چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آشنایی با مبانی چاه نگاری ـ نگار های الکتریکی, هسته ای, صوتی, الکترومغناطیسی, دماسنجی, تصویر ساز, شیب سنجی و تکنیک های جدید چاه نگاری
● واژگان
▪ مقاومت ویژه الکتریکی:
میزان مقاومت مواد در برابر جریان الکتریسیته (حرکت الکترون) در درون آن است. با بدست آوردن مقاومت ویژه میتوان برخی از این خواص را شناسایی کرد. مقاومت ویژه الکتریکی مبنای محاسبه میزان شوری سیال است. نوعی از مقاومت ویژه که در ادامه به آن پرداخته شده است، مبنای محاسبه تحرک پذیری سیال واقع می شود. همچنین تشخیص نوع و حجم سیال درون سازند و پارامترهای مهم دیگری از طریق محاسبه مقاومت ویژه امکان پذیر است.
▪ «گل کبره» و «فیلترای گل»:
هنگامی که گل حفاری به درون سنگ وارد میشود، ابتدا قسمت جامد گل در خلل و فرج بخشی از سنگ گیر میکند. به این بخش از گل حفاری که در درون سنگ گیر افتاده گل کبره گویند. اما بخش محلول گل که بیشتر در سنگ نفوذ میکند و منطقه بیشتری از آن را تحت تأثیر خود قرار میدهد، فیلترای گل گویند.
▪ «زون رخنه» و «زون دست نخورده»:
هنگام حفاری مقداری از گل حفاری به درون سازند نفوذ میکند که زونهای مختلفی را پدید میآورد؛ زون رخنه بخشی از سازند است که تحت تأثیر گل حفاری قرار گرفته است و گل حفاری در درون آن نفوذ کرده است. در بخشی از زون رخنه گل کبره و در بخش دیگر فیلترای گل نفوذ میکند.
زون دست نخورده بخشی از سازند است که تنها سیال واقعی خود سازند در درون است و گل حفاری در آن منطقه نفوذ نکرده است.
▪ آب سازند:
آبی که به طور طبیعی از میلیونها سال پیش در درون سازند باقی مانده است.
▪ شعاع بررسی:
شعاع بررسی یک لاگ مشخص می کند که دستگاه تا چه شعاعی پیرامون چاه میتواند خصوصیات سنگ و سیال را مشخص کند.
▪ توانایی تحرک نفت (Mobility):
منظور توانایی تحرک نفت در درون سازند است که در یک فشار مشخص و در برابر فشار تزریق مشخص سیال دیگری محاسبه میشود.
▪ مقاومت ظاهری :
مقاومتی است که توسط لاگ اندازه گیری میشود، معمولاً با مقدار واقعی مقاومتی که قصد اندازه گری آن را داریم، متفاوت است. چرا که اثر لایههای مجاور نازک بودن لایه، دقت اندازهگیری لاگ، خطا در انجام عملیات لاگ کیری و ... موجب میشود، مقاومت مورد نظر به درستی اندازهگیری نشود. به همین دلیل باید تصحیحات لازم روی دادههای لاگ انجام شود تا بر دقت کار افزوده شود.
۱) Rt
مقاومت ویژه زون دست نخورده
۲) Rmf
مقاومت ویژه گل حفاری فیلتره شده داخل سازند
۳) Rw
مقاومت ویژه آب سازندی
۴) Rxo
مقاومت ویژه بخشی از سنگ که توسط گل حفاری فیلتره شده اشغال شده است.
این مقاومت در بررسی توانایی تحرک نفت در درون سازند (Mobility) کاربرد دارد که با روشن شدن آن ، میتوان پارامترهای دیگری همچون حجم درجای نفت را محاسبه کرد.
۵) Rt
مقاومت ویژه زون دستنخورده
ـ نکته:
هنگامی که هدف ما بررسی Rt است، باید توجه داشته باشیم، آنچه در واقع دستگاه اندازهگیری میکند، مقاومت ظاهری محیط بررسی است و برای رسیدن به هدف بررسی یعنی Rt باید اثر بقیه پارمترها مثل مقاومت ویژه گل حفاری ، قطرچاه واثر Rs (مقاومت لایه های مجاور لایه مورد مطالعه است)را حذف کنیم.
۶) R۰
مقاومت ویژه سنگی که ۱۰۰ درصد فضای خالی آن، ازآب اشباع شده است
▪ قدرت تفکیک قائم یا جداسازی قائم:
توانایی دستگاه در مشخص کردن مرز بین لایههاست. هر چه قدرت جداسازی قائم بیشتر باشد، لایههای نازک بهتر قابل شناسایی هستند.
▪ بازه(AM):
فاصله میان چشمه(فرستنده) و گیرنده را «بازه» گویند. هر چه این فاصله بیشتر باشد شعاع بررسی بزرگ تر، اما جداسازی قائم کمترمیشود.
▪ اثر کامپتون:
هنگامی که پروتوی گاما به الکترونی برخورد می کند، مقداری از انرژی خود را صرف خارج کردن آن الکترون از اتمش میکند و بخش دیگر انرژی آن در امتداد دیگری منتشر میشود. به این پدیده اثر کامپتون میگویند. پرتوهای گاما ذرات بدون جرمی هستند که با سرعت نور منتشر می شوند.
▪ دبی (Rate):
مقدار حجم سیالی که در واحد زمان (معمولا یک روز) از چاه تولید میشود مانند متر مکعب در روز یا گالن در روز.
▪ غلظت وزنی:
غلظت وزنی کانی پرتوزا مشخص میکند که از نظر وزنی، چه مقدار از سازند از کانیهای پرتوزا تشکیل شده است.
▪ چگالی:
چگالی نسبت جرم به حجم هر ماده است.
● چاه نگاری
۱) نگار(logg):
نگار ابزاری است که اطلاعاتی دربارهی تغییرات خواص فیزیکی سازندهایی که چاه آنها را قطع کرده و همچنین سیال (همچون نفت، گاز و آب) موجود در آنها را در اختیار مهندسین نفت قرار میدهد. هر لاگ شعاع بررسی مشخصی دارد.
۲) لوازم و وسائل مورد نیاز در چاهنگاری:
مجموعه تجهیزات چاهنگاری از یک سوند(sound) و کامیون یا اتاقکی که تجهیزات الکترونیکی مرتبط با سوندها در درون آن جای میگیرد، تشکیل میشود.
پارامترهای فیزیکی مورد بررسی در هرنوع عملیات چاهپیمایی، از طریق سوندها به سطح زمین انتقال داده میشود. سوند محفظهی استوانهای شکلی است که فرستنده و در بعضی موارد گیرنده امواج نیز درون آن قرار میگیرند. سوند به کمک کابل های ویژهای به درون چاه فرستاده می شود. کابل روی قرقرهای میچرخد که همراه لوزام دیگر کنترل کننده و تجهیزات الکترونیکی مورد نیاز در هر نوع عملیات چاهنگاری در کامیون آزمایشگاهی یا اطاقک ثابتی جای میگیرد.
▪ کاربرد چاه نگاری و اهمیت آن در اکتشاف و مطالعه مخازن نفت و گاز
اطلاعات یک مخزن نفتی یا گازی از شیوهههای مختلفی به دست میآید. یکی از این شیوهها نمونه گیری یا مغزه گیری از سنگ مخزن است. نمونهگیری از یک سازند ابتدا از برون زد (out crops) آن سازند (قسمتی از سازند که در سطح زمین قابل رویت است و از زیر زمین بیرون آمده است) آغاز میشود، اما در زیر سطح زمین یعنی در چاههای نفت، نمونهگیری با گرفتن مغزه (Coring) (دستگاهی را به درون چاه میفرستند و یک مغزه استوانهای شکل از آن سازند مورد نظر کنده و به سطح میآورند) و یا با استفاده از کندههای حاصل از حفاری (Cutting) انجام می شود.
اهمیت گرفتن لاگ از این جهت قابل توجه است که میتواند اطلاعات حاصل از نمونه گیری و مغزه گیری را تکمیل کند. لاگ یک فناوری مهم بررسی تکمیلی برای تکمیل اطلاعات حاصل از چاه محسوب میشود که بدون آن هرگز مطالعاتی که تحت عنوان مطالعات جامع مخزنی برای شبیهسازی مخزن انجام میگیرد نمیتواند ضریب اطمینان قابل قبولی داشته باشد.
البته ممکن است این پرسش مطرح شود که اگر میتوان به طور پیوسته از تمام سازندهای موجود یک چاه مغزه گیری شود، در این صورت اطلاعات چاه نگاری، چه نقشی میتواند در مطالعات اکتشافی داشته باشد؛ چرا که در این صورت زمین شناس و مهندس مخزن میتواند تمام اطلاعات مورد نیاز خود را از راه آزمایش مغزه بهدست آورد. اما مسائل و مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که انجام عملیات چاهنگاری را گریزناپذیر میکند:
۱) بدست آوردن اطلاعات مشکل از طریق مغزهگیری مشکل تر و بسیار پرهزینهتر است.
۲) کافی نبودن حجم مغزه برای انجام آزمایشهای مختلف روی آن.
۳) مطالعه کمی به وسیله کامپیوتر آنگونه که روی دادهای چاهنگاری میسر است، به ۲ دلیل از طریق مغزه گیری امکانپذیر نیست.
الف) پیوستگی اطلاعات چاه نگاری: به وسیله عملیات چاه نگاری میتوان به صورت پیوسته از سازندها اطلاعات گرفت، در حالی که مغزه از تمام سازندهای چاه گرفته نمیشود، بلکه تنها از برخی از نقاط چاه مغزه گرفته میشود.
ب) دادههای لاگ به طور مستقیم برای نرم افزار تحلیل اطلاعات لاگ قابل استفاده است، در حالی که مغزه گیری به خودی خود اطلاعاتی به دست نمیدهد، بلکه ابتدا باید روی مغزهها آزمایشاتی صورت گیرد، پس از آن اطلاعات به دست آمده برای تحلیل به نرم افزار وارد شود.
به این ترتیب میتوان به راحتی دریافت که تنها تکیه بر اطلاعات حاصل از مغزهها و نادیده گرفتن اطلاعات چاهنگاری از نظر اقتصادی و دقت علمی، منطقی نیست. علاوه بر آن به دلایل تکنیکی، از آنجایی که امکان شکستن، یا ریزش مغزه به داخل چاه وجود دارد، همیشه مغزهگیری از چاه در اندازهی مورد نظر امکانپذیر نیست.
آنچه که گفته شد برخی از مهمترین دلایلی بودند که باعث شدند در ۵۰ سال گذشته تکنیکهای بررسی تکمیلی برای رفع تنگناهای موجود گسترش پیدا کنند.
بررسیهای چاهنگاری یکی ازمهمترین این تکنیکهاست. در سالهای گذشته انواع نگارها با کاراییهای مختلف و نیز روشهای جدید تفسیر به طور روز افزونی گسترش یافتهاند. نگارها به تعبیری نقش چشم زمین شناس را پیدا کردند. چشمی که کامل نیست، اما نابینا هم نیست. این دستگاهها برای مهندسین مخزن جایگاه ویژهای احراز کرده و نقش مهمی در تکمیل اطلاعات حاصل از مخزن و کاهش هزینههای کسب اطلاعات ایفا میکنند.
دسبراندز در سال ۱۹۸۶ طی بررسیهایی که انجام داد، هزینه ثبت چاهنگاری را در یک چاه باز برابر ۲ درصد هزینهی کل چاه برآورد کرده است، این در حالیست که اطلاعات حاصل از این دادهها هزینهای در حدود پنجاه تا شصت برابر کمتر را در مقایسه با مغزه گیری نشان میدهد. این تفاوت اهمیت اقتصادی چاهنگاری را بهخوبی نشان میدهد.
اولین مطالعات چاهنگاری منسوب به مارسل و کنواد شلومبوژه است که برای اولین بار در محلی بنام «شل برن» فرانسه، مقاومت ویژه طبقات را اندازهگیری و تحت عنوان «مغزهگیری الکتریکی» ارائه دادند، به دنبال آن، پیشرفتهای علمی و تکنیکی باعث شد ثبت پارامترهای مختلف با دستگاههایی که هر روز پیشرفتهتر میشد امکان پذیر شود، استفاده کنندگان عمده این تکنیکهای ژئوفیزیکی، مهندسین نفت هستند که از این اطلاعات برای بدست آوردن تخلخل و درجه اشباع نفت... سود میبرند.
با این توضیحات به شرح ابزارهای مورد نیاز و انواع لاگهایی میپردازیم و تا حدودی با آنها و کاربردهایی که دارند آشنا میشویم:
● انواع نگارها
۱) نگارهای الکتریکی
۲) نگارهای هستهای
۳) نگارهای صوتی
۴) نگارهای الکترومغناطیسی
۵) نگار دماسنجی
۶) نگار شیب سنجی
۷) نگار تصویرساز
۸) تکنیکهای جدید چاهنگاری
▪ نگارهای اندازهگیری مقاومت ویژه الکتریکی
مقاومت ویژه الکتریکی، با استفاده از روشهای مختلفی اندازهگیری میشود، هریک از این روش ها دستگاه های ویژهی خود را دارند. البته اساس کار همهی آنها یکسان است که در زیر توضیح داده میشود:
یک انتشار دهنده (الکترود یا پیچه) جریان الکتریکی را به درون سازند میفرستد. گیرنده که در فاصله مشخصی نسبت به چشمه انتشار جریان الکتریکی قرار دارد عکسالعمل این جریان را در درون سازند ثبت میکند.
برمبنای بزرگی بازه، سوندهای مختلفی قابل ارائه میباشند:
دستگاههای بزرگ بازه شامل:
۱) سوندهای نرمال و جانبی
۲) سوندهای القائی (I L)
۳) سوندهای لاترولاگ (LL)
۴) نگار کروی کانونی (SFL)
این نگارها مقاومت ویژهای، کم و بیش نزدیک به RT (مقاومت ویژه زون دستنخورده)را محاسبه میکنند.
هر چه شعاع بررسی سوند بزرگتر باشد، کمتر تحت تاثیر گل حفاری در زون رخنه قرار میگیرد.
دستگاههای کوچک بازه شامل:
۱) میکرولاگ (ML)
۲) نگار پراکسیمیتی (proximity)
۳) نگار ریزکروی کانونی (MSFL)
با توجه به این که شعاع بررسی این نگارها خیلی کم است، معمولاً این نگارها تنها امکان محاسبه مقاومت ویژهای، نزدیک به RXO را دارند (مقاومت ویژه محدودهای که توسط گل حفاری فیلتره شده اشغال شده است).
ـ سوندهای بزرگ بازه :
دستگاههای کوچک بازه و بزرگ بازه هریک به انواع متمرکز و غیر متمرکز تقسیم میشوند. در دستگاههای متمرکز، جریانی که به درون سازند فرستاده میشود، در راستای مشخصی گسیل میشود، اما دردستگاههای غیر متمرکز جریان مسیر مشخصی ندارد و به صورت متمرکز وارد سازند نمیشود.
ـ غیر متمرکز(بزرگ بازه) :
شیوه آرایش الکترودها در دستگاههای بزرگ بازه به ۲ گونه نرمال و جانبی تقسیم میشود:
ـ نرمال(Normal):
ـ آرایش الکترودها:
در این روش الکترود گیرنده در نزدیکی الکترود فرستنده(جریان) در درون چاه قرار دارد.
بازه (AM) آرایش نرمال در دستگاههای شلومبرژه این گونه تعریف میشود:
۱.اگر بازه ۱۶اینچ("AM=۱۶) باشد به آن نرمال کوچک بازه گویند.
۲.اگربازه ۶۴ اینچ("AM=۶۴) باشد به آن نرمال بزرگ بازه گویند.
ـ شعاع بررسی:
تقریبا ۲ برابر بازه سوند
ـ جانبی یا انورس (Inverse):
ـ آرایش الکترودها:
در این آرایش الکترودها نسبت به نگار نرمال بسیار نزدیک به هم هستند
ـ شعاع بررسی:
در روش (Inverse) شعاع بررسی تقریبا برابر با بازه سوند میباشد.
ـ نکته:
در شرایط یکسان لاگ نرمال، شعاع بررسی بیشتری نسبت به لاگ انورس دارد.
همانطورکه گفته شد آنچه که در واقع دستگاه لاگ اندازهگیری میکند مقاومت ظاهری محیط بررسی است و برای رسیدن به هدف بررسی یعنی Rt باید اثر بقیه پارامترها را حذف کنیم، این تصحیحات درلاگهای جانبی با نمودارهای تصحیح کننده انجام میشود و همچنین نمودارهای سادهتری هم به نام منحنیهای تصحیح کننده ساده شده وجود دارد که در بازههای مشخص کابرد دارند.
ـ ایرادات سوندهای غیر متمرکز:
چاهنگاری مقاومت ویژه از طریق سوندهای غیر متمرکز که در پیش توضیح داده شد دارای معایبی است که در زیر به آن اشاره میشود:
- عدم اندازهگیریهای دقیق مقاومت ویژه حقیقی در طبقات نازک به دلیل اثر لایههای فوقانی و تحتانی .
- مقدار مقاومت ویژه واقعی سازند مورد نظر حتی با استفاده از منحنیهای تصحیح کننده به سختی به دست میآید.
- ستون گل ،اغلب اندازهگیریها را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
- تعیین دقیق مرزبالا و پایین لایههای مختلف در بیشتر اوقات بسیار مشکل است.
ـ متمرکز(بزرگ بازه) :
محدودیتهای پیش گفته باعث شد که به تدریج با کنار گذاشتن دستگاههای غیر متمرکز از وسایلی استفاده شود که میتوانند جریانهای الکتریکی تزریقی را در امتدادهای مشخصی متمرکز کنند این دستگاهها به ۲ دسته تقسیم میشوند:
الف) دستگاههایی که از الکترود استفاده میکنند: لاترولاگ (LL) و نگارکروی کانونی (SFL)
ب) دستگاههایی که از پیچه استفاده میکنند: سوند القایی (IL)
ـ نگار لاترولاگ (Latero Log)
در این آرایش جریان را با الکترودهای محافظ به طور متمرکز داخل سازند مورد نظر میفرستند سیستم مورد استفاده در این سوندها به گونهای است که جریان به صورت سفرهای از خطوط موازی و عمود بر محور سنگ، به سنگ واقع در جدار چاه وارد میشود.
جوابهای حاصل از این دستگاهها نسبت به سوندهای نرمال و جانبی بسیار کمتر تحت تاثیر گل حفاری و سازندهای مجاور است زیرا جریان به صورت متمرکز در ضخامت کمی از سازند اصلی وارد شده و در نتیجه جواب حاصل به واقعیت نزدیک است چندین دستگاه از این نوع وجود دارد:
الف) لاترولوگ ۳ (LL۳):
این دستگاه برای سازندهای رسانا کاربرد دارد.
ب) لاترولاگ ۷ (LL۷):
LL۷ نسبت به LL۳ برای اندازهگیری سازندهایی با مقاومت بیشتر طراحی شده است.
ج) لاترولاگ ۸ (LL۸):
این دستگاه مشابه لاترولاگ ۷ است با این تفاوت که بازه آن نسبت به لاترولاگ ۷ کوتاهتر است .
د) لاترولاگ دو تایی (DLL):
این دستگاه دو لاگ با شعاع بررسی کم(LLs) و زیاد(LLd) را به دست میآورد.
ـ شعاع بررسی :
با توجه به آنچه گفته شد بیشترین شعاع بررسی با استفاده از LLd و به دنبال آن LLs و LL۷ که مشابه یکدیگرند بدست میآید. در شرایط یکسان مقدار حاصل LLd بیشتر به Rt نزدیک است دستگاههای دارای کمترین شعاع بررسی عبارتند از LLs و LL۸ این دستگاهها بیشتر تحت تاثیر مقاومت زون رخنه(RXO )هستند. معمولا دستگاههای LL۳ و LL۷ به صورت مجزا در چاه به کار گرفته میشوند، اما LLd و LLs به صورت همزمان در یک سوند به نام( DLL (Dual Latero Logاندازهگیری می شوند.
ـ نگار( SFL(Spherical Focused Log :
این دستگاه از آرایشهای متمرکزجدید است که با آن اندازهگیری مقاومت ویژه، به خصوص در زونهای مقاوم و محکم را انجام میدهند این نگار کمتر تحت تاثیر چاه قرار میگیرد و قدرت جداسازی بهتری نبست به نرمال "۱۶ دارد.
ـ نگارالقایی (I L) :
در این دستگاه یک نوسانگر جریان متناوبی با فرکانس بالا را در یک پیچه فرستنده، ایجاد میکند میدان الکترومغناطیسی متناوب حاصل، سبب گسیل جریان های هم محور با چاه میشود، جریانهای مذکور به نوبه خود میدانهای الکترومغناطیسی ایجاد میکنند، میدان کلی حاصل توسط یک پیچه گیرنده، آشکار سازی میشود.سیگنال های ایجاد شده در آشکار ساز تابع رسانایی زمینهای اطراف سوند است. یکی از انواع این لاگها DIL است که دو لاگ با شعاع بررسی کم و زیاد به دست میآورد.
ـ شعاع بررسی:
قسمت اعظم بررسی میدان الکترومغناطیسی از زونی که در فاصلهی بین L/۴ تا L )L،همان بازه سوند است)قرار دارد به دست میآید و بطور خلاصه و بنابر آنچه گفته شد میتوان نتیجه گرفت که:
الف) سوندهای القایی، دستگاهایی هستند که برای اندازهگیری Rt از چاههایی که توسط هوا، گل شیرین و یا گل همراه نفت حفر میشوند، و توسط لاگهای الکتریکی مقاومت الکتروددار قابل اندازهگیری نیستند، مناسبند.
ب)سوندهای القایی برای حالتهایی که گل بسیار شور است و یا مقاومت ویژه زیاد باشد مناسب نیستند و خطای اندازهگیری زیادی دارند.
ج) اگر ضخامت لایهها کم باشد سوند القایی امکان اندازهگیری دقیق مقاومت ویژه لایهها را فراهم نمیسازد.
ـ غیر متمرکز کوچک بازه:
ـ نگار میکرولاگ (ML) :
این سوند شامل یک بالشتک کائوچوئی است که توسط یک سیستم قوی مناسب به قسمتی از جدار چاه میچسبد و به این ترتیب بالشتک مستقیما روی سازند مورد بررسی قرار میگیرد. دستگاه میکرولاگ به طور همزمان از یک آرایش میکرو نرمال("۲) و یک آرایش میکرو انورس ("۱×"۱) تشکیل شده است.
ـ شعاع بررسی
در صورت ضخیم بودن گل کبره اثر آن بر اندازهگیری قابل توجه خواهد بود. اما از آنجایی که دستگاه مذکور ۲ نگار (میکرونرمال و میکروانورس) را بدست میدهد با شناخت ضخامت گل کبره و مقاومت آن میتوان مقاومت ویژه زون شسته شده (RXO) را بدست آورد.
ـ متمرکز کوچک بازه:
ـ میکرو لاترولاک (MLL) :
این دستگاه کاملا مشابه لاتروگ ۷ است که روی یک بالشتک کائوچوئی و توسط فنر به دیواره چاه میچسبد . جداسازی قائم آن معادل ۱/۷ اینچ است همانطور که گفته شد شعاع بررسی این دستگاه کوچک است به طوری که اگر رخنه با گسترش کافی وجود داشته باشد زون دست نخورده تاثیری در اندازهگیری نخواهد داشت.
ـ نگار پراکسی میتی (Proximity log) :
اصول کار این دستگاه نزدیک به لاترولاگ ۳ است ولی الکترودهای آن مستطیلی شکل و هم مرکزاست. تاثیر گل کبره بر این دستگاه نسبت به دستگاههای دیگر(MLL) کاهش مییابد، بنابراین تأثیر فیلترای گل حفاری روی آن بیشتر است، البته به دلیل شعاع بررسی بزرگتر،تاثیر Rt روی آن افزایش مییابد.
ـ نگار ریز آرایش کروی کانونی (MSFL) :
سوند مذکور مشابه آرایش SFL است اما اکترودهای آن روی بالشتک قرار داشته و به دیواره چاه می چسبند. این سوند دارای ۲ مزیت است:
الف) توانایی تلفیق با سایر دستگاهها مانند DLL و DIL را دارد که به این ترتیب میتوان در زمان اندازهگیری و ثبت ، صرفهجویی کرد.
ب) به دست دادن مقداری نزدیک به Rxo حتی با وجود گل کبره ضخیم و رخنه ضعیف.
ـ شعاع بررسی:
شعاع بررسی این دستگاه بین M LL وproximity log) PL)است.
ـ نگار پتانسیل خود زا (SP) :
برای اولین بار در سال ۱۲۲۸ شلومبرژه پدیده پتانسیل خود زا را در درون چاهها کشف کرد. بین الکترود ثابت واقع در سطح والکترود دیگری که در چاه جابهجا میشود، یک اختلاف پتانسیل الکتریکی خود بخودی و طبیعی وجود دارد. این پتانسیل که از سازندی به سازند دیگر متفاوت است، دارای تغییراتی در حدود چند ده یا چند صد میلی ولت است.
در نمودارهای حاصل از این لاگ ،مقدار sp حاصل از رس را به عنوان پتانسیل صفر در نظر میگیرند و مقدار جابجایی منحنی را در زونهای دیگر نسبت به خطی به نام «خط مبنای شیل یا رس» که همان صفر است میسنجند.
ـ کاربردها :
به دنبال بررسی پارامترهای زمین که موثر بر اندازهگیری sp است، میتوان گفت که منحنی sp در موارد زیر کاربرد دارد:
الف) آشکارسازی طبقات متخلخل و تراوا: عموما در این طبقات جابهجایی sp از خط مبنای شیل قابل مشاهده است.
ب) تعین مقاومت ویژه آب سازند (Rw)
پ) تعیین لیتولوژی (شناخت افقهای رسی یا ذغالی و ارزیابی مقدار رس موجود در یک مخزن)
د ) همبستگی چاهها(به این صورت که در چاههای مجاور سازندهای مختلفی را که به وسیله لاگ مشخص شدهاند، با هم مقایسه کرده و با وصل کردن لایههای مشابه به یکدیگر مسیر گسترش آن لایه را تشخیص میدهند)
ه ) امکان بررسیهای درجه اشباع نفت یا گاز در ماسههای شیلی
و) امکان بررسی محل تماس گاز و آب در ماسههای شیلی
تدوین: محسن اطمینان ـ دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت دانشکده فنی دانشگاه تهران ـ خبرنگار مهندسی نفت سرویس مسائل راهبردی دفتر مطالعات خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست