یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

لبنان دیپلماسی در برابر دیپلماسی


لبنان دیپلماسی در برابر دیپلماسی

سفر معاون وزیر امور خارجه امریکا به لبنان را می توان به تعبیری هم آوردی دیپلماتیک و تقابل ادراک میان ایالات متحده و ایران تعبیر کرد

سفر معاون وزیر امور خارجه امریکا به لبنان را می توان به تعبیری هم آوردی دیپلماتیک و تقابل ادراک میان ایالات متحده و ایران تعبیر کرد.

● لبنان و تحولات جدید

جفری فیلتمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاورمیانه درپی سفر به عربستان برای رایزنی با مقامات این کشور درباره مسائل منطقه‌ای از جمله اوضاع کنونی در لبنان، دیروز /دوشنبه/ وارد بیروت شد. وی با میشل سلیمان رییس جمهوری لبنان و ولید جنبلاط رییس حزب سوسیالیست ترقی‌خواه دروزی این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. این در حالی صورت می گیرد که رییس جمهور کشورمان هفته گذشته در سفری به لبنان، مناسبات جمهوری اسلامی ایران و این کشور را به وضعیت مطلوب رساند.

● ایران و ایفای نقش جدید در لبنان

با سفر رییس جمهوری جمهوری اسلامی ایران به لبنان، آغازی از روابط به شکل جدید تجربه شد، آغازی که نشانه های یک دیپلماسی کامل را نشان می داد، بدین معنا که هرچند سفر رییس جمهور در قالب دیپلماسی رسمی صورت گرفت اما توانست قالب هایی از دیپلماسی عمومی، دیپلماسی رسانه ای و دیپلماسی صلح را به مرحله اجرا درآورد. از این منظر، چارچوب سازی دیپلماسی بر اساس چنین قالب هایی می تواند علاوه بر افزایش مناسبات، تاثیرگذاری دیگر بازیگران را نیز کم رنگ سازد. در لبنان بازیگران فرامنطقه ای نظیر ایالات متحده آمریکا تلاش دارند تا بر اساس تعاریف جدید از تحولات، راهبری مناسبات کشورهای منطقه را در مسیر هماهنگ با سیاست های خود به دست گیرند و چنین وضعیتی به معنای شکل گیری روندهای جدید در منطقه خواهد بود.

● ایالات متحده و مثلث قدرت لبنان

لبنان در صحنه داخلی با مسائل و موضوعات گسترده ای روبه روست، از یک سو، شکل گیری ائتلاف های داخلی برای اجماع سازی در این کشور به سختی صورت می گیرد و از دیگر سو قدرت های فرامنطقه ای نظیر ایالات متحده با کنش در این کشور و پیوند حوزه های داخلی آن به حوزه های امنیت خارجی، روندهای سیاسی را در قالب کنش خارجی قرار می دهند. بدین معنا که، صحنه داخلی لبنان را می توان در قالب مثلثی از تعاملات چند وجهی فرض کرد که فرایندهای قدرت سازی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. از این منظر، تعاملات و مناسبات ایالات متحده و لبنان را می توان در چارچوب قدرت سازی نیروهای مخالف ثبات برای امنیت سازی بازیگر خارجی نظیر رژیم صهیونیستی ترجمه کرد.

● دیپلماسی در برابر دیپلماسی

سفر جفری فیلتمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاورمیانه آن هم پس از سفر رییس جمهور ایران به لبنان را می توان نشانه آشکاری از هم آوردی دیپلماتیک آمریکا و در جهت تقابل با ادراک ایرانی در صحنه لبنان تلقی کرد. در شرایطی که هنوز دیپلماسی ایران در شریان های سیاسی لبنان جریان دارد، حضور دیپلماتیک ایالات متحده در درون ساخت سیاسی لبنان، معنایی جز تقابل ادراکی ندارد. ادراکی که دیپلماسی را در برابر دیپلماسی قرار داده است. در چارچوب چنین فرایندهایی است که ایالات متحده تلاش می کند تا به نوعی در پاسخ به دیپلماسی موفق ایران در لبنان و در جهت کاهش ادراک دیپلماسی ایرانی در این کشور کنش داشته باشد. در این راستا ایالات متحده با حضور در درون ساخت قدرت سیاسی و برخی گروه های فعال در صحنه سیاسی این کشور همچون حزب سوسیالیست ترقی‌خواه دروزی می کوشد مسیر کنش سیاسی را به سمت ثبات زدایی از لبنان پیش ببرد و نهایتا، ادامه چنین روندهایی را می توان به سود رژیمی دانست که امنیت خود را در گرو ناامنی دیگران برقرار ساخته است.

منبع: خبرگزاری - ایرنا - تاریخ شمسی نشر ۲۷/۷/۱۳۸۹