سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

راهنمای رصد کهکشانهایی در شیهای پاییزی


راهنمای رصد کهکشانهایی در شیهای پاییزی

تغییر فصل علاوه بر طبیعت, آسمان شب نیز تغییر و تحولاتی پیدا می کند خداحافظی صور فلکی تابستانی و آمدن صور فلکی زمستانی به اسمان

با تغییر فصل علاوه بر طبیعت، آسمان شب نیز تغییر و تحولاتی پیدا می کند. خداحافظی صور فلکی تابستانی و آمدن صور فلکی زمستانی به اسمان. هر رصدگری که آسمان را بشناسد قطعاً به این تغییر و تحولات پی برده است. شبهای بدون غبار پاییز فرصت مناسبی است که رصدگران اعماق آسمان نگاهی به بالای سرشان با ابزارآلات مختلف رصدی خود بیندازند. در این مقاله در مورد رصد چند کهکشان که در این شبها در وضعیت مناسبی قرار دارند مطالبی خواهید خواند.

بارزترین کهکشانی که بعد از غروب می توان رصد کرد کهکشان۳۱ M یا همان آندرومدای معروف میباشد.

این کهکشان که جزو گروه محلی کهکشان هاست در فاصله حدود۲.۵ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد و در بیرون از شهر به آسانی با چشم غیرمسلح دیده می شود. این کهکشان در صورت فلکی آنذرومدا قرار دارد . برای رصد این جرم کافیست که ستاره بتا آندرومدا را در میدان دید وسیله رصدی خود قرار دهید و خطی به سوی ستاره مو آندرومدا بکشید، سپس به همین اندازه این خظ را ادامه دهید، تا این شبح بزرگ در میدان دیدتان قرار بگیرد. در شرایط مناسب آسمان حتی می توانید جفت کهکشانهای اقماری M۳۱ و M۳۲ و M۱۱۰ را نیز تشخیص دهید. بازوهای این کهکشان به خوبی نمایان اند و هسته درخشان کهکشان نیز کاملاً معلوم است.

کهکشان بعدی نیز در همان حوالی قرار دارد، کهکشان زیبایM۳۳ از قدر ۶.۲. بیشتر رصدگران انتظار دارند با توجه به قدر ظاهری این کهکشان، این جرم را خیلی راحت ببینند، ولی کهکشان مثلث به دلیل داشتن درخشندگی سطحی بسیارکم خیلی سخت در آسمان های معمولی دیده می شود و سعی کنید در رصد این جرم از میدان دید باز استفاده کنید. برای رصد این جرم ستاره راس المثلث یا همان آلفا مثلث را در میدان دید قرار دهید سپس حدود ۴ درجه به سمت غرب بروید و در میانه راه دو ستاره که در کنار هم قرار دارند می توانند به شما در پیدا کردن این کهکشان کمک کنند.

کهکشان زیبای دیگری هم در صورت فلکی اسب بالدار قرار دارد، که در بین رصدگران با نام آندرومدای کوچک نیز خوانده می شود. این کهکشان که یافتنش بسیار آسان است، در شمان ستاره اتا اسب بالدار قرار دارد. این ستاره را در میدان دید قرار دهید، در شمال این ستاره ، ستاره هایی از قدر ۶.۳ دیده می شوند، که در واقع مثلثی را با این ستاره تشکیل داده اند. خطی از این مثلث به اندازه حدود ۵ درجه به شمال بکشید، تا به جفت ستاره ای درخشان برسید، در جنوب این ستاره ها NGC ۷۳۳۱ را ببینید!

جرم دیگری که رصدش را به شما توصیه می کنم، M۷۷ می باشد. کهکشانی از رده Sb (در دسته بندی هابل) که مایه دردسر برای منجمان شرکت کننده در ماراتن مسیه است. این جرم که یافتنش آسان است، در نیم درجه ای شرق ستاره دلتا نهنگ قرار دارد و مرکز آن به صورت ۲ ستاره دیده می شود(یک هسته اصلی و یک ستاره زمینه). در رصد این جرم ستاره دلتا را در بیرون از میدان دید قرار دهید.

و جرم زیبای دیگر، M۷۴ یا NGC ۶۲۸ می باشد. کهکشانی از قدر مجموع ۹.۸ که دیدنش را کمی مشکل می کند(البته کمی!) ولی بدلیل اینکه در مسیر سرراستی قرار دارد! مکان این جرم خیلی راحت پیدا می شود. این کهکشان در شرق ستاره اتا حوت قرار دارد و برای یافتن آن می توانید این ستاره را به ۲ ستاره ای که در ۲ درجه ای آن قرار دارند، وصل کنید، تا این کهکشان را در نیمه مسیر ببینید.

و اما آخرین جرم! که برای رصد این جرم باید افق جنوبی تان باز باشد، کهکشان حجار یا NGC ۲۵۳ خوانده می شود. برای رصد این جرم که در صورت فلکی حجار قرار دارد، بهترین راه استفاده از ستاره بتا نهنگ می باشد. این ستاره(از قدر ۲) را در میدان دید قرار دهید و به سوی جنوب حرکت کنید! مثلث بارزی متشکل از ستاره هایی از قدر ۵.۵ خواهید دید، در جنوب این مثلث ، سه ضلعی دیگری وجود دارد که در قاعده این مثلث کهکشان بسیار زیبای حجار قرار دارد که در جوینده تلسکوپ هم به زیبایی دیده میشود(حتماً رصدش کنید) و این کهکشان از قدر مجموع ۷.۱ ، چهارمین کهکشان درخشان آسمان است.