پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

انتظار ظهور روی امواج رادیو


انتظار ظهور روی امواج رادیو

برنامه تا جمعه ظهور, جُنگ واره ای مهدوی است که از رادیو معارف پخش می شود

برنامه «تا جمعه ظهور» یکی از قدیمی‌ترین برنامه‌های شبکه رادیویی معارف است که در طول دوره‌های مختلف، همواره مورد اقبال شنوندگان فهیم رادیو و منتظران حضرت حجت‌بن‌الحسن (عج) قرار گرفته است. این برنامه با هدف گسترش، تعمیق و ترویج فرهنگ مهدوی و افزایش سطح آگاهی مخاطبان رادیو در حوزه معارف مهدوی و ارتقای بینش عمومی نسبت به اساسی‌ترین وظایف منتظران (قواعد ظهور) و مقابله با باورهای سست و خرافی و برداشت‌های غلط از نشانه‌های ظهور یا معارف مهدوی طراحی شده است. تا جمعه ‌ظهور در حقیقت جُنگ‌واره‌ای مهدوی با موضوعات متنوع است.

● افزایش بخش‌های کارشناسی

روز جمعه به استودیوی برنامه زنده تا جمعه ظهور می‌روم. این برنامه کاری از گروه معارف و فقه به‌سردبیری و تهیه‌کنندگی علی اسماعیلی، دستیاری تهیه حمید علیخانی و گویندگی رضا حبیبی است که هر جمعه از ساعت ۸ و ۳۵ دقیقه صبح از آنتن رادیو معارف پخش و همان روز ساعت ۲۲ و ۱۵ دقیقه بازپخش می‌شود. علی اسماعیلی از سال ۱۳۹۰ تهیه‌کنندگی و سردبیری این برنامه را به عهده دارد. وی می‌گوید مهم‌ترین کاری که در طول تهیه‌کنندگی او انجام شده، افزایش بخش‌های کارشناسی برنامه بوده است.

وی در پاسخ به این پرسش که «فکر می‌کنید برنامه شما باید آیتم محور باشد یا محتوامحور؟» ادامه می‌دهد: در برنامه، بخش‌های مختلفی داریم. «تا جمعه ظهور» برنامه محتوامحور است. سعی کرد‌ه‌ایم در کنار احساسی بودن برنامه، محتوا اصل آن را تشکیل دهد.

وی با اشاره به اهداف تولید برنامه می‌افزاید: برنامه تا جمعه ظهور تلاش می‌کند با هدف معرفت افزایی درخصوص امام زمان(عج) برای مخاطب و ایجاد فضای امید در جامعه روی آنتن برود. یک برنامه اگر نیاز جامعه و مخاطب را در نظر بگیرد و براساس آن، محتوا و بخش‌ها را طراحی کند، موفق خواهد بود.

اسماعیلی تصریح می‌کند: در این برنامه، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد شهبازیان، استاد و مدرس مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه به تبیین و بررسی معیارها و مولفه‌های شناخت حضرت حجت(عج) در زمان ظهور ایشان می‌پردازد. در قسمت‌های دیگر این برنامه، موضوع خانواده و تربیت مهدوی با کارشناسی استاد محمدباقر حیدری کاشانی، معرفی کتاب‌های مهدوی با کارشناسی حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا فوادیان پاسخ به پرسش‌های مهدوی با کارشناسی حجت‌الاسلام والمسلمین نصوری، از کارشناسان حوزه مهدویت تقدیم شنوندگان رادیو معارف می‌شود.

وی ذکر ۱۴ صلوات در ابتدای برنامه برای سلامت حضرت و تشویق مخاطب به این فضیلت، عهد قرائت یک صفحه از قرآن به منظور تعجیل در ظهور حضرت، پاسخ دادن به سوالات مهدوی شنوندگان در این بخش، برگی از کتاب مهدوی و معرفی کتاب در حوزه مهدویت، دلگفته‌های جمکرانی، گزارش تولیدی از حرف‌های دل زائران جمکران درخصوص مولایمان حضرت ولی عصر(عج)، معرفی وب سایت‌های مهدوی و دعای سلامت حضرت با فضاسازی مناسب را از جمله بخش‌های اصلی برنامه عنوان می‌کند.

● ارتباط، ابزار هموار کردن درک متقابل میان گوینده و مردم

رضا حبیبی متولد ۱۳۵۴ کارشناس مترجمی زبان انگلیسی است که از سال ۸۳ در رادیو معارف گویندگی می‌کند. وی حدود سه سال است اجرای این برنامه را به عهده دارد.

وی درخصوص ویژگی‌های اجرای این برنامه می‌گوید: وی‍ژگی عمده این برنامه، محوریت مباحث مهدویت است. در اصل این برنامه با هدف معرفت‌افزایی درخصوص امام زمان(عج) برای مخاطب و ایجاد فضای امید در جامعه و همچنین ارتباط معنوی زیبای شنونده‌های رادیو معارف در صبح جمعه پخش می‌شود. جمعه‌ها به آقا امام زمان(عج) تعلق دارد و شور و شوق و عشق مخاطبان به آقا امام زمان(عج) از تلفن‌ها و پیامک‌های برنامه کاملا محسوس و ملموس است.

وی معتقد است: گوینده و مجری باید تخصص، دانش، قدرت تحلیل، درک حساسیت و شناخت ضرورت طرح موضوع را در برنامه در حد کمال و تمام داشته باشد و بنده هم تلاش کرده‌ام در این برنامه با مطالعه و اشراف به بخش‌های مختلف حضور پیدا کنم.

حبیبی در پاسخ این پرسش که تفاوت اجرای شما با مجریان دیگر چیست، می‌گوید: این تفاوت را باید از مخاطبان و همچنین همکاران بنده پرسید، ولی خودم فکر می‌کنم ضمن تلاش برای اجرای برنامه براساس معیارها و استانداردهای خاص، از طریق جملات کوتاه و اشعار زیبا در برقراری ارتباط حسی و معنوی با شنونده موثر باشم. برخی معتقدند گوینده و مجری در موفقیت یک برنامه بسیار تاثیرگذار است و می‌تواند به جذابیت آن کمک کند. ارتباط، ابزار هموار کردن درک متقابل میان گوینده و مردم است و این مهم نیازمند ظریف‌ترین و شفاف‌ترین شیوه‌های کلامی در رادیوست. به نظرم گوینده و مجری ناآشنا به جاذبه‌های کلامی در برقرار کردن ارتباط موثر و پایدار ناتوان خواهد بود. شاید بتوان گفت مفهوم ارتباط به معنای تسخیر مخاطب علاقه‌مند، ایجاد رغبت در شنونده برای دنبال کردن برنامه و اثرگذاری بر نگرش و رفتار اوست.

وی ادامه می‌دهد: برای دستیابی به این مهارت‌ها لازم است با دانش ارتباطات آشنا شد، نظریه‌های ارتباطی را آموخت و مخاطب را بخوبی شناخت. بنده هم سعی کرد‌ه‌ام مخاطب برنامه را که صبح جمعه و در لحظات بسیار معنوی با رادیو معارف همراه است، بشناسم و برای شنیدن برنامه تا پایان و بهره‌برداری از مباحث مطرح شده در آن رغبت ایجاد کنم.

آیدا بوالی