جمعه, ۱۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 31 May, 2024
مجله ویستا

نخودی‌ها بخوانند!


نخودی‌ها بخوانند!

نخودسبز، گیاهی است که در گروه سبزیجات نشاسته‌ای قرار دارد و ۷۸ درصدش را مواد نشاسته‌ای تشکیل می‌دهد. بنابراین دارای «کربوهیدرات» بوده و از حیث ویتامین C نیز غنی است اما در اثر …

نخودسبز، گیاهی است که در گروه سبزیجات نشاسته‌ای قرار دارد و ۷۸ درصدش را مواد نشاسته‌ای تشکیل می‌دهد. بنابراین دارای «کربوهیدرات» بوده و از حیث ویتامین C نیز غنی است اما در اثر پخت این ویتامین کاهش چشم‌گیری پیدا می‌کند. این ماده غذایی فیبر قابل ملاحظه‌ای داشته اما میزان سایر ویتامین‌ها و املاحش زیاد نیست. برنج، فیبر کمی نسبت به گندم دارد و فاقد آهن است ولی وقتی با نخودسبز یا لوبیا سبز و یا باقلا‌ مخلوط شود، باعث بالا رفتن کیفیت غذا شده و ارزش تغذیه‌ای غذای حاصله را نیز بالا می‌برد. نکته‌ای که در هنگام پخت باید به آن توجه داشت، آن است که نباید آب نخودفرنگی را در حین پختن دور ریخت. می‌توان به اندازه‌ای آب اضافه کرد که در حین پختن کاملا جذب شود تا بتوان املاح و ویتامین‌های آن را مصرف کرد...

در مورد انتخاب نخودسبز می‌گویند بهتر است نخودهای سبز و گرد را بخرید و از تهیه و مصرف نخودهای قهوه‌ای، لک‌دار و زرد بپرهیزد. به علاوه، در خوب پختن و جویدن آن دقت زیادی به خرج دهید تا پس از خوردن باعث مشکلات گوارشی و دل‌پیچه‌تان نشود. با اضافه کردن ماده غذایی مانند نخود سبز، میزان کالری دریافتی ناشی از برنج کم می‌شود؛ به طور مثال، یک لیوان برنج پخته بدون روغن ۱۵۰ کالری انرژی تولید می‌کند.

حال اگر یک‌سوم برنج پخته را نخود یا لوبیا یا باقلا بیفزایید، ۴۰ کالری انرژی کمتر دریافت می‌کنید و این رقم برای کسانی که اضافه وزن دارند، بسیار مهم است. زمان خوردن این غذا هم اهمیت دارد چون نخودفرنگی کمی نفاخ است. بنابراین چه بهتر که بعد از خوردن غذا مدتی را به پیاده‌روی یا حرکت و جنبش اختصاص دهید تا غذایتان هضم شده و نفخ نکنید. کودکان نیز از ۷ ماهگی به بعد می‌توانند نخودسبز را به صورت پخته مصرف کنند. توصیه می‌شود نخودفرنگی پخته را زود به مصرف برسانید زیرا قند آن به مرور تبدیل به نشاسته شده و شیرینی و طعم مطبوعش از بین می‌رود. نخودفرنگی را به چند روش می‌توان نگهداری کرد. اول اینکه آن را می‌توانید در کیسه‌های پلاستیکی که چند سوراخ در آن ایجاد کرده‌اید به مدت ۴ روز در یخچال نگهداری کرده و به مرور مصرف کنید. شما می‌توانید نخودفرنگی را در فریزر به روش «آنزیم‌بری» تا شش ماه نیز ذخیره کنید؛ به این روش که آب را در ظرفی جوش آورده سپس نخودفرنگی‌ها را در آن بریزید تا فقط یک جوش بزند (به مدت یک دقیقه) سپس آنها را آب‌کش کرده و همین که سرد شدند در کیسه فریزر ریخته و بسته بندی کنید. این روش باعث از بین رفتن آنزیم‌های مضر این سبزی و طولانی شدن مدت نگهداری آن می‌شود، به علاوه، رنگ سبز آن باقی خواهد ماند. روش دیگر نگهداری به صورت کنسروی است که چندان توصیه نمی‌شود زیرا قانون تغذیه همواره بر این مهم استوار است که همه میوه‌ها و سبزی‌ها را باید تازه مصرف کنیم. اگر تازه نبود، فریزری سپس کنسروی و در انتها خشک کردن را معرفی می‌کند و به اصطلاح به ترتیب می‌گویند: تازه‌خوری، فریزری، کنسروی، خشک.

دکتر مسعود کیمیاگر

متخصص تغذیه