چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نحوه قلمه زدن بنجامین


یکی از راههای تکثیر گل بنجامین قلمه زدن است. البته تکثیر و قلمه زدن بنجامین در آپارتمان مشکل است زیرا به سختی ریشه میدهد. با این وجود انتخاب فصل مناسب (بهار و تابستان) همراه با استفاده از پودر هورمون ریشه زایی و فراهم آوردن شرایط محیطی مورد نیاز گیاه انجام این کار را میسر خواهد کرد. در این مقاله از وب قصد داریم تا شما را با اصول قلمه زدن بنجامین و تکثیر این گیاه زیبا آشنا کنیم. با ما همراه شوید.


	نحوه قلمه زدن بنجامین | وب

اصول قلمه زدن بنجامین

بهترین زمان برای قلمه زدن بنجامین از اواسط بهار تا اوایل تابستان است. انجام این کار به صبر و حوصله فراوان و البته آشنایی با اصول باغبانی نیاز دارد.

  • ابتدا از انتهای ساقه، قلمه ای را به طول 8 تا 10 سانتیمتر با قیچی باغبانی جدا كنید. همچنین میتوان از ساقه نیمه چوبی گیاه، قلمه‌هایی با میانگره های کوتاه که ۲۰-۱۵ سانتیمتر طول و به اندازه قطر یک مداد معمولی ضخامت دارند، تهیه کرد. (منظور از ساقه نیمه چوبی ساقهای است که سبز و تازه نباشد اما هنوز نیز انعطاف خود را حفظ کرده و چوبی نشده باشد).

  • بهترین محل برش ساقه برای جدا کردن قلمه از گیاه مادری، در زیر یکی از گرههای گیاه است. (گره: محل اتصال برگ به ساقه است.)


    	نحوه قلمه زدن بنجامین | وب


  • برگهای اضافی و موجود در نیمه پایینی را از قلمه انتخاب شده جدا کنید تا تمامی انرژی گیاه صرف ریشهزایی شود. البته، باقی ماندن حداقل یک برگ بر روی قلمه ضروری است زیرا وجود برگ برای ریشهزایی قلمه ها ضروری است.

  • در روش قلمه زدن بنجامین، لازم است انتهای قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فرو ببرید.



    	نحوه قلمه زدن بنجامین | وب

  • هر قلمه را جداگانه در گلدانی با قطر دهانه 6 سانتیمتر، حاوی ماسه شسته شیرین قرار دهید.

  • برای ایجاد شرایط گلخانه ای و حفظ رطوبت محیط روی گلدان را با كیسه پلاستیكی شفاف بپوشانید. البته بهتر است که روزانه به مدت یک تا دو ساعت پلاستیک را برداشت تا مانع از شیوع بیماری های قارچی به دلیل رطوبت بالای محیط شویم اما مابقی روز بهتر است که پلاستیک بر روی قلمه ها باشد.

  • گلدان را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید.

  • دما مناسب برای رشد قلمهها، دمای ۲۱ الی ۲۶ درجه سانتیگراد است.

  • دقت داشته باشد، تا بستر کاشت هرگز خشک نشود و به شکل منظم به آن آب دهید.

  • در شرایط مساعد بعد از حدود دو تا سه هفته قلمه بنجامین ریشهدار خواهد شد و بعد از حدود ۸ هفته می توان نسبت به انتقال گیاهان جوان به گلدانهای جدید اقدام کرد.


نکات مهم در قلمه زدن بنجامین

  1. افتادن ناگهانی برگ بعد از قلمه زدن گیاه، علامتی برای روبه نابودی رفتن یا و اشكالی در عمل تكثیر گیاه است.
  2. توجه داشته باشید که هر مقدار تعداد برگها بر روی قلمه بنجامین بیشتر باشد خطر از داست دادن آب از قلمه نیز بیشتر است و این مسئله به پژمردن و خشک شدن قلمه ها کمک می کند. اما تمامی برگها را نیز نباید حذف کنید زیرا وجود برگ برای ریشه زایی قلمه ها ضروری است.
  3. مخلوط پیت موس به اضافه پرلایت (به مقدار مساوی) بهترنی بستر برای کاشت قلمه بنجامین است.
  4. اگر ریشه دهی سالم و مناسب انجام شد، قلمه ها را به گلدانی با قطر دهانه 11 تا 13 سانتیمتر حاوی كمپوست گلدانی با پایه پیت انتقال دهید.
  5. قلمههای جوان و یا با عمر متوسط که هنوز ساقه خود را چوبی و سخت نکرده اند، نیاز به قیم دارند.


	نحوه قلمه زدن بنجامین | وب


شرایط نگهداری از گل بنجامین

نور: گل بنجامین به نور بیشتری نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی نیازمند است اما تابش مستقیم آفتاب را نیز تحمل نمی کند. معمولاً بهترین نور حالتی است که گلدان در زیر سایه بان جنوبی طوری قرار گیرد که آفتاب به گلدان گیاه برسد اما به برگ های گیاه آفتاب نتابد و برگ ها در سایه ( نور کامل ) باشند. 

دما :حداقل درجه حرارت قابل تحمل برای گیاه بنجامین، در زمستان ۱۵ و در تابستان حداکثر ۲۴ درجه سانتیگراد است.

آبیاری :در بین دو آبیاری اجازه دهید تا سطح خاک خشک شود (باید به اندازه یک انگشت در زیر خاک را بازدید نمود، اگر خشک بود باید آبیاری بعدی صورت گیرد ). همچنین بهتر است از آبی که چند ساعت در محیط بوده و هم دمای محیط است برای آبیاری گیاه بنجامین استفاده شود، هرگز با آب سرد آبیاری نکنید ممکن است باعث ریزش برگ های گیاه شما شود.

خاک : خاک جنگلی یا مخلوطی از خاک برگ ، خاک معمولی و ماسه برای این گیاه مناسب است.

کوددهی: در فصل بهار و تابستان هر دو هفته یکبار تغذیه گیاه با کود شیمیایی محلول در آب مخصوص گیاهان زینتی لازم است.

برای آشنایی با اصول کاشت و نگهداری گل بنجامین در خانه و محل کار مطالعه لینک زیر را پیشنهاد میکینم.


اصول کاشت و نگهداری گل بنجامین در خانه

منابع: کتاب پرورش گیاهان آپارتمانی در منزل، سایت جامع گل و گیاه، بوستان