چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
جهانی شدن و كنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان
بررسی وضعیت زن مسلمان در رابطه با ابعاد مختلف جهانی شدن در زمینههای اقتصادی، فرهنگی، حقوقی و... و نقش و موضعگیری و مشكلاتی كه در این راستاد دارد و یا با آن موجه است، بسیار ضروری است به زبانی دیگر باید دید وضعیت زن مسلمان كه علاوه بر تعلقات قومی، فرهنگی و سنتی خاص خود از لحاظ دینی، به آیین اسلام وابسته و ارزشها و آموزهها و احكام آن را باور دارد، در رابطه با كنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان كه خود یكی از مظاهر جهانی شدن است و در مقام ملتزم كردن حكومتها به رفع تبعیض علیه زنان و احقاق حقوق آنها و ترویج فرهنگ یكسان نگری از لحاظ ارزشی و حقوقی بین دو جنس نوع بشر یعنی زن و مرد، میپردازد چگونه است؟ و چه برخوردی باید داشته باشد؟ آیا میتواند به آن اتكاء و استناد كند و برای اجرایی شدن آن تلاش نماید و یا به خاطر تامین نكردن منافع و مصالح او و مغایرت مقررات آن با باورهای دینی و احكام شرعی و معتقدات اسلامی باید برخوردی مخالف و یا حداقل بسیار احتیاط آمیز با آن داشته باشد و ارزش انسانی ، حقوق اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی خود را با دید دیگری تفسیر و در جای دیگر جستجو كند طبعاً اگر چه حدود مقاله حاضر، امكان بحث گسترده،تحلیل صحیح و نتیجهگیری كامل را در این زمینه نمیدهد لیكن اشارهای كلی و مقدمه وار بر موضوع ، وضعیت كنوانسیون ، جایگاه آن و موقعیت خاص زن مسلمان در این رابطه دارد، در این مكان امكانپذیر است
ابتدا نگاهی به كنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان و پیام آن، موقعیت كنونی و میزان و نحوه پذیرش آن از سوی دولتها میافكنیم. آن گاه اشارهای به موافقات و معارضات آن با مبانی اسلامی نموده و سپس نتیجهگیری و نظر پیشنهادی در برخورد با آن را مطرح خواهیم كرد.
۱ - نگاهی اجمالی به محتوا و موقعیت كنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان
كنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان در تاریخ ۱۸ دسامبر ۱۹۷۹ (۲۸ آذر ۱۳۵۸) طی قطعنامه شماره ۳۴/۱۸۰ به تصویب محمع عمومی سازمان ملل متحد رسید و در تاریخ سوم سپتامبر ۱۹۸۱ (سوم شهریور ۱۳۶۰) با تودیع بیستمین سند تصویب از سوی دولتها به دبیر كل سازمان ملل متحد، طبق ماده ۲۷ كنوانسیون، قدرت اجرایی پیدا كرد.
در حال حاضر بالغ بر۱۹۱ كشور، به كنوانسیون پیوستهاند و از كشورهای اسلامی نیز ۵۱ كشور به عضویت آن در آمدهاند، میتوان گفت در میان معاهدات حقوق بشری و به ویژه شش معاهده اصلی حقوق بشری پس از كنوانسیون حقوق كودك كه دارای ۱۹۲ عضو و بیشترین عضو را داراست، كنوانسیون حقوق زن از این حیث در مقام دوم قرار دارد.
تلاش گسترده سازمان ملل برای اینكه تا سال ۲۰۰۰ كلیه دولتهای عضو سازمان ملل به عضویت این كنوانسیون در آینده به موفقیت كامل نرسید.
كنوانسیون مشتمل بر یك مقدمه نسبتاً طولانی و شش بخش در ۳۰ ماده میباشد در مقدمه از یك سو به اسناد مهم بین المللی چون منشور ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاقهای بین المللی حقوق بشر بر كرامت و ارزش انسانی هر فرد انسانی اعم از زن و مرد و برابری زن و مرد از این حیث اشاره شده و از سوی دیگر مصلحت جامعه بشری و حفظ و تقویت خانواده و حتی تحكیم صلح و امنیت بین المللی در گرو پذیرش و اجرای تساوی حقوق زن و مرد و رفع تبعیض اعلام گردیده و بر ظلمی كه در طول تاریخ و به خصوص در شرایط خاص و دشوار بر زنان رفته و همچنان نیز ادامه دارد و باید در رفع آن كوشید تاكید شده است در بندی از مقدمه آمده است: " تبعیض علیه زنان، ناقض اصول برابری حقوق و احترام به كرامت انسانی است و مانع شركت زنان در شرایط مساوی با مردان در زندگی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی كشور نیز گسترش سعادت جامعه و خانواده شده "
در فراز دیگر: " سهم عمده زنان در تحقق رفاه خانواده و پیشرفت جامعه، كه تا كنون كاملاً شناسایی نشده است. اهمیت اجتماعی مادری و نقش والدین در خانواده و در تربیت كودكان "یاد آوری شده است بخشهای ۱ تا ۴ به بیان مسایل ماهوی مربوط به حقوق زنان و برابری با مردان و رفع تبعیض میپردازد، بخش ۵ نهاد نظارتی را توضیح میدهد و بخش ۶ برخی ضوابط شكلی مربوط به نحوه تصویب و الحاق به كنوانسیون و نحوه اعمال حق شرط و حل اختلاف در مفاد آن را بیان مینماید.
بخش اول (از ماده ۱ تا ۶) به بیان قواعد اساسی مربوط به رفع تبعیض علیه زنان میپردازد، ماده ۱ تبعیض علیه زنان را تعریف و اجمالاً مقرر میدارد: هر گونه تمایز، استثناء، یا محدودیت بر اساس جنسیت كه بر به رسیمت شناختن حقوق بشر زنان و آزادیهای اساسی آنان و بهره مندی و عمال حقوق بر پایه مساوات با مردان، اثر مخرب، بگذارد... تبعیض محسوب میشود.
در این بخش به دولتهای عضو تكلیف شده كه اگر اصل مساوات حقوقی زنان و مردان را در قانون اساسی و یا سایر قوانین مربوط خود نگنجاندند، وارد نموده و تمام تلاش و تدبیر خود را در همه زمینهها از جمله قانونگذاری ، اصلاح و لغو قوانین تبعیضآمیز و تغییر الگوهای رفتاری اجتماعی و فرهنگی برای برانداختن تعصبات و عادات و رسوم غلط تبعیض نگر به عمل آورند.
بخش دوم (مواد ۷ تا ۹) به حق مساوی مشاركت زنان در زندگی سیاسی ، عمومی ، احراز مشاغل ، مقامات سیاسی و اجتماعی در صورت دارا بودن شرایط دیگر میپردازد، همچنین در زمینه كسب، تغییر و یا حفظ تابعیت، به زنان حقوق مساوی بامردان میدهد و امكان سرایت تابعیت مادر به كودك را نیز مطرح مینماید.
حقوق اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی در بخش سوم (مواد ۱۰ تا ۱۴)، مورد بررسی قرار گرفته و بر رفع تبعیض در زمینه آموزشی از هر حیث و دادن فرصت یكسان تاكید شده است (ماده ۱۰) ماده ۱۱ با شناسایی حق اشتغال به عنوان حق لاینفك انسانی هر گونه تبعیضی در زمینه اشتغال و استخدام و مزد و تامین اجتماعی و... را ممنوع كرده و حمایتهای مربوط به دوران حاملگی و شیردهی را برای زنان پیش بینی نموده است. ماده ۱۴ وضعیت زنان روستایی را مورد توجه خاص قرارداده و از دولتهای عضو خواسته است كلیه اقدامات لازم را به منظور رفع تبعیض از زنان در مناطق روستایی به عمل آورند.
بخش چهارم (مواد ۱۵ تا ۱۶) به مسئله تساوی زن و مرد در برابر قانون و نیز در رابطه با حقوق خانواده از جمله انتخاب همسر و انعقاد ازدواج، دوران زوجیت حقوق و مسئولیت مربوط به فرزندان، انحلال ازدواج و امثال آن میپردازد.
بخش پنجم (مواد ۱۷ تا ۲۲) شامل مقررات مربوط به نهاد نظارتی است كمیتهای مركب از ۲۳ كارشناس در زمینه حقوق زن از میان اتباع كشورهای عضو كنوانسیون به نام (كمیته رفع تبعیض علیه زنان) تشكیل میشود، دولتهای عضو طبق ماده ۱۸ موظفند در مورد اقدامات تقنینی، قضایی و اجرایی خود در جهت اجرای مفاد كنوانسیون گزارشهایی به دبیر كل سازمان ملل بدهند، این گزارشها كه پس از اولین گزارش مقدماتی، هر چهار سال یكبار ارایه خواهد شد، در كمیته مطرح و مورد رسیدگی قرار میگیرد و سرانجام بخش ۶ (مواد ۲۳ تا ۳۰) همان طور كه اشاره شد مقررات شكلی مربوط به تصویب و الحاق، زمان لازم الاجرا شدن كنوانسیون، در خواست تجدید نظر، اعلام تحفظ ، حق شرط (Reservation) و... بیان میكند.
دولتهایی كه كنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان را تصویب كردهاند، برخی بدون قیدو شرط، خود را به اجرای مفاد آن ملتزم نموده و تعداد قابل توجهی نیز با اعمال حق شرطهای آن را تصویب نموده و نسبت به اجرای برخی از مقررات آن خود را ملتزم ندانستهاند.
دكتر حسین مهر پور
استاد دانشكده حقوق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست