یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
حقایق کشکی
وجه تمایز
کشک برخلاف سایر محصولات لبنی، چربی کم و پروتئین فراوانی دارد. در روشهای صنعتی – سنتی چربی شیر (که در اصطلاح به آن دوغ میگویند)، کاملا گرفته میشود و سایر مواد باقیمانده حرارت میبینند تا خشک شوند، بنابراین میتوان این محصول را منبع پروتئین دانست. البته بر حسب آبی که کشک دارد، غلظت پروتئین موجود در آن کمتر خواهد شد.
ارزش غذایی
لبنیات منبع کلسیم، پروتئین، ویتامین A و B۲ هستند. از آنجا که ویتامین B۲ و کلسیم محلول در آب هستند و با کم شدن مقدار آب، این ۲ ماده مغذی کاهش خواهندیافت و چون ویتامین A نیز محلول در چربی است و کشک چربی ندارد، پس مقدار این ماده مغذی نیز در کشک به حداقل میرسد و آنچه باقی میماند، پروتئین است، بنابراین کسانی که در سنین رشد هستند، سوختوساز بدنشان بالاست و سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بهتر است که این ماده غذایی را در برنامه غذایی خود بگنجانند. میتوان چنین نتیجه گرفت که کشک برای کودکان، نوجوانان، خانمهای باردار و شیرده، سالمندان و ورزشکاران یک خوارکی ارزشمند محسوب میشود.
طرز تهیه
کشک یکی از فرآوردههای جانبی است که طی تهیه کره به دست میآید. در واقع آن را از شیر چربی گرفتهشده یا دوغ تهیه میکنند به همین دلیل در بسیاری از موارد، طعم ترشی دارد. این ماده غذایی را بعد از جوشاندن، تغلیظ و در برخی مواقع با خشککردن دوغی که کره از آن گرفته شده است، تولید میکنند. به همین دلیل کشک را میتوان یکی از محصولات لبنی بدون چربی دانست.
در میان لبنیات، کشک یکی از محصولاتی است که اصالتش به ایران برمیگردد؛فرآوردهای که بهعنوان چاشنی به غذاهایی مانند آش رشته، کشکبادمجان و حتی کالجوش اضافه میکنند. از آنجا که متخصصان تغذیه روزانه مصرف حداقل ۳ واحد از لبنیات را به تمام گروههای سنی توصیه میکنند، مصرف هفتگی کشک میتواند به تامین این نیاز کمک کند. یادتان باشد که هر لیوان کشک با غلظت متوسط یک واحد لبنیات محسوب میشود و ۶۵-۵۵ کیلوکالری انرژی دارد.
توصیههای پنجگانه
۱.کشک پاستوریزه بخرید.
۲. در صورتی که در سالمبودن کشک شک دارید، بهتر است که آن را حداقل ۲۰ دقیقه بجوشانید.
۳. برخی تولیدکنندگان برای افزایش ماندگاری کشک به آن نمک میزنند بنابراین اگر بهدلیل فشارخون یا بیماریهای قلبی و کلیوی باید از یک رژیم غذایی کم نمک پیروی کنید، بهتر است به مقدار نمک کشک که روی بستهبندی آن درجشده، دقت کنید.
۴. کشک کمی نفاخ است بنابراین اگر زیاد نفخ میکنید، بهتر است این فرآورده لبنی را با نعناع خردشده یا زیره میل کنید. در ضمن، این ماده غذایی سفتکننده رودههاست پس اگر در بیشتر مواقع از یبوست رنج میبرید، بهتر است مقدار مصرف کشکتان محدود باشد.
۵. کشک را در یخچال نگهداری کرده و از کشک های دارای بسته بندی و قابلیت مصرف برای یک وعده غذایی استفاده کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست