چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

پروتز چانه


پروتز چانه

استفاده از پروتز برای تقویت چانه و جلو آوردن آن روش مناسبی است. جنس پروتزها و شکل و اندازه و ابعاد آنها متفاوت است و این امر دست جراح را در انتخاب شکل و نوع مناسب برای هر فرد متقاضی …

استفاده از پروتز برای تقویت چانه و جلو آوردن آن روش مناسبی است. جنس پروتزها و شکل و اندازه و ابعاد آنها متفاوت است و این امر دست جراح را در انتخاب شکل و نوع مناسب برای هر فرد متقاضی جلو آورنده چانه باز نگاه می‌دارد. به طور کلی پروتزها از ماده مخصوصی که شبیه پلاستیک فشرده است ساخته شده‌اند.‌ جنس آنها به گونه‌ای است که برای بدن ضرری نداشته باشند. این پروتز‌ها دائمی هستند، جذب نمی‌شوند و با ضربه نمی‌شکنند. شکل بعضی از آنها به نحوی است که فقط چانه را جلو می‌آورد. بعضی دیگر آنوتومیکال هستند یعنی از آناتومی طبیعی چانه پیروی می‌کنند و نه تنها چانه را جلو می‌آورند که انحنای طبیعی چانه را نیز پوشش می‌دهند.

برای گذاشتن پروتز از ۲ روش می‌توان استفاده کرد:

الف) از داخل دهان

ب) از بیرون

مزیت برش داخل دهانی این است که برش مربوط روی پوست نخواهد بود و در نتیجه جای برشی نخواهیم داشت و عیب آن این است که احتمال عفونت بیشتر از حالتی است که پروتز از طریق زیر چانه کار گذاشته شود.

در روش داخل دهانی، حدفاصل لب و فک تحتانی را برش می‌دهیم. نسج نرم را از روی استخوان بلند می‌کنیم. پروتز را در محل خود قرار داده و آن را با نخ بخیه فیکس می‌کنیم. سپس محل برش داخل دهان با نخ بخیه قابل جذب دوخته می‌شود.

برای گذاشتن پروتز از بیرون، محل برش روی چین طبیعی پوست در زیر چانه خواهد بود. نسج نرم را از روی استخوان بلند کرده پروتز را در محل خود گذاشته و سپس فیکس می‌کنیم و در نهایت پوست را می‌دوزیم. خوشبختانه جای این برش روی پوست در چین طبیعی گم می‌شود و معمولا بعد از التیام زخم، جای این برش قابل رویت نیست.

عمل جراحی برای گذاشتن پروتز با دو روش نیمه‌بیهوشی و بیهوشی عمومی قابل انجام است. در نیمه‌بیهوشی علاوه بر این‌که جراح ماده بی‌حس‌کننده را در اطراف چانه تزریق می‌کند متخصص بیهوشی نیز از طریق رگ داروهای ضددرد و ضدالتهاب را به بیمار تزریق می‌کند. این داروها بیمار را به خواب عمیق و خوشایندی می‌برند و امکان جراحی را فراهم می‌کنند. نتیجه عمل جراحی بلافاصله بعد از عمل قابل مشاهده است. این نتیجه دائمی است. ممکن است چند روز اول بعد از عمل چانه بزرگ به نظر برسد ولی باید در نظر داشت که تورم اضافی در عرض یکی دو هفته برطرف خواهد شد. این عمل کبودی به دنبال ندارد.

چند توصیه

۱) اگر نحوۀ قرارگیری فک‌ها روی یکدیگر مناسب نباشد، جلو آوردن چانه چاره‌ساز نیست بلکه ممکن است لازم باشد عمل جراحی فک انجام دهید. در این صورت لازم است با جراح فک و صورت مشورت کنید.

۲) متقاضی این عمل بهتر است در عرض ۶ ماه گذشته از آکوتان (Accutane) استفاده نکرده باشد. آکوتان احتمال پیدایش کلوئید (گوشت اضافی) در محل برش را افزایش می‌دهد.

۳) از ۲ هفته قبل از عمل مصرف مسکن‌هایی مثل بروفن، ایندومتاسین، مفنامیک اسید و... را قطع کنید. این داروها زمان انعقاد خون را طولانی می‌کنند.

۴) عمل جلو آوردن چانه عملی زیبایی است و بیمه‌ها هزینه‌های آن را پوشش نمی‌دهند.

۵) از فعالیت‌های فیزیکی سنگین تا ۳ هفته بعد از عمل اجتناب کنید.

دکتر محمدحسن عامری

متخصص گوش، حلق و بینی