یکشنبه, ۱۷ تیر, ۱۴۰۳ / 7 July, 2024
مجله ویستا

طلای وطنی, طلای جهانی


طلای وطنی, طلای جهانی

افزایش قیمت سکه و طلا در کشور ما گوی سبقت را از قیمت های جهانی ربوده است

افزایش قیمت سکه و طلا در کشور ما گوی سبقت را از قیمت‌های جهانی ربوده‌ است. قیمت جهانی طلا در ابتدای سال قبل (مارس ۲۰۱۰)، در حدود هزار و ۱۴۲ دلار بود که این رقم به تدریج به بیش از هزار و ۵۰۰ دلار در اردیبهشت سال جاری (آوریل ۲۰۱۱) رسید.

مشکلاتی که کشورهای حوزه یورو با آنها دست به گریبان بوده‌اند، کم‌کم اثرات خود را بر ارزش پول اتحادیه اروپا نمایان ساختند و به تقویت ارزش دلار در برابر یورو دامن زدند. این موضوع باعث شد تا ارزش دارایی‌های معتبری چون طلا افزایش یابد. در عین حال، در برهه‌ای از زمان و با شروع تشنج‌ها در خاورمیانه، به ناگاه قیمت طلا در انتهای زمستان گذشته (فوریه ۲۰۱۱) در مقایسه با ابتدای این فصل در حدود ۵۵ دلار در هر اونس افزایش یافت و در پایان فروردین سال جاری، این رقم تا ۱۰۰ دلار دیگر نیز تقویت شد و در نتیجه، قیمت هر اونس طلا به ناگاه از هزار و ۳۴۵ دلار در دی ماه ۸۹ به هزار و ۵۰۰ دلار در فروردین ۹۰ رسید. به عبارتی، تنها در فاصله ۴ ماه، قیمت طلا ۵/۱۱ درصد افزایش یافت.

به این عوامل باید افزایش جهانی قیمت نفت را نیز افزود که در فاصله ۳ ماه منتهی به فروردین سال جاری، روندی تصاعدی به خود گرفته بود. وقوع انقلاب در خاورمیانه که به افزایش قیمت نفت منجر گردید، باعث شد بازار جهانی فلزات گرانبها رونق بگیرد و تجار، سرمایه گذاران و حتی شهروندان عادی به منظور حفظ قدرت خرید خود به این فلزات روی آورند.

موضوع دیگری که بر قیمت جهانی طلا اثر دارد، احتمال افزایش تورم جهانی است. در حال حاضر، نرخ تورم جهانی به بالای ۵ درصد رسیده و نرخ تورم مواد غذایی نسبت به سال ۲۰۱۰ با افزایشی حدوداً ۱۰ درصدی مواجه شده است. این موضوع مخصوصاً در کشورهای شرق آسیا منجر به ایجاد تقاضای روانی برای طلا شده که بیشتر به منظور پوشش نگرانی‌های ناشی از تورم باشد.

گزارش اخیر انجمن جهانی طلا اعلام داشته که تقاضای جهانی طلا به بیشترین حد خود در ۱۰ سال اخیر به میزان ۳ هزار و ۸۱۲ تُن رسیده و این به معنای آن است که تقاضای طلا سالی ۹ درصد رشد داشته است.

● نرخ حباب ایران

با نگاهی به قیمت جهانی طلا می‌توان قیمت سکه را در ۱۳ ماه گذشته محاسبه کرد و با قیمت بازاری آن مقایسه نمود که این محاسبات توسط کارشناسان ماهنامه «اقتصاد ایران» صورت پذیرفته است. به این ترتیب می‌توان "نرخ حباب سکه" را به دست آورد. برای این محاسبه، هر دو وضعیت ارز بازاری و ارز رسمی مورد استفاده قرار گرفته‌اند. با نگاهی به نمودار می‌توان دریافت اختلاف قیمت‌ها در بازار سکه از اسفند ۸۹ شروع شده و در اردیبهشت سال جاری به اوج رسیده است. ناگفته نماند که در بازار کشورمان، ربع سکه از سایر انواع سکه‌ها نافرمان‌تر بوده است، به طوری که قیمت آن از ۵۶ هزار و ۴۰۰ تومان در فروردین ۲ سال قبل به ۱۶۲ هزار تومان در فروردین امسال و البته با کاهشی تند به ۱۳۷ هزار تومان در خرداد ماه سال جاری رسیده است. این به معنای آن است که قیمت ربع سکه در خرداد ماه امسال نسبت به همین زمان در سال قبل با ۹۲ درصد رشد مواجه بوده است. البته رشد ربع سکه در فروردین ماه در مقایسه با سال قبل، ۱۸۷ درصد بوده است. این موضوع به دلیل تقاضای بالای این نوع سکه در بازار و ویژگی قیمتی آن است. به هر حال یک بسته ۱۰۰ تایی این نوع سکه در حراج‌های اردیبهشت ماه در حدود ۱۵ تا ۱۶ میلیون تومان ارزش داشت، حال آن که همین تعداد برای سکه‌های تمام به ۴۵ میلیون تومان هم می‌رسید.