دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

آیا تـلفن هـمراه سرطان زاست؟


آیا تـلفن هـمراه سرطان زاست؟

چرا تاثیر تلفن همراه روی سلامت مورد توجه قرار دارد؟ اول، امواج رادیویی تلفن همراه می‌توانند به وسیله بافت‌های بدن جذب شوند. دوم، روزبه‌روز به تعداد افراد استفاده‌کننده …

چرا تاثیر تلفن همراه روی سلامت مورد توجه قرار دارد؟ اول، امواج رادیویی تلفن همراه می‌توانند به وسیله بافت‌های بدن جذب شوند. دوم، روزبه‌روز به تعداد افراد استفاده‌کننده از تلفن همراه افزوده می‌شود...

اتحادیه بین‌المللی ارتباط‌‌ها تخمین زده است حدود ۵ میلیارد نفر در سراسر جهان از تلفن همراه استفاده می‌کنند و در آخر اینکه تکنولوژی تلفن‌های همراه روزبه‌روز پیشرفته می‌شوند و کارایی آنها افزایش می‌یابد که باعث می‌شود مدت زمان استفاده از این وسایل بیشتر و بیشتر شود. انرژی تابشی الکترومغناطیسی به ۲ دسته تقسیم می‌شود؛ امواج الکترومغناطیسی یونیزه شده مثل امواج ایکس، رادون و امواج کیهانی و امواج الکترومغناطیسی غیریونیزه مثل امواج رادیویی تلفن همراه، مایکروویو و...

تحقیقات ثابت کرده است امواج یونیزه مانند امواج حاصل از پرتودرمانی، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند ولی با وجود تحقیقات گسترده در مورد تاثیرات امواج غیریونیزه شده، هنوز مدرک محکم و قابل استنادی مبنی بر اینکه این امواج می‌توانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند، وجود ندارد. تنها تاثیرزیستی شناخته‌شده این امواج، توانایی پختن است و مایکروویو براساس این تاثیر کار می‌کند و با این امواج غذاها را می‌پزد. امواج تلفن همراه هم از همین امواج هستند و توانایی پخت دارند ولی انرژی حاصل از آنها به اندازه‌ای نیست که بتواند حرارت بدن را افزایش دهد. وقتی افراد ۵۰ دقیقه از تلفن همراه استفاده می‌کنند، قسمتی از مغز که نزدیک تلفن همراه است، نسبت به طرف دیگر مغز گلوکز بیشتری می‌سوزاند. البته این تحقیقات در مرحله مقدماتی هستند و هنوز از تاثیرات حاصل از افزایش سوخت‌وساز گلوکز در مغز بر سلامت اطلاعاتی در دسترس نیست.

یکی از عوامل مهم ابتلا به سرطان‌ها، آسیب رسیدن به DNA است اما تحقیقات تاثیرات مخرب امواج تلفن همراه روی DNA را ثابت نمی‌کنند یا حداقل تا به امروز آثاری از این تاثیرات مخرب روی DNA پیدا نشده است. در عین حال موسسه تحقیقاتی دیگری در سوئد از رابطه سن استفاده از تلفن همراه و خطر ابتلا به سرطان می‌گوید. این موسسه بر اساس نتایج یک بررسی نشان می‌دهد افرادی که قبل از ۲۰ سالگی شروع به استفاده از تلفن همراه کرده‌اند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان‌ها و تومورهای بدخیم مغزی هستند. موسسه تحقیقاتی بین‌‌المللی CEFALO با مقایسه بچه‌هایی که در سنین بین ۷ تا ۱۹ سالگی به سرطان مغز دچار شده‌اند و بچه‌هایی که به این عارضه مبتلا نشده‌اند، هیچ رابطه‌ای بین خطر ابتلا به سرطان و تومورهای بدخیم مغزی و استفاده از تلفن همراه را گزارش نمی‌‌دهد.

ترجمه: گیتا حکی