یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
روابط والد ین ونوجوانان
نوجـوانـان برای بـیان مشـکـلات و نیازهای خـود و هم چنین برای کسب اطلاعات، نیاز دارند که با دیگران گفتگو و مشورت کنند.
مشاور با توجه به نقشها، مسئولیتها و فشارهایی که نوجوان با آنها درگیر است، به او میآموزد تا دانشی را که از طریق خانواده، مدرسه و دیگر منابع به دست آورده است، به بهترین نحو به کار گیرد. اما چنین کاری ساده نیست و این امر بنیادی، مهارتهای ویژهای را میطلبد.
● توصیههای مهم
▪ سالهای بلوغ، اغلب دوران سرکشی و تمرد است.
نباید با این سرکشی که نمودی از اعلام استقلال است، غیرمنطقی و شدید برخورد شود.
بلکه باید جنبههای مثبت آن را تقویت و جنبههای منفی آن را گوشزد کرد.
▪ همه نوجوانان در جستجوی هویتاند و از خود میپرسند: «من کیستم؟» نوجوان از «هیچ کس بودن»، «به جای نرسیدن» و «بیارزش بودن» در هراس است. نافرمانی و تمرد میکند اما قصدش آزار پدر و مادر نیست. میخواهد هویتش، وجود خارجی داشتن و اختیارش را تجربه کند و در این مسیر، گاه ضدیتطلبیاش به اوج میرسد.
پدر و مادر باید با تحمل ناشکیبایی فرزند نوجوانشان به او کمک کنند. تنهایی او را تأیید کنند و به او احترام بگذارند. اگر نوجوان نتواند با این بحران کنار بیاید، دچار سردرگمی و بحران هویت میشود.
این امر میتواند به اختلالات رفتاری نظیر فرار از منزل، رفتار جنایی یا اختلالات روانی منجر شود. نوجوانان گاهی برای مقابله با این سردرگمی هویت، خود را با گروهها و فرقههای خاصی پیوند میدهند یا با قهرمانان مردمی همانندسازی میکنند.
▪ اغلب نوجوانان نسبت به اصلاح گفتههایشان واکنش نشان میدهند و عکسالعمل سریع والدین، امکان آموزش و جلب دوستی آنان را کاهش میدهد. مواردی را که با گذشت زمان به نوجوان اثبات و تفهیم میشود، باید به گذشت زمان سپرد و در سایر موارد نیز موضعگیری مستقیم نباید کرد.
▪ به خلوت نوجوانان احترام بگذارید. احترام به خلوت، نشانه ارجی است که برای آنها قایل میشویم تا مستقل از ما رشد کنند.
باید توجه داشت که این استقلال، آنان را برای زندگی مستقل آینده آماده میکند و در صورتی که از این مرحله به خوبی خارج نشوند، شخصیتی وابسته پیدا میکنند یا دچار سایر اختلالات شخصیتی میشوند.
▪ در صحبت با نوجوان از ضد و نقیضگویی بپرهیزید. وقتی با شما مشاوره میکند، نظریات خود را با صراحت به او بگویید. صراحت لهجه شما باعث قوت قلب و اطمینان نوجوان در پیمودن راهی میشود که در پیش دارید.
▪ در مورد آینده، نوجوان پیشگویی و پیشبینی نکنید. به جای این کار بهتر است او را برای برخورد با مشکلات آماده کنید، زیرا نوجوان در سالهای آینده با انواع مشکلات روبه رو میشود و باید با واقعیت زندگی آشنا شود، البته نه به گونهای که فقط مشکلات و سختیها را برایش بگویید و او را نسبت به آینده بدبین کنید، بلکه همه جنبههای زندگی را به زبانی ساده برای او تشریح کنید.
▪ هنگامی که نوجوان کاری را شروع میکند، احساسات او را جریحهدار نکنید. دیدگاهها و برداشتهایش را به تمسخر نگیرید و بدون علت با او مخالفت نکنید. به سلیقهاش احترام بگذارید و او را در امور خانوادگی شرکت دهید.
در لحظات تشویق و اضطراب باید نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
الف) با توجه به طبیعت نوجوانی و تغییرات رفتاری نوجوان، نگرانی و عصبانیت والدین طبیعی است.
ب) حق طبیعی والدین است که بدون احساس تقصیر و شرمندگی، عصبانیت خود را بروز دهند و در این راه تنها برای خود یک محدودیت قائل شوند و آن تحقیر نکردن شخصیت فرزندشان است.
عصبانی شدن و در عین حال با احترام سخن گفتن، آسان نیست و والدین باید هنر برخورد با فرزند خود را داشته باشند و با خویشتنداری و در عین حال ابراز احساسات، در تربیت فرزندانشان بکوشند.
والدین در زمینه رشد اجتماعی و سازگاری اجتماعی نوجوان، مسئولیتهایی دارند؛ از جمله:
الف) باید از اهمیت رشد اجتماعی نوجوان آگاه باشند.
ب) باید بدانند رشد و تکامل اجتماعی سالم برای نوجوان در چه شرایطی امکانپذیر است.
ج) باید به نوجوان کمک کنند که فعالیتهای مطلوب اجتماعی داشته باشد.
د) در صورتی که نوجوان در برقراری سازگاری اجتماعی مشکلاتی داشته باشد، والدین باید به آن توجه کنند و او را مورد حمایت قرار دهند.
عبدالمهدی حمد باغستانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست