شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با ۴ مدل از یک پیش غذا


آشنایی با ۴ مدل از یک پیش غذا

داشتن تنوع غذایی و مصرف به اندازه سبزی ها از جمله توصیه های اکید متخصصان تغذیه است که این روزها به خصوص در آلودگی هوا بیش از هر زمان دیگری توصیه می شود اما افراد بسیاری طعم سبزی ها را دوست ندارند و نمی توانند آنها را به هر دلیلی خام بخورند

داشتن تنوع غذایی و مصرف به اندازه سبزی‌ها از جمله توصیه‌های اکید متخصصان تغذیه است که این روزها به‌خصوص در آلودگی هوا بیش از هر زمان دیگری توصیه می‌شود اما افراد بسیاری طعم سبزی‌ها را دوست ندارند و نمی‌توانند آنها را به هر دلیلی خام بخورند...

یکی از راه‌های مصرف سبزی بیشتر، تهیه بورانی است آن هم در رنگ‌های مختلف. در واقع بورانی مخلوط سبزی‌های پخته و ماست است که یک پیش‌غذا محسوب می‌شود. در «دستور آشپزی» این هفته با طرز تهیه ۴ بورانی پرطرفدار آشنا می‌شوید. با ما همراه شوید.

● مقدار کالری

موادغذایی این ۴ پیش‌غذا به طور متوسط بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلوکالری انرژی دارند که در صورت تقسیم‌کردن آنها میان ۴ نفر به هریک بین ۵۰ تا ۱۰۰ کیلوکالری انرژی خواهد رسید. البته نوع ماست و میزان چربی‌ای که دارد بر میزان کالری تاثیر می‌گذارد و باعث افزایش انرژی دریافتی می‌شود بنابراین در صورتی که اضافه وزن دارید، بهتر است از ماست کم چرب برای تهیه این غذا استفاده کنید.

● همراه بورانی

همان‌طور که پیش‌تر نیز گفته شد بورانی‌ یک پیش‌غذاست و قبل از غذای اصلی سرو می‌شود. در صورتی که می‌خواهید شام سبکی برای خود تهیه کنید، می‌توانید بورانی را به‌عنوان غذا در نظر بگیرید و میل کنید.

● طـرز تـهـیـه

برای تهیه بورانی اسفناج، ابتدا اسفناج‌ها را بخارپز کنید. در تابه‌ای روغن زیتون بریزید و سیر را کمی تفت دهید و به اسفناج‌های بخارپز‌شده بیفزایید. سپس ماست و ادویه‌ها را اضافه کنید و به مدت ۱۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا بورانی آماده خوردن شود. برای تهیه بورانی لبو، کافی است لبوهای پخته‌شده را به‌صورت نگینی برش دهید و با ماست مخلوط کنید. هنگام تهیه بورانی بادمجان نیز ابتدا بادمجان‌ها را که کباب‌شده‌اند پوست بگیرید و به‌صورت پوره درآورید. سپس سیر تازه را با آنها مخلوط و ماست را اضافه کنید. در تهیه بورانی کدو حلوایی نیز برش‌های کدو حلوایی پخته را در ظرفی به‌صورت پوره درآورید و در کره به مدت ۵ دقیقه تفت دهید، سپس زعفران را اضافه کنید و ماست را به این مخلوط بیفزایید. به این ترتیب بورانی شما آماده خوردن خواهد بود.

● بورانی اسفناج

اسفناج خرد‌شده/۸لیوان/۲۰۰کیلوکالری

سیر ساطوری‌شده/۲حبه/۰کیلوکالری

روغن زیتون/۱قاشق مرباخوری/۴۵کیلوکالری

ماست ترش و کمی سفت/۲لیوان/۱۵۰کیلوکالری

نمک و فلفل سیاه/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری

● بورانی لبو

لبوی پخته/۲لیوان/۱۰۰کیلوکالری

ماست/۳لیوان/۱۸۰کیلوکالری

● بورانی بادمجان

بادمجان کباب‌شده/۲عدد/۵۰کیلوکالری

ماست/۲لیوان/۱۲۰کیلوکالری

سیر ساطوری‌شده/۲حبه/۰کیلوکالری

نمک/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری

● بورانی کدوحلوایی

کدوحلوایی پخته/۱لیوان/۵۰کیلوکالری

کره/۱قاشق مرباخوری/۴۵کیلوکالری

زعفران/به میزان دلخواه/۰کیلوکالری

ماست خامه‌ای/۲لیوان/۱۵۰کیلوکالری

● پیشنهاد سرآشپز

سامان گلریز

مدرس آشپزی

۷ راز بورانی

بورانی در گروه پیش‌غذاها جای می‌گیرد و اصلیت ایرانی دارد. البته در کشورهای حاشیه مدیترانه و به‌خصوص ترکیه نیز انواع بورانی در سفره غذایی مردم دیده می‌شود. در شمال آفریقا نیز پیش‌غذاهایی به نام بورانی وجود دارد که در بیشتر آنها از زیتون استفاده می‌شود. با اینکه انواع بورانی با سبزی‌های پخته تهیه می‌شوند اما ماست و خیار نیز نوعی بورانی سرد است که توصیه می‌شود برای هر چه خوشمزه‌ترشدنش از شوید، نعناع خشک و کمی گردو استفاده شود. در میان انواع بورانی، بورانی اسفناج، کدو حلوایی، لبو و بادمجان هم خوشمزه‌تر هستند و هم رایج‌تر که برای تهیه‌شان بهتر است نکته‌هایی را در نظر بگیرید:

۱. هر ماستی را برای هر بورانی‌ای نباید استفاده کرد زیرا طعم ماست در حاصل کار تاثیر بسیاری خواهد داشت. به‌طور مثال بهتر است به بورانی اسفناج، ماست موسیر و به بورانی بادمجان، ماست خامه‌ای و به بورانی لبو، ماست شیرین بزنید تا طعم آن منحصر به فرد شود.

۲. اگر می‌خواهید بورانی لبو تهیه کنید لبوها را به مربع‌های ریز تقسیم کنید و آنها را رنده نکنید. به این ترتیب این بورانی ظاهر زیباتری پیدا خواهد کرد.

۳. کافی است لبو را با آب بپزید. لزومی ندارد به آن شکر اضافه کنید. طعم و شیرینی خود لبو برای تهیه بورانی کافی است.

۴. اسفناج را برای بورانی اسفناج فقط بخارپز کنید اما کدو حلوایی را باید کاملا بپزید و با کمی کره تفت دهید سپس به‌صورت پوره درآورید و برای تهیه بورانی مورد استفاده قرار دهید.

۵. هنگامی که می‌خواهید بورانی بادمجان تهیه کنید بادمجان‌ها را حتما کباب کنید و از سرخ‌کردن آنها بپرهیزید. یادتان باشد طعم بادمجان کباب‌شده در طعم بورانی تاثیر بسزایی خواهد داشت.

۶. برای هرچه خوشمزه‌ترشدن بورانی‌ها، بهتر است به بورانی بادمجان، سیر تازه، به بورانی اسفناج نعناع و گل سرخ و به بورانی کدو حلوایی، کمی شکر و زعفران اضافه کنید.

۷. خلاصه اینکه بورانی پیش غذایی ساده است که به کمک آن می‌توان میز غذا را رنگین کرد اما در صورت اضافه آمدن، باید آنها را در ظرف دردار در یخچال نگه داشت تا طعم سایر موادغذایی را به خود نگیرند.

● اگر فشارخون دارید

بورانی اسفناج، بهترین گزینه برای شماست زیرا سبزی‌های برگ سبز تیره به کنترل فشارخونتان کمک خواهد کرد البته بهتر است در تهیه آن حتما از سیر تازه استفاده کنید تا خوردن این سبزی به کاهش فشارخونتان کمک کند.

● اگر لاغر هستید

بهتر است در میان بورانی‌ها، بورانی لبو و کدو حلوایی را انتخاب کنید که پرکالری‌تر هستند البته بهتر است در تهیه آنها از ماست خامه‌ای استفاده کنید که در واحد حجم میزان انرژی دریافتی‌تان را افزایش دهد.

● اگر اضافه وزن دارید

بهتر است بورانی بادمجان را انتخاب کنید البته ماست اضافه‌شده به این بورانی بهتر است از نوع بدون چربی باشد تا به این ترتیب میزان کالری دریافتی‌تان به حداقل ممکن برسد.

ساقی اخوان