یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

لزوم اتحاد در جهان اسلام


لزوم اتحاد در جهان اسلام

بدون شک یکی از اصلی ترین اهداف غرب از تغذیه مالی و تسلیحاتی گروههای تروریستی،تشدید تفرقه در جهان اسلام است.در جریان حمله اخیر تروریستهای گروهک ریگی به مسجد جامع زاهدان نیز …

بدون شک یکی از اصلی ترین اهداف غرب از تغذیه مالی و تسلیحاتی گروههای تروریستی،تشدید تفرقه در جهان اسلام است.در جریان حمله اخیر تروریستهای گروهک ریگی به مسجد جامع زاهدان نیز این گروهک وابسته به ایالات متحده و رژیم صهیونیستی همین هدف را در سر می پروراند.این در حالی‌است که وحدت در جهان اسلام باید به عنوان نیازی ضروری مورد توجه مسلمانان همه کشورهای جهان قرار گیرد.بدون شک در راستای مبارزه با این گروههای تند و افراطی باید میان فرق مختلف اسلامی تعاملی سازنده شکل گیرد تا مسلمانان به عنوان برادرانی دینی در کنار یکدیگر در صلح و آرامش زندگی نمایند.

ایجاد تفرقه میان شیعیان و اهل تسنن دارای دو لایه مختلف است. یک لایه درونی و نهان و یک لایه خارجی و آشکار. غرب هر اندازه هم که در جهت ایجاد اختلاف میان فرق اسلامی تلاش کند قدرت دسترسی به لایه درونی و نهان روابط مسلمانان را ندارد. از سوی دیگر تا زمانی که لایه درونی ذکر شده در حالتی متعادل و با ثبات قرار داشته باشد، معادلات مذهبی و قومی جهان اسلام در قالب مورد علاقه و نیاز غرب دگرگون نخواهد شد.

دشمنان اسلام نهایتا قادر به هدایت لایه خارجی و آشکار روابط میان مسلمانان هستند. تلاش هایی که بوش و همراهانش در راستای ایجاد بحران امنیت در عراق، لبنان، فلسطین و افغانستان انجام می دهند و یا لابی های سیاسی که میان تل آویو و لندن با برخی دولت های عربی وجود دارد جملگی در قالب همان تلاش غرب برای تاثیرگذاری در لایه خارجی مذکور قابل تحلیل و بررسی است.

اما لایه داخلی نسبت به لایه خارجی حکم محور و پایه را دارد. تنظیم لایه داخلی روابط میان مسلمانان جهان اسلام با یکدیگر به عهده خود آنان است و هیچ یک از دشمنان دین مبین اسلام قدرت دسترسی به مناسبات شکل گرفته در این لایه مهم را ندارند. بنابراین ایجاد روابط حسنه میان شیعیان واهل تسنن و همفکری مسالمت آمیز میان آنها در وهله اول به تقویت لایه درونی و نهان مناسبات این دو می انجامد .

همان گونه که بارها تاکید شده است نقش علما و دانشمندان اسلامی در این خصوص بسیار پررنگ و سنگین خواهد بود.این علمای بزرگ و توانمند هستند که می توانند این هم اندیشی را میان پیروان آخرین و کامل ترین دین آسمانی شکل داده و مبانی و قواعد آن‌ر ا تدوین نمایند.

آگاهی نسبت به وضع موجود وایجاد مناسبات موثر و بسترهای علمی، مباحثه ای جهت مطرح شدن اختلافات شیعیان و اهل تسنن به دور از تنش‌زایی و تعصب بیجا موجب تقویت روابط درونی سایر مسلمانان با یکدیگر خواهد شد. این اقدام باید توسط علمای مدیر و مدبر هدایت شود و سپس توسط مسلمانان آگاه به فعلیت برسد. در راستای تقویت مذاهب اسلامی در شرایط حساس کنونی باید نقش علمای دوراندیش شیعه و سنی به عنوان هادی و نیز نقش مسلمانان بادرایت و آگاه به عنوان مکمل علما مدنظر قرار داده شود.

حال می توان تشخیص داد که دلیل مخالفت غرب بانظام جمهوری اسلامی یاران چیست.دلیل این مخالفت در تلاشهای ایران اسلامی جهت وحدت میان فرق اسلامی نهفته است.غرب چنین وحدتی را که منجر به پویایی جهان اسلام شود بر‌نمی تابدو از طریق ترور و ارعاب سعی دارد آن را متشنج سازد .جمهوری اسلامی ایران پررنگ ترین نقش را در راستای گسترش آگاهی در جهان اسلام داشته است. حمایت ایران اسلامی از جریان های مسلمان اعم از شیعه و سنی بارها به عینیت رسیده است. تز مطرح شدن بحث “هلال شیعی” توطئه ای مدون از سوی غرب در جهت کمرنگ ساختن تلاش های تهران در راستای ایجاد پیوند میان مسلمانان جهان بود. بسیاری از مسلمانان در بوسنی و هرزگوین، فلسطین، لبنان، کشورهای حاشیه خلیج فارس و... که ایران را الگویی برای مقاومت خود در برابر استکبار جهانی می شناسند، از پیروان اهل تسنن هستند، اما حمایت جمهوری اسلامی ایران لحظه ای از آنها قطع نشده است.

در نهایت اینکه دشمنان اسلام با طراحی و اجرای حوادثی مانند آنچه اخیرا در مسجد جامع زاهدان رخ داد نمی توانند مانع از وحدت جهان اسلام شوند زیرا هشیاری کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران مانع از این مسئله خواهد شد.

علی بیات