سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

BIOSTAR TPOWERX۵۸, نمایش قدرت واقعی یک مادربرد


BIOSTAR TPOWERX۵۸, نمایش قدرت واقعی یک مادربرد

BIOSTAR به دلیل کیفیت خوب محصولات خود بین کاربران ایرانی به خوبی شناخته شده است این شرکت با بردن جوایز متعدد اورکلاک برای مادربردهایش به خوبی توانسته ثابت کند که از دیگر رقبا در این حوزه چیزی کم ندارد

BIOSTAR به دلیل کیفیت خوب محصولات خود بین کاربران ایرانی به خوبی شناخته شده است. این شرکت با بردن جوایز متعدد اورکلاک برای مادربردهایش به خوبی توانسته ثابت کند که از دیگر رقبا در این حوزه چیزی کم ندارد. دیگر خصوصیت خوب مادربردهای این شرکت قیمت مناسب آنها در مقایسه با قابلیت‌هایی است که به کاربران در محصولاتش عرضه می‌کند. از این حیث مادربردهای BIOSTAR نه در ایران، بلکه در تمام دنیا محبوب حرفه‌ای‌ها است. جالب است بدانید که BIOSTAR به بازار ایران اهمیت زیادی می‌دهد تا جایی که در وب‌سایت رسمی خود برای کاربران ایرانی زبان فارسی را نیز گنجانده است.

البته تلاش نماینده ایرانی این برند در انجام این مهم بی‌تاثیر نبوده است. TPOWERX۵۸ یکی از آخرین مادربردهای این شرکت می‌باشد که با همکاری شرکت انفورماتیک گستر، نماینده محصولات این شرکت در ایران در اختیار تیم فنی مجله برای بررسی قرار گرفت. در نگاه اول به پکیج این مادربرد در می‌یابیم که با یک محصول حرفه‌ای طرف هستیم. پس از باز کردن پکیج با خود مادربرد و البته تجهیزات جانبی آن روبرو می‌شویم. طراحی و جاگذاری المان‌های سخت‌افزاری روی مادربرد به همراه سیستم خنک‌کننده تقریباً بزرگ آن هر بیننده‌ای را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. همانطوری که از نام این مادربرد هم مشخص است، TPOWERX۵۸ از آخرین شاهکار اینتل یعنی چیپ X۵۸ بهره می‌برد.

این چیپ دارای قابلیت‌های زیادی است که مهمترین آن پشتیبانی از هر دو تکنولوژی SLI و CrossFire است. به این ترتیب کاربران حرفه‌ای بدون نگرانی از سازگاری مادربرد خود می‌توانند به صورت آزادانه بین تکنولوژی‌های SLI از NVIDIA و CrossFire از ATI یکی را به دلخواه انتخاب کنند. لازم به ذکر است که تکنولوژی‌های SLI و CrossFire به کاربران اجازه استفاده از چند کارت گرافیک به صورت همزمان روی یک سیستم را می‌دهند. مادربرد TPOWERX۵۸ با داشتن ۳ اسلات PCI-Express به شما امکان بهره‌مندی از ۳ کارت گرافیک به صورت همزمان روی یک سیستم را داده است. از دیگر قابلیت‌های بی‌نظیر چیپ X۵۸ که مادربرد TPOWERX۵۸ به خوبی از آن بهره گرفته می‌توان به پشتیبانی آن از حجم بالای حافظه رم اشاره نمود.

این چیپ به شما اجازه می‌دهد با بهره‌گیری از ۶ اسلات DIMM بتوانید تا ۲۴ گیگابایت رم DDR۳ را روی این مادربرد نصب کنید. به این ترتیب هر اسلات DIMM می‌تواند تا ۴ گیگابایت رم DDR۳ را پشتیبانی کند. اسلات‌های رم تعبیه شده روی TPOWERX۵۸ می‌توانند به صورت استاندارد از سرعت‌های ۱۰۶۶/۱۳۳۳/۱۶۰۰ پشتیبانی کنند ولی شما با اورکلاک مادربرد می‌توانید این میزان را در حالی که مادربرد کاملاً پایدار است به ۱۸۶۶ نیز افزایش دهید. از آنجایی که پردازنده‌های Core i۷ از ۳ کانال حافظه به صورت همزمان می‌توانند پشتیبانی می‌کنند (در گذشته ما حداکثر از کانال‌های دو گانه تحت عنوان Dual Channel می‌توانستیم بهره بگیریم) در این مادربرد نیز با کمک چیپ X۵۸ این تکنولوژی در اختیار کاربران قرار داده شده است. گفتنی است که سرعت هریک از کانال‌ها نیز با تغییر ضریب Multiplier قابل تنظیم است.

تمام این امکانات موجب شده که در حوزه بهره‌گیری از حافظه‌های رم TPOWERX۵۸ بسیار قدرتمندتر نسبت به اسلاف خود عمل کند. همانطوری که در بالا هم اشاره کردیم TPOWERX۵۸ از پردازنده‌های سری Core i۷ با معماری هسته Nehalem به خوبی پشتیبانی می‌کنند پس به طبع آن سوکت پردازنده این مادربرد LGA ۱۳۶۶ است. پردازنده‌های سری Core i۷ اینتل با برخورداری از تکنولوژی ساخت ۴۵ نانومتری اولین سری از پردازنده‌های اینتل به شمار می‌روند که کنترل کننده حافظه اصلی سیستم را در درون خود جای داده‌اند. این امر موجب شده که سرعت کلی سیستمی که از این پردازنده استفاده می‌کند بسیار بالا برود چرا که دیگر واسط کم سرعتی بین پردازنده و حافظه اصلی سیستم وجود ندارد. این پردازنده‌ها از ۸ مگابایت حافظه کش سطح ۳ برخوردار هستند که خود عامل دیگری بر بازده بسیار بالای این سری از پردازنده‌ها است.

TPOWERX۵۸ از اسلات PCI-Express ۲.۰ نیز برخوردار است. این اسلات نسبت به نسخه قدیمی‌تر اسلات PCI-Express به صورت تئوری از سرعت دو برابر در انتقال اطلاعات بهره می‌برد (البته در عمل این میزان تنها ۸۰ درصد بیشتر است.) این به این معناست که سرعت این اسلات در این نسخه به ۵GT/s رسیده است. بهره‌گیری از این اسلات با توجه به سرعت پیشرفت بازی‌ها و برنامه‌های گرافیکی و نیاز آنها به اسلات‌های پرسرعت‌تر برای انتقال داده بین سیستم و کارت گرافیک به زودی به یک الزام تبدیل خواهد شد. همچنین به زودی شاهد خواهیم بود که پورت eSATA اکسترنال در کنار پورت USB جایی برای خود باز کند. BIOSTAR با درنظر داشتن این نکته دو پورت eSATA اکسترنال با سرعت ۳Gb/s در TPOWERX۵۸ تعبیه کرده است.

سیستم خنک‌کننده پیشرفته این مدل بسیار خوب طراحی شده است. در این سیستم گرمای تولید توسط چیپ اصلی مادربرد توسط Pipe Lineها به Heat Sinkهای تعبیه شده در اطراف سوکت پردازنده منتقل می‌شود. هدف از چنین جاگذاری این بوده تا باد حاصل از فن پردازنده و همچنین فاصله کم با پشت کیس موجب شود تا گرمای منتقل شده به Heat Sinkها سریع‌تر به بیرون منتقل گردند. این شکل طراحی موجب شده که دمای چیپ‌ست تا ۱۰ درجه سانتیگراد بدون استفاده از هیچ گونه فنی روی چیپ‌ست کاهش بیابد. همچنین به کار نرفتن هیچ گونه قطعه مکانیکی در این سیستم موجب عدم استهلاک آن در درازمدت شده است. لازم به ذکر است که چیدمان Heatsinkها در اطراف سوکت پردازنده به گونه‌ای نیست که مزاحم قرار دادن سیستم‌های خنک‌کننده بزرگ روی پردازنده باشد.

همچنین گفتنی است که اندازه بزرگ Heatsinkها به این دلیل است که مادربرد در حالت اورکلاک دچار مشکل حرارتی نشود. اگر شما مایل باشید که علاوه بر این سیستم خنک‌کننده از فن نیز روی مادربرد بهره بگیرید، TPOWERX۵۸ از ۳ پورت برای تامین انرژی مورد نیز برای ۳ فن برخوردار است. کلیه خازن‌های به کار گرفته شده روی این مادربرد از نوع جامد بوده و از طول عمر و بازده کاری بسیار بالایی برخوردار هستند. همچنین بکارگیری این خازن‌ها موجب شده که پایداری این مادربرد حتی در شرایط بحرانی نیز در حداکثر میزان خود باقی بماند. پردازنده‌های Core i۷ به مدیریت انرژی دقیقی برای رسیدن به بازده بالا (به خصوص در هنگام اورکلاک) نیاز دارند به همین هم BIOSTAR در TPOWERX۵۸ با ۱۲ فاز انرژی پردازنده را تامین می‌کند. همچنین ۲ فاز مستقل هم به صورت جدا برای تامین انرژی اسلات‌ها رم درنظر گرفته شده است.

TPOWERX۵۸ از یک چراغ ۷-Segment هم برای نمایش حالت کار مادربرد برخوردار است. این نشانگر می‌تواند در هنگام بروز مشکلات بسیار به کار بیاید چرا که با نمایش یک نماد به شما می‌فهماند که مشکل از کجاست. در کنار این نشانگر دو کلید هم برای روشن و خاموش کردن و همچنین Reset کردن سیستم تعبیه شده است. همه این امکانات موجب شده که حرفه‌ای‌ها و دوستداران اورکلاک بتوانند با سادگی هر چه تمام‌تر حالت‌های موردنظر خود را روی این مدل تست کنند. روی این مادربرد ۶ پورت SATA در کنار هم به صورت عمودی جای داده شده‌اند. همچنین یک پورت IDE و یک پورت Floppy نیز روی آن به چشم می‌خورد.

جای پورت Floppy در کنار یکی از اسلات‌های PCI-Express مناسب نیست، چرا که اگر بخواهید از یک کارت گرافیک در همان اسلات PCI-Express استفاده کنید باید دور این پورت را خط بکشید! در پنل پورت‌های مادربرد در قسمت پشتی ۸ پورت USB در کنار ۲ پورت eSATA اکسترنال و یک پورت ۱۳۹۴ به همراه یک پورت SPDIF دیده می‌شود. همچنین در این قسمت پورت‌های لازم برای اتصال به یک سیستم صوتی ۷.۱ کاناله نیز تعبیه شده است. ارتباط با شبکه نیز در این مدل توسط دو پورت Ethernet با سرعت ۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰ صورت می‌گیرد. به کارگیری چنین گستره وسیعی از پورت‌ها به خوبی توانسته تمام سلایق کاربران را پاسخ دهد.

کلام آخر اینکه TPOWERX۵۸ نمایش قدرت واقعی یک مادربرد امروزی است و حرفه‌ای‌ها و دوستداران اورکلاک با خیال راحت می‌توانند از این مدل استفاده کنند. در ادامه می‌توانید نتایج تست‌های ما روی این مادربرد را مشاهده کنید.

محمدامین ناهید