سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

قرار داد حق امتیاز شرینك رپ


قرار داد حق امتیاز شرینك رپ

قرارداد شرینك رپ در مورد نرم افزار های كامپیوتر های شخصی كه در حجم انبوه در بازار وجود دارد , استفاده می شود شرینك رپ در لغت یعنی آنچه در نایلون بسته بندی شده است

از جمله قراردادهای كامپیوتری ( قراردادهای انفورماتیك ) ، به عنوان یكی از حوزه های حقوق فناوری اطلاعات ، قرارداد شرینك رپ است .

در این مقاله سعی شده ضمن تعریف و توصیف این قرارداد ، فواید و شروط متعارف در آن بیان شود و در نهایت مختصراً بحث اعتبار این قرارداد تبیین شود .

به طور كلی نرم افزارها به دو گروه تقسیم می شوند :

الف ) نرم افزار سفارشی كه نویسنده آن را به سفارش و بر حسب سلیقه خریدار می سازد و در حد محدود تولید می شود .

ب ) نرم افزار عمومی كه به سفارش كسی ساخته نمی شود بلكه جهت فروش عمومی در حجم انبوه تولید می شود ؛ مثل نرم افزار ویندوز . از آنجائیكه نرم افزار دارای حق مالكیت فكری است ، برای انتقال و واگذاری امتیاز بهره برداری از آن ، قراردادهای ویژه ای موسوم به قراردادهای واگذاری امتیاز وجود دارد .

در حال حاضر در واگذاری حق امتیاز ، ۲ نوع قرارداد موسوم است :

الف ) قرارداد شرینك رپ .

ب ) قرارداد كلیك رپ .

الف ) قرارداد شرینك رپ . ب ) قرارداد كلیك رپ .

قرارداد شرینك رپ در مورد نرم افزار های كامپیوتر های شخصی كه در حجم انبوه در بازار وجود دارد ، استفاده می شود . شرینك رپ در لغت یعنی آنچه در نایلون بسته بندی شده است . وجه تسمیه آن از آن روست كه CD حاوی این نرم افزار توسط یك نایلون بسته بندی شده است و روی آن به صورت خوانا نوشته شده « استفاده از نرم افزار منوط به قبول شرایط قرارداد است و باز كردن بسته بندی به معنی اعلام رضایت به مفاد قرارداد حق امتیاز موجو در نرم افزار است . » لذا خریدار با گشودن بسته بندی نایلونی ، ملزم به رعایت مفاد قرارداد حق امتیاز است .

در قرارداد شرینك رپ ، قرارداد امتیاز بهره برداری از قبل نگاشته شده و در بسته بندی هایی كه از قالب نرم افزاری را در خود جای می دهند به همراه اسناد و مدارك احتمالی اش ارائه می شود .

این مجموعه غالباً با اصطلاح انگلیسی package به معنی « بسته » مشخص می شود .

اما قرارداد كلیك رپ كه در چند سال گذشته نسبت به قرارداد نرم افزار از اینترنت است . این قرارداد ، كاربر را موظف می كند برای اینكه بتواند نرم افزار را نصب كند ابتدا قرارداد حق امتیاز را بخواند و سپس با كلیك روی كلمه « قبول می كنم » یا « بله » موافقت خود را نسبت به مفاد قرارداد اعلام كند .

اما در كنار این دو نوع عمده ، نوع سومی از قرارداد ، موسوم به قرارداد بروز رپ نیز وجود دارد كه مشابه قرارداد كلیك رپ است اما نسبت به دو نوع قبلی ، كاربرد تجاری كمتری دارد . این قرارداد مشتری را موظف نمی كند كه قبل از دریافت نرم افزار ، دكمه « قبول می كنم » را فشار دهد .

● مزایای قرارداد شریك رپ :

۱. رد كردن نظریه اولین فروش در حقوق مولف :

این نظریه اظهار می دارد كه شخص دارنده حق تالیف با فروش اولین نسخه از اثر خود ، حق مالكیت فكری خود را نسبت به اثر از دست می دهد .

۲. محدود كردن یا سلب مسئولیت فروشنده و ضمانت های قانونی وی و حربه های خریدار .

۳. تحمیل دیگر محدودیت ها كه در قانون نیامده است ، مثل محدودیت در واگذاری ، استفاده از نرم افزار ، منع مهندسی معكوس و غیره .

۴. تحمیل شرط رازداری بر كاربر ، به این معنی كه وی مكلف است اطلاعات سری نرم افزاری را افشا نكند . البته ممكن است در صورتی كه نرم افزار در حجم انبوه عرضه شود ، این شرط قابل اعمال نباشد .

۵. مجاز شمردن اعمالی كه بدون اجازه ممكن است قانون ناقص حق مولف به شمار رود مثل تهیه نسخه پشتیبان .

۶. معطوف كردن توجه كاربر به حق مالكیت فكری مولف و تاكید به مقررات مربوطه .

۷. قادر ساختن مولف به فسخ قرارداد ، هنگامی كه كاربر مرتكب تخلف قراردادی می شود .

۸. قادر ساختن مولف به فروش خدمات پشتیبانی خود .

● شروط متعارف در قرارداد شرینك رپ .

۱. استفاده شخصی و غیر انحصاری .

۲. ضوابط مربوطبه حق مولف و پایگاه داده .

۳. محدودیت نسخه برداری .

۴. ممنوعیت مهندسی معكوس ، تجزیه كردن ، اجازه دادن و غیره .

۵. محدود یا سلب كردن ضمانت ها

۶. محدود یا سلب كردن حربه های خریداری مثل حق فسخ ، حق مطالبه خسارت و غیره .

۷. انحلال قرارداد .

۸. سند واحد ( بدین معنی كه این قرارداد كتبی ، تنها سند تراضی بین خریدار و فروشنده تلقی می شود و بر تمامی مكاتبات و مذاكرات قبلی حاكم است . )

۹. دادگاه صالح .

۱۰.قانون صالح .

● اعتبار قرارداد شرینك رپ .

یقینا مهم ترین بحث در مورد قرارداد های شرینك رپ ، كلیك رپ و بروز رپ این موضوع است كه آیا این قرار دادهای متداول از نظر حقوقی اعتبار دارند یا حقوق بر آنها مهر بطلان می زند . از آنجائیكه هنوز به این سوال پاسخ قاطعی داده نشده است و با توجه به پیچیدگی و حجم زیاد این بحث تفصیل و تشریح آن را به فرصت های آتی وا می گذاریم .

در حال حاضر آنچه ضروری به نظر می رسد ، روشن كردن محل بحث است ؛ از این رو به بررسی و تحلیل ایرادها و اشكال هایی كه در خصوص قرارداد شرینك رپ مطرح شده است ، می پردازیم .

در حقوق رایج كشور هایی چون انگلستان و امریكا از شرایط اساسی هر معامله ، داشتن « عوض » است ، بدین معنی كه اگر فروشنده به تعهدات خود عمل نكرد ، خریدار می تواند ادعای خسارت كند و معامله ای كه عوض نداشته باشد ، اطل است .

در این سیستم این اشكال وارد شده كه قرا داد شرینك رپ از جهت خریدار و كاربر فاقد عوض است ، اما در حقوق ایران ، عوض از شرایط اساسی معامله نیست . شرایط اساسی معامله در ماده ۱۹۰ قانون مدنی آمده كه در آن از عوض سخنی آورده نشده و عقود مجانی مثل هبه كه در حقوق ما وجود دارند ، همه فاقد عوض هستند .

در ایراد دیگری گفته شده كه قرارداد شرینك رپ نافذ نیست چون در هر قرارداد ، قبول ایجاب باید به اطلاع موجب برسد اما همان طور كه برخی اساتید اشاره كرده اند در حقوق ایران ( با توجه به ظاهر مواد ۱۸۳ و ۳۳۹ قانون مدنی ) این شرط لازم نیست .

از سوی دیگر ، اشكالی در مورد اصل نسبت قرارداد ها به شرینك رپ وارد می شود . اصل نسبت قرارداد ها به این معنا است كه قرارداد رابطه حقوقی بین دو طرف قرارداد است و كلیه حقوق ، تكالیف و آثار ناشی از آن تنها دامنگیر طرفین قرارداد می شود لذا تنها طرف قرارداد می تواند بر مبنای آن اقامه دعوی كند . در صورت كه در قرارداد شرینك رپ ۳ نفر وجود دارند :

خریدار ( كاربر نهایی ) نرم افزار ، توزیع كننده ( فروشنده ) و الك نرم افزار . از یك طرف بین خریدار و توزیع كننده یك قرارداد فروش وجود دارد و از سوی دیگر ، خریدار پس از خرید نرم افزار متوجه قرارداد شرینك رپ می شود كه در آن صراحتاً قید شده است قرارداد شرینك رپ بین مالك نرم افزار ( تولید كننده ) و كاربر نهایی ( خریدار ) منعقد می شود .

حال این سوال پیش می آید كه آیا دو قرارداد بسته می شود ( یك قرارداد فروش بین توزیع كننده و خریدار و یك قرارداد حق امتیاز بین خریدار و مالك نرم افزار ) با تنها یك قرار داد بسته می شود ؟ در انگلستان یك قاضی طی بررسی پرونده ای اعلام كرد تنها یك قرارداد وجود دارد كه یك طرف آن خریدار است و طرف دیگر توزیع كننده و مالك نرم افزار .

اشكال وارده دیگر ، اشكالی موسوم به نفوذ قرارداد است . در این قرارداد ، قبول از نظر مالك نرم افزار كه ایجاب كننده است با باز كردن بسته بندی نرم افزار فروخته شده ، به عمل می آید . از نظر حقوقی ، این روش مشكلی ایجاد نمی كند زیرا این حق مسلم ایجاب كننده است مه نحوه قبول را مشخص كند ؛ اما در قرارداد شرینك رپ ، خریدار ابتدا قبول خود را ( با باز كردن بسته بندی ( اعلام می كند سپس با رویت مفاد قرار داد ( در داخل بسته بندی ) می فهمد چه مفادی را قبول كرده است .

پس این دو سوال مطرح می شود :

الف ) زمان تشكیل قرارداد چه زمانی است ؟

ب ) آیا شروط قرارداد حق امتیاز ، در قرارداد فروش هم نفوذ می كنند؟

بر همین اساس برخی دادگاه ها رای داده اند كه اگر قرارداد فروش قبل از اعلام شروط قرارداد رینك رپ منعقد شود ، نافذ نیست . دادگاه ها در این خصوص دو رویه را در پیش گرفته اند : رویه قدیم آنها ، بطلان این قرارداد بود .

اما رویه جدید مبتنی بر نافذ بودن این قرارداد است و تنها در صورتی این قرارداد نافذ نخواهد بود كه مخالف شرایط قانونی ( مثلا مخالف قانون آمره ) باشد .

در اثر همین سردرگمی ، در امریكا قانون UClTA درماده ۲۰۹ با وضع محدودیت هایی ، اعتبار قرارداد شرینك رپ را پذیرفت با این بیان كه اگر خریدار امكان رویت مفاد قرار داد را قبل از اعلام قبول ندشاته باشد ، می تواند بعد از رویت آن را مسترد كند .

●● چند توصیه :

۱. عبارت « خرید نرم افزار مشروط به قرارداد حق امتیاز است » را روی نرم افزار زیر نایلون به نحوی قید كنید كه كاملا قابل رویت باشد ؛

۲. خلاصه شروط اساسی قرا داد را هم به همین شكل قابل رویت سازید ؛

۳. اگر فروش به صورت سفارش تلفن انجام می شود ، دو مطلب مذكور در بندهای قبل را به تماس گیرنده اعلام كنید ؛

۴. عمل قبول كاربر را به صورت الكترونیكی ثبت كنید تا بعداً بتوانید به عنوان سند از آن استفاده كنید .