چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

حذف بخش خصوصی از فعالیت های کلیدی اقتصادی


حذف بخش خصوصی از فعالیت های کلیدی اقتصادی

در حالی که دولت ترمز واگذاری سهام به بخش خصوصی را کشیده است, برخی نشانه ها حاکی از شکل گیری اراده ای به منظور حذف بخش خصوصی از فعالیت های کلیدی اقتصادی است کاهش مقدار و شمار سهام شرکت ها, دستور وزیر نفت برای توقف فروش نفت توسط بخش خصوصی و زمزمه های بازگرداندن مخابرات به دولت از جمله نشانه هایی است که از افزایش فاصله دولت از بخش خصوصی حکایت دارد

در حالی که دولت ترمز واگذاری سهام به بخش خصوصی را کشیده است، برخی نشانه‌ها حاکی از شکل‌گیری اراده‌ای به منظور حذف بخش خصوصی از فعالیت‌های کلیدی اقتصادی است.کاهش مقدار و شمار سهام شرکت‌ها، دستور وزیر نفت برای توقف فروش نفت توسط بخش خصوصی و زمزمه‌های بازگرداندن مخابرات به دولت از جمله نشانه‌هایی است که از افزایش فاصله دولت از بخش‌خصوصی حکایت دارد.

به گزارش خبرنگار ما، از حدود دو ماه قبل مقامات مختلف دولتی از شیوه واگذاری های سهام در چارچوب اصل ۴۴ انتقاد کرده و خواستار توقف آن شده اند.

در این راستا خبر می رسد که دولت دست به یک بازنگری اساسی در فهرست واگذاری ها زده و هم مقدار سهام و هم شمار سهام شرکت های کلیدی اقتصاد را کاهش داده است.

محمدرضا پورابراهیمی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس دیروز در گفت وگو با جام جم از کاهش ۳۲ هزار میلیارد تومانی منابع ناشی از خصوصی سازی در قانون بودجه ۹۲ توسط دولت خبر داد.

به گفته وی دولت می خواهد این ردیف درآمدی را از ۳۷ به ۵۰۰۰ میلیارد تومان کاهش دهد و به این ترتیب حجم زیادی از سهام شرکت هایی که در نوبت واگذاری قرار داشتند، کاسته می شود.

چنین نشانه هایی در کنار اظهارنظرهای قبلی دولت مبنی بر قصد بازپس گیری بخشی از سهام شرکت مخابرات ایران، منتفی شدن واگذاری سهام نیروگاه ها، پتروشیمی ها و دستور وزیر نفت برای توقف فروش نفت از سوی بخش خصوصی نشان از اراده ای جدید مبنی بر تغییر رابطه دولت با بخش خصوصی دارد.

این در حالی است که مقامات دولتی واگذاری سهام برای مقاصد مختلف از جمله انجام پروژه های عمرانی، تسویه دیون و بدهکاری های دولت، سهام عدالت و... را زیر سوال برده و غیرقانونی خوانده اند.

همچنین تغییر مالکیت سهام از دولت به «بخش عمومی غیردولتی» نیز اعتراض دولت یازدهم را برانگیخته به طوری که در تازه ترین واکنش، دیروز محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور، تصریح کرد که در قانون اساسی چیزی به نام «بخش عمومی غیردولتی» نداریم. وی تلویحا خواستار حذف این بخش از واگذاری های سهام اصل ۴۴ شد.

محمد طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارای نیز با بیان این که در سال های اخیر خصوصی سازی به صورت جدی انجام نشده، گفت که تاکنون حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان واگذاری صورت گرفته که حدود ۵۰ درصد ارزش بنگاه های قابل واگذاری را تشکیل می دهد.

وزیر اقتصاد بخش مهمی از انتقادهای خود را به واگذاری سهام عدالت اختصاص داده و افزوده است که چون این سهام نفعی به مردم نرسانیده، بنابراین باید فرآیندهای واگذاری آن مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد. وی به عملیاتی شدن ارزیابی شرکت های واگذاری شده تاکید کرده است.

به این ترتیب مجموع اظهارات مطرح شده از سوی دولت نشان می دهد که دولت یازدهم می خواهد خصوصی سازی را به سوی «پوست اندازی» ببرد. در این راستا دو برنامه در دستور کار است؛ اول کاهش میزان واگذاری سهام حتی تا مرز توقف و دوم بررسی اصلاح جدی واگذاری سهام که قبلا به بخش عمومی غیردولتی واگذار شده است. در این باره نمونه های روشنی از سوی دولت ذکر شده است.

● توقف واگذاری ها

از دو ماه پیش به این سو دولت نمونه هایی از واگذاری های سهام اصل ۴۴ را ذکر و خواستار توقف و لغو آن شده است. نمونه معروف در این باره، واگذاری سهام شرکت «مهاب قدس» به عنوان بزرگ ترین شرکت مشاور بخش آب کشور است.

ماجرا از این قرار بوده که سهام این شرکت که حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان ارزش داشته در برابر اجرای پروژه خط آهن گرگان ـ بجنورد ـ مشهد به ارزش ۴۰۰۰ میلیارد تومان به کنسرسیوم چینی ـ ایرانی واگذار شده بود.

حمید چیت چیان، وزیر نیرو بلافاصله پس از انتصاب به وزارت، این موضوع را اعلام و از واگذاری آن که در ۱۰ روز آخر دولت دهم مورد تصمیم گیری قرار گرفته بود، خبر داد.

این گزارش می افزاید: دومین نمونه معروف در واگذاری ها، واگذاری سهام هلدینگ خیلج فارس است که بزرگ ترین شرکت سرمایه گذاری در حوزه پتروشیمی با ارزش پایه ۳۱ هزار میلیارد تومان است.

دولت دهم تاکنون حدود ۶۲ درصد سهام این هلدینگ را واگذار کرده و بقیه آن نیز در دست واگذاری بوده که شرکت ملی صنایع پتروشیمی با الفاظی کم سابقه به آن اعتراض کرد.

عباس شعری مقدم، مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد که اگر ۳۸ درصد سهام باقیمانده این هلدینگ واگذار شود، باید فاتحه صنعت پتروشیمی را خواند! چرا که این صنعت به ورطه نابودی کشیده شده و به گدایی خواهد افتاد.

با توجه به چنین نمونه هایی اکنون مجلس و دولت در حال همکاری هستند تا خصوصی سازی را از آنچه هست خارج کنند.

● پس گرفتن سهام؟

در این میان زمزمه هایی مبنی بر پس گرفتن برخی سهام واگذار شده به گوش می رسد. بارزترین نمونه در این راستا درباره سهام مخابرات است.

با وجود این که سهام این شرکت به کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین واگذار شده، اما دولت می خواهد بخشی از این سهام را پس بگیرد.

در این باره محمود خسروی، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت به جام جم گفت: بخش هایی از مخابرات که بین دیگر اپراتورها به اشتراک گذارده شده و به نوعی زیرساخت محسوب می شود، باید به دولت بازگردد. اما کمیسیون تنظیم مقررات و مجلس آن را روشن می کند.

وی شبکه سیم مسی و مسیرهای انتقال کابل و کابل های فیبرنوری را بخشی از دارایی های مخابرات عنوان کرد که باید به دولت بازگردد.

به این ترتیب دولت می خواهد حتی در کوتاه مدت از ابزار یا چماق حاکمیتی خود استفاده کرده و به بخش های کلیدی اقتصاد چون نفت، پتروشیمی، مخابرات، نیروگاه ها و... بازگردد.

دیروز حسین امیری، عضو کمیسیون انرژی مجلس از دستور بیژن نامدارزنگنه، وزیر نفت برای توقف فروش نفت توسط بخش خصوصی خبر داد.

موضوعی که سکوت معنا دار وزارت نفت در کنار انتقاد شدید بخش خصوصی را در پی داشت.

امیری در گفت وگو با مهر افزود: مشکلاتی که فروش نفت توسط بخش خصوصی ایجاد کرده برای مدیران نفتی بی اعتمادی بوجود آورده است، پس تا زمانی که راهکارهای ایجاد ضمانت و اطمینان از ورود بخش خصوصی فراهم شود، دست بخش خصوصی برای فروش نفت بسته شده است.

وی درخصوص تلاش وزیر نفت برای فروش نفت ایران از راه های قانونی با وجود تحریم ها و مشکلات این ساز و کار جدید گفت: از زمانی که بحث تحریم فروش نفت مطرح شد، بحث فروش نفت از سوی بخش خصوصی هم شکل گرفت که مشکلاتی داشت.

نماینده مردم زرند در مجلس ادامه داد: بخش خصوصی برای فروش نفت نمی تواند شفافیت مالی داشته باشد و ضمانت های لازم را به بانک ها و شرکت ملی نفت بدهد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که باید شفافیت بیشتری در معاملات نفتی وجود داشته باشد، گفت: به نظر می رسد برای ایجاد شفافیت بیشتر در معاملات نفتی، وزیر نفت از فروش نفت توسط بخش خصوصی و برخی بخش های دولتی جلوگیری کرده است.

● دنبال​ طلب​ میلیاردی ​شل باشید

در همین حال، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی، دستور وزارت نفت برای توقف فروش نفت ایران توسط بخش خصوصی را تائید کرد و با بیان این که این وزارتخانه به دلیل احتمال بازگشت شرکت های بزرگ نفتی آمریکایی و اروپایی فعلا بخش خصوصی را حذف کرده است، خطاب به بیژن نامدارزنگنه گفت: به جای حذف بخش خصوصی دنبال وصول طلب چند میلیارد دلاری شل باشید.

حسن خسروجردی اظهار کرد: آقای زنگنه پیش از کسب رای اعتماد از مجلس، در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران وعده و قول هایی به بخش خصوصی داده بود.

وی با تاکید بر این که ۹۰ درصد شرکت های خصوصی عضو این اتحادیه بخش واقعی خصوصی هستند، یعنی به هیچ نهادی وابستگی ندارند و سود این شرکت ها عاید یک شخصیت خصوصی و حقوقی می شود، تصریح کرد: با این وجود در طول حدود دو ماه گذشته تاکنون تلاش این مجموعه برای مذاکره با وزیر نفت بی نتیجه بوده است.

وی با اعلام این که تاکنون درخواست های متعددی برای مذاکره با وزیر نفت به منظور تبیین راهکارهای فروش نفت توسط بخش خصوصی واقعی ارائه شده است، اظهار کرد: هیچ یک از این درخواست ها تاکنون مورد موافقت وزیر نفت قرار نگرفته است.

خسروجردی با بیان این که خمیر مایه و فکر آقای زنگنه کماکان دولتی مانده است، بیان کرد: از قبل هم پیش بینی می شد که وی گرایشی به بخش خصوصی نداشته باشد، اما این تفکر حاکم بود که در دولت تدبیر و امید، این گرایش ها تغییر کرده باشد.

وی با بیان این که حذف بخش خصوصی به دلیل احتمال بازگشت شرکت های بزرگ نفتی آمریکایی و اروپایی غیرمنطقی و اشتباه است، تصریح کرد: نزدیک شدن به اروپا و آمریکا خوب است، اما حذف بخش خصوصی به هیچ وجه کار قشنگی نیست.

خسروجردی در پاسخ به این پرسش که وزیر نفت در نشست با اعضای کمیسیون انرژی مجلس از دلایل توقف فروش نفت به بخش خصوصی را عدم تامین ضمانت نامه عنوان کرده است، اظهار کرد: به خارجی ها اعتماد می کنند اما به بخش خصوصی واقعی که در مشت دولت بوده و کل سرمایه اش در داخل کشور هست، اعتمادی ندارند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی ایران با اعلام این که مگر بسیاری از شرکت های خارجی که نفت ایران را بردند و پول آن را نمی دهند، ضمانت نامه به وزارت نفت داده اند، افزود: هم اکنون ایران طلب های چندمیلیارد دلاری از هند، چین، کره جنوبی، ژاپن و حتی شرکتی همچون شل انگلیس دارد.

وی با بیان این که این کشورها و شرکت های خارجی به تعهدات خود برای پرداخت کامل پول خرید نفت از ایران پایبند نبوده اند، یادآور شد: وزارت نفت فکر می کند بزودی با ارتباط ایران و آمریکا همه مشکلات حل و فصل خواهد شد.

● قصد حذف بخش خصوصی را نداریم

در همین حال سرپرست معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت اعلام کرد: افزایش ارتباطات بین الملل وزارت نفت با شرکت های معتبر خارجی به معنی حذف بخش خصوصی از صنعت نفت نیست.

منصور معظمی در گفت وگو با ایسنا، با تاکید بر این که وزارت نفت از همه پتانسیل بخش خصوصی داخلی در بخش های مختلف صنعت نفت استفاده می کند، گفت: البته این همکاری در چارچوب قوانین و مقررات این وزارتخانه خواهد بود.

وی با تاکید بر این که اگر بخش خصوصی خواهان صادرات نفت باشد ، باید در چارچوب قوانین و مقررات و سیاست های کلی وزارت نفت عمل کند، گفت: وزارت نفت از تمام توانمندی های بخش خصوصی نه فقط در صادرات نفت خام، بلکه در تمام بخش ها از جمله توسعه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استفاده می کند.

سرپرست معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت در مورد این خبر که وزیر نفت اعلام کرده است که بخش خصوصی از صادرات نفت خام حذف خواهد شد اظهار نظر نکرد و گفت: صحت این خبر را باید از شخص وزیر جویا شد.

معظمی در مورد واکنش شدید رئیس اتحادیه صادر کنندگان فرآورده های نفتی، گاز و پتروشیمی که اعلام کرده است وزارت نفت به دلیل احتمال بازگشت شرکت های بزرگ نفتی آمریکایی و اروپایی فعلا بخش خصوصی را حذف کرده است نیز اظهار کرد: این نقل قول از خسروجردی درست نیست.

وی خاطرنشان کرد: اگر بخش خصوصی داخلی ایران دارای مزیت باشد مگر می شود که آنها را از صنعت نفت کنار گذاشت.

● واگذاری های قبلی قانونی است

در این باره حمیدرضا فولادگر، رئیس کمیسیون وی‍ژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در گفت وگو با جام جم درخصوص تغییر در اجرای سیاست های اصل ۴۴ و تغییر فهرست واگذاری ها گفت: چنین چیزی مستقیما اعلام نشده، البته این بحث در مورد برخی حوزه ها مانند نیرو مطرح بوده است که برخی از واگذاری ها در نیروگاه ها از دولت به دولت یا به صورت رد دیون بوده و منابع آن بازنگشته است.

وی با اشاره به این که در واگذاری های قبلی سهام اصل ۴۴مراحل رقابتی و مزایده طی نشده است، افزود: این واگذاری ها که باید در خدمت صنعت برق و توسعه بخش نیرو باشد، در این جهت صورت نگرفت.

نماینده اصفهان با بیان این که لازم است تا روش های واگذاری اصلاح شود، تصریح کرد: در این صورت اگر موردی خلاف قانون باشد، مسیر خود را طی خواهد کرد و تاکید ما بر این است که سیاست های کلی اصل ۴۴ اجرا شود.

فولادگر با بیان این که بخشی از این واگذاری ها از دولت به دولت و بابت رد دیون صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: این اقدام به دستور قانون بودجه صورت گرفت. دولت و مجلس باید در بررسی بودجه دقت کافی نشان دهند تا بودجه برخلاف اصل ۴۴ تدوین نشود.

رئیس کمیسیون وی‍ژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی با اشاره به این که اگرچه این واگذاری ها بنا به قانون بودجه صورت گرفته، اما روش آن غلط بوده است، یادآور شد: سیاست های اصل ۴۴ این نیست که واگذاری ها فقط به شکل رد دیون باشد، سیاست های اصل ۴۴ بر این اساس است که از این منابع برای توسعه و افزایش بهره وری بخش خصوصی به شکل واقعی استفاده شود.

وی با رد پس گرفتن سهام زیرساخت مخابرات افزود: اکنون حکمی قانونی برای این کار وجود ندارد، اما هر موردی که تخلفی صورت گرفته و در متن قانون به آن اشاره نشده باشد، مورد رسیدگی قرار می گیرد.

فولادگر با اشاره به این که ۸۰ درصد درآمدهای حاصل از خصوصی سازی صرف پرداخت بدهکاری های دولت و هزینه های جاری شده است، گفت: ما تاکید می کنیم این امر خلاف قانون نبوده است؛ چراکه در قانون بودجه سال گذشته لحاظ شده بود، اما سیاست های اصل ۴۴ بر این نبوده که واگذاری ها فقط برای رد دیون باشد.

نماینده اصفهان با یادآوری این که سهام عدالت نیز مورد بررسی قرار می گیرد، یادآور شد: این بررسی و اصلاح قانون در مورد سهامداران صورت نمی گیرد؛ چراکه آنها مشکلی ندارند.

وی درباره واگذاری سهام به بخش شبه دولتی نیز اظهار کرد: این واگذاری ها براساس قانون بوده و کاری با آن نمی توان کرد. باید با اصلاح قانون بعد از این جلوی چنین اقداماتی را گرفت.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به این که مجلس در حال بررسی طرحی برای اصلاح این قانون است، خاطرنشان کرد: گزارش عملکرد وزارت اقتصاد را نیز بررسی و جلساتی با وزیر اقتصاد و وزیر دستگاه مربوط در کمیسیون برگزار می کنیم.