چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پیلینگ با سنگ پا


پیلینگ با سنگ پا

آنچه از سنگ پا نمی دانستید

سنگ‌پا، وسیله‌ای زبر است که از گذشته‌های دور تا به امروز برای از بین بردن پوسته‌ریزی‌های کف پا یا کم کردن پوست‌های ضخیم‌شده (در اصطلاح پزشکی به آنها هیپرکراتوز می‌گویند) که در کف پا به دلایل مختلف ایجاد می‌شوند، به کار می‌رفته است...

در مورد این وسیله خشن که نوعی پیلینگ مکانیکی را در قسمت پا انجام می‌دهد، نکته‌هایی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

● کرم کراتولیتیک به جای سنگ پا

گاهی پوست قسمت‌هایی از کف پای افرادی که زیاد سر پا می‌ایستند یا وزن بالایی دارند و هنگام راه رفتن یا نشستن، فشار زیادی به نقاطی از کف پای آنها وارد می‌شود، خشن و زبر و کمی هم ضخیم‌تر می‌شود. در مواردی هم شکاف‌ها و ترک‌های متعددی پوست خشک کف پای این افراد به وجود می‌آید. ممکن است این مشکل در افرادی که زمینه ابتلا به اگزما و آلرژی دارند، خیلی بیشتر از سایر افراد بروز کند. از آنجا که بیشتر ایرانی‌ها از قدیم، عادت به استفاده از سنگ‌ پا برای از بین بردن پوست ضخیم کف پا و پوسته‌ریزی‌های این منطقه داشته‌اند، به‌طور حتم خیلی از افرادی هم که در اثر ایستادن بیش از اندازه یا به دلیل وزن بالا، دچار چنین مشکلی هستند، از سنگ پا به‌عنوان وسیله‌ای مکانیکی برای پیلینگ پوست کف پای خود و صاف و نرم کردن آن استفاده می‌کنند.

بد نیست بدانید که سنگ پا می‌تواند خشونت و ضخامت پوست کف پا را کم کند اما افراد مبتلا به پوسته‌ریزی، ضخامت و ترک پوست کف پا، بهتر است به‌جای استفاده مداوم از سنگ پاهای سنگی یا فلزی یا حتی سوهان‌های مخصوص کف پا، به متخصص پوست مراجعه کنند. متخصصان پوست معمولا برای افرادی که دچار ضخامت و پوسته‌ریزی کف پا هستند (چه آنهایی که بیماری خاصی مانند اگزمای مزمن، صدف یا پسوریازیس در ناحیه کف پا دارند و چه افراد سالم)، استفاده از کرم‌های حاوی مواد کراتولیتیک را توصیه می‌کنند. این کرم‌ها می‌توانند با حل کردن پوسته‌های اضافی کف پا، باعث رفع خشونت و ضخامت پوست این ناحیه بشوند و تاثیر آنها شبیه به سنگ پاست، البته با حالت مکانیکی. موادی مانند اوره ۳۰-۲۰ درصد و سالیسیلیک اسید هم می‌توانند چنین کاری را انجام بدهند. البته تمام این مواد و کرم‌ها باید به‌وسیله متخصص پوست تجویز بشوند تا دوز و مقدار مصرف آنها برایتان مشخص باشد.

● وسایل مالشی برای کاهش ضخامت پوست

این روزها استفاده از برخی سنگ پاهای نرم‌تر در آرایشگاه‌های زنانه برای رفع پوسته‌‌ریزی‌های کم و زیاد روی پا یا کناره‌های آن، رایج شده است. به‌طور کلی، می‌توان از وسایل مالشی برای رفع ضخامت و زبری پوست هر قسمت از پا استفاده کرد. البته از آنجا که پوست رو و کناره‌های پا از پوست کف آن لطیف‌تر و نازک‌تر است، باید وسایلی که برای مالش و از بین بردن ضخامت و زبری آن استفاده می‌شود، نرم‌تر از سنگ پاهای سنتی باشد. گاهی زبری سنگ پا می‌تواند باعث سایش و آسیب پوست سطح پا و ایجاد مشکلاتی جدید برای فرد شود.

● پس از سنگ پا کرم بزنید

افرادی که عادت به استفاده از سنگ پا دارند، می‌دانند که امکان دارد بعد از سنگ پا کشیدن، آزردگی‌هایی در برخی قسمت‌های پوست کف پا یا کناره‌های آن به وجود می‌آید. باید پس از استحمام، از کرم‌های چرب‌کننده یا ترمیم‌کننده‌هایی مانند زینک‌اکساید، وازلین یا ترکیبی از آنها استفاده کرد تا پوست کف پا تاحد مطلوبی نرم و لطیف شود. در نهایت اینکه افرادی که دچار ضخامت پوست کف پا هستند، باید علاوه بر استفاده درست از وسایل فیزیکی مانند سنگ پا، همیشه پای خود را با کرم‌های کراتولیتیک که متخصص پوست تجویز می‌کند هم بپوشانند تا نیاز به استفاده از وسایل فیزیکی مانند سنگ پا به مرور زمان کمتر شود.

دکتر بهروز باریک بین

متخصص پوست و مو، قائم‌مقام مرکز تحقیقات کاربرد لیزر در علوم پزشکی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی