یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

غذاهای‌تان را بخارپز کنید


غذاهای‌تان را بخارپز کنید

بخارپزکردن، یکی از روش‌های مفید پخت غذاست که البته بیشتر در مورد سبزیجات به کار برده می‌شود؛ البته سبزیجاتی که کنار غذا مورد استفاده قرار می‌گیرند بهتر است به شیوه بخارپز …

بخارپزکردن، یکی از روش‌های مفید پخت غذاست که البته بیشتر در مورد سبزیجات به کار برده می‌شود؛ البته سبزیجاتی که کنار غذا مورد استفاده قرار می‌گیرند بهتر است به شیوه بخارپز طبخ شوند تا ویتامین‌های‌شان حفظ شود.

در روش‌های دیگر پخت، ویتامین‌ها کاملا یا تا حدی از بین می‌روند ولی در روش بخارپز بیشتر مواد مغذی از جمله ویتامین‌های حساس به حرارت باقی می‌مانند. به همین علت بخارپز کردن را بیشتر برای سبزیجات استفاده می‌کنیم تا هم نرم‌تر شود و هم هضم‌شان راحت‌تر باشد و هم ارزش تغذیه‌ای خود را حفظ کنند. البته اگر از لحاظ زمانی امکان تهیه باقی مواد غذایی به روش بخارپز وجود داشته باشد، این مواد هم مزه بهتری خواهند داشت و هم مواد مغذی بیشتری در آنها حفظ می‌شود. حتی فرض کنید برنج را می‌توان به روش بخارپز با استفاده از دستگاه بخارپز تهیه کرد.

بهترین کار این است که یک سبد فلزی را روی قابلمه قرار دهید، سبزیجات را داخل سبد بچینید و در قابلمه را ببندید و اجازه بدهید همراه با پخت غذا سبزیجات مورد نظر نیز پخته شوند یا یک ظرف آب روی گاز بگذارید و در یک فاصله بسیار کم غذا را روی این ظرف قرار دهید و در آن را هم ببندید تا با بخار آب مواد غذایی بپزند. یادتان باشد که انواع سبزیجات سالادی (که اگر خام مصرف شوند نفاخ خواهند بود) را می‌توان با این روش آماده خوردن کرد. برخی از مواد غذایی را هم می‌توان به وسیله آب خودشان تهیه کرد ولی باید حرارت اجاق را پایین آورد. به این ترتیب که پیاز، هویج، کدو، بادمجان و انواع سبزیجات را می‌توان خرد کرد، در ظرف گذاشت و در آن را بست و با حرارت حداقل اجازه داد آنها با آب خود بپزند. این شیوه پخت بسیار بهتر از طبخ آنها در روغن است. بعد از اینکه این سبزیجات به این روش بخارپز شدند، می‌توان مقداری روغن زیتون یا چاشنی‌های دیگر را به آنها اضافه کرد تا آماده مصرف شوند.

دکتر خدیجه رحمانی

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی