشید، زیرا هوای سرد با نفوذ از پایین شلوار باعث خشک‌شدن پوست پاها می‌شود و این مسئله‌‌ای است که مردم کمتر به آن توجه می‌کنند.

● در مصرف آب داغ صرفه‌جویی کنید

قرارگرفتن طولانی‌مدت زیر آب، به‌خصوص آب داغ، چربی‌های طبیعی را که از پوست محافظت می‌کنند، می‌شوید و از بین می‌برد و هنگامی‌که از حمام خارج می‌شوید پوست‌تان خشک و کشیده می‌شود. پس چه باید کرد؟ متخصصان پوست معتقدند، به جای حمام‌گرفتن‌های طولانی، فقط دوش بگیرید. آن هم فقط چند دقیقه و از آب داغ نیز استفاده نکنید.

دکتر کنت می‌گوید: «لازم نیست با آب سرد دوش بگیرید اما به جای آب داغ، از آب ولرم استفاده کنید. در ضمن هنگام لیف‌زدن و شستن بدن، ‌سر دوش را به سمت دیگر بچرخانید تا پوست‌تان کمتر با آب در تماس باشد.» بعد از دوش‌گرفتن، بدن‌تان را به آرامی با حوله تمیز خشک کنید، ‌توجه داشته باشید، حوله را محکم و با فشار روی پوست‌تان نکشید و بلافاصله از مرطوب‌کننده استفاده کنید.

● وقتی با پوست‌ بدرفتاری می‌کنید

پوست سالم و نرمال با لایه نازکی از چربی یا لیپید‌های طبیعی پوشیده شده است که با نگه‌داشتن رطوبت در خود باعث نرمی و لطافت پوست می‌شود، اما علت خشکی پوست چیست؟ معمولا یک عامل محیطی یا رفتار نامناسب با پوست این چربی‌ها را از بین می‌برد و در واقع پوست شما را بدون محافظ می‌گذارد. خشکی پوست به ندرت ژنتیک یا به‌دلیل بیماری است.

خشکی و خارش پوست می‌تواند در هر جای بدن به‌وجود آید اما معمولا روی بازو، دست، ساق پا و شکم شایع‌تر است. اغلب خشکی پوست بیشتر از این‌که دیده شده، ‌احساس می‌شود اما در بعضی افراد این خشکی کاملا مشخص است و به‌دلیل ظاهرش موجب ناراحتی شخص می‌شود. مثلا برای بسیاری از افراد با پوست تیره، خشکی پوست مسئله ناراحت‌کننده‌ای است، زیرا پوسته‌های به‌وجود آمده روی آن قسمت‌ها به رنگ سفید یا خاکستری هستند و ظاهر ناخوشایندی دارند. در صورتی‌که خشکی پوست درمان نشود، ممکن است منجربه درماتیت (التهاب پوست)، تورم و عفونت شود. همانطور که اغلب خشکی پوست در اثر عوامل خارجی پدید می‌آید، خوشبختانه درمان آن هم اکثرا خارجی است یعنی با مراقبت و رسیدگی به پوست، این مشکل قابل حل است.

● وقتی تیروئید کم‌کار می‌شود

سطح پایین هورمون تیروئید، می‌تواند مقدار چربی تولید شده توسط پوست را کاهش دهد، بنابراین پوست خشک و زبر می‌شود به‌طوری‌که استفاده از مرطوب‌کننده‌ها هم اثر چندانی بر آن ندارد. کم‌کاری تیروئید معمولا با نشانه‌های دیگری مانند خستگی و افزایش وزن هم همراه است.

سوءتغذیه و تامین نشدن مواد مغذی مورد نیاز بدن هم باعث خشکی پوست می‌شود. یکی از دلایل این مسئله می‌تواند وجود اختلالات در غذاخوردن باشد.

● افراط نکنید

دکتر «برتون» می‌گوید:« یکی از دلایل خشکی پوست، صابون است. صابون به سرعت چربی‌های محافظ پوست را پاک می‌کند.»

خانم پترونیک روزیک هم‌ می‌گوید: «در حالت عادی، فردی که به مدرسه یا سر کار می‌رود در طول روز خیلی کثیف نمی‌شود. اما بسیاری از مردم عادت دارند هنگام دوش‌گرفتن به‌شدت بدن‌شان را لیف بزنند به جز در مورد بچه‌ها. کسانی که کارهای فیزیکی سنگین انجام می‌دهند، تنها قسمت‌های بدن که نیاز به صابون زدن دارند، صورت، دست‌ها، پاها، کشاله‌ ران و زیر بغل است. بقیه بدن را می‌توانید فقط با آب بشویید.

معمولا پزشکان -همینطور مادران- توصیه می‌کنند، دست‌های‌مان را به‌طور مرتب بشوییم اما این کار هم می‌تواند مشکل‌آفرین باشد. هنگامی‌که برای از بین‌بردن میکروب‌ها و آلودگی‌ها، دستان‌مان را بیش از حد می‌شوییم، پوست‌مان خشک شده و ممکن است ترک بخورد و حتی خون بیاید درنهایت این مسئله احتمال عفونت‌ را افزایش می‌دهد.

بسیاری از ما هنگام خرید صابون، به اشتباه نوع بسیار قوی آن را انتخاب می‌کنیم مثل صابون‌هایی که حاوی دئودورانت هستند یا صابون‌های آنتی‌باکتریال که کف زیاد تولید می‌کنند. با استفاده از این صابون‌ها احساس می‌کنیم، کاملا تمیز شده‌ایم. اما این نوع صابون‌ها با از بین بردن چربی‌های سطح پوست‌ باعث خشکی آن می‌شوند.

برای شست‌وشوی پوست‌های خشک، صابون‌های ملایم‌تر و فاقد مواد معطر را انتخاب کنید. کارشناسان توصیه می‌کنند کسانی که پوست خشک دارند بهتر است به جای صابون‌ از شامپوی بدن‌های ملایم استفاده نمایند.

در ضمن از هیچ وسیله زبر و سختی برای شستن خود استفاده نکنید. بعضی از اسفنج‌ها یا لیف‌های زبر برای شست‌وشوی بدن‌ استفاده می‌‌شوند و پوست را به‌شدت می‌سایند که به هیچ وجه شیوه خوبی نیست. این کار لایه نازک چربی‌های طبیعی پوست را که باعث سلامت، نرمی و رطوبت‌ آن می‌شود، از بین می‌برد.

● لباس درست‌ به تنتان کنید

بنابر گفته دکتر کنت، ‌بعضی اصرار دارند لباس‌های بافتنی و پلیورهای زبر و خشک بپوشند و دلیل این کار را زیبایی این لباس‌ها ذکر می‌کنند. اما این نوع پوشاک هر چقدر هم که زیبا و شیک باشند، اگر باعث آزار و خارش پوست شوند، به هیچ عنوان ارزش پوشیدن ندارند!

برخلاف تصور بعضی‌ها، این نوع لباس‌ها به مرور زمان آزار‌دهنده‌تر هم می‌شوند و خارش پوست را تشدید می‌کنند. پوست خشک نسبت به محرک‌های تماسی بسیار حساس است بنابراین اگر به‌طور مداوم در تماس با لباس‌های زبر و آزاردهنده قرار بگیرد، خشک‌تر شده و خارش آن بیشتر می‌‌شود. پس لباس‌هایی به تن کنید که در آنها احساس راحتی می‌کنید. دکتر کنت می‌گوید: «به جای البسه پشمی، لباس‌هایی از جنس کشمیر، نخ یا کتان بپوشید. در ضمن دقت کنید، لباس‌های‌تان خیلی تنگ و چسبان نباشند، زیرا ممکن است پوست‌تان را خشک و حساس کنند. به یاد داشته باشید چنانچه پوست‌تان حساس شده است، از مواد شوینده فاقد عطر یا رنگ برای شستن لباس‌ها استفاده کنید.

● شاید تقصیر پزشک شماست

خشکی‌های پوست از اثرات جانبی برخی از داروها نیز هستند از جمله داروهای مورد استفاده برای فشار خون بالا (مثل دیورتیک‌ها که مدر هستند) یا برای آکنه یا دیگر ناراحتی‌های پوستی (مثل رتینوئیدها) هستند. چنانچه با شروع مصرف دارو، متوجه خشکی پوست‌تان شدید با پزشک‌تان مشورت کنید. پزشک ممکن است داروی‌تان را عوض کند یا دوز آن را تغییر دهد.

نکته : برای شست‌وشوی پوست‌های خشک، صابون‌های ملایم‌تر و فاقد مواد معطر را انتخاب کنید. کارشناسان توصیه می‌کنند کسانی که پوست خشک دارند بهتر است به جای صابون‌ از شامپوی بدن‌های ملایم استفاده کنند

● به راحتی خشکی و خارش پوست‌ را برطرف کنید!

با اینکه گاهی ممکن است خشکی پوست، نشانه برخی از بیماری‌‌های جدی باشد اما معمولا فقط یک خشکی ساده پوست است! دکتر کنت می‌گوید: «من افراد زیادی را می‌بینم که از داشتن پوست خشک چنان نگران و مضطرب هستند که انگار به یک بیماری سخت مبتلا شده‌اند. درحالی‌که به هیچ‌وجه این‌طور نیست و درمان این مسئله بسیار ساده است.

پس اگر خشکی پوست باعث نگرانی‌تان شده است و آزار‌تان می‌دهد به پزشک‌ مراجعه کنید. به این ترتیب با پیدا کردن علت اصلی آن و درمان مناسب، می‌توانید این مشکل را برطرف کنید. ممکن است پزشک درصورت نیاز داروهایی مانند آنتی‌هیستامین برای از بین بردن خارش یا کرم‌های حاوی استروئید تجویز کند. خانم پترونیک روزیک می‌گوید: «اگر همواره با مشکل خشکی پوست، دست‌وپنجه نرم می‌کنید و هیچ‌کدام از روش‌هایی که تا به حال به کار برده‌اید برای‌تان موثر نبوده است، حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا وقتی راه‌های مختلفی برای کمک به شما و برطرف‌کردن مشکل‌تان وجود دارد، دلیلی ندارد که مدام عذاب بکشید.

سیب سبز

باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir



همچنین مشاهده کنید