سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا

دندان مرا به زندگی برگردان, دکتر


دندان مرا به زندگی برگردان, دکتر

اگر دندان مان در اثر ضربه از دهان مان بیرون پرید, چه کار کنیم

اورژانس‌های دهان و دندان، یکی ‌دو تا نیستند؛ به‌عنوان نمونه می‌توان گفت هرازگاهی مواردی پیش می‌آید که در جریان حوادث یا تصادف‌ها، یک یا چند دندان از داخل فک خارج می‌شود و اصطلاحا بیرون می‌پرد...

به‌خصوص با شروع تعطیلات و بیشتر شدن فعالیت‌های ورزشی و بازی کودکان مانند دوچرخه‌سواری و فوتبال، شیوع این حادثه ناگوار بیشتر است. به حالتی که دندان کاملا از حفره دندانی فک خارج شود، «اوالسیون» می‌گویند. همه افراد به‌خصوص والدین بهتر است برای مواجهه با چنین حوادثی آمادگی داشته باشند. (اوالسیون) از معدود اورژانس‌های دندان‌پزشکی است که در مواجهه با آن، سرعت عمل مراجعه‌کننده و دندان‌پزشک در نتایج درمان اهمیت بسیاری دارد.

نکته‌هایی که در «دهان و دندان» این هفته به آنها اشاره می‌شود، در مواجهه با این حادثه می‌تواند یاری‌گر شما باشند:

۱. قبل از هر کاری سعی کنید فرد آسیب‌دیده را آرام کنید. مخصوصا کودکان آسیب‌دیده، نیاز دارند هنگام بروز چنین حوادثی آرام شوند.

۲. دندان را پیدا کنید و آن را از ناحیه تاج (قسمت سفید) بردارید. از لمس ریشه خودداری کنید. دندان معمولا در محل بروز حادثه پیدا شود ولی گاه داخل حفره خود در فک (بالا) فرو رفته است و به همین دلیل ممکن است به نظر برسد از جایش خارج شده است.

۳. اگر دندانی که پیدا کرده‌اید کثیف شده است، آن را زیر آب روان سرد به مدت ۱۰ ثانیه بشویید و بعد آن را در محل خود قرار دهید. با یک دستمال تمیز، دندان را در محل با گاز گرفتن ثابت نگه دارید.

۴. اگر امکان قرار گرفتن دندان در محل وجود ندارد یا به علت ‌همکاری نکردن فرد، قادر به انجام این کار نیستید، آن را داخل شیر قرار دهید. محلول‌های مخصوصی هم ممکن است در کیت‌های اورژانس برای همین کار وجود داشته باشند که در صورت دسترسی به آنها از شیر بهترند. اگر شیر هم در دسترس نبود، داخل دهان (فرد ضربه‌دیده یا حتی خودتان) می‌توانید بین دندان‌های آسیا و گونه، دندان را تا رسیدن به دندان‌پزشک نگهداری کنید. بزاق داخل لیوان هم برای نگه داشتن دندان مناسب است بنابراین از آب برای نگه‌داشتن دندان استفاده نکنید.

۵. در سریع‌ترین زمان ممکن به مرکز اورژانس دندان‌پزشکی مراجعه کنید. در صورتی که سریع خود را به دندان‌پزشک برسانید، این شانس وجود دارد که دندان دوباره سر جایش قرار گیرد. دندان‌پزشک برحسب شرایط تکاملی دندان (انتهای ریشه باز یا انتهای بسته) و زمانی که دندان بیرون از حفره بوده است (کمتر از یک ساعت یا بیشتر از یک ساعت)، در مورد درمان‌های مورد نیاز برای دندان خارج شده تصمیم می‌گیرد.

۶. مصدوم باید آنتی‌بیوتیک‌های تجویزشده را مرتب مصرف کند، حداقل ۲ هفته غذاهای نرم بخورد و دهانش را روزانه ۲ بار با دهانشویه (کلرهگزیدین ۱/۰ درصد) بشوید. در طول بهبود هم از مسواک‌های نرم برای مسواک زدن استفاده کند. کودکانی که دندان‌هایشان در اثر ضربه از محل خارج می‌شوند، باید از نظر ایمنی به بیماری کزاز بررسی شوند و در صورتی که واکسن آنها کامل نشده است، از دوز یادآور برایشان استفاده شود.

معاینه‌ها و بررسی‌های رادیوگرافیگ در طولانی‌مدت لازم است ادامه پیدا کند. دندان‌پزشک ممکن است ملاقات‌هایی را در طول هفته‌ها و ماه‌های آینده تعیین کند که باید حتما در این زمان‌ها انجام شود.

دکتر علی مرسلی متخصص درمان ریشه