دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

درمان کولیک در نوزادان، با تغذیه


 رژیم غذایی مفید برای مادر
مطالعات نشان می‌دهند مصرف گروهای غذایی آلرژی‌زا توسط مادر موجب تشدید کولیک کودک می‌شوند. این گروه‌ها عبارتند از: گندم، سویا، تخم مرغ، بادام زمینی، ماهی و لبنیات. به نظر می‌رسد با مصرف این منابع غذایی سطح فاکتور IgE و بعضی فاکتورهای التهابی در بدن مادر افزایش یافته و از طریق شیر به کودک منتقل می‌شوند.
به دنبال مصرف این گروه‌های غذایی توسط مادر، علائم کولیک در شیرخوار تشدید می‌شود. این گروه‌های غذایی دقیقا همان شش گروهی هستند که در مادران مبتلا به آلرژی در طول بارداری برای پیشگیری از آلرژی کودک حذف می‌شوند. بعد از حذف این گروه‌های غذایی بهتر است مادر جهت تنظیم رژیم غذایی خود به متخصص تغذیه مراجعه نماید تا از هرگونه کمبود جلوگیری به عمل آید.
به عنوان مثال، بعد از حذف گروه لبنیات ممکن است لازم باشد که از منابع دیگر نظیر سبزیجات برگ سبز تیره یا حتی قرص کلسیم به همراه را وعده غذایی اصلی به مقدار کافی استفاده كند. بعضی مطالعات نشان می‌دهند مصرف روغن ماهی به عنوان منبع اصلی امگا 3 از ایجاد واکنش‌های التهابی در بدن مادر جلوگیری كرده و ممکن است در کاهش علائم کودک نیز موثر باشد.
هر چند دوز دقیق مورد نیاز را باید متخصص تعیین كند. به دنبال حذف گروه گندم، انواع نان‌های گندم، ماکارونی، کیک وبیسکوئیت‌های تهیه شده از گندم باید حذف شده و در عوض از انواع نان‌های تهیه شده از جو و بیسکوئیت‌های جو استفاده شود. سایر احتیاط‌های لازم در رژیم مادر حذف پیاز خام، انواع کلم خام و گاهی حبوبات می‌باشد.
 
البته حبوبات اگر خوب خیسانده شوند و در چند نوبت آب آنها تعویض شود، معمولا مشکل خاصی ایجاد نمی‌كنند. کلا غذاهایی که برای مادر نفاخ هستند، علائم دل درد کودک را شدت می‌بخشند.
کدام شیرخشک بهتر است؟
به طور کلی بهتر است از انواع شیر خشک‌های هیپوآلرژن که پروتئین موجود در آنها شکسته شده، استفاده شود. شیر خشک‌های معمولی و شیر خشک‌های بر مبنای سویا برای این کودکان مناسب نیستند.
 بهتر است بعدها شربت‌های مخصوص کولیک زیر نظر متخصص کودکان مصرف شود.
 نباید به شیرخوار آب قند، آب نبات یا آب جوشیده داد؛ زیرا آنزیم‌های هضم قندها هنوز در کودک کامل نشده و قادر به هضم کامل قندها نیست و تخمیر آنها در روده او موجب جمع شدن گاز می‌شود.