یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
استرس و کمبود خواب؛ عامل چاقی
در صورتی که کالری مصرفی شما افزایش یابد یا اگر ورزش را برای مدتی کنار بگذارید، جای تعجب نخواهد داشت که وزن شما افزایش پیدا کند. اما اگر برنامه شما تغییری نکند ولی باز هم وزنتان زیاد شود، آن وقت چه میتوان گفت؟ در این مواقع باید کمی در مورد دلایل افزایش وزن دقیقتر شویم، شاید بتوانیم علت اصلی را پیدا کنیم.
کمبود خواب
۲ علت متفاوت در مورد خواب و افزایش وزن مطرح است. اولین مساله این است که وقتی شما شبی دیرتر از معمول بخوابید، بیشتر احتمال دارد از تنقلات و خوراکیهای مختلف استفاده کنید. همین مساله نیز باعث افزایش میزان کالری مصرفی شما میشود. نکته دوم در رابطه با تغییرات بدن در زمان کمبود خواب است. در این مواقع هورمونهایی که اشتها را تحت تاثیر قرار میدهند باعث میشوند صبح روز بعد گرسنهتر باشید. این هورمونها همچنین باعث میشوند، شما پس از غذا خوردن احساس سیری کامل نداشته باشید.
استرس
شاید هیچ وقت به این موضوع فکر نکرده باشید که استرسها و نگرانیهای روزمره تا چه حد میتوانند زندگی ما را تحت تاثیر قرار دهد. در چنین شرایطی ترشح هورمونها خود دلیلی برای افزایش وزن است. در ضمن در چنین شرایطی برای اینکه راحت شویم و حس بهتری داشته باشیم، به غذاهایی با کالری بالا روی آورده و در نتیجه دچار اضافه وزن میشویم.
داروهای ضدافسردگی
یکی از عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی، افزایش وزن است که ممکن است در ۲۵ درصد افرادی که برای مدت طولانی از آنها استفاده میکنند، دیده شود. اگر فکر میکنید که استفاده از چنین داروهایی علت اصلی افزایش وزن شماست، با پزشک خود در مورد تغییر دارو مشورت کنید. اما هیچگاه خودتان به دلیل افزایش وزن دارو را تغییر نداده یا قطع نکنید. در این مورد هم آگاه باشید، بعضی از افراد بعد از استفاده از چنین داروهایی به دلیل داشتن حسی بهتر و در نتیجه بهبود روحیه و اشتها دچار افزایش وزن میشوند.
داروها
استفاده از برخی داروها با افزایش وزن مرتبط هستند. به عنوان نمونه میتوان به داروهایی اشاره کرد که برای درمان میگرن، تشنج، فشارخون بالا و دیابت استفاده میشوند. در این مورد نیز میتوانید با پزشک خود مشورت کنید.
هیپوتیروئیدی
اگر غده تیروئید شما (غدهای در جلوی گلو)، به اندازه کافی هورمون تیروئید نسازد، شما احساس خستگی، ضعف و سرما میکنید. همچنین ممکن است دچار اضافه وزن بشوید. بدون هورمون کافی تیروئید، متابولیسم افت میکند و احتمال افزایش وزن بیشتر میشود. در چنین شرایطی، درمان بیماری میتواند راهحلی اساسی برای مقابله با افزایش وزن باشد.
یائسگی
یائسگی را تنها دلیل افزایش وزن در دوران میانسالی ندانید. ممکن است خانمی در سنین حدود ۴۰ تا ۵۰ سالگی با این مساله روبرو شود، اما تغییرات هورمونی تنها دلیل افزایش وزن نیستند. افزایش سن نیز سبب کندشدن متابولیسم میشود. در نتیجه شما کالری کمتری میسوزانید و دچار اضافه وزن و چاقی میشوید. در ضمن هرگونه تغییری که در برنامه عادی زندگی ایجاد شود (مانند کاهش ورزش و فعالیت) نیز نقش مهمی در این مساله دارد. اما همیشه این نکته مهم را به یاد داشته باشید هیچ وقت و در هیچ شرایطی بدون نظر پزشک، داروهای خود را تغییر ندهیدیا کم و زیاد نکنید.
Webmd
مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست