دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

فصل داغ تفریح


فصل داغ تفریح

هر دمی که فرو می دهیم و هر بازدمی که پس می فرستیم لحظه ای از عمر ماست که می تواند خوب یا بد بگذرد خوب یعنی شاد و با هدف و بد یعنی مایوس کننده و کسالت آور

هر دمی که فرو می‌دهیم و هر بازدمی که پس می‌فرستیم لحظه‌ای از عمر ماست که می‌تواند خوب یا بد بگذرد؛ خوب یعنی شاد و با هدف و بد یعنی مایوس‌کننده و کسالت‌آور.

لحظات ملال آور در زندگی خیلی از ما وجود دارد، چه از آن زمان که کودکیم و بی اختیار​ بناچار چشم به دست بزرگ تر ها می دوزیم تا راهی برای سرگرم شدن پیش پایمان بگذارند و چه وقتی نوجوان و جوانیم و نه پولی برای تفریح کردن داریم و نه کسی را که همراه و همپای ما باشد و به کار روزهای تنهایی مان بیاید.

میانسالی و سالخوردگی خیلی از ما هم چیزی جز این نیست، سال هایی با وقت های آزاد زیاد و برنامه های خیلی کم برای پربار کردن این لحظه ها.

شاید برای همین است که بیشتر ما بی آن که کاری کرده باشیم، احساس خستگی می کنیم و آنقدر بی حوصله ایم که هر که ما را ببیند، به یاد کشتی غرق شده ها می افتد.

واقعیت این است که بیشتر ما تفریح نداریم و راهی برای سرگرم کردن خود و خانواده مان بلد نیستیم. بعضی از ما فکر می کنیم برای تفریح کردن باید زیاد پول داشت تا مثلا به سفرهای آنچنانی برویم و در بهترین هتل ها خوش بگذرانیم.

البته بدون پول و با دست خالی نمی شود از این جنس تفریحات داشت، اما این که تفریح کردن و سرگرم شدن را فقط به داشتن پول زیاد منحصر کنیم، ایده درستی نیست.

ما آدم ها در هر شغل و جایگاهی که باشیم یا در هر کدام از دهه های عمر که به سر ببریم، به تفریح نیاز داریم، به این که در ساعت هایی که کاری برای انجام دادن نداریم، برنامه و هدفی داشته باشیم که جسم و جانمان را جلا دهد و حس زنده و پویا بودن را به ما برگرداند.

● تفریح چیست؟

بعضی از ما معتقدیم آنقدر در زندگی ماشینی و فشارهای اقتصادی و کم حوصلگی های ناشی از آن غرق شده ایم که حتی تفریح کردن را هم بلد نیستیم. به زعم بعضی از ما، تفریح کردن و سرگرم شدن در رفتن به یک رستوران، کافی شاپ یا پارک خلاصه می شود که ته آن نیز چیزی جز خوردن نیست. یعنی به زعم ما خوردن یک نوع تفریح است.

بعضی از ما هم فکر می کنیم تفریح کردن فقط به آن است که بار سفر ببندیم و جایی دور از خانه سرگرم شویم که این کار هم پول می خواهد و هم وقت که خیلی از ما این دو یا یکی از آنها را نداریم.

پس نتیجه همین می شود که حالا هست یعنی بیشتر ما چون تفریح کردن و سرگرم شدن را بلد نیستیم و آن را محدود به کارهایی خاص می کنیم و از آنجا که امکانات برایمان مهیا نیست، خانه نشینی و دست روی دست گذاشتن را انتخاب می کنیم و اوقات فراغتمان را بیهوده می گذرانیم.

اما دامنه تفریح گسترده تر از آنی است که بیشتر ما گمان می کنیم. در تعاریف علمی، تفریح مجموعه ای از فعالیت هاست که افراد در وقت های آزاد خود انجام می دهند و از انجام این کارها هدف دارند. پس طبق این تعریف، رفتن به سفر، رستوران، پارک یا سینما جزو تفریحات است، اما همه آن نیست چون مثلا انجام یک کار هنری و سرگرم شدن با آن، خواندن کتاب، شرکت در فعالیت های اجتماعی، ورزش و تحرک جسمانی، تماشای تلویزیون و گوش دادن به موسیقی هم می تواند انتخاب مناسبی برای سرگرم شدن در اوقات فراغت باشد.

● تفریح، واجب مثل نان شب

ما زنده ایم و باید زندگی کنیم و شاد باشیم و از گردش ایام لذت ببریم، اما این شاد زیستن و داشتن زندگی با کیفیت برای همه آدم ها میسر نمی شود چون سختی های زندگی امروزی بویژه تنگناهای مالی مجال پرداختن به فعالیت های دلخواه را به بیشتر افراد نمی دهد.

با این حال نپرداختن به تفریح و سرگرمی توجیه شدنی نیست چون تفریح چیزی است شبیه نفس یا نان شب که بدون آنها هیچ کس زنده نمی ماند. تفریح کردن هم لزوما هم معنی پول خرج کردن نیست چون سرگرمی هایی که پول زیاد نیاز ندارد در فرهنگ ما کم نیست.

مثلا بازی های قدیمی که کودکان، نوجوانان و بزرگسالان زیادی را مشغول می کرد و ساعت ها آنها را شاد و دور هم نگه می داشت بجز یک توپ​ یا تکه ای طناب و کش یا تعدادی سنگ هزینه دیگری نداشت که البته حالا بیشتر این سرگرمی ها فراموش شده و بچه های غریبه با این بازی ها حتی اسم آن را نیز نشنیده اند.

از ته تفریح خیلی چیزها در می آید. تفریحاتی که بویژه به صورت دسته جمعی انجام می شود​ و حس تعلق به گروه و همکاری برای رسیدن به هدف را در ما تقویت می کند. همچنین تفریحات گروهی، افراد را خلاق و مبتکر می کند و آنها را از لاک تنهایی خود بیرون می کشد و شادی و عاطفه مثبت را در آنها بالا می برد.

اما اینها تنها بخش کوچکی از فواید تفریح است که به ما اجازه می دهد آن را مثل نفس کشیدن مهم بدانیم. دانشمندان می گویند تفریح، متوسط عمر انسان را افزایش می دهد، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته را کم می کند، مانع بروز پوکی استخوان و ابتلا به دیابت می شود و احتمال مبتلا شدن به انواع سرطان را کاهش می دهد چون تفریح میزان رضایت ما از زندگی را بالا می برد و با تقویت اعتماد به نفس به ما کمک می کند​ کیفیت زندگی را بالا ببریم و در سایه انرژی مثبت حاصل از آن، سلامت جسم و روان خود را تقویت کنیم.

● تفریح درمانی

تاثیر تفریح در زندگی آدم ها آنقدر زیاد است که برخی پزشکان در شاخه ای به نام تفریح درمانی کار می کنند. تفریح به چشم آنها ابزاری برای درمان است که به تقویت ظرفیت ذهنی و جسمی و اجتماعی افراد کمک می کند و در نهایت آدم ها را به سمت داشتن زندگی با کیفیت سوق می دهد.

در واقع تفریح درمانی در ادامه مسیر درمان و به منظور توانبخشی بیماران و افراد ناتوان کار می کند چون متخصصان این رشته باور دارند این شیوه درمان اثرات بیماری یا ناتوانی بیماران را کم می کند و با ایجاد حس بهتر شدن در آنها به بهبود وضع جسمانی و روانی افراد منتهی می شود.

● خانواده محور سرگرمی

دارایی هر انسان خانواده اوست، درست است که تفریح با دوستان یا سرگرم شدن زیر نظر پزشکان می تواند به داشتن زندگی با کیفیت تر منجر شود، اما اگر این تفریح در کنار خانواده باشد، نتایج بهتری خواهد داشت.

تا به حال دیده اید یک کودک وقتی با فردی از اعضای خانواده یا فامیلی که دوستش دارد، بازی می کند چه حس خوبی دارد؟ کودک شاد است چون از این که وقتش را با خانواده و عزیزانش بگذراند، احساس آرامش و امنیت می کند. کودکان وقتی بزرگ می شوند نیز همین طور فکر می کنند بویژه وقتی نوجوان اند و پا به دوره جوانی می گذارند و بیشتر از هر زمان دیگر به بودن با خانواده نیاز دارند.

جامعه شناسان و روان شناسان معتقدند تفریحی مناسب است که بتواند افراد خانواده را کنار هم جمع کند و در عین جدی نبودن، بار فکری نیز داشته باشد. اما همه خانواده ها شانس داشتن چنین تفریحاتی را ندارند چون به دلایل مختلف از هم دور افتاده اند و اگر فرصتی برای تفریح و با هم بودن داشته باشند، به آنها خوش نمی گذرد.

برای همین است که جامعه شناسان می گویند باید در کنار کسانی تفریح کرد که از نظر فکری، سلیقه ای و عاطفی به هم نزدیک باشند چون در غیر این صورت از تفریح جز تجربه ای کسالت بار و آزاردهنده باقی نمی ماند.

این اظهارات نشان می دهد تفریح، الگویی برای زندگی است که باید از ابتدای تشکیل خانواده برای آن برنامه ریزی کرد.

یعنی زوج هایی می توانند زندگی توام با تفریح داشته باشند و این تجربه خوشایند را به فرزندان نیز منتقل کنند که از روز نخستی که تصمیم به با هم بودن زیر یک سقف رفتن می گیرند، مبنای زندگی را بر داشتن تفریح و کنار هم بودن بگذارند و گرنه خانواده هایی که از ابتدا از هم دورند و در جذب فرزندان در محیط خانه موفق نبوده اند حتی اگر تفریح نیز داشته باشند به آنها خوش نمی گذرد و حس خوب با هم بودن را تجربه نمی کنند.

مریم خباز